Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy ze sprzężeniem prądowym Knutt H. Nygaard - HDP01

Rekomendowane odpowiedzi

Może bedę miał ten wzmacniacz z tym nowym zasilaczem, do moich nowych słuchawek Hifiman, będzie testowany między innymi na tym

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

No to jeszcze z ulubionych klimatów.

Bliss

Kilka utworów z płyty They Made History

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Henryk Kwinto

wypasionych - hmmm

Może coś więcej niż dużo mówiące określenie - wypasionych.

Dla każdego coś dobrego. Począwszy od wersji z trafem lub bez, symetryczny i pojedynczy. A na każdej PCB możliwość montażu zwykłych stabów, stabów lepszych i stabów wypasionych! A do tego wszystkiego starannie zaprojektowane płytki PCB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla każdego coś dobrego. Począwszy od wersji z trafem lub bez, symetryczny i pojedynczy. A na każdej PCB możliwość montażu zwykłych stabów, stabów lepszych i stabów wypasionych!

Czyli wystawiłeś na sznurku marchewkę aby narobić ludziom smaka i tylko tyle?

Nie testowałeś jeszcze zasilaczy tego typu?

A do tego wszystkiego starannie zaprojektowane płytki PCB.

Lubię jak autor wychwala własne dzieła w przypadku gdy nie można tych wspaniałości zweryfikować.

Czyli wystawiłeś na sznurku marchewkę aby narobić ludziom smaka i tylko tyle?

Nie testowałeś jeszcze zasilaczy tego typu?

Wskazałem jedynie alternatywę dla zasilaczy powstających w innych wątkach. Te regulatory to całkowita nowość, zapowiadają się ciekawie, będę testował za około tydzień.

Lubię jak autor wychwala własne dzieła w przypadku gdy nie można tych wspaniałości zweryfikować.

Kwestia zaufania dla umiejętności twórcy. Na pewno nie umieszczam elementów pomiędzy mostkiem a pierwszym kondem! ;)

Coraz bardziej odnoszę wrażenie, że jestem na giełdzie handlowej gdzie walczy się o klienta, a nie na forum w dziale DIY.

Przykład Robertusa nikogo niczego nie nauczył?

Twoje wrażenie, twoja sprawa.

Niektórzy zawodowo hodują jedwabniki, a dla innych elektronika to zawód.

Ja zauważam, że to właśnie tych drugich jest coraz mniej na forum.

Nie to jest na ten moment najważniejsze. Ważniejsze dla mnie jest, czy i jak się będą sprawować.

Podaj napięcia na bramkach mosfetów.

pewnie jakąś złą metodę pomiaru przyjąłem, mierzyłem między bramką i masą, ale te wartości się znacznie zmieniają, począwszy od Q7:4,10;0,75;-2,11;-11,34;-12,74, po ponownym pomiarze te wartości już się pozmieniały.

Inaczej, podaj napięcia na bramkach Q7, Q8, Q104, Q108. Tak, jak teraz podałeś nie mogę się rozczytać. Zmierz też napięcie stałe na R17, R115 (na wyjściu).

Edytowane przez Muzg

pewnie jakąś złą metodę pomiaru przyjąłem, mierzyłem między bramką i masą, ale te wartości się znacznie zmieniają, począwszy od Q7:4,10;0,75;-2,11;-11,34;-12,74, po ponownym pomiarze te wartości już się pozmieniały.

Napięcie na bramkach ( a możesz też na rezystorach R18 i R19) mierzysz gdy wejście układu zwarte jest do masy (inaczej, gdy potencjometr skręcony jest na minimum) i napięcie mierzysz w stosunku do masy.

Jeżeli te pomiary jakie zamieściłeś:

Q7:4,10;0,75;-2,11;-11,34;-12,74

mam rozumieć jako napięcie na bramce Q7 i są to kolejne pomiary, które zmieniały się czasie, to wygląda na to, że bramka "wisi w powietrzu", czyli nie płynie prąd przez Q5 -> Q9 -> Q6

Sprawdź też czy płynie prąd przez jfety wejściowe, czyli podaj jakie jest napięcie na ścieżce łączącej Q1 z Q3 i Q2 z Q4, a masą albo podaj spadek napięcia na rezystorach R5 i R6.

Edytowane przez Henryk Kwinto

Inaczej, podaj napięcia na bramkach Q7, Q8, Q104, Q108. Tak, jak teraz podałeś nie mogę się rozczytać. Zmierz też napięcie stałe na R17, R115 (na wyjściu).

Q7 4,10

Q8 -2,11

Q104 -12,68

Q108 -14,74

napięcie stałe na wyjściu 0,5 i - 10,5 V

Takie napięcia wskazują na problem w stopniu sterującym. Sprawdź czy nie zamieniłeś miejscami JFETów wejściowych lub tranzystorów w lustrach. Jeżeli nie będziesz musiał podać pewnie więcej napięć z uszkodzonego kanału i nanieść na schemat żebyśmy mogli coś miarę precyzyjnie zasugerować.

Edytowane przez Muzg

Wszystkie tranzystory zamontowane zgodnie ze schematem

To zmierz spadki napięcia na rezystorach R100, 101, 102, 103 oraz napięcie na elektrolicie C100 i C102. Podaj pomiary w zrozumiałej formie.

Na C100 1V

C102 14V

I to jest napięcie względem masy?

I nie ma pomyłki. Oba napięcia są dodatnie?

Koniecznie podaj napięcia na C101 i C111

Edytowane przez Henryk Kwinto

Napięcia mierzyłem na wyprowadzeniach kondensatora

R102 i R103 spadek 0,5V

R100 iR101 spadek 0 V

Napięcia mierzyłem na wyprowadzeniach kondensatora

I co mi daje taka odpowiedź. Dalej nie wiem czy to są napięcia dodatnie czy ujemne względem masy.

C100 jest połączony przez 22R z C101, więc albo nie masz zasilania dodatniego w tym kanale, albo wali tam jakiś wielki prąd. Doprowadziłeś zasilanie do pada J4?

Może wklej jakieś zdjęcie, na którym widać jak masz podłączony zasilacz.

Edytowane przez Muzg

Jedną sondę miernika na stałe przyczep do masy i wówczas będziesz miał prościej i się nie pomylisz.

Stawiałbym na jakiś prosty problem - nie masz w ogóle zasilania w jednej gałęzi, dlatego jak możesz - wklej to zdjęcie o które wyżej prosiłem.

Stawiałbym na jakiś prosty problem - nie masz w ogóle zasilania w jednej gałęzi, dlatego jak możesz - wklej to zdjęcie o które wyżej prosiłem.

Też myślę, że nie ma jednego napięcia i gdybyśmy wiedzieli czy podane napięcia na elektrolitach C100 i C102 są dodatnie czy ujemne wiedzielibyśmy jakiego.

Nie znam płytki tak jak Muzg. Czy na płytce jest możliwość doprowadzenia napięć zasilania dla jednego kanału, a dla drugiego nie?

Czy na płytce jest możliwość doprowadzenia napięć zasilania dla jednego kanału, a dla drugiego nie?

Tak, zasilanie dla każdego z kanałów podawane jest osobno, żeby można było zasilać z dwóch zasilaczy symetrycznych (dual mono).

Tak, zasilanie dla każdego z kanałów podawane jest osobno, żeby można było zasilać z dwóch zasilaczy symetrycznych (dual mono).

No to raczej nie ma dodatniego napięcia w niedziałającym kanale. Wystarczy zmierzyć czy jest i się wyjaśni Może doczekamy się tym razem precyzyjnej odpowiedzi.

tak zasilanie do J4 podłączone, do AC podałem VCC z zasilacza

Napięcie jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi