Skocz do zawartości
IGNORED

Wyroby Pana Kuleszy

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

No i znowu złe wieści.

Miałem dostać komplet zdjęć z zakończenia prac i dzisiaj Pan Darek miał mi wysłać gotową elektronikę kurierem.

Niestety nic z tego nie będzie. Następny termin przyszły tydzień znowu środa.

Szkoda że jestem poza domem bo bym sobie chyba jakiegos kielicha na uspokojenie strzelił.

HQ150 już nie mam sumienia się nad Tobą pastwić, więc z litości pozostawię to bez komentarza...

Dzisiaj dostałem zdjęcia już chyba gotowych obudów do pre i końcówki. Brakowało chyba tylko gałek.

Wyglądają naprawdę zacnie. Elektronika już jest w środku chyba pozostała głównie kwestia okablowania.

Niestety dzisiaj jeszcze nie będzie system uruchomiony. Termin jest znowu na środę.

W czwartek ma być u mnie. Jak nie zwrot kasy plus kara. Sam Pan Darek to wymyślił więc może tym razem nam się uda. Czekam.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

No i znowu złe wieści.

Panie HQ150, Ja Panu najserdeczniej współczuję ale to już zaczyna wyglądać na najzwyczajniejsze oszustwo. Paradoks polega na tym, że jeśli oszukiwany zbyt dlugo daje się oszukiwać to zaczyna być to dziwne i szkodzące dla oszukiwanego.

Dlatego JEŚLI w owym watku opisuje Pan prawdę to sugeruję udać się do stosownych organów a gwarantuję, że sprawy nabiorą zupełnie innego biegu. Pańska sprawa wyczerpuje znamiona czynu określonego w art. 286 kodeksu karnego .

Poprostu nie mozna dawać się tak traktować.

Jak nie zwrot kasy

bierz kase... kare sobie odpusc - zla karma lubi wracac a po co sie paswic nad lezacym?

Edytowane przez mateuszek

Jak sobie przypomnę, że kiedyś przemyśliwałem zamówienie u Darkula wykonanie wzmacniacza, to aż mnie ciarki przechodzą...

W kontakcie telefonicznym Darkul jest dość przekonywujący, mówi z sensem, choć cokolwiek ekscentrycznie i ciut nadużywa kolokwalizmów :o)

Kontakt mailowy jest szybki, przesyła dużo zdjęć.

Tak sobie myślę, że mając tak dobry wyrób, mógłby z powodzeniem sprzedawać go w większych ilościach.

Ale biorąc pod uwagę to, co robi obecnie, to ja już zupełnie nie rozumiem.

Czy on jest naciągaczem czy rzeczywiście tak niezorganizowanym osobnikiem?

"Tynk pożera dźwięk" 747

• Moderatorzy

A co za różnica, skoro efekt finalny dla kupującego taki sam?

-----------------

Tutaj niestety jest jeszcze jedna rzecz, mianowicie pytałem HQ o cenę, tzn czy 5 tyś to jest za wszystko czyli kolumny razem z elektroniką, niestety nie odpowiedział mi.

Jeśli tak, to Darkul doobiecał mu tyle, że nie opłaca mu się po prostu tego wykonać. Musiałby ten sprzęt zrobić za darmo, w cenie części bez swojego zarobku. W tym momencie stracił motywacje.

Szkoda HQ, że zamiast poczekać do ostatecznego rozstrzygnięcia sprawy ładujesz się w kolejne koszty - zakup przetworników.

Jeśli jest naciągaczem, to mocno perfidnym.

Jeśli faktycznie taki zakręcony, to chłopaki jeszcze mają szanse na wydarcie swoich zabawek.

Zoltan,

Ja tylko prowadziłem wstępne rozmowy. Koniec końców odpuściłem sobie.

Coś mi tu nie pasowało i dałem sobie spokój.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Tak sobie myślę, że mając tak dobry wyrób, mógłby z powodzeniem sprzedawać go w większych ilościach.

Coś mi tu nie pasowało i dałem sobie spokój.

no wlasnie - dotknelo mnie to samo pytanie...

No i znowu złe wieści.

Miałem dostać komplet zdjęć z zakończenia prac i dzisiaj Pan Darek miał mi wysłać gotową elektronikę kurierem.

Niestety nic z tego nie będzie. Następny termin przyszły tydzień znowu środa.

Szkoda że jestem poza domem bo bym sobie chyba jakiegos kielicha na uspokojenie strzelił.

Obserwuję ten temat i jestem pełen podziwu do HQ150 za taaaaaaką cierpliwość (z drugiej strony kasa ulokowana, więc co zrobić) .

Życzę jak najszybszego sfinalizowania tematu i oby tych następnych wtorków, śród i innych dni nie było już wcale.

Jak już system będzie w całości i zagra, to jeśli będzie możliwość to chętnie przyjadę posłuchać tego dźwięku.

Darkul napisal w swoim radosnym wpisie ze komuna sie skonczyla..

Jeżeli tak wygląda kapitalizm w jego wydaniu to dziękuję -postoje..

Zaliczka wzięta dawno temu - pierwszy termin z tych "ostatecznych" miał być 20 pazdziernika ,do tego same kłamstwa, zwodzenia ,bajki ....

I wchodzi taki na forum i wyzywa innych od dziamdziakow ,krzykaczy itp...

BTW- HQ150 - naprawdę jestem ciekaw Twojego następnego ruchu...

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Jakby na forum byla normalna administracja i moderacja to nie byloby tu zadnego takiego legendarnego konstruktora.

HQ 150 cos Ci sie pomieszalo , Nelson Pass nie wymienia uwag tutaj z Toba.Masz pieniadze znajdziesz muzyke a nie dzwieki.

HQ150

Aha- odnosnie linku ,ktory wkleiles - z zestawem na Visatonie BG20

W Klang und Ton 3?2007 ,w ktorym ten zestaw jest opisany ,sa pomiary tego glosnika- char na osi i poza nia 15 , 30 45 st Do tego pomiar znieksztalcen

Pouczajaca lektura .

Myślę że zbyt optymistycznie podszedł do projektu. To jest trudne. Bardzo trudne. Dużo trudniejsze od zaprojektowania i wykonania wzmacniacza. Konstrukcji wzmacniaczy jest pełno w necie - wystarczy zaadaptować i wprowadzić swoje zmiany. Natomiast tego nie ma i trzeba wszystko wymyślić. A do tego potrzeba czasu i ogromnej wiedzy. W swojej pracy spotykałem wielokrotnie ludzi, którzy dawali sobie zbyt krótkie terminy. Mimo że całe mówiło że to fizycznie niemożliwe. Niestety całe otoczenie miało rację. Myślę że napotkał problemy i zwyczajnie sobie nie może z nimi poradzić. HQ się pewnie w końcu doczeka. Natomiast nie byłbym takim optymistą co do brzmienia. Ale zobaczymy.

Marcin chyba nie tak do końca. Przecież na początku to miały być "zwykłe" kolumny pasywne i nawet wtedy były ogromne opóźnienia. Wraz z upływem czasu Darkul sam zaczął wymyślać coraz bardziej skomplikowany projekt.

Marcin chyba nie tak do końca. Przecież na początku to miały być "zwykłe" kolumny pasywne i nawet wtedy były ogromne opóźnienia. Wraz z upływem czasu Darkul sam zaczął wymyślać coraz bardziej skomplikowany projekt.

Ale z tego co czytam i czytałem zwykłe kolumny pasywne też nie są proste do zrobienia. Szczególnie że miały grać lepiej od Kapp. Być może coś powstało, było bardzo średnie, więc żeby poprawić dźwięk poszedł w aktywny system. Wzmacniacze z tego co piszą ludzie to Darkul robić umie. Ale pewnie się wkopał w jeszcze większą kupę i efekt jest jaki jest.

Być może coś powstało, było bardzo średnie, więc żeby poprawić dźwięk poszedł w aktywny system.

Raczej nie powstało, przecież HQ sam zrobił sobie obudowy, a na dniach zakupił głośniki, więc prototypu chyba nie było.

Raczej nie powstało, przecież HQ sam zrobił sobie obudowy, a na dniach zakupił głośniki, więc prototypu chyba nie było.

Fakt. Ale chyba ma jakieś testowe głośniki w domu? Bo jak nie to jest lepszy od wróżki. Albo optymistycznie zakłada że końcówki zagrają ze wszystkim.

Zresztą czy w całym wątku znalazłeś choć jedno zdanie, że coś jest w fazie testów, prób, odsłuchów ?

Nie :) Swoją drogą na jego miejscu zamówiłbym kilka gotowych kitów (nie ze sklepu AVT tylko gdzieś dalej :) ), pogrzebał bym w tym trochę i poskładał do kupy. Są na tyle wysokiej jakości że ma to szansę nieźle zagrać. I w ten sposób wyszedł z tego z twarzą.

przypomina mi sie taka jedna historia jak jeden moj znajomek zamawial w jednym warsztacie "odnowienie" malucha

normalna procedura. zaliczka itp.

poniewaz wszystkie terminy zawalono (najpierw choroba potem inne waznejsze zlecenia itp) warsztat zobowiazal sie do wykonania uslugi "za free"'

wszyscy wiedzieli ze nie oplacalo im sie to w ogole wiec czas lecial...

znajomy nie bardzo chcial placic skoro trafila mu sie "okazja"- nie odzywal sie i nie ponaglal

minal rok i zadzwonil do mechanikow

maluch byl rozebrany i nie ruszony. przez rok tylko bardzej pordzewial

skonczylo sie na lawecie i wyzwiskach - zaliczki nie zwrocili

widzi ktos podobienstwo?

w dalszym ciagu jednak trzymam kciuki

Obawiam się, że tu nie o twarz, a kasę chodzi.

Nie no co Ty, przecież Pan Darek taki nie jest.

Swoją drogą ciekawe czy ten przelew ze zwrotem kasy za głośniki to już doszedł? Nie?

A może chociaż dotarł ten z kasą za skrzynki dla stolarza? Też nie?

E tam, nie ma czym się przejmować, na pewno dojdą. W przyszłą środę.

Będzie pan zadowolony...

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ja myślę, że Darkul mądrzej to rozegrał niż niektórzy myślą - zwłaszcza zleceniodawca.

Jak pisał wcześniej HQ umowa między nimi była taka, że jak sprzęt się nie spodoba to HQ za nic nie płaci, a Darkul zabiera wszystko i ok - czyli kosztami ryzykował Darkul.

W tym momencie jeśli ten sprzęt nawet powstanie to za obudowy zapłacił HQ, za przetworniki też, zaliczka poszła, więc kto ponosi w tej chwili ryzyko w razie niepowodzenia projektu ? Chyba też nikt trzeźwy nie myśli, że Darkul w takiej sytuacji za cokolwiek zwróci.

Ustrój mamy podobno demokratyczny, nie ma więc obowiązku hołdowania wysoce niekorzystnej dewizie ''Klient nasz Pan''. O wiele korzystniejsza jest dewiza ''Konstruktor Twój Pan'', aż dziwne że jeszcze nie znalazła powszechnego zastosowania;)

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Chyba też nikt trzeźwy nie myśli, że Darkul w takiej sytuacji za cokolwiek zwróci.

nie sadze

ale moze zawsze poprosic o jeszcze bo "umowiony projekt kosztuje wiecej niz bylo zalozone"

no i klient zazwyczaj placi zeby nie stracic juz wylozonej kaski

Dać komuś pierwszą szansę - to wyraz zaufania

Dać drugą- to wyraz nadziei

kolejne - do dowód naiwności.....

Czy tylko ja odnoszę wrażenie ze klienci Darkula są omotani jak w jakiejś sekcie? Wbrew ostrzeżeniom,wszelkim znakom na ziemi i niebie , wbrew faktom i logice brną dalej ...

Facet musi mieć nieźle opanowana psychomanipulację

HQ150

Zastanów sie nad przerobieniem skrzyń , które masz do jakiejś sensownej akustycznie formy do tego pasywna zwrotka i wzmacniacz ZAGRA , który masz i przynajmniej coś tam będzie grac u Ciebie.

A z odzyskaniem kasy - do sadu .

Na logikę- ile zaplaciles Darkulowi za swój wzmacniacz?

Ile trzeba by wydać aby 8-kanalowy wzmacniacz zagrał co najmniej tak samo dobrze? Co najmniej dwa-trzy razy tyle co za wersje stereo...

Do tego dodaj kosz zwrotki aktywnej ,pre z DAC-em.... A ty masz to dostać - jeśli nie pogubiłem się z obliczeniami - za 1500zl ?....

Choć chyba teraz Darkul wisi Ci za skrzynie i za głośniki- jakieś 3300.....

A z odzyskaniem kasy - do sadu .

Widzisz - łatwo jest takie rady dawać na forum. Więc zapytam - oddałeś kiedyś taką sprawę do Sądu? To pytanie nie tylko do Ciebie tylko do wszystkich, którzy to proponują. Bo ja oddałem. I mimo że wszystko skończyło się po mojej myśli to nie chciał bym tego powtarzać. Sąd należy traktować jako ostateczność. HQ bardzo chce mieć te głośniki. Dlatego cierpliwie czeka. Obawiam się że dźwięk tym razem się nie obroni ale to jego pieniądze. Osobiście nie wiem co ja bym zrobił w takiej sytuacji więc nie doradzam.

Darkul tego interesu nie dokończy tak jak się spodziewa HQ150, sprawę finansową już niektórzy wyjaśnili. Na czym ma zarobić skoro skrzyń nie wykonał / nie sprzedał?, głośników też nie kupił?, pozostaje elektronika. "Karami" jakimi HQ150 niemiłosiernie okłada Pana Darka, Zagra się w ogóle nie przejmuje, bo nie ma czym. Albo Zagra zwróci pieniądze (zaliczkę) - to nie będzie łatwe, a HQ150 sam dokończy robotę, ...albo namówi HQ150 na jakąś lepszą, kolejną wersję elektroniki do tych kolumn - to wersja najbardziej możliwa i prawdopodobna.

To, ze ineteres jest dla HQ150 przegrany było dla mnie jasne jak zobaczyłem owe "kary" za opóźnienia w dostawie sprzętu oraz zwroty pieniędzy na zakupione elementy (głośniki i skrzynie). Czyli zarobek znikomy, i teraz albo Zagra zaproponuje dopłatę, albo za te małe pieniądze zrobi fuszerkę, coś naprawdę taniego ale przy tym niewiele wartego sonicznie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.