Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy gramofon - Rega RP1 czy Pro-Ject Debut Carbon?

peem

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym "zacząć przygodę z winylem" (kilka nowych płyt już mam) nie rujnując budżetu i obrać następującą drogę:

Kupić teraz podstawowy gramofon - Rega RP1 lub Pro-Ject Debut Carbon, korzystać ze standardowo zamontowanej wkładki oraz z pre wbudowanego w mój wzmacniacz - Arcam A28

Następnie, wraz z upływem czasu i przybywaniem płyt (w kolejności chronologicznej):

1) Zaopatrzyć się w dedykowany pre (Rega, Graham Slee, może coś innego)

2) Wymienić wkładkę (coś w granicach 1000zł)

3) Po np. 2 latach wymienić gramofon na coś docelowego w okolicach 4000, na przykład Rega RP6

Co o takim podejściu myślicie i który gramofon z tych dwóch warto wybrać na początek - wiem że są jakieś problemy z talerzem/wkładką w RP1? Budżet ok. 1500.

A może warto uzbierać kasę na przestrzeni kilku miesięcy czy też nawet roku i kupić wówczas coś klasy RP6 z odpowiednim pre i wkładką...? Z drugiej strony chciałbym słuchać już teraz...

Przeczytałem kilka zagranicznych wątków, ale żaden nie daje jednoznacznej odpowiedzi (wiem że i tak takowej nie poznam...), no i cenię opinię kolegów rodaków :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Taki trochę wybór między blondynką, a brunetką. Gdyby nie to, że Carbon daje sensowną wkładkę 2M Red..

...dla poszukujących niebanalnych kształtów Pro-Ject ma RPM 1.3 Genie też z tą wkładką.

http://audio.com.pl/testy/pro-ject-rpm-13-genie:4

http://audio.com.pl/testy/pro-ject-debut--carbon:4

http://audio.com.pl/testy/rega--rp1:4

Tu masz okazję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od razu uprzedzam, to nie moje ogłoszenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Przeczytałem chyba większość wątków o podobnej tematyce w międzyczasie...

Co powiecie na takie rozwiązanie "na początek":

Gramofon

Ukryta Zawartość

Wkładka

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

I do tego przyzwoite PRE.

Czy tym gramofonem Reloop warto zawracać sobie głowę? Powiedzmy że po roku - dwóch latach bym go wymienił.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli planujesz zmianę na wyższą klasę w dającej się przewidzieć, niedalekiej przyszłości - to zdecydowanie kup coś używanego, łącznie z wkładką (np. debuta III, lub karbon z 2M red). Na nówce bardzo stracisz przy odsprzedaży.

A za zaoszczędzone pieniądze przyzwoity przedwzmacniacz.

Co powiecie na takie rozwiązanie "na początek":

Wierz mi, ten model Reloopa jest na prawdę marny , na zdjęciu jakoś wygląda, ale w rzeczywistości to jest gorzej

audiokarma.org

Tutaj jest Debut Carbon, ale chyba cena trochę przesadzona, tym bardziej że phono mi nie potrzebne. No i biały... :)

Ukryta Zawartość

Co innego z aktualnych używanych polecacie? Ten wymieniony wcześniej odpada - za drogi :(

Ukryta Zawartość

Sprawdź to

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem to nie jest zły gramofon pod warunkiem, że wymienisz mu wkładkę, bo montowana fabrycznie to jakaś katastrofa.

Za 700 zł masz w pełni automatyczny gramofon posiadajacu wbudowany przedwzmacniacz, który co ważne nieźle się prezetuje wizualnie. Inwestycja we wkładkę do kwota rzędu 320 zł przy nowym ortofonie red i szafa gra.

Kupiłem mojego denona używanego w zeszłym roku za 900 zł, jak dotąd wszystko działa sprawnie, nic się nie psuje. Nie są to może jakieś cuda, ale jak ze te pieniądze to jest to propozycja warta zastanowiania. Ładnie gra z lampką. Zawsze można wyłączyć przedwzmacniacz w gramofonie i kupić coś lepszego. Można też wymienić okablowanie, kupić matę antystatyczną, nowy headshell dedykowany do danej wkładki itd.

Ukryta Zawartość

peem masz dobry system w domu, po co pakować do niego jakieś reloopy i inne didżejskie wynalazki.

Zobacz to:

Ukryta Zawartość

Jeśli ramię jest OK, to nic tylko brać. Wkładkę wyrzucić, kupić jakąkolwiek inną. Cieszyć się muzyką.

Ramię jest bardzo dobre i poradzi sobie z droższymi wkładkami.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Thorens TD160 z TP90 jest na alle - i od wkładki i jakości pre będzie zależało jak zagra.

Wyżej zamieszczonych propozycji raczej nie można z tym porównać. Jakością.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Patrzę na propozycje, inne wątki etc. i tak sobie myślę co z pytaniem, które zadałem na początku:

"A może warto uzbierać kasę na przestrzeni kilku miesięcy czy też nawet roku i kupić wówczas coś klasy RP6 z odpowiednim pre i wkładką...?"

Czy w ogóle do domowego sporadycznego odsłuchu winyli wydawanie kilku tysięcy ma sens? Czy lepiej kupić taki gramofon, o jakich piszemy tutaj od początku, a kasę zainwestować we wkładkę rzędu 1000zł?

Porównaj sobie zdjęcia jak wygląda np taki TD160 i taka Rega.

Potem sobie odpowiedz czy warto wydać duże (relatywnie) pieniądze do kiepskiego napędu/ramienia ...

Potem sobie odpowiedz czy warto do kiepskiego napędu/ramienia i drogiej wkładki kupować drogi preamp gramofonowy ...

Droższą wkładką z lepszym szlifem nie uleczysz wadliwej konstrukcji napędu/ramienia. Zatem to ten napęd będzie ograniczał wkładkę i to co ona przeczyta z rowka a co potem trafi do pre. Z kolei dalej preamp nie wymyśli tego co zostało utracone w trakcie odczytu z rowka ...

Każdy z tych elementów powinien być dobrany z głową i na swoim poziomie.

Mówiąc po męsku: z gówna bata nie ukręcisz. ;-)

Ahaja, dlaczego zakładasz, że ramię regi jest wadliwe? A jeśli założycielowi nie uśmiecha się kupować staroci, choćby nie wiem jak były dobre i woli coś bardziej współczesnego?

OK, czyli czekam z zakupem na przyszły rok. A już teraz biorę się zapytanie czy iść drogą Rega RP6 + wkładka Exact, czy coś innego... Chyba że źle zrozumiałem Twoją wypowiedź Ahaja? Przeczytałem 3 razy i jasno z tego nie wynika czy jesteś za Thorensem czy Regą :)

Dzięki wielkie za wskazówki!!!

Miałem przez 2 miesiące thorensa 160 i PJ debut III koło siebie. Porównywanie tych gramofonów, pod względem dźwięku i solidności nie ma sensu. Talerz w thorensie waży więcej niż cały gramofon PJ. Rega RP1 to to samo co debut, rp3 to podobna konstrukcja, ale ma niezłe ramie (rb300). Jednak ograniczenie wynikające z budżetowego podejścia Regi do budowy gramofonów (szklany talerz, lekka podstawa, skromny silnik) moim zdaniem ma same wady wobec starszych thorensów. Jednak przy wyborze thorensa musisz czekać na egzemplarz w dobrym stanie oraz mieć minimalną chęć do np.regulacji zawieszenia lub innych, prostych czynności. W stosunku cena/jakość i moim zdaniem wygląd thorens 160 nie ma sobie równych (oczywiście mówie o wyglądzie zmodyfikowanych modeli, sam nie trawie wyglądu oryginalnej 160 mkI).

pzdr

Tomasz, cenię Twoja wiedzę, ale nie masz racji pisząc, że "Talerz w thorensie waży więcej niż cały gramofon PJ"

W thorensie sub-chassis z talerzem waży około 3 kg - popraw mnie, jeśli się mylę. Debut bez pokrywy waży około 5 kg.

Po co ta demagogia?

:)

Talerz waży 2,7kg.

W serii 300 modele 320/321 miały 3,1kg. Talerze ze stopu, nie z 'niewiadomoczego' .... ;-)

RB - no jest mnóstwo reviewsów ... Angole sprzedają, Angole opisują ... i się kręci. To też rozumiem, chociaż nie powiem, żeby to mi się podobało. RB gra, ale ile trzeba w nią włożyć żeby zagrała? Znaczy zupgradować trzeba, znaczy naprawić ... ;-)

Tak, cenię Thorensa co wszyscy wiedzą. ;-)

Właśnie za pomysły, rozwiązania, jakość. Nie interesuje mnie nowoczesny wygląd jeśli od strony technicznej są mierne pomysły, lub tandetne wykonanie - by wyglądało ... zbyt duzo takie gó...a jest na rynku.

Ale jestem w stanie zrozumieć, że komuś się takie coś podoba. To kwestia gustu. Nikt mi jednak nie wmówi, że te nowe brzmią lepiej. Za dużo tego miałem w rękach.

Ja mam RP1 z orotofonem om5, w którym właśnie od wczoraj mam igłę om20. Być może dla zboczków prawdziwych analogowych to słaby (za lekki, za prosty, za tani, za nowy itede) gramofon, ale gra bardzo dobrze. Najwięcej i tak od płyt zależy więc nie daj się omamić. Gramofon kupiłem prawie nowy za 1100 pln (z 3 lp nowymi w kompl i szczotką do płyt). Wkładkę om20 za 275 pln. Do dalszego upgrade'u się to nie nadaje, ale szczerze mówiąc chyba nie muszę iść dalej. Jak coś to max RP6 ;)

????

To moze poczekac i skusic sie na nowego Thorensa - tylko ktorego? Czy to juz inna bajka?

To moze poczekac i skusic sie na nowego Thorensa - tylko ktorego? Czy to juz inna bajka?

I to niestety zaskoczenie - nowe thorensy są tragiczne, gorsze niż pro-jecty i denony. Trzeba wybierać modelami, a nie marką.

A jak tam stabilność w talerze w RP1?

Im więcej takich tematów, tym bardziej mam poczucie, że 85 stron wątku "początek przygody..." poszło na marne. Wciąż te same pytania, te same modele, te same dyskusje. Potem przychodzą użytkownicy, którzy mieli styczność z jednym, jedynym gramofonem i twierdzą, że gra dobrze, bo u nich jest dobrze, a porównania nie ma. Wcześniej w tej roli występował denon dp300f vel bambino i Frywolny jako właściciel.

Burz, masz racje, talerz w thorensach waży więcej niż cały RPM 1.3, nie debut. Co nie zmienia faktu, że to dosyć przytłaczające.

Sam nie mam urazu do PJ i śmieje się, kiedy słucham historii o odpadającym lakierze po wyczysczeniu mokrą szmatką. Te gramofony są wykonane bardzo brecyzyjnie, ale nie są solidne jak starsze modele innych firm. Największym mankamentem jest podatność na drgania, ponoć w niektórych egzemplarzach brumi (u mnie tego nie było) oraz talerz ma małą stabilność (też tego nie doświadczyłem). Zawiasy od klapy są wkręcone do plinty bez gwintów, więc po pewnym czasie mogą wystąpić problemy z wytartymi otworami od śrub. Standardowe ramiona thorensa są kiepściutkie, nie ważne czy carbonowe, czy nie, 8,6 cala to za mało. Talerz jest zbyt lekki, a za akrylowy płaci się wielkie pieniądze (300zł do debuta, 500 i więcej do RPM). Trzeba wymienić nóżki, oryginalne są zbyt miękkie i brzmienie jest zamulone. Troche sporo naliczyłem jak za gramofon, który kosztuje teraz ile?1400? czy więcej? Dla przypomnienia powiem, że w pewnym momencie debut esprit (czyli wersja z aktylowym talerzem i wkładką ortofon alpha) kosztował 790zł, nawet była tu recenzja na audiostereo. Nie musze przypominać, że po zakupie nowego gramofonu, jego wartość automatycznie spada o 40-50%, nawet jednodniowy egzemplarz.

pzdr

Peem.

W takim budżecie to masz sh TD320 z SME3009 ... a to zestaw , który do +- 8kzł nie ma konkurencji w nówkach.

Poszperaj i pooglądaj na ebay.de

Do zabawy i 'zarażenia się' możesz sobie nabyć Telefunkena s500. Są tam też.

Ad fontes - gramofon Andrzeja Analogowego. Zmieścisz się w budżecie z dobrą wkładką. Masz wątek o tym gramofonie. Bo ze sklepowych gramofonów w tej cenie najwyżej RPM 5.1, ale dla uświadomienia powiem, że ten gramofon 2 lata temu kosztował 1000zł mniej i oczywiście do ad fontesa się nie umywa. Konstrukcja AA to gramofon z najwyższej półki, z resztą był na audio-show.

Czy ktoś podjąłby się napisania poradnika dla początkujących, w miare obiektywnego? Ja moge coś skrobnąć o nowych gramofonach do 3000zł i starych thorensach, dodam jakiś wstęp, co jest potrzebne do odtworzenia płyty, ktoś napisze o technicsach, dualach, doda się informacje o przedwzmacniaczach i wkładkach, zamieści się linki o kalibracji wkładki itd... Przecież się zadusimy na tym forum, ile razy można piać o tym samym, czytać bliźniacze posty.

Tomasz_pianista

Zobacz jak często zadający pytanie otrzymuje odpowiedzi ... a potem kupuje 'oczami'.

Mimo tego chociaż jestem też tym zmęczony widzę światełko w tunelu i skruszę kolejną kopię na wiatraku ... bo a nuż zaskoczy i zrozumie ... ;-)

Taki projekt byłby ciekawy - czy jednak będzie po myśli władzy przyklejać coś takiego ... ?

Podobnie należy napiętnować recenzentów.

Długo i surowo dopóty, dopóki nie nabiorą wiedzy, potrzebnej do opisywania danego zagadnienia. Bo to, że jakiś produkt istnieje to mozna sobie poczytać gdziekolwiek.

W szczególności wtedy kiedy przecież biorą za to pieniądze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.