Skocz do zawartości
IGNORED

Shiga mini kit - zamówienie

ja_brzoza

Rekomendowane odpowiedzi

Nareszcie dzis doszły

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zanim zaczniecie lutowac koniecznie sprawdzcie plytke. mimo sprawdzenia zwarciowego w zakladzie widze ze sa pewne niedociagniecia i sciezki sie ze soba stykaja..

plytki lutuje sie calkiem niezle. najwiecej uwagi polecam zwrocic na elementy ktorych pady sie zaslaniaja. przy lutowaniu mmelf moze byc problem z dojsciem do tych najbardziej wewnetrznych (otoczonych przez inne) dlatego warto jednak zaczac od tych srodkowych.

opis elementow wyszedl niezle (na niektorych plytkach jest nieco przesuniety i przez to uciety przez np brzeg plytki.

ze wzgledu na brak czasu nie uruchomilem jeszcze zadnej plytki. postaram sie to zrobic na dniach.

• 2 tygodnie później...

plytka uruchomiona. ruszyla od kopa. problem w tym ze po kilkunastu sek przestaje grac. tran stabilizacji wbudowany na plytke sie grzeje. nie wiedzialem o co chodzi wiec caly dzien meczylem i poprawialem :)

wyglada na to ze wyszlo ze ...

podobny problem byl przed zmiana plytki transportu.

la6541 ma ograniczenie pradu do 200mA. Jesli laser jest padlina to pobiera wiecej pradu i dochodzi do zadzialania przeciazenia nadpradowego. szczegolnie jesli laser led jest zasilany bezposrednio z tego zasilacza...

dzis kupie nowy laser i przetestuje jeszcze raz calosc. inna ewentualnosc to problem ze scalakiem ktory przesterowywuje laser (dzis sie okaze)

chcialbym zeby wszystko dzialalo jak nalezy wiec wstrzymalem sie z wysylkami o jeden dzien.

dzis postaram sie nadac polecone w wiekszosci. Pozostaja doplaty za la6541 oraz transport ktory wyszedl 1.5zl/szt (kurier plytek do mnie) kwota niby nieduża ale jesli pomnozyc przez 30.... to juz sporo sie robi.

Jesli ktos wiec ma zaleglosci z platnosciami jak np Kajo to prosze o poprawke finansowa.

co do bledow na plytce. oczywiscie nie obylo sie bez nich :)

glowne bolaczki nowej plytki to male otwory lutownicze/ kilka trzeba rozwiercic (pod panasonic Fc nie trzeba ale pod KZ juz trzeba) oraz.... sa 2 pomylki w opisie wartosci elementow ktore zostaly skreslone (po jednym bledzie na kazdej stronie plytki-rzucaja sie w oczy). dotycza one kondkow ktorych wartosci powinny byc

zamiast 330pF powinno byc 6n8

zamiast 47uF powinno byc 330nF (tu jest pad pod kondek smd 0805 oraz przewlekany ktory zle sie nazywa).

nie sprawdzilem jeszcze wspolgrania plytki wyswietlacza z transportem. moze tam byc jakis blad typu skrecenie par wyprowadzen (oby nie ale jesli tak to zamieszcze fotke jakto prosto poprawic)

plytek niestety zostalo wyprodukowanych wiecej o 8 sztuk wiec jesli ktos bedzie chcial jakas dodatkowa sztuke to prosze o kontakt.

przy okazji ktrotkiego czasu grania zmierzylem szumy zasilania na oryginalnym zasilaczu i wyszlo w okolicach 30mV oraz na sucho bez grania 20mV - wynik bardzo dobry. nie mam zielonego pojecia o czym to swiadczy bo calosc zasilana jest z ALWSR'a na oryginalnym scalaku oraz prestabilizacji na tranzystorze a nie na lm317. wyglada wiec na to ze jesli calosc zasilimy z oryginalnego zasilacza to bedziemy zadowoleni.

przypominam kolejny raz o rozdzieleniu mas na pradowa i sygnalowa. tzn nalezy sie zastanowic gdzie podpiac mase jesli dajemy sygnal zegarowy z zewnatrz (SMB) , inaczej jesli korzystamy z ds8921 zasilanego z plytki bezposrednio a inaczej z ds8921z zewnetrznym zasilaczem.

plytka jest uniwersalna i pozwala na wszystkie te ewentualnosci. trzeba tylko zadecydowac ktory schemat wybrac i ktora zwore wkleic.

Wydaje mi się, że prosta instrukcja składania poszczególnych wyborów byłaby bardzo pomocna :)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

nowy laser zalozony. wszystko gra jak nalezy. zadnych trzaskow i nieprzewidzianych zatrzyman utworow. przesluchalem jedna plytke przerzucajac utwory takze (zeby dociazyc zasilacz oraz sprawdzic szybkosc przerzucania utworow) no coz. chyba jednak cos jest w tym transporcie do czego z przyjemnoscia sie wraca. :)

pozostala mi jeszcze tylko kwestia dopieszczenia kabelka wyswietlacza. wyswietlacz cos tam pokazuje ale jak zwykle nie to co trzeba... guziki i pilot dzialaj jak nalezy.

scalaki zalozone z ostatniego zamowienia.

nie pozostaje wiec nic innego jak poczekac i zyczyc tyla radochy co mnie przyniosl SAREMINI pozostalym czlonkom zamowienia.

Składam trochę w wolnych chwilach.

Kilka pytań na początek:

- na zdjęciu spodu płytki zaznaczyłem nieopisany pad, co tam powinno być?

-na górze jest jedna czy 2 zwory powyżej 249R?

Ogólnie jeśli będzie zamawiać jakieś części, weźcie na wszystko 0R, rezy z rozmiarze 0805 bo pady mają różne rozmiary, a jest miejscami ciasno.

Ukryta Zawartość

post-19559-0-35368300-1377863008_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Aaa

Miejsce jest pod plamy cynowe. Nie trzeba tam nic wlutowywac. ponizej fotki pomagajace.

po prawej stronie nad gniazdem od lcd widac zmiany w zworkach. nie wiem jak sie to stalo ze poprawialem te zworki a blad i tak jest... hmmm. trzeba sobie zrobic krzyzaka i bedzie OK.

na brzegu la6541 tam gdzie jest podpisane zwora ja daje 10kR rezystor. Vicol dawal tam zwore ja daje rez. Jest to wyprowadzenie resetu dla lc 78601. Jesli komus nie bedzie chcial startowac prawidlowo to warto zmienic zwore na rez.

na dole foltki grzbietu plytki (elementow przewlekanych) widac przyklad jak zasilic caly uklad nie lutujac na stale zworek. ja dalem tam dlawiki. mozna zalozyc zworki z goldpinow (niestety nie dalo rady dac tam zwor typowych dla goldpinow)

Ukryta Zawartość

post-10216-0-11676600-1377871065_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />Czy czegoś będzie brakowało drobnicy z poprzedniego zamówienia ? :) <br />

Poprzednie zamówienie było zgodne ze specyfikacją bom-u Vicola i pod jego pcb ,a teraz pcb saremini marosik opierał na oryginalnym schemacie z dawcy JVC i chyba się różni wartościami elementów ?

Może zróbmy listę co by nie było bałaganu i nikt nie został pominięty.

Jeśli kogoś pominęłem to przepraszam, proszę poprawić.

Lista chętnych na elementy SMD do Saremi:

1. ja_brzoza - 1kpl

2. Zigi - 1kpl

3. Kajo - 1kpl

4. jogilla - 1kpl

5. Leszek B - 1kpl

6. audiophil666 - 1kpl

7. woldo4 - 1kpl

8. antos - 1kpl

9. sylwekzz - 2kpl.

1. ja_brzoza - 2kpl

2. Zigi - 1kpl

3. Kajo - 1kpl

4. jogilla - 1kpl

5. Leszek B - 1kpl

6. audiophil666 - 1kpl

7. woldo4 - 1kpl

8. antos - 1kpl

9. sylwekzz - 2kpl.

1. ja_brzoza - 2kpl

2. Zigi - 1kpl

3. Kajo - 1kpl

4. jogilla - 1kpl

5. Leszek B - 1kpl

6. audiophil666 - 1kpl

7. woldo4 - 1kpl

8. antos - 1kpl

9. sylwekzz - 2kpl.

10. mihau_r - 1kpl.

no raczej :)

1. ja_brzoza - 2kpl

2. Zigi - 1kpl

3. Kajo - 1kpl

4. jogilla - 1kpl

5. Leszek B - 1kpl

6. audiophil666 - 2kpl

7. woldo4 - 1kpl

8. antos - 1kpl

9. sylwekzz - 2kpl.

10. mihau_r - 1kpl.

1. ja_brzoza - 2kpl

2. Zigi - 1kpl

3. Kajo - 1kpl

4. jogilla - 1kpl

5. Leszek B - 1kpl

6. audiophil666 - 2kpl

7. woldo4 - 1kpl

8. antos - 1kpl

9. sylwekzz - 2kpl.

10. mihau_r - 1kpl

11. aleksandero1 = 2kpl

1. ja_brzoza - 2kpl

2. Zigi - 1kpl

3. Kajo - 1kpl

4. jogilla - 1kpl

5. Leszek B - 1kpl

6. audiophil666 - 2kpl

7. woldo4 - 1kpl

8. antos - 1kpl

9. sylwekzz - 2kpl.

10. mihau_r - 1kpl

11. aleksandero1 = 2kpl

12. crossover64 - 2kpl

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.