Skocz do zawartości
IGNORED

Kef Q700 - tuning, wymiana okablowania wew i el zwrotnicy

lukaszstach

Rekomendowane odpowiedzi

witam

czy ktos ma doswiadczenie z ww kolumniami (lub przeprowadzał taka operacje na czyms w zbliżonej klasie brzmienia), jest sens wymienić okablowanie wewnetrzne, i elementy zwrotnicy na cos z wyzszej półki?

Koszt w serwisie około 1400 pln, zastanawiam sie czy gra warta świeczki....

Za wszelkie inf z góry dzieki

P.s.

nie wiedziałm gdzie umieścić temat - padło na stereo

1400zl za w/w modyfikacje? lol

kable i zwrotka to nie wiecej niz 300zl, wiecej nie oplaca sie pakowac

mozna zmienic kondensatory na jantzen standard ale tylko te w szeregu (w układzie Zobela nie polecam zmieniać z bipolarów na MKT/MKP) rezystory na drutowe bezindukcyjne, ewentualnie można by coś poprawić w brzmieniu jeśli Ci nie odpowiada.

Z drugiej strony, jeśli elementy wewnętrzne są przyzwoitej jakości, a chodzi ci o niedostatki analityczności czy barwy, na początek bym wymienił przewody od zacisków do kopułki na cienki (do 0,5 mm średnicy ) solid, choć efekty z tym głośnikiem nie zawsze mogą być pożądane. Dlatego zacząłbym od jednej kolumny i przeprowadził porównanie. Jednak uprzedzę, że przy mało przezroczystych kablach głośnikowych możesz efektu nie zauważyć.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No to dobrze sie dowiedziec....

A warto przeprowadzic taka operacje?

Bedzie znaczna poprawa ?

Znaczna poprawa to wymiana kolumn lub elektroniki

kable, kondensatory w zwrotnicy to kosmetyka, daj fotki zwrotnicy wtedy pomyslimy co wymienić i poraz kolejny pytam co chcesz w brzmieniu zmienić.

Spotkałem się z opinią, że po wymianie okablowania wew, i el zwrotnicy (kondensatory) kolumny zagraja o klase lepiej - chciałbym skonfrontowac tę opinię, 1400 pln droga nie chodzi....

W zasadzie, to kolumny mi odpowiadają - może chciałbym jedynie w lepszy sposób zapanować nad basem - czasami wydaje mi sie zbyt "rozciągniety", mógłby byc wg mnie szybszy i lepiej kontrolowany

Konfiguracja w stopce

Pozdrawiam

>>W zasadzie, to kolumny mi odpowiadają - może chciałbym jedynie w lepszy sposób zapanować nad basem - czasami wydaje mi sie zbyt "rozciągniety", mógłby byc wg mnie szybszy i lepiej kontrolowany<<

Nie polecam Ci grzebania w zwrotnicy i wymiany kabli, sam się w to bawię od lat i wierz mi, to ma sens, gdy się ktoś na tym zna i ma do tego sprzęt, a i efekty są czasami mizerne. O wiele więcej zyskasz, gdy te 1400pln przeznaczysz na lepszy wzmacniacz. KEF Q700 to bardzo dobre kolumny z mocnym basem. Są to kolumny z obudową bierną, jeśli masz problemy z basem, ustawienia, cokoły, okablowanie nie pomagają, włóż do wnętrza kolumn na próbę plastikowe butelki, np. 2,5L, np. po dwie do każdej kolumny, zakręcone nakrętką oczywiście, one zmniejszą Ci objętość obudowy, powinna być lepsza kontrola basu. Pobaw się w ten sposób. I wierz mi, w twoim przypadku podwyższałbym jakość pozostałych elementów toru.

Dodam jeszcze, jeśli będzie znacząca poprawa po doświadczeniu z butelkami, można je wypełnić później piaskiem, będzie jeszcze lepiej.

Wymiana wzmacniacza nie wchodzi w gre....

Podlaczalem juz rozne wzmacniacze, naprawde ciezko zeby cos lepiej zagralo od straego Pioneera po wymianie kondensatorow....

A w zw z tym co piszecie w kolumnach tez chyba nie bede grzebal....

Pozdrawim i dzieki za wszelaka pomoc

Panowanie nad basem, jego czytelność i zwartość zwykle nie jest zasługą zwrotnicy, a głównie jakości głośników, ich strojenia w kolumnie i wzmacniacza.

Najlepszy kontrolowany bas fachowcy polecają głównie z kolumn zamkniętych; czasem BR i to też przy optymalnym ich wykorzystaniu. Widzę to trochę czarno.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Panowanie nad basem, jego czytelność i zwartość zwykle nie jest zasługą zwrotnicy, a głównie jakości głośników, ich strojenia w kolumnie i wzmacniacza.

Najlepszy kontrolowany bas fachowcy polecają głównie z kolumn zamkniętych; czasem BR i to też przy optymalnym ich wykorzystaniu. Widzę to trochę czarno.

A ja to widzę tak że strojenie BR i obudowy zamkniętej daje około 10 ms różnicy przy ekstremalnie niskim basie. Może i to słychać, ale winnym lejącego się basu jest pomieszczenie. Można kupić kolumny, które w ogóle nie mają basu to nie będzie się lał po pomieszczeniu, ale nie o to chodzi. Ja kupił bym sobie wkładkę panasonica za kilka złoty wejście line in w karcie dźwiękowej w laptopie i robimy pomiar darmowym programem. Będzie widać gdzie się jaki bas ciągnie. Za 1300 zł zrobił bym kilka rezonatorów i z głowy.

No ale zawsze można grzebać w zwrotnicy...

Sluchalem i na Kustagonie, i na Lampowym Mastersoundzie 300b (cena >17000), na Densenie....Naprawde Pionek daje rade....ale na sile nie bede nikogo przekonywal...

;)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.