Skocz do zawartości
IGNORED

Wyroby Pana Kuleszy

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napiszę to tak.

Każdy coś tam projektujący ma swoją wizję danego projektu.

Ten projekt jest taki a nie inny.

Aby go ocenić czy jest dobry czy nie należy go posłuchać.

Bez odsłuchu można sobie teoretyzować do bólu i na dłuższą metę jest to bezsensowne.

Ataki na kplt moich głośników uważam za zwykłe złośliwości. Nie raz podkreślałem że wybór nie jest wypadkowy.

Czymś nadzwyczaj irracjonalnym jest wycenianie mojej pracy dotyczącej projektu i realizacji elektroniki.

Większość nie ma zielonego pojęcia o niczym w elektronice a strasznie pyskuje.

Mam za sobą projektowanie około 50 systemów aktywnych , różnych , różnistych.

Niestety z powodów nie do końca ode mnie zależnych czas realizacji projektów jest dłuższy i denerwujący obie strony zainteresowane.

To jest projekt indywidualny pod indywidualne potrzeby.

Długi termin realizacji miał też swoje plusy konstrukcyjne oraz finansowe plusy/minusy dla obu stron.

Wątpię aby ktokolwiek z marudzących miał odwagę posłuchać systemu i określić się w kryteriach cena/ jakość / dźwięk bo tu albo skłamie albo dalej wyjdzie na wredotę.

Jóź napisałem , ma ktoś kontrpropozycję ? Nie .... zapadła cisza.

To zrozumiałe nikt nie ugryzie tematu w tych zakresach cenowych jak i formie skomplikowania . Po prostu.

P.S. dziamgoty niech wyceniają swoje , o ile cokolwiek mają do zaproponowania.Komuna się dawno skończyła.

Teraz wykonawca chce tyle a nie inaczej. Nie pasuje, dziękujemy.

Ode mnie wszystko.

mateuszek

Nie był bym na Twoim miejscu tak kategoryczny w opiniach.

Przypomnij sobie ile w ostatnim czasie przerzuciłeś u siebie tego powtarzalnego sprzętu, zacnych firm.

Z labolatoriami, z doświadczeniami itd. I co? Było ekstra? Bo z tego co pisałeś w klubie raczej nie.

no wlasnie dlatego ze przerzucilem tyle tych klockow ostatnio do glowy by mi nie przyszlo kupowac a juz tym bardziej zamawiac sprzetu DiY bez poprzedniego odsluchu

sprzetu absolutnie niezbywalnego w dodatku - jesli bawiles sie kiedykowiek z DiY to wiesz o czym mowie. ewenementow na tej plaszczyznie w zasadzie nie ma - no moze poza gainclonem...

poza tym klocki ktore spawdzalem mozna bez problemu uplynnic - tym bardziej ze i tak kupowalem je na rynku wtornym wiec straty jesli sa - sa niewielkie. ot zabawa i tyle.

i wlasnie dlatego bogatszy o to cale doswiadczenie z wyborem PRE - z klubu infinity powtorze raz jeszcze - odsluch. odsluch. odsluch....

Gość Gosc

(Konto usunięte)

mateuszek.

Już dwa razy kupiłem wzmaki u Darkula i dwa razy byłem zachwycony. Nie tylko ja.

I jak na razie nie znalazłem dla siebie innej równie dobrej alternatywy w tych kwotach. Jedyne co też podobnie zagrało to był właśnie Nakamichi PA7E, ale to nawet większy wydatek niż mój dzielony i sprzęt 30-letni.

Mając za sobą tak pozytywne doświadczenia z wyrobami Pana Darka zaufałem mu po raz trzeci i mam nadzieję, że już niedługo zdam relację z odsłuchu.

To nie tak, że to jest sprzęt niezbywalny. Pierwszy wzmak który miałem Darkulowi oddać nie wrócił do niego bo znajomy który go posłuchał go nie oddał. Kupił. Teraz mam dzielony też oddać ale gdyby nie to to już byli na niego chętni.

Co do odsłuchów to niestety nie zawsze sa możliwości. Sam wiesz, że najpierw kupujesz a potem słuchasz.

Czyli sam łamiesz tę zasadę.

Edytowane przez HQ150

Aby go ocenić czy jest dobry czy nie należy go posłuchać.

Bez odsłuchu można sobie teoretyzować do bólu i na dłuższą metę jest to bezsensowne.

Sic!

Ale tego systemu chyba nikt nie słyszał.

5k to nie miało być za same głośniki przypadkiem ??

Tu w ogóle ciężko nadążyć za tym co miało być, co jest, a co ma być, ale faktycznie piątak miał być za same kolumny.

Całą resztę HQ miał dostać w gratisie za chroniczne niewywiązywanie się przez Pana Darka z kolejnych ustaleń i terminów.

Oczywiście w rozliczeniu musiałby oddać to co już ma. Czyli z prostych obliczeń wynika ile zostanie dla Pana Darka.

Jeśli tak by się miała zakończyć ta cała gehenna, to w zasadzie można by uznać, że wielkiej krzywdy nie ma,

problem tylko w tym, że chyba już nikt tutaj nie wierzy w szczęśliwe zakończenie tej historii.

HQ150 już coś tam nieśmiało przebąkiwał, że całkiem poważnie rozpatruje ewentualność dobrowolnej dopłaty do interesu,

a ostatnio tak mimochodem między wierszami przemycił myśl, że "...Też jestem zdania że z ogłoszenia się tych sprzętów nie sprzeda.

Trzeba dać posłuchać. Wtedy jest duuuużo łatwiej. Obecny dzielony też gdyby pan Darek go nie chciał, to już by byli na niego chętni.

A wygląda wcale, wcale..." czyli już zakłada taką możliwość, że jednak Pan Darek mógłby nie zechcieć zabrać swego dzieła w rozliczeniu,

bo pewnie by wolał dostać gotówkę do rączki, a HQ niech się buja ze sprzedażą tego cuda i kolejna kasa w plecy.

Zaraz jeszcze się dowie (chociaż od początku o tym się mówi) że te jego kolumny, to jest jeden wielki zbiór nieszczęść i pomyłek,

które trzeba będzie przerabiać, a najlepiej zaprojektować i zbudować od nowa. Kto za to zapłaci? No jak to kto, przecież nie Pan Darek.

I tak zbierając ziarnko do ziarnka za chwilę uzbiera się miarka, kolejne tysiące pójdą się paść na łąkę, a końca opowieści ciągle nie widać...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Darkul

>>>Ten projekt jest taki a nie inny.

>>>Aby go ocenić czy jest dobry czy nie należy go posłuchać.

IMO- Twój projekt ma błędy ,które widać już gołym okiem - bez uruchamiania zmysłu słuchu.

>>>>To zrozumiałe nikt nie ugryzie tematu w tych zakresach cenowych jak i formie skomplikowania . Po prostu.

>>>P.S. dziamgoty niech wyceniają swoje , o ile cokolwiek mają do zaproponowania.Komuna się dawno skończyła.

O ile dobrze zrozumiałem wpisy kolegi HQ150 - to koncepcja aktywnego zestawu zrodziła się niejako "po drodze" - jako rekompensata za Twoja nierzetelność. Wiec podpieranie się teraz argumentem o stopniu skomplikowania jest IMO dość naciągane .

Nie będę nic wyceniał - zauważ ze przy nicku nie mam dumnego napisu "BRANŻA" .Swoja wiedza i doświadczeniem dziele się bezpłatnie.

Gdybyś zastanowił się nad moim wpisem zauważyłbyś ze pisze o tym ze zestaw można zrobić NAWET na tych głośnikach ,które wybrałeś za to z poszanowaniem zasad akustyki. Z korzyścią dla nabywcy.

Co do Twojej elektroniki- zauważ- NIE WYPOWIADAŁEM SIĘ I NIE OCENIAŁEM.

Na marginesie - kiedyś słuchałem SoundProject model 3. Przyjemne granie jakkolwiek szczena nie opadła dupa nie urwana a kapcie dalej na swoim miejscu. Garażowa estetyka i wykonanie- luźne gałki trzeszczący potencjometr itp. Myślę ze po tylu latach jest lepiej .

>>>>Wątpię aby ktokolwiek z marudzących miał odwagę posłuchać systemu i określić się w kryteriach cena/ jakość / dźwięk bo tu albo skłamie albo dalej wyjdzie na wredotę.

Dość ciekawe podejście. Widzę , ze opcja "posłuchałem i nie podobało mi się" jest już na starcie wykluczona? Czy przed odsłuchem trzeba podpisać stosowna deklaracje?

Jeżeli kolega HQ150 podtrzyma swoje zaproszenie to nie wykluczam odwiedzin i odsłuchu . Swoimi wrażeniami się podzielę.

O ile oczywiście ten zestaw w końcu powstanie.

Sic!

Ale tego systemu chyba nikt nie słyszał.

Nawet jego twórca . I to jest w tym wszystkim najlepsze.

Darkul

Jeszcze jedno

>>>>Czymś nadzwyczaj irracjonalnym jest wycenianie mojej pracy dotyczącej projektu i realizacji elektroniki.

Dlaczego?????

I jedno jeszcze pytanie.

Jakie regulacje posiada zaprojektowana przez Ciebie ( i mamy tu wszyscy nadzieje ze juz wykonana) zwrotnica aktywna?

HQ dostaje zagre wielokanałową, aktywny filtr i dostrojenie.

Zagra wielokanałowa - ok. Aktywny filtr - jest tani sprzęt profi, sprawdzonego studyjnego producenta (Behringer), który robi aktywne zwrotnice. Do dostania za parę stów używany, lub nowy za kilkaset euro.

Dostrojenie - ciekaw jestem jak zostanie przeprowadzone, bo o ile wyczytałem Darkul wielkiego doświadczenia w konstrukcji kolumn w ogóle, a aktywnych w szczególe nie ma.

Powrót po dłuższej przerwie...

Nie bądź taki ciekawski, dobry dźwięk sam się obroni.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Nie, bo na początku po prostu miałem paki zwykłe, pasywne zamówione. A że sytuacja się posuwała do przodu tak a nie inaczej, to teraz mam mieć system aktywny.

Gdybym dysponował systemem aktywnym mając Kappy u siebie to na pewno bym takie rozwiązanie wypróbował.

Ok, w takim razie ja pomyliłem się myśląc, że na początku miałeś mieć końcówki, a nie kolumny.

Jóź napisałem , ma ktoś kontrpropozycję ? Nie .... zapadła cisza.

To zrozumiałe nikt nie ugryzie tematu w tych zakresach cenowych jak i formie skomplikowania . Po prostu.

Wydaje mi się, że Zoltan Chivay własnie kontrpropozycję przedstawił. Trudno teoretyzować, co zagra lepiej, ale przynajmniej sa konkrety i widać, że wie o czym pisze.

I jedno jeszcze pytanie.

Jakie regulacje posiada zaprojektowana przez Ciebie ( i mamy tu wszyscy nadzieje ze juz wykonana) zwrotnica aktywna?

I naprawdę niezłośliwe pytanie: czym przewyższa dostępne na rynku produkty np. Behringer dcx 2496?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

czyli już zakłada taką możliwość, że jednak Pan Darek mógłby nie zechcieć zabrać swego dzieła w rozliczeniu,

bo pewnie by wolał dostać gotówkę do rączki, a HQ niech się buja ze sprzedażą tego cuda i kolejna kasa w plecy.

parantulla

nie gdybaj bo jesteś zupełnie w błędzie. Chodzi o to,że sa na niego chętni, ale nie jest na sprzedaż. Ma wrócić do Darkula. Jak nie wiesz to po prostu czytaj to co napisałem.

Wydaje mi się, że Zoltan Chivay własnie kontrpropozycję przedstawił. Trudno teoretyzować, co zagra lepiej, ale przynajmniej sa konkrety i widać, że wie o czym pisze.

Tak, ale to tylko konktrpropozycja co do pak. Fajne, mające uzasadnienie spostrzeżenia. Ale to tylko kolumny a gdzie aktywna elektronika? Ja wiem że nawet korzystając z propozycji i wiedzy kolegów z forum można by było całkiem fajne paczki wykonać. Zwłaszcza że to tylko skrzynki bez zwrotnicy. Ale gdzie można dokupić i za ile do tego elektronikę?

I naprawdę niezłośliwe pytanie: czym przewyższa dostępne na rynku produkty np. Behringer dcx 2496?

No tu już chyba Pan Darek może się wypowiedzieć. Ja wiedzy nie mam.

Ale Pan Darek już zamieszczał tu zdjęcia wnętrza pre. Możesz spojrzeć.

Edytowane przez HQ150

Tak, ale to tylko konktrpropozycja co do pak. Fajne, mające uzasadnienie spostrzeżenia. Ale to tylko kolumny a gdzie aktywna elektronika? Ja wiem że nawet korzystając z propozycji i iwedzy kolegów z forum można by było całkiem fajne paczki wykonać. Zwłaszcza że to tylko skrzynki bez zwrotnicy. Ale gdzie można dokupić i za ile do tego elektronikę?

HQ, jest kilka wątków o aktywnych rozwiązaniach na forum, także na elektrodzie. Moja ograniczona wiedza na ten temat podpowiada, że stosując Behringera i 6 końcówek mocy, oraz pre możesz uzyskać aktywny system. Behringer mam, kupiłem za chyba 150 funtów na ebayu. Nigdy nie użyłem jeszcze, bo jakoś nie mam czasu się w to pobawić, choć myśląłem, o aktywizacji tylko basu i pozostawieniu reszty w kappach na pasywnych zwrotkach (brakuje mi 2 końcówek, by zrobić system w pełni aktywny).

Ale Pan Darek już zamieszczał tu zdjęcia wnętrza pre. Możesz spojrzeć.

Ja wiedzy by to ocenić też nie mam. Dlatego nie wypowiadam się w kwestii rozwiązań technicznych, co najwyżej dopytuję.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja też nie. Dla mnie jednak takie rozwiązanie jak Behringer zalatuje trochę czymś na kształt equalizera z technicsa.

Ale może się mylę. Weź też pod uwagę koszty. Ile takie dobre pre, w pełni zbalansowane w klasie A, do tego ta ilość potrzebnych końcówek będzie kosztować?

Ja też nie. Dla mnie jednak takie rozwiązanie jak Behringer zalatuje trochę czymś na kształt equalizera z technicsa.

Nie rozumiem trochę dlaczego? - Behringer to jednak jedna z wiodących marek w tym segmencie, robi sprzęt profesjonalny. Sądzę też, że zwrotka aktywna Behringera oferuje więcej, niż aktywna zwrotka Darkula - tam jest możliwość dostrajania time delay, stromości filtrów, fazy i masa innych opcji (sprawdź instrukcję).

HQ150

Z tego co rozumiem -od Darkula masz dostać aktywna zwrotnice + 8-kanalowy wzmacniacz.

Jeżeli CI to nie zagra to możliwości masz kilka :

- Przebudowa obecnej budy i ponowne zestrojenie na bazie tego co już masz (obiecane...)

- Zmiana budy do formy sensownej akustycznie i ponowne zestrojenie -jak wyżej

- Zmiana budy do tego zwrotnica pasywna + wykorzystanie samych wzmacniaczy

- Użycie cyfrowej zwrotnicy np wspomniany Behringer + ampy od Darkula.

Jednak- w każdym wypadku będziesz potrzebował pomocy kogoś z wiedza i systemem pomiarowym.

Także pole manewru masz spore i nie jesteś zdany tylko na słowność Darkula. Bo jeśli coś będzie nie tak- to na naprawę ,poprawę itp możesz czekać jak któryś z kolegów na naprawę przedwzmacniacza

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Pre ośmiokanałowe ze zwrotnicą aktywną + ośmiokanałowy wzmacniacz. Pre ma też wbudowany DAC.

Ten pomysł ze zwrotnicą aktywną ciekawy. Można by kiedyś wypróbować. Tylko tak jak piszesz to niestety nie moje progi. Wiedzy i doświadczenia brak. Na razie czekam na to co usłyszę. Tak jak pisałem, jak będzie lepiej niż z Kapp które miałem, to pełny sukces. Taki był cel i zobaczymy czy zostanie osiągnięty.

problem tylko w tym, że chyba już nikt tutaj nie wierzy w szczęśliwe zakończenie tej historii.

ja bardzo bym chcial zeby sie udalo

nie dotyczy mi samego darkula - bo to akurat mam nosie - na forum przewija sie wiele ciekawych postaci...

zalezy mi na tym zeby ktos udowodnil ze mozna za nieweileka kase wykonac konstrukcje ktora moze nie utrze nosa ale dorowna roznym krellom passom i levisonom. udowadniajac tym samym ze 3/4 kasy ktora trzeba wydac za uznane marki to koszta z kosmosu a nie swoisty know-how

Ale może się mylę. Weź też pod uwagę koszty. Ile takie dobre pre, w pełni zbalansowane w klasie A, do tego ta ilość potrzebnych końcówek będzie kosztować?

Zwrotnica jak zwrtnica. Taki filtr.

Topologia i technologia stanowi, czy jest to equalizer z Technicsa czy crossover estradowy analogowy, czy może rozwiązanie cyfrowe.

Nie warto mieć takich negatywnych skojarzeń.

Ot taka zwrotnica w zespołach głośnikowych, większe gówno niż te z rozwiązań aktywnych… ;)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie warto mieć takich negatywnych skojarzeń.

Ot taka zwrotnica w zespołach głośnikowych, większe gówno niż te z rozwiązań aktywnych… ;)

To tylko wynik mojej niewiedzy i ignorancji w temacie. Ale takie mam właśnie spostrzeżenia jakby w tych zwotnicach było trochę za dużo. Ale może faktycznie taka cyfrowa może być O.K.

co do zwrotnic to sprawa jasna, stąd właśnie dążenie do ich eliminacji.

Wreszcie damping factor przestanie się liczyć:-)

Wreszcie damping factor przestanie się liczyć:-)

No ale damping factor, o ile dobrze rozumiem, to dopiero zacznie się liczyć - bo w pasywnej właśnie jego wpływ był niwelowany przez pasywną zwrotkę. No chyba że nie rozumiem...

HQ i jeszcze takie pytanie właściwie o punkt wyjściowy. Co niepasowało Ci w kappach, że zdecydowałeś się na zlecenie DIY? Jakie były główne założenia do osiągnięcia poprzez projekt DIY? Bo zakładam, że Darkul przekonał Cię, że takim konkretnym projektem, danym elementem kolumn zaradzi się bolączkom Kapp bez pogarszania elementów, w których były dobre?

Jakie więc były założenia - które elementy z kapp zamierzaliście poprawić, które miały zostać niepogorszone (bo chyba wszystkiego poprawić nie chcieliście - to chyba nie ten poziom zarówno Kapp jak i obecnej konstrukcji)?

HQ pisał na początku, że jak mu sprzęt nie podejdzie to może wszystko oddać Darkulowi czyli bez ryzyka.

Tylko teraz wbił się w koszty obudowy, a następnie kupił przetworniki, więc jeśli dźwięk mu się nie spodoba to czy Darkul zwróci mu za to pieniądze ?

Kiełbasę darkulowską świeżą w cienkim flaku kupię niezwłocznie. Niektórzy robią habaninę z dodatkiem knurków wielkopolskich i innych lemurów a ja gustuję w absolutnie czystym, hi-endowy mięsku.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Już pisałem. U mnie to trochę dziwna historia.

Kappy mi pasowały. Ale dobry przyjaciel jak je u mnie posłuchał, to nakazał kupić mu takie same.

I szukałem rok blondynek w dobrym stanie. I nie było.

A Pan Darek zaproponował że zrobi mi paki brzmiące dużo lepiej niż moje Kappy. I zaryzykowałem. Moje Kappy ma kolega a ja czekam. Więc jak widzisz eksperyment na całego.

Ale powiem Ci że miałem na krótko u siebie paki Bobonerka. I nie mogliśmy ich podłączyć pod mój wzmak jak Kappy, boe nie były przygotowane do bi-ampingu. Więc grały na pół gwizdka. I chciałbym mieć taką średnicę jaką usłyszałem z tych Darkulowych. Robiliśmy bezpośrednie porównania i holografia i średnica była lepsza z tych robionych.

Szymon proszę o wpisy na temat. Nie lubię bezsensownego bicia piany.

Edytowane przez HQ150

nie dotyczy mi samego darkula - bo to akurat mam nosie - na forum przewija sie wiele ciekawych postaci...

zalezy mi na tym zeby ktos udowodnil ze mozna za nieweileka kase wykonac konstrukcje ktora moze nie utrze nosa ale dorowna roznym krellom passom i levisonom. udowadniajac tym samym ze 3/4 kasy ktora trzeba wydac za uznane marki to koszta z kosmosu a nie swoisty know-how

Tak, tylko żeby cokolwiek ocenić, wypadałoby najpierw z czymkolwiek to porównać, a nie tylko powtarzać co Pan Darek powiedział

i opierać się na mglistych wspomnieniach czegoś co się kiedyś tam słyszało, ale obok krella, passa i levinsona nawet to to nie stało.

Bardzo łatwo wpaść w pułapkę forumowych naganiaczy oferujących cuda na kiju za ułamek ceny fabrycznych gotowców.

Znacznie trudniej później wyjść z takiego interesu bez utraty przynajmniej połowy zainwestowanych środków.

Używanego krella, passa, levinsona kupujesz za powiedzmy 10kzł i w każdej chwili za tyle samo go sprzedasz.

Skleconego na kolanie DiyEnda kupujesz za 10kzł, okazuje się porażką i teraz się módl, żeby odzyskać chociaż 3-4kzł

To samo z kolumnami. Te Infinity jak grały tak grały, ale zawsze można je zamienić na coś innego bez straty.

HQ150 w swoje DarkEndy wpakował już prawie czwórkę i w życiu ich nie sprzeda nawet za połowę tej kwoty,

a jeszcze nie skończył wydawać, żeby je w ogóle uruchomić...

Edytowane przez parantulla

Utrzeć nosa znanym markom za pomocą wooferow ,których nie chcą "chlopaki" montować nawet na tylnej polce "tjuningowanego" Golfa II ??Visatonowskiej szerokopasmowki , ktora wg producenta przeznaczona jest go piecyków gitarowych ewentualnie nagłośnienia obiektów? Estradowej Beymie ( która tak na marginesie wydaje się być najjaśniejszą gwiazdą tej konstelacji) ?Zastanów się w ilu poważnych konstrukcjach widziałeś takie głośniki?No bez jaj

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No ale damping factor, o ile dobrze rozumiem, to dopiero zacznie się liczyć - bo w pasywnej właśnie jego wpływ był niwelowany przez pasywną zwrotkę. No chyba że nie rozumiem...

No o to właśnie chodzi, że zwrotka nie będzie wreszcie dusiła końcówek:-)

Czyli ,,drive'' powinien się pojawić na zaciskach głośnikowych.

A Pan Darek zaproponował że zrobi mi paki brzmiące dużo lepiej niż moje Kappy. I zaryzykowałem.

Ok, rozumiem. Ale nic konkretnego nie było ustalone - w sensie co poprawi, etc.? Tylko ogólnie, że mają być dużo lepsze? jeśli tak i jeśli to się uda - za co trzymam kciuki - to super.

Edytowane przez romekjagoda

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.