Skocz do zawartości
IGNORED

Meridian 506.18 i 551. Jakie kolumny?

ja_jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Ciężko będzie Ci coś zaproponować jesi nie podasz swoich preferencji muzycznych, wielkości pokoju odsłuchowego i budzetu który przeznaczas na ten cel.

Nie mozna tez zapomniec o kabelkach :-)

Błąd z mojej strony, że nie podałem tego wcześni (początkujący audilofil).

Zacznę od tego, że z racji ograniczenia budżetu kolumny mogą być nawet używane. Nacisk chciałbym położyć na system wolnostojący. Preferencje muzyczne są bardzo szerokie począwszym od Mozarta poprzez jazz a kończąc na Red Hot-ach. Od dźwięku oczekuję jak najbardziej wiernego odzwierciedlenia informacji zapisanych na płycie. W dźwięku preferuję bas niż jego niedobór. Liczę również na system charakteryzujący się dużą sceną muzyczną.

Cena chciałbym aby była zawarta w przedziale 5-6 tys. zł. Jeżeli byłaby okazja może trochę więcej.

Co do kabli oczekuję również w tej kwestii pomocy. Interkonekt to obecnie Monster Interlink 400 (oraz Eagle Cable MC 90 MkII).

Pokój około 16 m2, dywan, srednio umoeblowany.

Pozdrawiam

Przy odrobinie szczescia za 6-7 tys dostaniesz Zollera imagination. Bedzie to gralo bardzo dobrze. Mialem przez chwile Meridiana 551, to pozadny wzmacniacz dobrze dopasowany brzmieniem do cd meridiana. W ogloszeniach sa Zollery (nie moje). Bardzo polecam do klasyki i jazzu, moze troche mniej do ostrej muzyki rockowej. Klasyka jest absolutnie referencyjna na tych glosnikach

Męczyłem kiedyś pre/power Meridiana - fajny sprzęt, ale trochę "za neutralny" na basie - bas jest tam podany bardzo oszczędnie i rytmicznie, może w zestawienu z 506ką która basu daje całkiem sporo będzie akurat, ale przy połączeniu z wzmiankowanymi Zollerami może się okazać, że na dłuższą metę basu będzie brakowało. Słuchałem tego na PS5.1 i nie bardzo to było przyjemne, z tego co mówili koledzy dopiero podłączenie z JMLab Anthea wypadło satysfakcjonująco (CD bodajże California DX1 albo coś kole tego). Piszę dla tego, że napisałeś o swoich basowych upodobaniach. A tak w ogóle to ładny zestaw te Meridiany

Zegarmistrz,

to może warto tego posłuchać z Vienna Mozart? Używane można znaleźć za 4000zł , cena nowych to ok 7000zł. Basu im nie braknie, choć może nie wyglądają na takie, które mogły by zaskoczyć w tej materii, a jednak. W miarę uniwersalne, tzn. choć wg mnie najbardziej kochają instrumenty strunowe zwłaszcza skrzypce i gitary, niczego jednak nie brak i rokowym kawałkom i elektronice w wykonaiu Tangerine Dream. Nie mam pojcia jak to zagra z kompletem Meridian ale może warto gdzieśtego zestawienia posłuchać.

Tak Mozarty to dobre kolumny. Z moim A300 bardzo muzykalne, b dobre do symfoniki. Nie wiem jak gra wzmacniacz Meridiana, z Musicalem np. rock i elektryczny, mocny jazz był za spokojny.Gdybym miał nieco większy pokój i nie słuchał gwałtownego rocka kupiłbym Mozarty.

Podłogówki do niedużego pokoju - Audio Physics Spark albo Castle Harlech? A może jednak jakieś monitory? W Klinice Dźwięku w Promenadzie być może wciąż stoi para przecenionych Elac 510 - wysokiej klasy głośnik wysokotonowy może zapewnić szczegółowość i stereofonię, a basu podobno one mają sporo.

Ostatnio spotkałem się z bardzo dobrymi opiniami kilku zestawów czy macie jakieś doświadczenia z nimi:

Esa Continuum ^2, Pro Ac Studio 125, AvanceSignature 7 mkII ( no i do posiadaczy Meridiana jak to może z nim zagrać - wiem najlepiej byłoby posłuchać, ale niestety nie mam takiej możliwości ).

Aha a jakie przewody sygnałeowe i głośnikowe.

• 6 lat później...

Witam

Po kilku latach odswiezam watek, gdyz przyszlo mi zmierzyc sie z identycznym problemem. Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem identycznych klockow, ktore wspolpracuja z podlogowymi Eposami ELS-303. Sadze, ze najslabszym ogniwem w systemie sa kolumny. Pomieszczenie odsluchowe ma 20m2

i wysokosc 2,7m. Slucham przewaznie smooth jazzu oraz innych, lagodniejszych, tych bardziej rozrywkowych jego odmian. Nie mam zadnych typow odnosnie kolumn. Wiem na pewno, ze chcialbym nieduze podlogowki. No... moze typowalbym Eposa M15,2, podobno to swietna kolumna. Prosba o podpowiedzi oraz wszelkie sugestie za ktore z gory dziekuje. Oczywiscie uzywki max do 2,5 - 3kzł. Pozdrawiam

Witam

Po kilku latach odswiezam watek, gdyz przyszlo mi zmierzyc sie z identycznym problemem. Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem identycznych klockow, ktore wspolpracuja z podlogowymi Eposami ELS-303. Sadze, ze najslabszym ogniwem w systemie sa kolumny. Pomieszczenie odsluchowe ma 20m2

i wysokosc 2,7m. Slucham przewaznie smooth jazzu oraz innych, lagodniejszych, tych bardziej rozrywkowych jego odmian. Nie mam zadnych typow odnosnie kolumn. Wiem na pewno, ze chcialbym nieduze podlogowki. No... moze typowalbym Eposa M15,2, podobno to swietna kolumna. Prosba o podpowiedzi oraz wszelkie sugestie za ktore z gory dziekuje. Oczywiscie uzywki max do 2,5 - 3kzł. Pozdrawiam

Na pewno warto posłuchać Eposa M15.2 w Twoim pokoju z Meridianami,to bardzo sympatycznie grające kolumny.

M15,2 wzglednie M16i, to kolumny, z ktorymi Meridian sobie poradzi aczkolwiek obawiam sie o ich niewielką efektywnosc. Natomiast ES22 czy tez M22i moga byc zbyt trudnym obciazeniem dla niezbyt mocnego Meridiana poza tym wykraczają poza deklarowaną kwotę.

M15,2 wzglednie M16i, to kolumny, z ktorymi Meridian sobie poradzi aczkolwiek obawiam sie o ich niewielką efektywnosc. Natomiast ES22 czy tez M22i moga byc zbyt trudnym obciazeniem dla niezbyt mocnego Meridiana poza tym wykraczają poza deklarowaną kwotę.

ES22 są aktualnie za 3900 w linii dzwieku i są z gwarancją a z meridanem słuchałem ich bardzo dużo i nie ma żadnych braków, zgrywają sie bardzo fajnie.

• 5 miesięcy później...

odświeżam wątek:

Ciekawi mnie jak ten zestaw w końcu wypadł z Eposami, bedę wdzieczny za jakies info, ewentualnie interesuje mnie z czym jeszcze warto zestawić 551 i 506 (bardziej interesują mnie monitory)?

Eposy M16 bardzo dobrze wkomponowały się w system, choć w porównaniu z ELS303 nie było spektakularnych zmian. Poprawie uległa przestrzeń, zeszły trochę niżej, odrobinę większa efektywnośc pozwoliła im trochę głośniej zagrać. Ogólny charakter brzmienia nie odbiega od brzmienia innych modeli kolumn firmy Epos, które posiadałem lub gdzies tam słuchałem. Czym dłużej słuchałem tym więcej czułem różnic między M16 a ELS303 oczywiście na korzyść M16(przestrzeń wręcz holograficzna, wypełniony, trochę zimny ale dzieki temu przejrzysty środek, zróznicowany i dobrze kontrolowany bas z całkiem niezłym zejsciem jak na tak niewielkie głośniki. Wykończeniem bardzo żywego środka jest czysta i detaliczna góra. Eposy są kapryśne i czułe w kwestii ustawienia. Mimo wszystko brakowalo mi odrobiny blasku w górnych rejestrach. Wymiana IC między wzm. a cd na Oyaide PA-02 wniosła poprawę lecz niedosyt wspomnianego blasku nadal nie dawał mi spokoju. Kropkę nad "i" postawiła dopiero wymiana odtwarzacza na Meridian 508.20. Teraz jest tak jak oczekiwałem:) Reasumujac uwazam, że Epos M16 jest głośnikiem, który śmiało można powiedzieć, że tworzy synergię ze wspomnianym zestawem Meridiana, dodam, że w sposób bardzo muzykalny.

Gratuluje wyboru Meridiana, jak dla mnie czapki z głów, (choć obecnie z uwagi na sporą konkurencje głównie ze wschodu firma ma chyba kryzys). Do tych klocków można podpiąć większość głośników ja bym szukał w JM-LAB z serii 9 z używki, nie doczytałem się, jakie pomieszczenie, bo ono decyduje o wielkości kolumn. Spiąłbym je miedzianym NORDOSTEM a na interkonekt Van den Hul: The FIRST Ultimate . Proszę sprawdzić czy w gniazdku jest zero ochronne, Ten sprzęt nie zagra bez uziemienia.

Pokój, w którym stoi sprzęt ma 20m2, wysokośc pomieszczenia - 2,7m. Instalacja nie posiada uziemienia. Poczatkowo system wpięty był bez wyzerowania. Nie odnotowałem żadnych problemów ani technicznych ani sonicznych. Jednak po wyzerowaniu gniazdka(gniazdko kupiłem nowe, bardzo przyzwoite)pojawiły się zmiany w brzmieniu. Szczególnie przy cichym słuchaniu dzwiek stał się bardziej nasycony i zdecydowanie głębszy. Być może swój udział miało też zaaplikowanie porządnej listwy sieciowej(aplikacja listwy w dniu wyzerowania gniazdka). Sieciówki do cd i do wzmacniacza pochodzą od Audionovy. Jako kolumnowy wspaniale sprawdza się Linn K20, w mojej ocenie jest przyzwoitym i w miarę przezroczystym kablem. Może i targnąłbym się na zakup lepszego ale potrzebuję w sumie 10m a to robi sie już spory koszt. Co do interkonektu, to oczarowany jestem miedzią monokrystaliczną w postaci Oyaide PA-02 na wtykach WBT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.