Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik centralny do hi-endowych przodów. proszę o szybką pomoc ;)

Absat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Potrzebuje dokupić do kina domowego centralny głośnik. Kolumny przednie to projekt Akustyka R4- czterodrożne kolumny na scan speakach revelatorach. Tyły to niskobudżetowe kolumny diy. Całość napędzam hk avr 745. Potrzebuję głośnik który można powiesić na ścianie pod tv,żeby nie był zbyt głęboki i możliwe jego wysokośc też nie duża. Brałem pod uwagę jbl lc2 jednak jego wysokość jest dosyć spora. Znalazłem tez jbl csc55 tylko zastanawiam się czy jakościowo nie będzie zbyt mocno odstawał od przednich kolumn. Może coś zasugerujecie?

Co do ograniczeń budżetowych- nie chce wydawać zbytnio dużo pieniędzy żeby mieć coś minimalnie lepszej jakości (którą niekoniecznie aż tak wyczuje, poza ceną) ale też żeby nie odstawały zbyt mocno od przednich kolumn( to wtedy mogę zapłacić kilka tyś). Pokój odsłuchowy to 14-16m kw.

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam ;)

Od siebie proponuję zastosowanie głośnika centralnego ze stajni Definitive Technology. Dotychczasowi klienci są zachwyceni.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Od siebie proponuję zastosowanie głośnika centralnego ze stajni Definitive Technology. Dotychczasowi klienci są zachwyceni.

Fajna propozycja.

Widzę że wyższe modele tych centralnych czyli 8060 i 8080 mają aktywną sekcję basową. Jak się to podłącza i wysterowuje. Mają wejście sub in. Jak mam tylko jedno wyjście na suba w amplitunerze to jak ten central podłączyć? Nie widzę tam żadnej przelotki.

Ja mam Velodyne DD12 więc pewnie dałbym radę bo ten sub ma wyjście na następne ale czy w takim przypadku nie będzie jakiegoś zaburzenia pasma?

No bo nie będzie to pasmo dedykowane na kanał centralny. Czy taki mini sub w środku poprawia dźwięk?

Też szukam czegoś lepszego w miejsce AE Aelite center.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ile planujesz przeznaczyć na ten cel ?

Ale kogo pytasz autora tematu czy mnie?

Ja nie wiem, w zasadzie tyle ile trzeba będzie. Ale oczywiście jak najmniej. Na frontach mam Infinity RSIIIb. Raczej spore konstrukcje więc i central by się przydał okazały.

Nie mam pojęcia ile powinienem przeznaczyć. Na razie się rozglądam ile by trzeba wydać żeby zamiana AE Aelite miała sens.

Od siebie proponuję zastosowanie głośnika centralnego ze stajni

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Dotychczasowi klienci są zachwyceni.

Może się na forum ci "zachwyceni" klienci wypowiedzą sami, bo tak to wiesz, każdy branżowiec może napisać, a niestety ale ta marka ma ostatnio na AS wyjątkowo nachalny, a przy tym niskich, lotów marketing. "Najwspanialsza", "nr 1" i tym podobne slogany. Rozumiem, że dystrybutor wprowadza ten brand na polski rynek i robi co może, żeby się udało, ale naprawdę, nie w ten sposób ...

Potrzebuję głośnik który można powiesić na ścianie pod tv,żeby nie był zbyt głęboki i możliwe jego wysokośc też nie duża.

Może coś takiego, ostatnio ze sporą obniżką:

Ukryta Zawartość

Albo takie cudo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że wyższe modele tych centralnych czyli 8060 i 8080 mają aktywną sekcję basową. Jak się to podłącza i wysterowuje. Mają wejście sub in. Jak mam tylko jedno wyjście na suba w amplitunerze to jak ten central podłączyć?

, ja tylko domyślam się , możesz wyjść z amplitunera pre out center , ( ale na wyjściu centralnej jest Kanał LFE i czy ten mini subik ma na celu wspomaganie suba zasilanego z LFE ? , pewnie nie , celem jest uzyskanie większej przestrzenności ) , możesz jeszcze w prosty sposób rozdzielić trójnikiem sygnał z wyjścia w amplitunerze dla suba ( jest to zapewne bezpieczne )

, a to ciekawa kolumna

Sceptycy bardzo mylą się co do tej marki , bardzo .x735CS8060-o_ampplate.jpeg

Edytuję : najlepiej żeby sklep RMS , lub Rafko udostępnił na dwa tygodnie do odsłuchu kolumnę jakiemuś forumowiczowi ( forumowiczowi mającym duże doświadczenie w KD i zainteresowanemu w odsłuchu tejże kolumny ) .

Gość Gość

(Konto usunięte)

, ja tylko domyślam się , możesz wyjść z amplitunera pre out center

No właśnie chyba nie bardzo bo to jest wejście LFE a nie całe pasmo.

Myślałem, że Sklep.RMS się wypowie bo widzę, że sprzedaje te produkty.

Dla mnie jest inne zasadnicze pytanie - po jakiego grzyba w głośniku centralnym subwoofer (tzw. subwoofer)? Jakie to ma w ogóle sens? Bo jak dla mnie to jedynie utrudnianie sobie życia. W czym niby takie cudo miałoby być lepsze od dużego centralnego zasilanego z mocnego wzmacniacza i dodatkowo prawdziwym subem podpiętym do całego zestawu?

Najwyższych modeli centrali Definitive nie ma w ofercie na EU. Kilka dni temu kupiłem model CS-8040HD bo wydał mi się najciekawszym centralem w cenie do tych 2500zł. Do tego pasował mi wzorniczo do moich kolumn przednich. Co do grania to ciężko powiedzieć bo samego centrala nie słuchałem jeszcze :D Wokale są bardzo poprawnie odtwarzane w koncertach na BR i ogólnie jestem zadowolony. Wykonanie jest jak dla mnie amerykańskie czyli jest solidnie, ale nie poraża. Za te pieniądze jednak ciężko o coś ciekawszego. Paradigm Studio są droższe.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Dla mnie jest inne zasadnicze pytanie - po jakiego grzyba w głośniku centralnym subwoofer (tzw. subwoofer)?

No właśnie Definitive Technology głośno i wyraźnie stwierdza, że bardzo potrzebny.

Ciekawe. Warto by tego posłuchać. Może faktycznie umiejscowienie bardzo niskich tonów także z centralnego daje korzystne wrażenia?

mczaj dokupiłem Denona AVR-3313 tak na próbę :-) przód idzie przez Calyx CTI z wyjścia PRE OUT Denona a tyły i central z 3313. Tyły kupiłem Paradigm Millenia ADP. Jak się wciągnę w te koncerty to w przyszłym roku będę myślał może o czymś ambitniejszym jako jednostka centralna.

No właśnie Definitive Technology głośno i wyraźnie stwierdza, że bardzo potrzebny.

tak twierdzą tylko oni, bo nikt inny na coś takiego jeszcze nie wpadł ...jak dla mnie nie ma to żadnego sensu, jak centralby jest mały, to lepiej go odciąć przy 60hz i skierować do suba

mczaj dokupiłem Denona AVR-3313 tak na próbę :-) przód idzie przez Calyx CTI z wyjścia PRE OUT Denona a tyły i central z 3313. Tyły kupiłem Paradigm Millenia ADP. Jak się wciągnę w te koncerty to w przyszłym roku będę myślał może o czymś ambitniejszym jako jednostka centralna.

i jak sekcja pre-out tego denonka, daje radę? Sprawdzałeś w stereo?

Ciężko mi to określić naprawdę bo wiesz przez ostatnie kilka miesięcy źródło moje to był Calyx Femto a teraz mam ogromną degradację jakości w samym dekodowaniu sygnału przez Denona :-) ale gra to całkiem całkiem, w koncertach jest nawet bardzo fajnie bym powiedział i dyskomfortu jakiegoś dużego nie zauważam. Z wyjścia PRE OUT jest i tak wyraźnie lepiej niż jak biedny Denon w trybie bi-amp pędził przez 2 dni moje Harpie Monk :D

Stwierdzam , że w tej chwili dystrybucja na Polskę tej firmy jest bardzo ułomna , głośniki różnych serii trzeba postawić w całym kraju we wszystkich porządnych sklepach przystosowanych do odsłuchu , a nie proponować markę z katalogu i zapewniać o jakości .

czester15.30 spokojnie dystrybucja dopiero się zaczęła do tego to nie jest typowy produkt to są w większości kolumny kinowe z wyższej półki, które to u nas zbyt szałowo się nie sprzedają. Na polu wymagających kinomaniaków działa Paradigm od lat w Polsce i ma w ofercie naprawdę solidne rzeczy a Definitive potrzebuje czasu żeby się przebić i to będzie przynajmniej rok pracy dla dystrybutora. Sklepy też nie wezmą póki nie będzie odpowiedniego zaplecza jak testy w naszej prasie itd a na to trzeba czasu no i powściągliwa polityka jeśli chodzi o wykończenie. Wszystko jest czarne ... Uwierz, że najlepiej sprzedają się takie kolumny jak MA RX bo są w pięknych okleinach w wielu wersjach i ludzie coś pod siebie mogą zawsze dobrać a jednak większość kupujących to nie są audiofilie ...

, a to ciekawa kolumna

Sceptycy bardzo mylą się co do tej marki , bardzo .

czester nie chodzi o sceptycyzm ale formę bo z tej reklamy zrobił się syf. Ja tych głośników nie znam więc nie będę się upierał że słabe czy genialne. Ale każdym wątku , zawsze , do wszystkiego Ci sami sprzedawcy zaczynają od tych samych linków. No jakieś perpetum mobile z tych definitive się zrobiło.

Gość Gość

(Konto usunięte)

spokojnie dystrybucja dopiero się zaczęła do tego to nie jest typowy produkt to są w większości kolumny kinowe z wyższej półki

No chyba nie do końca.

Parametry mają wybitne ale ceny raczej niskie.

Ten topowy center 8080HD widzę że 800USD, topowe tyły bipolarne to 570USD a sub 100kg. pasmo od 10 Hz ! to 2300USD. Pokaż mi podobne ceny u innych producentów. Topowy center z Paradigma to chyba coś koło 17tzł.

To jednak inna półka.

Popatrz przez pryzmat tego że 80% kin jak nie więcej ludzie kupują do 5000zł z ampli w komplecie a najlepiej jeszcze odtwarzaczem. Niestety tak to właśnie wygląda. Oczywiście cenowo wyglądają relatywnie tanio w stosunku do Paradigm dlatego kupiłem tego centrala, który jest trzecim od góry i ma cenę 2295zł czyli połowa przeciętnego kina kupowanego przez Polaka.

Bo to segment premium , a za premium są wyższe półki , lub jedna półka , zresztą branża to wcześniej stwierdziła o tym segmencie premium .

Ciężko mi to określić naprawdę bo wiesz przez ostatnie kilka miesięcy źródło moje to był Calyx Femto a teraz mam ogromną degradację jakości w samym dekodowaniu sygnału przez Denona :-) ale gra to całkiem całkiem, w koncertach jest nawet bardzo fajnie bym powiedział i dyskomfortu jakiegoś dużego nie zauważam. Z wyjścia PRE OUT jest i tak wyraźnie lepiej niż jak biedny Denon w trybie bi-amp pędził przez 2 dni moje Harpie Monk :D

Hej , a ten wzmacniacz który napędza fronty jest wzmacniaczem zintegrowanym ?

Jeżeli tak to dlaczego nie podłączyłeś bezpośrednio do jakiegoś wejścia liniowego wzmacniacza stereo tego Daca Calyyx Femto z podpiętym źródłem stereo ?

, a ten Dac nie ma pokrętła głośności , czy ma ?

Gość Gość

(Konto usunięte)

Popatrz przez pryzmat tego że 80% kin jak nie więcej ludzie kupują do 5000zł z ampli w komplecie a najlepiej jeszcze odtwarzaczem. Niestety tak to właśnie wygląda

To prawda. A potem nawet na naszym forum pełno opinii że kino to coś gorszego od stereo.

Stereo będę słuchał osobno dalej przez Femto + CTI. Amplituner kupiłem pod koncerty BD i filmy. Jak się w koncerty wciągnę to będę myślał nad jakimś procesorem + 3 kanałowa końcówka a fronty dalej z CTI. Obecnie traktuję to jako zabawę :-) Jak zwykle wiele zależy od materiału i na pierwsze 5 koncertów które kupiłem 2 są bardzo dobrze zrealizowane, 1 w miarę i 2 kiepsko więc DTS HD Master nie jest gwarancją wysokiej jakości :-)

HQ150-Jakby nie patrzył, to szczera prawda, kupują ludziska jakiś pierdziawkowy zestaw za kilka tysięcy, a wymagają Hi-Endu i w kinie i w stereo...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Pewnie każdy zauważył że schematem tutaj jest: mam jakąś kasę , kupić kino czy stereo? Potem ocena oczywiście że kino do bani, a zapomina się że powinno być : dać kasę na stereo czy trzy, cztery razy tyle na kino. Z takich też doświadczeń rodzą się porady których tu sporo typu kup najlepszy wzmak i dokup najtańszy ampli. Na koniec opinie że kino i tak cię znudzi .

Risto , tyle a tyle pytający ma do wydania , a Ty chcesz , żeby otrzymywał snobistyczne i pogardliwe odpowiedzi ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.