Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy gramofon - Rega RP1 czy Pro-Ject Debut Carbon?

peem

Rekomendowane odpowiedzi

A co tam - zaczne pisać temat, pewnie na kilka razy zanim pojawi się wersja nadająca się do podpięcia. Inaczej to forum zejdzie na psy, zamiast pisać o czymś ciekawym, ludzie z doświadczeniem piszą o zupełnie podstawowych sprawach.

pzdr

<br />Z drugiej strony chciałbym słuchać już teraz...<br />

- oczywiście - moim zdaniem każdy gramofon nowy od 1000 zł zagra - kup ten co Ci się podoba ze względu na design - ja preferuję napęd bezpośredni i przynajmniej szczątkową automatykę, ale to nie jest bezwzględnie konieczne - z kolei czas bez winyla jest czasem straconym, a jeszcze jak z tego powodu zmuszony byłbyś słuchać cyfry, to jest to czas stracony podwójnie - winyl cieszy - cyfra wkurza - zatem jak masz okazję, to nie czekaj, bo coraz więcej winylowców i mogą wykupić co lepsze /stare/ płyty. pzdr.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Do zabawy i 'zarażenia się' możesz sobie nabyć Telefunkena s500. Są tam też. <br />

Ahaja,znasz ten gramofon na wylot,czy możesz nakreślić bardziej szczegółowo o co chodzi w powyższym wpisie?

Czy sądzisz że napęd,ramię w Telefunkenie jest gorszy od np PJ do 3 tysiaków.

Jaki i za ile trzeba nabyć nowy gramofon by zagrał lepiej od Telefunkena,osłuchany jestes pewnie bardziej ode mnie w gramofonach.

Pozdrawiam.

Jeżeli kolega T. Pianista do mnie odnosił uwagi o osobach, które słyszały jeden gramofon w życiu i zajmują tu stanowisko to informuję, że słyszałem we własnym domu i używałem dłużej: vestaxa (dwa różne modele), technicsa 1210, pro jecta taniego, clearaudio concept i teraz rega. Zdaję sobię sprawę z ograniczeń prostego gramofonu. Mój talerz nie jest tak krzywy i nie słyszę aby jego krzywizna miała wpływ na brzmienie. Ale wkur€&a mnie to bardzo i uważam za skandal brak jakiejś dużej akcji wymiany tych talerzy na proste.

I jeszcze raz twierdzę, że taka rega z sensowną wkładką i tak będzie za dobra to typowego budżetowego wzmaka i głośników. To moje zdanie.

Chętnie bym posłuchał tych starszych thorensów i podobnych, ale nie mam gdzie.

????

Rydz

Trochę znam. ;-)

Chodzi o:

dostępność tych modeli (s500; s600) na ebay.de . Jeśli ktoś myśli o czymś prostym na początek to warto kupić. Zapewne wyjdzie drożej niż 500zł. Przy założeniu, ze jest sprawny to bardzo dobra propozycja na początek. Ma ogromne możliwości w kwestii tuningu/upgradu.

Po takim upgradzie nie istnieje nowy PJ w okolicach 6kzł , który może dac taka frajdę ze słuchania.

Nie będzie też miał takich możliwości i jakości wykonania.

Jak się znudzi, mozna go w miarę łatwo odsprzedać i wejść półkę wyżej.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

- oczywiście - moim zdaniem każdy gramofon nowy od 1000 zł zagra - kup ten co Ci się podoba ze względu na design - ja preferuję napęd bezpośredni i przynajmniej szczątkową automatykę, ale to nie jest bezwzględnie konieczne - z kolei czas bez winyla jest czasem straconym, a jeszcze jak z tego powodu zmuszony byłbyś słuchać cyfry, to jest to czas stracony podwójnie - winyl cieszy - cyfra wkurza - zatem jak masz okazję, to nie czekaj, bo coraz więcej winylowców i mogą wykupić co lepsze /stare/ płyty. pzdr.

Jak można napisać taką głupotę? Litości...

Peem, zaufaj kolegom Tomaszowi i Ahaja. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem starego thorensa za grosze (w porównaniu z cenami nowych gramofonów) i choć kosztowało mnie to trochę nerwów na początku (parę rzeczy trzeba było naprawić, wyregulować, ulepszyć), to teraz naprawdę słyszę, że było warto.

A i na żywo taki thorens vintage, po wyczyszczeniu i wypolerowaniu, prezentuje się rewelacyjnie. Nie sugeruj się zdjęciami z allegro.

pzdr

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Jeśli ktoś myśli o czymś prostym na początek to warto kupić.<br />

Czyż nie w prostocie przemyślanej solidnej konstrukcji,

tkwi tajemnica dobrego dżwięku? :))

Co do tuningu,zapewne chodzi o okablowanie,

ale myślę że i bez,tu wykropkuję..............................:)

Peem, zaufaj kolegom Tomaszowi i Ahaja. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem starego thorensa za grosze (w porównaniu z cenami nowych gramofonów) i choć kosztowało mnie to trochę nerwów na początku (parę rzeczy trzeba było naprawić, wyregulować, ulepszyć), to teraz naprawdę słyszę, że było warto.

A i na żywo taki thorens vintage, po wyczyszczeniu i wypolerowaniu, prezentuje się rewelacyjnie. Nie sugeruj się zdjęciami z allegro.

pzdr

Dokładnie!

Jak można napisać taką głupotę? Litości...

zawsze uważałem, że muzycy to ludzie o pewnym poziomie kultury - ale może to wyjątek potwierdzający regułę ?

Excel - nie bądź taki wrażliwy, tylko zastanów się co piszesz i jak wielką krzywde możesz komuś wyrządzić. Nowicjusz pomyśli sobie "Gość z 1400 postami pisze, że wszystko powyżej 1000zł gra dobrze, to kupie sobie to". Przez Twój wpis ktoś może popełnić błąd kosztujący go 1000zł.

Już nie raz udowodniłeś, że masz znikome pojęcie o gramofonie, kalibracji i nie przyjmujesz opinii innych. Potem zasłaniesz się kulturą osobistą i nie wiadomo czym jeszcze, ale w moim odczuciu powiedzieć komuś, że napisał głupote jest mniej dotkliwe doprowadzenie kogoś do wyrzucenia 1000zł w błoto.

Zamieszczam kilka gramofonów powyżej 1000zł, proszę odnieś się do ich jakości i dźwięku jaki prezentują. Śmiało, chętnie posłucham.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mimo wszystko pozdrawiam, szanuję Cię, ale przesadzasz. I nie tylko ja tak uważam na forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Excel - nie bądź taki wrażliwy, tylko zastanów się co piszesz i jak wielką krzywde możesz komuś wyrządzić. Nowicjusz pomyśli sobie "Gość z 1400 postami pisze, że wszystko powyżej 1000zł gra dobrze, to kupie sobie to". Przez Twój wpis ktoś może popełnić błąd kosztujący go 1000zł.

Już nie raz udowodniłeś, że masz znikome pojęcie o gramofonie, kalibracji i nie przyjmujesz opinii innych. Potem zasłaniesz się kulturą osobistą i nie wiadomo czym jeszcze, ale w moim odczuciu powiedzieć komuś, że napisał głupote jest mniej dotkliwe doprowadzenie kogoś do wyrzucenia 1000zł w błoto.

Zamieszczam kilka gramofonów powyżej 1000zł, proszę odnieś się do ich jakości i dźwięku jaki prezentują. Śmiało, chętnie posłucham.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mimo wszystko pozdrawiam, szanuję Cię, ale przesadzasz. I nie tylko ja tak uważam na forum.

- no dobrze Tomaszu - napijmy się zatem :) - miałem oczywiscie na myśli prawdziwe gramofony a nie zabawki które raczyłeś wylinkować i moją opinię o tych urządzeniach dobrze znasz. Zresztą nikt na tym forum takich rzeczy nie rekomenduje, a wręcz ostrzegamy przed ich zakupem.

Przy okazji - marzy mi się taka sytuacja na forum:

- jak ktoś napisze że 2+2 jest 5

- nie mówmy, że miał na drodze do szkoły dużą górę porośniętą gęstym lasem pełnym dzikiego zwierza, że szare komórki w jego mózgu są w stanie rozkładu i w ogóle jak był w stanie napisać ten post na komputerze itp. itd.

- zamiast tego zwróćmy mu grzecznie uwagę, że się chyba myli, bo naszym zdaniem 2+2 jest 6, przytoczmy odpowiednie źródła i życzmy mu miłego dnia.

- wtedy jakiś mądrala po matematyce napewno nie będzie się nad nami pastwił i również grzecznie nas poinformuje, że 2+2 jest 4.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Excelu,tomasz wytknął ci to co jest najgorsze w propagowaniu złomu,nawet ci to udokumentował!

Lepiej abyś zamilkł,albo zachował choćby umiar w doradzaniu przyszłemu nabywcy sprzętu,by nie wyrządzić mu krzywdy!

Słuchaj na sztukasie,zamieszczaj filmiki,obyś miał dobre zdrowie.

<br />Lepiej abyś zamilkł,<br />

- odezwał się "mędrzec" rydz - dobrze byś się sprawdził w roli "cenzora - moderatora" - pozdrawiam chłodno...

"

Przy okazji - marzy mi się taka sytuacja na forum:

- jak ktoś napisze że 2+2 jest 5

- nie mówmy, że miał na drodze do szkoły dużą górę porośniętą gęstym lasem pełnym dzikiego zwierza, że szare komórki w jego mózgu są w stanie rozkładu i w ogóle jak był w stanie napisać ten post na komputerze itp. itd.

- zamiast tego zwróćmy mu grzecznie uwagę, że się chyba myli, bo naszym zdaniem 2+2 jest 6, przytoczmy odpowiednie źródła i życzmy mu miłego dnia.

- wtedy jakiś mądrala po matematyce napewno nie będzie się nad nami pastwił i również grzecznie nas poinformuje, że 2+2 jest 4."

Rozumiem marzenie.

Uważam to jednak za grubą przesadę. Nie chodzi chyba o to by komuś kadzić i chodzić koło niego jak koło piórka.

Jeden stwierdzi, że dana wkładka spasuje się z ramieniem (bo gdzieś przeczytał). Drugi stwierdzi, ze raczej nie (bo gdzieś przeczytał). Trzeci stwierdzi, że może zagrać ale trzeba zrobić to i to.

Teraz pytanie: komu czytający laik ma zawierzyć?

Niestety 2+2=5 powielone n-razy w 'necie' stanie się prawdą ... :-(

Moje marzenie:

Dlatego bzdury trzeba piętnować tak jak brak umiejętności pisania po polsku. Bo te pierwsze jak i to drugie obrażają czytających.

Jeśli ktoś miał pod górkę do szkoły i ma stado dys-papierów na to, to może włączyć korektę - taka odrobina szacunku dla drugiego człowieka nie zaszkodzi.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Zgadzam się z Ahają i Tomaszem w 100%. Głupotę i brak wiedzy należy piętnować bez zbędnych ceregieli, zwłaszcza na forum o dosyć wąskiej specjalizacji - nie pleciemy tu sobie na jakimś onet forum czy innym o d..e maryni i każdy może wleźć i pisać co mu ślina na palce przyniesie. Opinie przytoczone na audiostereo często przekładają się na sporo kasę i zakup sprzętu, a tu już żartów nie ma jeśli wtopimy po radach j/w ;-) Jeśli gramofon nieważne jaki za 1000 pln jest dobry w/g kogoś kto braki wiedzy i ignorancję wręcz wypunktowaną nie jeden raz, "wyciera" kulturą osobistą i innymi bredniami o poszanowaniu, to pięknie Tomasz to wypunktował podając linki badziewia za 1000 pln nie wartego złamanego grosza :-) Z całym szacunkiem ale kupienie niemieckiego Universuma, zapakowanie mu najgorszej wkładki jaką można dostać i budowanie swojej wiedzy na tonie płyt z demoludów nie tyle, że nie upoważnia ale zabrania wręcz dawania rad na temat zakupu gramofonu, wkładki i płyt. Tak bym to widział :-]

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Thrak - mam prośbe - pamiętam, że miałeś technicsa 12xx - napisałbyś parę słow o technicsach do tego tematu? -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeżeli uda się skończyć, to już nie będzie się trzeba użerać z tematami takimi jak ten.

Ahaja, jeśli miałbyś chwilke i był w stanie napisać pare słów o telefunkenie, to również byłbym bardzo wdzięczny.

Wystarczą suche fakty, później się ubierze w słowa.

pzdr

Ukryta Zawartość

Widziałem tego faq. Zastanawiałem się co mogę napisać a propos swojego sprzętu. Nowy do 2000 pln to nie pasuje bo 1210 jest chyba ciutkę droższy teraz. Sam napęd DD w Technicsie jest tak cichy jakby go nie było, kompletna cisza i obroty stabilne jak zamurowane, wiemy dobrze jak wkurza pływający dźwięk, każdy winilarz tego doświadczył chyba. Spróbuję coś skrobnąć ale prawie wszystko już napisałeś sam :-) Pogratulować i miejmy nadzieję, że każdy wchodzący w ten temat przeczyta najpierw faq'a zanim założy kolejny wątek "Jaki gramofon do 200 pln?" :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

peem - nagonka trwa.

Kupuj polecane 30-40-letnie starocie, których prawdziwej historii nigdy nie poznasz, tuninguj, upgrejduj, poleruj, a będziesz zadowolony.

Może.

Pod warunkiem, że będziesz słuchał, a nie wiecznie naprawiał.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Też mnie to martwi. Przeciętnie człowiek rzadko dziś widzi lutownicę, a ahaja ma lutownice pod poduszką jak śpi.

A zęby myje w kalafonii :)

Więc może polecać stare strucle w niewiadomym stanie. Przysiądzie tydzień, młotkiem wyprostuje, korniki wytruje i proszę bardzo. Mamy hajend za grosze.

Raczej RPM 5.1. Ale 3 i pół "kafla", to strasznie duże pieniądze za taki gramofon. Ktoś sprzedaje używany w ogłoszeniach, tam już trochę przystępniejsza cena.

A clearaudio kosztuje z wkładką ponad 4000zł, hehe. Ale najlepiej nastraszyć, że stare gramofony się psują, że trzeba lutować (pytanie co?) i odprawiać czarną magię.

pzdr

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wiem jedno. Im dłużej zgłębiam tę zakładkę, tym bardziej jestem przekonany, że plinta powinna być pełna, a nie drążona mechanizmami automatu, które obniżają masę, a także tworzą pudła rezonansowe. Lepiej więc to dla dźwięku( bez wnikania w szczegóły), dwa- mniej się psuje (szczególnie ważne jak się bierze z allegro używkę), trzy- i dla zdrowia lepiej jak się ruszy dupkę do gramofonu. Dziś w czasie pilotów i gramofonów z funkcją repeat, drapak full manual to prawdziwy skarb.

Pewnie grzeszę, szczególnie, że nie słuchałem starego Thorensa, ale jakoś daję większe szanse na bezproblemowe użytkowanie takiego RPM 5,1, a także uwazam, że idea konstrukcji RPM daje większe szanse na dobre granie. W porównaniu z podstawowymi ramionami Thorensa szczególnie.

Chętnie zestawie swojego TD160 z RPM 5.1. Ramiona podobne -zamontowałem linn basik+ vs PJ 9cc, taka sama geometria. Koszt mojego gramofonu wyszedł około 1050zł, więc żeby było sprawiedliwie, mam jeszcze jakieś 400zł budżetu do wydania, bo za tyle chodzą używki RPM 5.1.

Wszystkie parametry, nawet nie modyfikowanego td160 wskazują na jego przewagę (rumble, stabilność i masa talerza, separacja drgań, waga gramofonu), ale jak ktoś chce się przekonać to zapraszam:)

pzdr

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

1. Nowy RPM 5,1 na portalu jest z wkładką 2M Red za 2999zł . Na początek jest gut.

2. Jeśli chodzi o używki przyjrzałbym się temu modelowi: http://audio.com.pl/testy/pro-ject-rpm-6:4 Wygląda obłędnie, ale nigdy się z nim nie spotkałem osobiście, nie wiem czy ma jakieś słabe strony jako używany.

3. Dziś handlarze tak popodbijali ceny, że za tysiaka to się dostaje sensowny model TD do remontu :) Zakup używanego RPM zaś nie jest obarczony podatkiem nostalgicznym za vintage

4. Chętnie bym posłuchał w końcu thorensiakowego nadgramofonu :) Ty chyba też teoretyzujesz w kwestii RPM 5,1? Że z cyferek wychodzi?

Jeden z aktywnych na tym portalu sprzedawców podobno daje forumowiczom 10 procent rabatu. Gdyby potwierdził taki rabat, to poniżej 2,5 kzł za nowego rpm 5.1 jest dobrą ceną:)

Ewentualnie poluj na nówkę powystawową.

Miałem styczność z RPM, debutem i xpression z tej firmy. Po za tym nie wiem co stawiasz jako "ideę konstrukcji" tego gramofonu i co ma dawać przewagę? -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jak widzisz, silnik jest zawieszony na gumkach, tak jak w debutach, xpression itd. Plinta jedno częściowa. Talerz z MDF. Łożysko ma mniejszą średnicę niż w thorensach.

Tutaj specyfikacje RPM 5.1 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie podali masy talerza, ta wynosi 1,75kg.

Tutaj specyfikacje thorensa 160s MkII -

Ukryta Zawartość

Kupując TD160 spokojnie zostanie gotówka na ramie linn basik+, lub jak ktoś woli może sobie zamontować ramie PJ 9cc, te chodzą trochę taniej, jakieś 550zł. Wtedy nic nie przemawia za RPM 5.1, i nie powiesz chyba, że jest inaczej.

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wtedy nic nie przemawia za RPM 5.1, i nie powiesz chyba, że jest inaczej.

Wow and flutter RPM 5.1: 0,08 % vs. 160s MkII: 0,12 % ?

(na stronie RMS jest błąd)

Tylko dane thorensa są z testu przeprowadzonego przez recenzenta, których dzisiaj się nie robi. Dzisiaj się pisze o scenach, o śpiewie bardziej gardłowym niż z przepony, o srebrzystej górze i basie ciepło wypełniającym pomieszczenie, ale niezbyt natarczywie, raczej jak ciepło z kominka rozpraszające się po pokoju.

Wiadomo, że producenci obniżają parametry. Późne 160 niby miały mieć 0,06%. Po za tym to najsłabszy parametr TD160, wraz ze stabilnością obrotów. To nie jest hi-end. To jest gramofon za 500-650zł. Jak ktoś chce lepiej można poszukać 3xx za 850-1100zł. Hi-endu też nie będzie, ale będzie bardzo dobrze.

Nie chce nikomu wmawiać, że RPM 5 to zły gramofon, ale nie ma on żadnych istotnych zale wobec starszych, oprócz tego, że jest nowy. Ma niezłe parametry, chociaż nie jestem w stanie przejść obojętnie wobec talerza z MDF, dla mnie to przesada. Ramie jest OK. Gramofon wygląda nieźle, ale jest problem z pokrywą. Nie podoba mi się to, że silnik nie jest osobno, jak w niższym modelu 1.3. Najprostsze łożysko. I to wszystko za 3000zł? Sporo, jak dla mnie. Plus pokrywa 200zł, speed-box żeby faktycznie obroty były stabilne, no i podstawa antywibracyjna.

Zdaję sobie sprawę, że można się obawiać starego gramofonu, sam byłem przerażony jak czekałem na thorensa. Kupiłem za 400zł z mało rzetelnej aukcji, przyszedł w idealnym stanie, ale mogło być inaczej. Ale wiedziałem, że jak coś to mogę liczyć na pomoc kogoś z forum, teraz sam staram sie pomagać w takich sytuacjach.

Ktoś może nigdy się nie przekonać do starych gramofonów, rozumiem to, ale pisanie, że są gorsze, bo muszą być gorsze, nie mając z nimi styczności jest bezsensu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.