Skocz do zawartości
IGNORED

HK 3490 / DAC / karta dźwiękowa?Co wybrać?proszę o pomoc

krystek929

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jak w temacie chciałbym prosić o pomoc w wyborze urządzenia które poprawi mi dźwięk.Na obecną chwile posiadam Roth Oli 40 i yamahe rx-497, podłączone to jest do komputera z karta x-fi gamer.Słucham głównie muzyki w formacie FLAC lub mp3 320.Wszystko to gra w pokoju ok. 22 m2. Dźwięk na ta chwile mi odpowiada, ale wiem, że może być lepszy a nawet dużo lepszy i chciałbym zmodernizować mój zestaw o jedno urządzenie bo na tyle mi pozwalają fundusze.Zatem pytanie do was, jak uważacie?które urządzenie wprowadzi w mój zestaw największe zmiany na plus?moje propozycje są następujące:

-karta dźwiękowa X-Fi Titanum HD lub Asus STX -tutaj zdania są rożne, niektórzy polecają jedna a inni druga,

-Harman Kardon 3490(zależy mi żeby to był wzmacniacz lub amplituner stereo do +/- 1700) wybrałem właśnie ten ponieważ posiada optyka i ponoć dobrze współgra z Rothami. Dobrze rozumiem, że jakbym optykiem połączył z kartą to w ten sposób ingerencję w dźwięk miałby tylko Harman?

-czy może jakiś DAC i zostawić kartę i yamahe?wybaczcie ale nie jestem pewny istoty DACa, chodzi o to, że wysyłam mu sygnał cyfrowy a on przerabia na analogowy i wysyła do wzmacniacza?

-Jest jeszcze możliwość amplitunera Onkyo TX-8050 który ma USB.

Jeśli ktoś ma inne propozycje to chętnie je wezmę pod uwagę, ale dodam że raczej nie chce CD bo nie mam płyt ewentualnie z portem USB ale koszt takiego CD jest spory.

Witaj,

w Twojej sytuacji zdecydowanie zwróciłbym uwagę na ograniczenia w jakości źródła. Moim zdanie największą poprawę brzmienia wniesie zastosowanie dobrego USB DAC.

Idealnie współpracowałby w Twoim systemie najnowszy przetwornik NuForce UDH-100 jako urządzenie moim zdaniem bezkonkurencyjne w swoim przedziale cenowym. Sprawdzi się także Arcam rDac (dodatkowo jest bardziej uniwersalny pod względem wejść).

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Do słuchania muzyki znacznie lepszy będzie wzmacniacz niż amplituner, amplituner nadaje się do kina domowego.

Ale przychylam się do rady powyżej, dobry DAC na USB dużo poprawi.

Hk3490 to amplituner Stereo i gra lepiej od niektórych budżetowych wzmacniaczy. Ja miałem podłączonego go kablem coaxialnym do Audigy ES. I wbudowany w Harmana przetwornik radził sobie bardzo dobrze.

ok dziękuję za odpowiedź. A jeśli chodzi o DACa to czy do 1000 zł znajdę również coś sensownego?czy naprawdę warto dopłacić różnica będzie znaczna?

Do 1000 zł. proponuję dwa przetworniki USB DAC - Calyx Coffee oraz Hegel HD2. Obydwa grają trochę inaczej, wszystko zależy od Twoich preferencji. Nie ma problemu z wypożyczeniem i przetestowaniem we własnym systemie.

Różnica jednak pomiędzy powyższymi dwoma urządzeniami a przede wszystkim NuForce jednak będzie dosyć spora.

Zapraszam na odsłuch.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.