Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy gramofon - Rega RP1 czy Pro-Ject Debut Carbon?

peem

Rekomendowane odpowiedzi

... zerknij:

TD520 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jelco 12" -

Ukryta Zawartość

I na czymś takim można baaardzo zacną wkładkę powiesić. I można zbierać na preamp odpowiedni do jakości takiego zestawienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Kto wie, moze dojdziemy, choc raczej pozniej niz predzej... ;)

Ahaja, w gre wchodza urzadzenia nowe.

Pytanie czy Traveler jest w porzadku, czy tez warto dokladac do Scouta. Pod wzgledem jakosci wykonania obejrze je w hifi clubie, jesli sa. Ale czy ktos je porownywal odsluchujac? Czy ktos z Was moze spojrzec na konstrukcje i ocenic za i przeciw? Moze jakies inne propozycje?

Zakup przesuwam z cala pewnoscia na 2013 i jak juz cos u mnie sie pojawi to na pewno dam znac. Poki co bede wdzieczny za podpowiedzi i sugestie. Podobno VPI graja najlepiej z wkladkami Dynavector.

PS. Mozecie wierzyc lub nie, ale snil mi sie Traveler :)

... zerknij:

TD520 -

Ukryta Zawartość

Jelco 12" -

Ukryta Zawartość

I na czymś takim można baaardzo zacną wkładkę powiesić. I można zbierać na preamp odpowiedni do jakości takiego zestawienia.

520 różni się od 3xx tylko rozmiarem, czy są jakieś inne zmiany? (łożysko?) Jeśli to samo, to możliwość zamontowania 12' dość słono kosztuje...

Był jakiś temat o VPI, tutaj chyba coś było, poszukaj -

Ukryta Zawartość

Ogólnie VPI jest drogie, jeżeli chcesz mieć antiskating, jest opcjonalny. Za wszystko trzeba słono dopłacić, więc do ceny sklepowej musisz chyba trochę doliczyć.

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

520 garmiak moich marzeń... gra to! Tam odsprzęganie jest zmodyfikowane (inne materiały)

Lecz zaspokaja mnie Ad Fontes, a gramiakiem marzeń stał się drapak Peezeeta.

Peem posłuchaj i obmacaj Fontesa, z pozostałymi typami to samo.

To jedyna słuszna droga, posłuchać.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Heh, musimy opracować jakąś subtelną formę nakierowującą. :) Ja za bardzo nie potrafię więc "wysługuję się" nieco :)

Ale to nie to, że jestem niezadowolony z AF, wręcz przeciwnie. Mało tego wydaję mi się, że 1/4 forumowiczów działu ANALOG ma już ten gramofon :)

Tylko żeby nie było, że otwierasz lodówkę i wyskakuje Ad Fonciak :) Ostatecznie wniesiemy wtedy o osobną zakładkę na forum :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Witaj peem.

Obserwuję twoje poczynania gdzieś od roku,udzielałem się nawet tematach założonych przez Ciebie.

Doradzałem wymianę wzmacniacza do Chario-Cygnus?sprzedałeś je chyba jeszcze na gwarancji z ponad 50% stratą.

Zostawiłeś Arcam-28,wzmacniacz który powinieneś moim zdaniem wymienić jako pierwszy,a zostawić Cygnusy.

Teraz czytam w twoim o mnie że zakupiłeś ATC-SCM-19,i tkwisz z A-28,gdzie nie wykorzystujesz w takim zestawieniu potencjału ATC.

Obecnie jesteś w trakcie poszukiwań NOWEGO GRAMOFONU też za niemałe pieniadze,wiem to twoje pieniążki i możesz robić z nimi co chcesz:)

Ale peem,moim zdaniem błądzisz,zbyt mocno zaangażowałeś się w to hobby,zwolnij i przemysl swoje poczynania jeszcze raz,piszący życzliwy.

Pozdrawiam.

Panowie z góry przepraszam za off-topic.

Dzięki Rydz za spostrzeżenia, masz słuszność że się mocno zaangażowałem... Ale czy zbyt mocno? Gonię króliczka, a przy tym wciąż dużo słucham, choć czasami łapię się na tym, że słucham sprzętu, a nie muzyki - wstyd! :)

Ze sprzedażą Chario zeszło prawie 6 miesięcy - nie ma na nie wielu amatorów, zbyt mało rozpoznawalna marka, a równocześnie ktoś chciał sprzedać identyczne, tylko że kilkumiesięczne. Kupiłem je bardzo okazyjnie, więc straciłem mniej niż 50%, tak źle na szczęście nie było :)

Pamiętasz dlaczego chciałem je sprzedać? Było zbyt mało basu. Niedawno przeprowadziłem się ze sprzętem do znacznie mniejszego pomieszczenia i... niskich tonów było zdecydowanie za dużo! Przesłuchałem kilka głośników i zdecydowałem się na ATC, również okazyjnie.

Nowy wzmacniacz już jest w drodze, słucham na zastępczym, a Arcam w zeszłym tygodniu poszedł do szczęśliwego nowego właściciela.

Tak jak widzisz z przebiegu tego wątku przesuwam zakup gramofonu na przyszły rok. To nie taki łatwy orzech do zgryzienia...

Jeszcze raz dzięki za spostrzeżenia i rady! To niebezpieczne hobby...

<br /> i nie przyjmujesz opinii innych<br />

- czytam je bardzo uważnie - a że nie przyjmuję ? - jakby tu odpowiedzieć, zeby nikogo nie urazić ? - zamiast odpowiedzi wklejam zatem klipa - w każdym razie c.d.n.....

excelvinyl winylmania blog szukaj

• 1 rok później...

Witam.

Odświeże temat ponieważ na dniach planuje kupić gramofon. Mój pierwszy. Interesuje mnie sprzet nowy bo nie znam sie na technice muzycznej, jedynie uwielbiam słuchać...

Budżet do 1500 (1600)

cel: gramofon plus przedwzmacniacz lub z wbudowanym preampem, do odsłuchu w domu w polączeniu z Pianocraftem 640 i B&W CM1

Moje typy wynikaja z tego co zaproponowano mi w poszczególnych salonach

- Reloop 6000 z wkładką pro ject ale nie 2 red - 1600 ( niewiem czemu w cene wliczono przedwzmacniacz skoro jest wbudowany:/)

- Pro ject Debut Carbon PH-USB - 1520 wkładka standardowa

- Lenco - L90

- Rega RP1

Prosiłbym o pomoc w wyborze, pozdrawiam i dziekuje !

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

- czytam je bardzo uważnie - a że nie przyjmuję ? - jakby tu odpowiedzieć, zeby nikogo nie urazić ? - zamiast odpowiedzi wklejam zatem klipa - w każdym razie c.d.n.....

1376739924_by_wgryzsie_500.jpg?1376739924

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.