Skocz do zawartości
IGNORED

Shiga mini kit - zamówienie

ja_brzoza

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

na stronie vicol jest link do oryginalnego schematu JVC

tu link : http://vicol-audio.ro/docs/jvc_rc-ez31bb,rc-ez35rb.pdf

Oryginalny boom box kosztuje 200zł, jeżeli kupimy hurtem kilkanaście zejdziemy do max 150zł/szt, mamy w tym oryginalne płytki, polutowane, uruchomione + pilot :)

czyli coś takiego: http://forums.vr-zone.com/audiophiles-htpc-corner/344269-diy-cd-transport-shigaclone-story.html

Nasze PCB byłoby lepszym rozwiązaniem, bo zawierałoby poprawki również i co do JVC ...

Ale pomysł nie głupi ...jeżeli nie wypali współpraca odnośnie forumowego PCB to jestem chętny na boomboxa.

Gdzie mozna je dostać ?

pozdrawiam

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

trzeba się porozglądać po hurtowniach, gdzieś trafiłem na cenę 204zł/szt. Z tego co mamy można użyć wyświetlacz, ew. zasilacz i płytkę z przyciskami sterującymi, można pokusić się np. o rozbudowane zasilacze, albo.... poszukać gdzie są błędy na płytkach vicola i uruchomić to co mamy. Zacząłem porównywać schematy Vicol vs JVC, rozbieżności nie tylko w wartościach elementów, powoli zaczynam porównywać schemat z płytką, ale to robota Kopciuszka

A jakby zrobić kopię vicola z poprawioną masą, z naniesionymi poprawkami, rozdzieleniem zasilania, i...z wartościami elementów takimi jak w jvc.

z kopią vicola nie powinno być problemów. może tym samym tropem zrobić kopię jvc a potem nanieść poprawki. nie widziałem płytki jvc ale jeśli jest jednostronna powinno być to łatwiejsze niż vicol.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

plytke jednostronna latwiej lutowac/modyfikowac. i tansza w produkcji. po co 2 strony ktore sa wieksze od 1 strony<>?

co lepsze przeciez mozna dac mniejsze rezystory jak w jvc a nie 1206... mniejszy rez mniejsza indukcyjnosc.

Ja już bym został przy tym co mamy w sensie elementów. kupowałeś mmelf bo są ponoć dobre, myślę, że mogłyby zostać. z 3 cm płytki więcej z każdej strony to chyba nie dramat:)

Piotrektychy, o ile wiem, boombox jest nie do kupienia od kilku lat, obecna produkcja zawiera opcję odtwarzania MP3 co skutkuje innym modułem CD. Jak masz gdzieś za 200pln to podziel się informacją.

Modyfikacje opisane w pdf pochodzą od Petera Daniela, są dokładnie opisane w baaardzo długim wątku na diyaudio.

Myślę, że czas pomyśleć nad organizacją całego przedsięwzięcia.

Schemat podstawowy zrobiłem. Bazowałem na manualu JVC, plus niektóre połączenia z vicola. Na przykład gniazdo do płytki z LCD i przyciskami, aby dało się wykorzystać to co już mamy. Numeracja dużej większości elementów jak w JVC.

Na schemacie Vicola kostka LA6541 ma zasilanie podciągnięte tylko do pierwszej nogi. Na schemacie JVC jest kostka CSC1469XH i zasilanie ma podciągnięte do nogi 1-ej i 24-ej. Pytanie czy to celowy zabieg u Vicola czy błąd tylko na schemacie, a może i na samej płytce.

Przydałoby się, żeby kilka osób zweryfikowało poprawność schematu. Im więcej par oczu tym lepiej, przynajmniej na tym etapie.

Proponuję ustalenie listy zmian względem oryginału. Czy dodajemy na płytkę staby zgodnie z sugestią Andy777 i jakie będą to staby. Jeśli tak to proponuję szukać czegoś ze stajni Lineara. Choćby LT1117 lub LT1763 (jeśli podoła prądowo) - ot taka luźna propozycja.

Z odtworzeniem płytki raczej nie będzie problemu. Chwilę to zajmie, ale damy radę :)

Może być jednostronna lub dwustronna. Osobiście optowałbym za dwustronną. Na jednej stronie odtworzyć układ z JVC, a na drugiej stronie same wylewki. Paczki elementów proponuję, żeby zostały w rozmiarze 1206. Dla mnie mogą być i 0603, ale pamiętajmy o mniej wprawionych w lutowanie użytkownikach.

Reasumując Panowie jest dużo do zrobienia i jeśli ma do czegoś dojść niezbędna będzie pełna mobilizacja i chęć pomocy starych wyjadaczy w temacie ;)

Ja pierwszy krok postawiłem, teraz czas na Waszą decyzję czy pchamy ten wózek dalej.

Wklejam schemat bo póki co nie ma się z czym bunkrować :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

juz pisalem CSC1469XH ----> znajdz note katalogowa. cos takiego jak w schemacie jvc nie istnieje. ten scalak ma 28nog!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wyprowadzenia takze inne niz na schemacie.

zostal zastapiony latwo dostepnym la....

jvc poszlo po bandzie i pewnie takie wkladali bo byly tansze od la...

mysle ze warto powertowac noty katalogowe roznych sterownikow silnikow i sprawdzic ich parametry.

zalozyc z najlepszymi...

la6541 kosztuje jakies 2.5zl :)

koluszkin jak juz robisz cos takiego to ja jestem za tym zeby zrobic kanapka. np od spodu lub od gory zalozyc plytke z zasilaczami moze byc odlamywana.

jeden alwsr dla silnikow i pozostale 4 staby str'y.

co do napiecia v1 ktore idzie na laser :

diody laserowe dzialaja jako optyczne przekazniki pradowe a kosc la9242 to przetwornik I/V. caly scalak jest zasilany z v2 czyli pin 56 wiec logicznym jest zasilenie calosci z jednego zasilacza.

V1 moze sluzyc do zasilenia samego laser'a czyli tran 2sa.

na schemacie nie ma kondka ktory jest bocznikiem C932.

wydaje sie ze wszystkie elektrolity w zasilaniu maja boczniki.

wartosci rezystorow i kondkow ustalimy porownujac plytke jvc ze schematem. rozbieznosci w wartosciach czesci elementow juz podalem. jak ktos jeszcze cos znajdzie niech pisze. jak juz pisalem wartosci tych elementow daje na PW.

antos moze wprowadzil juz w zycie te zmiany... Antos i jak???

w niektorych modelach pcb byly dokladane kondki (ktorych tez nie ma na schemacie). przegladalem note radia samochodowego i tam tez takie dawali ale dla wszystkich wyprowadzen roznicowych la9242 (tam nieco inny scalak)

kondki to 47nF. w jvc byl jeden 100nF dla F+ i F-

na schemacie brak r912

ps. benpe widze ze masz zimny lut ;)

a w sumie to nawet nie zimny lut tylko brak lutu :D

c924 100nF do nog 5 i 6 lc78601 (czyli pomagac sie oplaca ;) pomogles to wiesz)

CSC1469XH notę nie jest trudno znaleźć. Trudniej kość kupić.

Proponuję ustalenie listy zmian względem oryginału. Czy dodajemy na płytkę staby zgodnie z sugestią Andy777 i jakie będą to staby. Jeśli tak to proponuję szukać czegoś ze stajni Lineara. Choćby LT1117 lub LT1763 (jeśli podoła prądowo) - ot taka luźna propozycja.

Moim zdaniem byłoby ciekawiej dodać płytkę z zasilaczami taką jak zaproponowaliście wcześniej z Marerem do nowego pcb tylko na stałem. Póki co są staby pkretacza albo str. Jakby je łączyć przez krótką zworkę z resztą układu byłoby kilka korzyści z tego płynących.

Maroski

Te sterowniki silników są do siebie bardzo podobne różnica polega na sposobie zasilania jeden ma masę na skrzydełkach, drugi kilka dodatkowych pinów zasilających.

Na razie modów, które podałeś Antosiowi nie zrobiłem, napęd leży w kącie, poniewaz mnie lekko zdenerwował, ale za dzień dwa polutuję.

Jeżeli będą potrzebne zdjęcia oryginału to takie posiadam, piszcie na email.

Na warstwie top tam gdzie będzie leżała taśma od laserka nie może być żadnych scieżek sygnałowych, chyba że jakiś ekran, podłączony do odpowiedniej masy, a i tego nie jestem pewien.

zanim zrobimy nowa plytke moze jednak wartos sprawdzic stara? jesli to kwestia podmiany paru wartosci rezystorow i dolutowania jednego >???

wydaje mi sie ze ten klon ktory mamy tez potrafi dobrze zagrac.

zakonczmy sprawe zasilaczy/ wymiencie sobie rezystory na wartosci z jvc to pogadamy czy nadal chcecie robic nowa plytke. troche zachodu z obecnymi bylo.

chyba ja to wiem najlepiej ;)

Pamięć zawodna jest, więc przeczytałem selektywnie cały wątek o starym klonie, czego tam nie było :)

Odświeżywszy własne doznania myślę, że kluczowe obszary które trzeba zaadresować w nowym projekcie, a które imho czyniły kroki milowe w naszej radosnej twórczości:

1. zasilanie. Stosując elementy smd - dławiki, kondzie, niskuszumne stabki można doprowadzić je do minimum zakłóceń, bez potrzeby dokładania zewnętrznych regulatorów; ścieżki zasilania i masę można poprowadzić optymalnie po wierzchu przelotkami przechodząc pod spód, gdzie znacznie się poluźni i uprości, dając miejsce na stabki z dławikami i kondziami.

2. zegarek+reclocking. Są gotowe przetestowane rozwiązania, np taki jak w CEC, prosty oscylator na inverterach plus FF

3. nadawanie spdif. Tego nigdy nie dopracowałem u siebie, ale Marosik ma tu niewątpliwe sukcesy

4. VREF. Temat zupełnie nie ruszony. Mając do dyspozycji drugą warstwę można się pokusić o dobre rozwiązanie, ktoś dłubał na diyaudio.

Czyli topologię JVC jeśli chodzi o sygnały przekopiować na spód, rozprowadzenie zasilania i VREF dać na górę, a na peryferiach dołożyć główne zasilacze (zapewne dwa), reclocking, spdif i VREF.

zegarek stosowany do recloku na 2 bramkach odpada przy prostym zegarku ktory zamiescilem pare stron wczesniej (schemat samego generatora jest identyczny we wszystkich znanych zegarkach-ostanie zamowienie x03 rozni sie zasilaniem). zasilanie dla tego zegarka zrobic wg projektu autora zegarka - (np pkrecz plus) tranzystor zwierajacy szumy do masy lub str.. poprawa brzmienia w stosunku do generatora na 2 bramkach olbrzymia nie mowiac o zywotnosci kwarcu oraz jego stabilnosci krotko i dlugoterminowej.

przydal by sie watek tylko o informacjach (gdzies to zebrac).

plytka recloku i wyjscia cyfrowego gra u mnie. oddzielona od klona 2 kablami sata (oczywiscie separacja galwaniczna). jednym idzie zegar drugim spdif od klona. warto tak zrobic bo mozna dzieki temu gniazda wyjsciowe zalozyc na tej plytce i ja przymocowac do obudowy.

kabelki sata za grosze. tylko gdzie kupic gniazda do druku w dobrej cenie(2-3zl/szt)

jak sie uprzec to za pomoca sata mozna wyslac zegar do dac'a (lub go odebrac w shigu-najlepsza wersja)

prosty zegarek musi byc odizolowany od dzwieku/drgan bo one moduluja to co wychodzi z zegarka-sa na to dowody.

do tego potrzeba dobry ekran miedziany/stalowy. miedz wyostrza dzwiek. stal dociaza (tak jakby ktos chcial sprawdzac)

kwestia dlawikow na zasilaniu. pomierzylem to sobie i w moich warunkach szumy spadaja o okolo 10-30% nawet!!!

jaki schemat na Vref? jaki tam dac zasilacz? shunt + emiter follower? cos ze sprzezeniem zwrotnym? tam jest 2.5V. musze przetestowac prosty ukladzik jak dla zegarka

wlasnie mi przyszlo do glowy ze chyba Mark Levinson Vref uzyskiwal z niskoszumowego zrodla odniesienia sterujac AD826. wyjscie tego scalaka mozna spokojnie obciazyc na kilkanascie mA a to powinno starczyc.

Vref 2.5V mozna uzyskac przez podzielenie zenera na pol jak w ALWSR'ze lub za pomoca tego zrodla.

jutro sprawdze to na jakims niskonapieciowym opie i zenerku :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na schemacie nie ma kondka ktory jest bocznikiem C932.

Na obu schematach nie ma tam bocznika. Nawet w jakimś Boomboxie Daewoo linkowanym kiedyś przez shark700 w innym wątku, też nie ma. Jeśli ma być to niech będzie. Jeść nie woła :) Co ciekawe wartości elementów z otoczenia LA9242 mają inne wartości. 6-ta strona.

Ukryta Zawartość

w jvc byl jeden 100nF dla F+ i F-

Piszesz o F+ i F- z LA6541 do gniazda na taśmę do lasera? Ma się tam ten kond pojawić?

na schemacie brak r912

Już jest.

c924 100nF do nog 5 i 6 lc78601 (czyli pomagac sie oplaca ;) pomogles to wiesz)

Czyli odpiąć go od masy i podpiąć do VVDD (6-ta noga LC78601). Dobrze rozumiem?

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

ja niestety nie pomogę - brak wiedzy nt techniki cyfrowej, ale może przyda się namiar na firmę robiącą druk, ostatnio zamawiałem u nich kilkanaście różnych płytek, nie są drodzy i co najważniejsze nie zlewają klientów indywidualnych, ja robiłem już od pojedynczej płytki, koszt kliszy to kilkanaście złotych + sama płytka, tak więc nawet seria próbna nie będzie chyba droga

http://www.utech.gliwice.pl/home.php

pozdrawiam

nie nie koluszkin. na fotce benpy jest niedolut co napisalem.

kond 100nF nie znajdowal sie we wszystkich jvc. na tej ze zdejcia wyzej jest. to taki kondek 0805 wlutowany na sciezkach kolo silniczka (miedzy laxxxx a silniczkiem). byla o tym mowa dawno temu.

andy tez go masz w swoim klonie? ja mialem kilka plytek i na czesci go wogole nie bylo

co do bocznikow glownych kondkow w zasilaniu to mozna przeciez dac pola lutownicze pod kondami/miedzy nogami kondow na np 0805.

0805 przeciez wcale nie sa takie male.

przejrzalem wiekszos kondkow i nie widze wiecej odchylek miedzy rzeczywistoscia a schematem.

c910 ma 47nF w pomiarze (na schemacie 333)

.

czesc schematu samochodowego. wyglada na to ze jvc wklada kondki na wyjsciach z BTL driverow w mobilnych sprzetach. (przejrzalem kilka not i wszedzie podobnie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

proba izolacji zegara:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polutowałem nowe poprawki marosika plus dwa nowe elementy, niestety nie dało to poprawy.

Poprawa nastąpiła natomiast w miejscu gdzie się jej nie spodziewałem mianowicie po przeczyszczeniu lasera izopropanolem, szał, jest lepiej, laser wyjmowany był z pudła i sam go odbezpieczałem, dziwne.

Mam jeszcze trzy inne napędy i każdy z nich wykazuje dośc daleko posunięte wady mechaniczne w sensie tego, że sam laser nie porusza się płasko po "łożu" tylko może tam sobie drgać, choć jeden z napędów jest pod tym względem lepszy od innych.

Teraz wiem za co się płaci w cdpro2 i dlaczego działają jeszcze stare cdm'y.

Czy ktos z kolegów kupił więcej niz jeden egzemplarz napędu Sanyo do Shiga?... i czy są albo zauwazyliscie jakieś różnice w czytaniu pomiedzy nimi ?

Pewnie niewiele to wniesie, ja miałem jeden napęd z zamówienia grupowego i on stukał, przeskakiwał, później kupiłem na All...drugi i ten był cichy.Niemniej ten drugi mi rozłączało po kilu sekundach i dałem sobie spokój całym clonem. Wniosek jeden w moim przypadku - od strony mechanicznej - głośności działania, różnica ogromna.

Co do dźwięku nic nie wiem, nigdy żadnego dźwięku nie uzyskałem, ponieważ nigdy żadna płyta nie została wprowadzona w obroty trwające dłużej niz 10 sekund )))

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Tak, tak napędy są baaaardzo różne. A i znaleźć silnik z prostą ośką (bicie osiowe płyty na zewnątrz ułamek mm) niełatwo, ja wybrałem taki z pięciu.

Jak nie chce wogóle gadać, to podobno można coś ustawiać potkiem na laserze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pomalutku klaruje sie ostateczna wersja tego transportu. moze na dniach uda mi sie z nim podjechac do andyego i posluchamy jak gra.

nie mowie juz o samym vicolu bo moja plytka juz niewiele go przypomina. sciezki sa poprzecinane czesc poprowadzona na pajaka itp. nie sadzilem ze zrobie transport na pajaka a tu niewiele juz brakuje...

jesli sie okaze ze moja wersja moze konkurowac z wersja kompowa/squeezebox andyego to bedziemy tworzyc :D

jesli sie okaze ze jeszcze nie to dam mu jeszcze ze 2 tygodnie, kolejne porownanie i dopiero decyzja...

wesola tworczosc a pozniej jakies konkretne propozycje.

andy ma dobrego daca na ktorym bedzie mozna obiektywnie ocenic. zobaczymy jak na innym dacu zagra. moj to pcm56.

dzis jeszcze troche pogrzebalem. nie bardzo mialem czas na sluchanie. w chwili obecnej tonalnie dzwiel wyrownany/ scena jest nadal gleboka i nie ma efektu rzucenia dzwieku na sluchacza. detale paleczek na talerzach prezentuje od niechcenia. Wiecej detali niz do tej pory,latwiej rozroznic srednice talerzy ale jeszcze to nie to co powinno byc. Prezentacja nabrala jakiejs dziwnej slodyczy-ja wole ostro wiec podchodze do tego z nieufnoscia. wokalistka withintemptation do tej pory u mnie spiewala taka fajna wysoka chrypka/ teraz spiewa delikatnym wysokim glosikiem i jeszcze bardziej nie pasuje do muzyki ktora jej towarzyszy (to akurat jest fajne)

u mnie muzyka leci bez przerywan i trzaskow. mam tylko jedna plytke ktora ma problemy/oryginal. po wprowadzonych zmianach trzaski sa juz ledwo slyszalne i nawet przy maksymalnej glosnosci daja sie porownac z wlaczaniem swiatla w pokoju ze swietlowki.

patrzac na noty katalogowe i projekt jvc wyglada na to ze vicol to nic innego jak przyjemna tworczosc oparta wylacznie o schemat jvc a nastepnie usilna proba doprowadzenia kulfona do poprawnego dzialania. im dluzej patrze na ta plytke tym bardziej utwierdzam sie w tym przekonaniu.

a teraz dzieki andyemu mam juz 2 takie kulfony...

Słuchalismy Shiga razem z NOSdac na TDA1543 i Jakimś bardzo bardzo dobrym daciem... chyba na ko.sciach PCM który aktualnie stoi u Sharka (popraw mnie Jarek.. co to grało?) a także jego napęd CDpro2

Na obydwu DACiach słychać świetną rozdzielczosć ze wskazaniem na PCM, bas jego nasycenie wypełnienie to jednak domena TDA...a PCM choć analityczny do bólu, bardziej techniczny to może dobrym połaczeniam będzie tu pre na lampce w celu ubarwienia i dociążenia basu. TDA gra dobrze sam z siebie i jest tent Magic:)

Dobrze mieć ze dwa lub trzy róznie grające DACie i inny napęd dla jakiegoś porównania.

Pamiętam z AS że porównywalismy Peterowego na TDA1543 ze Stelamachem + Shiga .... Stelmach ostry analityczny prawie bez basu płasko...pomimo monobloków na GM70 i pre na 2A3. Czyli dobór DACia jest wazny ewentualnie upgrejd trzeba robić pod konkretnego DACia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.