Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmiacniacz pod AKG Q701

gszpet

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku tygodniu jestem właścicielem słuchawek AKG Q701. Póki co podłączam je do amplituera Denon RCD D-M39, ale mam wrażenie, że to dla nich zbyt mało, wyraźnie im czegoś brakuje. Po małym rozpoznaniu nastawiłem się na wzmacniacz Musical Fidelity M1 HPA, czyli półka cenowa w granicach 2,5 tys. złotych. Czy mógłby ktoś z Was doradzić, czy byłby to dobry wybór dla nich ? Spektrum muzyczne od klasyki jak Dire Straits, Pink Floyd po elektronikę typu Infected Mushroom, Solar Fields. Wspomniany Denon nie posiada wyjścia analogowego, dlatego bardzo mi odpowiada M1 HPA ze względu na wejście cyfrowe USB (można podłączyć do laptopa).

https://www.audiostereo.pl/topic/98863-wzmiacniacz-pod-akg-q701/

Lehmann Audio Black Cube Linear,albo jego klon. Ja do tych słuchawek używam klona,i czasem Canor TP-10

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Witaj,

jeśli budżet mniejszy (lub po prostu zostanie trochę na płyty), bardzo dobrze spisuje się Canor TP-10.

Najbardziej jednak sugerowałbym posłuchać wzmacniacza Burson Audio HA-160.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy jest zawsze także możliwość wypożyczenia urządzenia do testów do domu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Trop z Musical Fidelity M1 HPA jest, moim zdaniem, wcale niezły. Mam go, i w połączeniu ze starszymi już słuchawkami AKG K-500, jak i Sennheiserami HD-600, gra bardzo ładnie - dobitnie, konkretnie i bez zawoalowania. Firma ostatnio jakby odchodzi od swojego klasycznego brzmienia - tranzystorów udających lampy. Zakładam, że z posłuchaniem M1 HPA nie będzie większego problemu, są te pre słuchawkowe dostępne w każdym sklepie Top Hi-Fi, które to sklepy są w wielu większych miastach. Nic prostszego jak zabrać własne słuchawki, podczas odsłuchu akustyka pomieszczenia wszak nie przeszkadza, można zatem łatwiej przewidzieć jak to zagra u nas.

Pozdro,

Yul

Wcale nie...

Od razu sobie sprawdziłem ile kosztuje takie cudo (nowe dużo), ale przy okazji odpowiedziałem sobie na niezwykle nurtujące mnie pytanie czy jest sens zrobić wzmaka do słuchawek na buforach wysoko prądowych BB BUF634, które tam zastosowano (DAC1). Mam też K701, a z karty do kompa (Xonar) jest cieniutko.

Lehmann Audio Black Cube Linear,albo jego klon. Ja do tych słuchawek używam klona,i czasem Canor TP-10

Zgadzam się z kolegą.

Bezapelacyjnie do AKG Q701 polecam najlepszego klona Lehmanna i (według opinii porównujących kolegów) brzmieniem przewyższającego oryginał (bo częściami na pewno :),

czyli LOVELY CUBE najlepiej w wersji PREMIUM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmacniacz wyniesie Cię niewiele ponad 1000pln (lub nawet niecały, jak się uda bez cła i podatku) i będziesz mógł go sobie do woli modyfikować wymiennymi opampami.

Porównywałem go z Heedem Canampem (tworzącym legendarną wręcz synergię z K701) i ten Węgier kosztujący 1400pln odpadł w przedbiegach :))

Zostanie Ci tysiak n płyty i inne kable, chyba, ze masz parcie na cenę ponad 2k, bo wtedy będziesz czuł się lepiej ;)

A nawet jeśli tak, to pomyśl sobie, że Lehmann Audio Black Cube Linear kosztuje ponad 2800pln i Ci się poprawi :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i jestem otwarty na kolejne. Póki co nadal nastawiam się na MF, ale (w miarę możliwości i czasu) chętnie posłucham też inne. Rzeczywiście najlepiej zrobię biorąc słuchawki na próbny odsłuch, zanim zdecyduję się na zakup.

gszept,

najlepiej wypożycz taki wzmacniacz. Odwiedzając różne salony audio będziesz miał różne zestawy grające (źródło, interkonekt, kable zasilające). Jeśli zaś myślisz o DACu z USB to najprościej zapakuj słuchawki, sieciówkę i laptopa, wtedy będziesz miał większe szanse na powtórzenie wrażeń w zasiszu domowym.

Lovely Cube + kilka stówek tuning to już pułap cenowy Black Pearl, która zagra ze dwie klasy lepiej. Obsłużyłem co najmniej kilku klientów z K701 bądź Q701 i temat poszukiwań wzmacniacza zamknęli.

• 3 tygodnie później...
Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Lovely Cube + kilka stówek tuning to już pułap cenowy Black Pearl, która zagra ze dwie klasy lepiej. Obsłużyłem co najmniej kilku klientów z K701 bądź Q701 i temat poszukiwań wzmacniacza zamknęli.

Coś w tym jest. Black Pearl po mimo swojego dizajnu gra naprawdę wybitnie .Słyszałem w swoim życiu wiele lamp i tranzystorów wraz z hybrydami, ale jak dłużej posłuchałem , mam takie wrażenie jakbym wcale nie słyszał tranzystora .

Natomiast co do Bursona i Canora , no cóż , sami porównajcie .

Ja chcę posłuchać Sonic Pearla , bo mam wrażenie ,że spełni moje oczekiwania po usłyszeniu Black Pearla.

Jak Black Pearl zagrałby z Gradosami 325 lub RS-1? Szukam czegoś lepszego od 60i wraz z ampem i nie wiem, w którą stronę iść. O dziwo, tanie Gradoski ciekawie zagrały z bazowym Pro-jectem za mniej niż 500 zł. Innym typem są Sennki HD650.

• 1 rok później...

Witam, jestem niedoświadczony w branży audio więc proszę o wyrozumiałość. posiadam denona pma i dcd 710. Ostatnio zakupiłem słuchawki akg q710. niestety podłączone do tego systemu rozczarowują. myślałem, że obejdzie się bez wzmacniacza słuchawkowego ale decyzja już zapadła że trzeba go kupić. mam jednak wątpliwość czy taki wzmacniacz zagra z dcd 710 i napędzi słuchawki. nie wiem czy nie przedobrzyłem kupując takie słuchawki do tego zestawu. wcześniej słyszałem, że spokojnie można je zastosować w takim układzie. mam też pytanie dlaczego te słuchawki tak się zachowują w tym układzie. mianowicie wysokie tony grają całkiem znośnie. niżej jest już bardzo kiepsko ( słucham jazzu). Przy większym natężeniu dźwięku słuchawki zaczynają rzęzić. Dźwięki są słabo odseparowane, zlewają się - jak dla mnie dramat. Co jest tego przyczyną i czy wzmacniacz słuchawkowy w miarę porządny rozwiąże problem. Inaczej się zapłaczę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.