Skocz do zawartości
IGNORED

Wyraźna poprawa dźwięku

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam wszystkim użytkownikom serwerów opartych na PC np. Squeezbox server, foobara itd. Na forach audio polecają różne "wynalazki" np. fidelizer itd. Ja zaś proponują bardzo proste rozwiązanie F8 i odpalamy system z obsługą sieci. Wszystkie bzdety, niepotrzebne sterowniki i zbędny soft zostaną niezaładowane do pamięci. Na win7 wszystko pięknie działa i słychać wyraźnie różnicę.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

https://www.audiostereo.pl/topic/99557-wyra%C5%BAna-poprawa-d%C5%BAwi%C4%99ku/

Hmm, u mnie wszystko działa pięknie. Mam karte Sound blaster X-Fi extreme. Odpalam Media Server Logitech i SBT wszystko widzi.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Polecam wszystkim użytkownikom serwerów opartych na PC np. Squeezbox server, foobara itd. Na forach audio polecają różne "wynalazki" np. fidelizer itd. Ja zaś proponują bardzo proste rozwiązanie F8 i odpalamy system z obsługą sieci. Wszystkie bzdety, niepotrzebne sterowniki i zbędny soft zostaną niezaładowane do pamięci. Na win7 wszystko pięknie działa i słychać wyraźnie różnicę.

Ja zrobiłem trochę inaczej ale efekt podobny.

Zainstalowałem sobie czystego Windowsa jako drugi system tylko do słuchania muzyki.

• 3 tygodnie później...

Zamiast kombinować z systemami proponuję zwrócić uwagę na zasilacze w swoich PC.

Bo nic innego nie popsuje dźwięku i wypierze z emocji jak słaby lub wadliwy zasilacz.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

tzn. kiedyś było po toslinku(behringer uca202)

a teraz przez hiface 2(który podobnoż ma separację)

chociaż pytanie zadałem bardziej ogólnikowo, nie mając na uwadze mój system;)

Komputer przez zasilacz może "siać " zakłócenia w stronę sieci elektrycznej, to ma wpływ na dźwięk. Urządzenia audio są wrażliwe na prąd z gniazdka elektrycznego.

Jakimś rozwiązaniem może być podłączenie komputera przez listwę z filtrem sieciowym, który tłumi zakłócenia.

Najlepsze rozwiązanie to podłączenie komputera pod zasilacz awaryjny UPS.

UPS firmy APC chroni sprzęt przed przepięciami, na wyjściu ma 230V, czy te 50 hz jest prawidłowe nie wiem, natomiast widziałem wykresy- ładną sinusoidę bezpośrednio za zasilaczem i poszarpaną bez zasilacza, więc wpływ mieć musi. W audio nie testowałem, ale na pewno spróbuję gdy będę dopieszczał sprzęt przy odtwarzaniu z komputerem. A główna zaleta zasilacza UPS to wiadomo, podtrzymanie napięcia, którego brak, wiadomo, pozytywnie na komputery nie wpływa. Oprócz funkcji zasilacza pełni też rolę stabilizatora napięcia, w tym APC którego znam można ustalić poziom czułości, czyli w jakim stopniu ma reagować i regulować skoki napięcia w sieci, często przecież w gniazdku nie ma 230, a np 205V.

PicoPSU + liniowy zasilacz 5A i mamy bardzo ładne zasilanie za cene pasywek 500W

Mógłbyś napisać coś więcej na temat tego zailacza liniowego? Zakładam że chcę wykorzystać PICOPSU o mocy 150W. Jeżeli zasilany będzie z zasilacza liniowego, którego sprawność jest na poziomie 60% powinniśmy zastosować trafo o mocy ok 300VA + mostek prostowniczy + kondensatory. Moje pytanie jest następujące - czy należy zastosować zasilacz stabilizowany 12V o odpowiednim prądzie co nie będzie łatwym rozwiązaniem i do tego wydzielającym sporo ciepła czy wystarczy zwykły zasilacz który opisałem wyżej czyli trafo+mostek+kondy.

ładną sinusoidę bezpośrednio za zasilaczem i poszarpaną bez zasilacza, więc wpływ mieć musi.

Warto poczytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.