Skocz do zawartości
IGNORED

Shiga mini kit - zamówienie

ja_brzoza

Rekomendowane odpowiedzi

NO to mamy problem bo ciężko to poszukać w necie :( . Marosik jest jakaś symbolika tych łączówek ? typ itd ?

To chyba te łączówki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam.

Jak jest jeszcze ktoś chętny na zamówienie mini kitu do Shigaclone'a to idzie mini zamówienie, póki co na jeden kit dla kolegi z forum, który się nie załapał na pierwszą rundę :-) Jakby co, wymagana szybka decyzja i wpłata do środy.

Pozdr

Łukasz

NO to mamy problem bo ciężko to poszukać w necie :( . Marosik jest jakaś symbolika tych łączówek ? typ itd ?

To chyba te łączówki :

Ukryta Zawartość

Z całym szacunkiem Kajo :-) ...dajmy chłopakom ogarnąć ten temat w jakiejś kolejnosci bo tak się nam trzoda robi :-)

Tu tasmy ...tu kwarce i jeszcze dociski ...magaleo straszne :-)

Apeluję o spokój jak nie złapiemy jakiejś kolejności załatwienia tematu ...to zginiemy :-) i shiga bedzie grała za pół roku

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

OK. Małe porządki :-)

W naszej tabeli:

Ukryta Zawartość

zrobiłem małe przemeblowanie. Pojawiła się rubryka "AKTUALNOŚCI" (nie umiem tego arkusza przekonać, żeby pokazywał całą zawartość więc, trzeba sobie kliknąć). W tej rubryce będą wisiały aktualne informacje ważne dla realizacji zamówień. Będę je też wklejał w wątku dla informacji, że coś się dzieje.

Więc :-)

Aktualnie zbieramy pieniądze na "El. Bierne MMELF", wpłaty do piątku.

Jak ustalimy z kol marosikiem termin wpłat za kolejne rzeczy będzie się to sukcesywnie pojawiało.

Pozdrawiam

Łukasz

Ukryta Zawartość

dobra mam sporo kontaktow na PW. teraz czekam na kase i zalatwiam pomalu pozostale czesci.

dzieki wam zaczynam calosc ogarniac co i jak.

arkusz kalkulacyjny do dobra rzecz.

te zlaczki PH to szukam juz od jakiegos czasu i nigdzie ich nie widzialem. we wszystkich sklepach w W-wie robili wielkie oczy....

Mam nadzieje ze rozumiecie sprawe zbierania kasy po trochu 'na juz' ale jesli takie bzdurne 20zl x20 osob zamawiajacych daje juz spora kase>?

hehe

dobra mam sporo kontaktow na PW. teraz czekam na kase i zalatwiam pomalu pozostale czesci.

dzieki wam zaczynam calosc ogarniac co i jak.

arkusz kalkulacyjny do dobra rzecz.

te zlaczki PH to szukam juz od jakiegos czasu i nigdzie ich nie widzialem. we wszystkich sklepach w W-wie robili wielkie oczy....

Mam nadzieje ze rozumiecie sprawe zbierania kasy po trochu 'na juz' ale jesli takie bzdurne 20zl x20 osob zamawiajacych daje juz spora kase>?

hehe

Jak wyślesz dane na PW kasa będzie szybciej :-)

<br />te zlaczki PH to szukam juz od jakiegos czasu i nigdzie ich nie widzialem. we wszystkich sklepach w W-wie robili wielkie oczy....<br /><br />

Chyba mi się udało znaleźć w necie :) i to chyba to co nas interesuje do zakończenia taśm :)

Ukryta Zawartość

mają dystrybucję ale nie w Poznaniu wiec nie mam jak sprawdzić :( chyba że znajdzie się osoba z grona zainteresowanych projektem z :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marosik to jak możesz to podpytaj się czy mają także 18 pinowe do wyświetlacza ( jeżeli się nie mylę to musi być do taśmy raster 1 mm )czyli :

Ukryta Zawartość

tylko pytanie czy spasuje odpowiednio do otworów w pcb ? Nie spodziewałem się że taka posucha jest z tymi łączówkami . Przejadę się jeszcze po nowym roku po sklepach w Poznaniu - jest tu kilka dobrze zaopatrzonych wiec może będą mieli ???

Ukryta Zawartość

Marosik to jak możesz to podpytaj się czy mają także 18 pinowe do wyświetlacza ( jeżeli się nie mylę to musi być do taśmy raster 1 mm )czyli :

Ukryta Zawartość

tylko pytanie czy spasuje odpowiednio do otworów w pcb ? Nie spodziewałem się że taka posucha jest z tymi łączówkami . Przejadę się jeszcze po nowym roku po sklepach w Poznaniu - jest tu kilka dobrze zaopatrzonych wiec może będą mieli ???

Wiecie co chłopaki ...mam wrażenie że ktoś zarzucił nam worki na głowy i szamoczemy się w panice :-)

W boomie podanym przez VICOL jest wszystko na patelni ...podali numery katalogowe do wszystkich potrzebnych części ...taśmy złącza dostępne w farnelu i TME.

Przykład :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecane trafa przez VICOL :

Ukryta Zawartość

Wszystko jest tylko trzeba sie zebrać zrobic zamowienie i mamy Świeta do wypoczynku.

Jeżeli chcecie mogę się podjąć zamówienia z farnella i TME, ale warunek bierzemy tylko komplety ...dla wszystkich jednakowo.

Czekam na wyrażenie opinii

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzień doberek

Też mam wrażenie, żarło, żarło i zdechło. Jak zmawialiśmy kit z Vicol-a to poszło to sprawnie, później zaczęły się schody. Skoro jest tak jak pisze Marer, to chyba rzeczywiście kupić całość i po herbacie.

Pozdrawiam cierpliwych :-)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Ukryta Zawartość

no tak :) jakie to proste :) zapomniałem o BOM-e od Vicol-a :) a ja się tu szarpię z netem :( chyba czas odpocząć - dobrze że Święta blisko :) jestem za zamówieniem tych brakujących elementów oczywiście po za tym co Marosik już ma u siebie

Ukryta Zawartość

jestem za zamówieniem tych brakujących elementów oczywiście po za tym co Marosik już ma u siebie

Ok poczekajmy w takim razie do zakończenia tego co jest rozgrzebane.

Resztę zakupimy w TME lub Farnellu.

Co powiecie o tych trafach, które poleca VICOL

Ukryta Zawartość

Stosowane były trafa o mocy 25VA lecz w wątku na forum diyaudio ktoś opisuje, że trafo większej mocy dało lepsze efekty

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do traf to ja mam na tą chwilę osobne ( w osobnej obudowie ) zasilanie na toroidzie 36W/9V i idzie to na płytkę zasilania 8V wg PD ( BG FK 2200uF -7808-BG STD 1000uF ) i osobne trafo EL do zasilania +15V - zegara wg DeTom-a i dalej +5V do przetaktowania spdif i bufora .

Marosik pisał jeżeli dobrze zrozumiałem o zamówieniu trafa EL z oddzielnymi odczepami na zasilanie 5V i trafo toroidalne 8V do silników .

Trafo o większej mocy faktycznie gra lepiej, różnica jest zwłaszcza widoczna jeżeli silnik i elektronika są zasilane z jednego trafa. Sugerowałbym co najmniej 50VA. Ja w moim obecnym Shiga używam 300VA.

Co do ich budowy, nie znam tej konkretnej marki z linka, ale skoro mają rozdzielone uzwojenia to powinny być ok.

Trafo o większej mocy faktycznie gra lepiej, różnica jest zwłaszcza widoczna jeżeli silnik i elektronika są zasilane z jednego trafa. Sugerowałbym co najmniej 50VA. Ja w moim obecnym Shiga używam 300VA.

Co do ich budowy, nie znam tej konkretnej marki z linka, ale skoro mają rozdzielone uzwojenia to powinny być ok.

Poczekamy na wycenę traf ja_brzozy, ale wiadomo co mozna braćpod uwagę jako wariant B

Jeżeli sprzęt gra lepiej na mocniejszym trafie to trzeba takie 100VA rozwiązanie mocno brać pod uwagę

Może trochę przesadnie się wyraziłem, 50-60VA jest już zupełnie odpowiednią wartością. Większe polecałbym raczej dla entuzjastów wyciskania ostatnich soków, bo różnica w dźwięku nie jest aż taka duża. Nawet na boomboksowym trafku Shiga gra całkiem nieźle, pomimo, że ono ma może 5 czy 10VA i napięcie mu zauważalnie siada jak silniczek CD rozkręca...

Czy stosowaliście przez trafem do shiga transformator separacyjny? zastanawiałem się jakby to wyszło i czy warto inwestować w takie rozwiązania żeby w obudowę do transportu albo/i daca dać separację. koszta by skoczyły na pewno.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

może zapytam co i komu i na jakie konto, okres przedświateczny jest strochę zwariowany i się już pogubiłem

Zaledwie kilka postów wyżej kolega ja_brzoza wyjaśniał co dalej w wątku

Ukryta Zawartość

Skupcie sie chłopaki bo pierwsze CDki zagrają za rok :-)

Ukryta Zawartość

Przed montażem elementów MMELF przez Marosika chciałbym poruszyć temat elementów które na pewno były na oryginalnej płytce w JVC a zgodnie z sugestiami kolegi wujek_leon powinny być wywalone czyli zgodnie z informacjami zawartymi w linku :

Ukryta Zawartość

Cytując kolegę wujek_leon :

"Odnośnie płytki zrobionej przez kolegę Tiberu z "Vicol Audio" - jest ona zrobiona tanio i solidnie - bez wypasów, ale i tak jest o niebo lepsza od tej z JVC. Do niektórych niuansów można faktycznie mieć zastrzeżenia (wspomniane już braki w ekranowaniu masą, uparcie pozostawiono ceramiczne bypasy na elektrolitach itp.)"

Kolega Marosik jak mniemam ma swoje doświadczenia co do starego shigaclona (np rozdzielenie zasialania )z których także warto skorzystać .

Chodzi o to aby nie lutować elementów które zaraz będziemy wywalać

Ukryta Zawartość

trafo separujace sprawdzone. jest w watku o shigarakim. u mnie mulilo. u innych tez sie nie sprawdzilo ani w dac'u ani transporcie. mowa o takim z symetrycznymi uzwojeniami wtornymi.

trafo zasilajace:

w rozruchu shig bierze nawet 1.5A pozniej prad znacznie spada i nie przekracza .5A na galaz zasilania (rozdzielone zasilania).

wydaje sie wiec byc wystarczajacym trafo z uzwojeniami po 1.5A na kazde uzwojenie co daje 6x9V a to okolo 50W

12V dla zegarka chyba jednak warto dolozyc jeszcze jedno trafo (przynajmniej u mnie na takiej konfiguracji gralo najlepiej choc roznica nie jest bardzo duza)

ciag dalszy grzebania :)

kupilem tasmy 16pin. zlaczek dzis juz nie dalem rady w slawmirze sprawdzic. pocalowalem klamke. przez telefon oczywiscie mowia ze cos maja ale prosza zeby podjechac i zobaczyc... wiec znow tam jade jutro.

pakiety smd popakowane i przygotowane do wysylki. (14 kopert)

brakuje tylko 470r 680R 8sztuk i 330pf

wartosc 330pF jest problematyczna. nie maja jej w poblizu wiec trzeba bedzie drozej pewnie w tme...

zlaczek PH oczywiscie nie ma nieparzystych wiec beda 4pin zamiast 3pin (mozna bedzie dac dodatkowa ekranujaca mase jak ktos bedzie chcial)

bajan sklep czyli tam gdzie mialy byc zlaczki i tasmy 18pin. Nie maja ani laserow ani zlaczek ani tasm i do nowego roku miec nie beda. mowia ze po nowym roku czyli pewnie w marcu. tzn. TME>>>

marer bedziesz jednak mial troche do roboty. co moglem najtaniej i najlepiej na rynku to zalatwilem.

reszte trzeba w tme.

jak tylko dojda do mnie te ph zlaczki to wszystko sle poleconym do ja_brzozy.

w czasie oczekiwania na zlaczki zalatwie jeszcze oscony z HFO (to tez w W-wie) -chyba ze kopczas sie do nich przewiezie...

kasy nie sprawdzalem. zaraz wejde na konto i posprawdzam.

oczywista oczywistość ze kasy zostanie. postaram sie zrobic przelewy na dniach zeby nie byc nikomu dluznym.

ps. mam rozumiec ze wszystkie kondki w filtrach to Sanyo OS-CON>??? czy ktos chce cos innego?

w moim shigu wszystko gralo na osconach...

Witam.

Mam garść informacji.

Trafa:

T1 - 3x9V + 12V 50VA (równy podział na odczepy) - ok. 65zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (pierwsze z lewej)

T2 - 3x9V (3x30VA) + 12V (5VA) + 15V (5VA) - ok. 115zł

Ukryta Zawartość

Cena zależy od mocy, także z samymi napięciami na odczepach można manewrować. Proszę kolegów z większym doświadczeniem o zerknięcie na propozycje.

Jak ktoś już wie, czy chce mocniejsze czy słabsze wpisuje w tabelce, w pozycji Trafo - T1 lub T2.

Docisk:

Materiał + toczenie + czarna anoda - ok. 80zł (w tym wykonanie docisku próbnego)

Generalnie, w związku ze Świętami i końcem roku jakiekolwiek rzeczy mogą wystartować od stycznia, teraz już nikt nic nam nie zrobi. Co do terminów, na dociski trzeba czekać ok. 2tyg., ale jak pisałem, najpierw poproszę o wykonanie jednego lub dwu próbnych i zaniosę je do anodowania.

Załączam próbkę jak mógłby taki docisk wyglądać. Ze względu na technologię anodowania skrajny prawy jest najkorzystniejszy (jest go za co podwiesić) i chyba też zgrabnie wygląda. (Rozważam jeszcze opcję zwykłego płaskiego walca, cena raczej taka sama.)

Laser:

Ja kupię dla siebie w Impelu, cena ok. 40zł. W tej chwili nie maja na stanie, mają być po Świętach. Jak ktoś chce od nich proszę w tabelce przy swoim nicku w pozycji "Napęd Typ 01" wpisać "Imp - X" (w miejsce "X" ilość sztuk). Marosik będzie kupował u siebie, trochę taniej, chyba 25zł, możliwe że też oryginał, także jak kto woli.

Pozdrawiam

Łukasz

post-23599-0-77602600-1355949369_thumb.jpg

post-23599-0-47899900-1355949375_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Mam garść informacji.

Trafa:

T1 - 3x9V + 12V 50VA (równy podział na odczepy) - ok. 65zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (pierwsze z lewej)

T2 - 3x9V (3x30VA) + 12V (5VA) + 15V (5VA) - ok. 115zł

Ukryta Zawartość

Cena zależy od mocy, także z samymi napięciami na odczepach można manewrować. Proszę kolegów z większym doświadczeniem o zerknięcie na propozycje.

Jak ktoś już wie, czy chce mocniejsze czy słabsze wpisuje w tabelce, w pozycji Trafo - T1 lub T2.

Docisk:

Materiał + toczenie + czarna anoda - ok. 80zł (w tym wykonanie docisku próbnego)

Generalnie, w związku ze Świętami i końcem roku jakiekolwiek rzeczy mogą wystartować od stycznia, teraz już nikt nic nam nie zrobi. Co do terminów, na dociski trzeba czekać ok. 2tyg., ale jak pisałem, najpierw poproszę o wykonanie jednego lub dwu próbnych i zaniosę je do anodowania.

Załączam próbkę jak mógłby taki docisk wyglądać. Ze względu na technologię anodowania skrajny prawy jest najkorzystniejszy (jest go za co podwiesić) i chyba też zgrabnie wygląda. (Rozważam jeszcze opcję zwykłego płaskiego walca, cena raczej taka sama.)

Laser:

Ja kupię dla siebie w Impelu, cena ok. 40zł. W tej chwili nie maja na stanie, mają być po Świętach. Jak ktoś chce od nich proszę w tabelce przy swoim nicku w pozycji "Napęd Typ 01" wpisać "Imp - X" (w miejsce "X" ilość sztuk). Marosik będzie kupował u siebie, trochę taniej, chyba 25zł, możliwe że też oryginał, także jak kto woli.

Pozdrawiam

Łukasz

Dociski środkowy i ten z prawej są super będą nawet łatwiejsze w wykonaniu ...to zaokraglenie w pierwszym może być problematyczne.

Trafa wygladają na bardzo solidne ..Łukasz jeżeli moce i odczepy są odpowiednie możemy zacząć zbierać kasę więc wyznacz termin zakończenia zbiórki.

Na napęd z Impela też się piszę.

marer bedziesz jednak mial troche do roboty. co moglem najtaniej i najlepiej na rynku to zalatwilem.

reszte trzeba w tme.

Marku jest to co jest ...na PW ogarniemy to czego brakuje z elementów biernych , taśm i złączek i zrobię na to listę na zakupy w TME i Farnellu ...ale zróbmy to jako następny etap.

Rozliczmy narazie to co jest żeby trzymać temat w ryzach ...i ostatnim etapem będzie dokupienie brakujących rzeczy.

Zrobię listę czego brakuje a w między czasie Łukasz niech ogarnie temat wpłat za trafa i dociski.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

skrajny prawy czyli 3 (w tabeli niech kazdy wpisze cyfre docisku i najwyzej zamowimy te ktorych bedzie najwiecej)...

ja juz mam jeden toczony z mosiadzu wiec mam porownanie. moj jest bardziej fikusny tzn podciety u podstawy i najlepiej sie go podnosi. ma swoje wady bo wyszedl nieco za wysoki....

trafa z uzwojeniami to 2x9V czyli 0-9-18V i takich uzwojen 3.

innymi slowy 6x9V a trafo okolo 50W

nie widze takiej pozycji...

bardzo wazna kwestia::::::::::

kto jest z W-wy lub okolic i chce odebrac plytki osobiscie niech pisze do ja_brzoza

dodatkowa pozycja dla ulatwienia O (jak odbior :)

Ukryta Zawartość

bardzo wszystkim dziekuje za sprezenie sie i szybkie przelewy.. widze ze forum sie zmienilo na dobre od ostatniego zamowienia jakie kiedys robilem :)

Ukryta Zawartość

trafo separujace sprawdzone. jest w watku o shigarakim. u mnie mulilo. u innych tez sie nie sprawdzilo ani w dac'u ani transporcie. mowa o takim z symetrycznymi uzwojeniami wtornymi.

ok,dzięki.

w czasie oczekiwania na zlaczki zalatwie jeszcze oscony z HFO (to tez w W-wie) -chyba ze kopczas sie do nich przewiezie...

jeśli będą chętni, nie ma problem. do końca tygodnia mogę tam podjechać.

kupilem tasmy 16pin. zlaczek dzis juz nie dalem rady w slawmirze sprawdzic. pocalowalem klamke. przez telefon oczywiscie mowia ze cos maja ale prosza zeby podjechac i zobaczyc... wiec znow tam jade jutro.

czyli złączki do taśm idą osobno?kurka gubię się..w tabelce widzę jest nowa kolumna.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.