Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik centralny do hi-endowych przodów. proszę o szybką pomoc ;)

Absat

Rekomendowane odpowiedzi

czester, absolutnie nie, każdy ma do wydania na ile go stać. Ale też ograniczenia finansowe, czy indywidualna ocena ile chcę przeznaczyć nie może uprawniać do krytykowania czegoś co musi kosztować więcej. Jeśli portfel jest ograniczeniem , tym bardziej powinno się uczciwie doradzić komuś żeby nie spodziewał się cudów bo ostatnia wydana kasa lub długo odkładana może być rozczarowaniem. Nie ma nic snobistycznego w uświadomieniu komuś że aby uzyskać KD i stereo podobnej klasy trzeba mieć znacznie inne budżety.

Stwierdzam , że w tej chwili dystrybucja na Polskę tej firmy jest bardzo ułomna , głośniki różnych serii trzeba postawić w całym kraju we wszystkich porządnych sklepach przystosowanych do odsłuchu , a nie proponować markę z katalogu i zapewniać o jakości .

słowo postawić jest tutaj kluczem. sęk w tym, że sklep musi chcieć, aby ktoś mu "postawił" jakiś głośnik, a właściwie, to musi go sobie "kupić". a jak wiadomo, z adaptacją nowości w Polsce jest potężny problem.

tu je kraj Monitor Ałdio i Dżejbije oraz dozgonnej pary Denon&Dali

No jest jak jest, ale zobacz jaki masz duży wybór kolumn, właśnie Monitor Audio, czy np. Jamo.

A weź choćby polską firmę "Akustyk" - w ofercie "aż" jedna kolumna centralna....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

ale też żeby nie odstawały zbyt mocno od przednich kolumn( to wtedy mogę zapłacić kilka tyś)

Jeżeli ta centralna ma takie same przetworniki co twoje kolumny frontowe , to równowaga tonalna będzie najlepiej zachowana .

Lecz wizualnie jakby głośniki są inne i według mnie nie trzeba wydawać kilka tysięcy , lecz Ty nie musisz stosować się do tej rady . Ona jednak wizualnie jest najlepsza do twoich kolumn frontowych .

img_1401.jpg

Więcej o głośnikach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4152_ILRC.jpg

Więcej o głośnikach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

To już nie o konkretnego producenta chodzi. Przeciez jest w u nas już trochę solidnych salonów Hi-Fi, z przyzwoitym wyborem sprzętu audio.

Ale pokaż mi taki gdzie znajdziesz wystawiony solidny system kina domowego. Już na etapie sprzedaży jest nędza. Mnie nigdzie nie udało się posłuchaćprzed zakupem solidnego 7.1. Musisz kupić, ustawić u siebie i dopiero możesz sobie posłuchać. Nie wiem czemu. Już parę ossób u siebie w domu na odsłuchach audio miałem i jak na koniec zejdziemy do pokoju kinowego to najczęściej jest duże zaskoczenie jak to brzmi. Wydaje mi się że gdyby któryś salon zrobił niezłą salę z kinem domowym to po włączeniu klientom filmu z dobrymi efektami audio, nie jeden by się skusił. A teraz w sklepach jak już, to plastikowe systemy Sony, Samsung są poustawiane.

Jeżeli ta centralna ma takie same przetworniki co twoje kolumny frontowe , to równowaga tonalna będzie najlepiej zachowana .

Z tym że centralna na stronie akustyka jest na iluminatorach a kolega ma chyba revelatory. Ale jak to wyjdzie w całości to nie wiem.

Teoretycznie można zamówić z głośnikami odpowiednimi , ale priorytetem pytającego są wymiary kolumny , a w ogóle pytający przepadł jak kamień w wodę .

To ja zareklamuję kolumny bipolarne , ( moje są tylko o jeden numerek mniejsze )

Kolumny BP10 zamiast organów w nowojorskim kościele św Trójcy

dt_nowy_jork_max.jpg

Najlepszym potwierdzeniem jakości kolumn BP było zainstalowanie ich w kościele św Trójcy w Nowym Yorku, gdzie zastąpiły uszkodzone w ataku na WTC zabytkowe organy. Instalacja 82 kolumn Definitive, w tym 60 kolumn BP10 oraz 6 subwooferów z serii SuperCube, dała hi-endowy system o mocy 16 000 watt mocy - najdoskonalej na świecie imitujący dźwięk prawdziwego instrumentu.

bi-polar10-trinity2.jpg

bi-polar10-trinity3.jpg

Tam siedzi organista , hahaha hahahaha hahahahahahhahahaha

bi-polar10-trinity4.jpg

HQ150 - Podłącza się metodą "albo, albo". Możesz wysterować kolumny poprzez kable głośnikowe, bądź przez podłączenie ich kablem subwooferowym RCA. Identyczne rowiązanie jest w kolumnach serii Mythos ST oraz STS. Dwa głosniki są pasywne, technologia Bass Radiator, a jeden jest wysterowany w powyżej opisany przeze mnie sposób.

mczaj - nie zwykliśmy rzucać słów na wiatr, wszelkie sytuacje które opisuje na forum mają miejsce. W razie możliwości zapraszam na odsłuchy.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Gość Gość

(Konto usunięte)

HQ150 - Podłącza się metodą "albo, albo". Możesz wysterować kolumny poprzez kable głośnikowe, bądź przez podłączenie ich kablem subwooferowym RCA.

Czy aby na pewno?

Jakoś nie mogę w to uwierzyć.

Jak podłączę tylko kablem subwooferowym, LFE, to jakim cudem głośnik odda mi pasmo dedykowane na głośnik centralny?

Skoro pasmo LFE to tylko zakres niskich częstotliwości do powiedzmy 200Hz.

system o mocy 16 000 watt mocy

job twojo mać! wiedziałem, że ta firma to jest klasa sama w sobie, wie o tym każdy kto posiedział trochę w USA, ale żeby aż tak :O

HQ150 - Podłącza się metodą "albo, albo"

, albo jednocześnie , według mnie to najlepsze rozwiązanie z technicznego punktu , co dla suba głośnika nisko tonowego aktywnego to jemu , a kolumnie " tradycyjnie " normalny sygnał do centralnej , wejście wysokopoziomowe .

Tu nie ma albo albo . Można natomiast zrezygnować z wejścia niskopoziomowego LFE .

Jeśli myle się to proszę o informację . Proszę o informację branżę .

Czy aby na pewno?

Jakoś nie mogę w to uwierzyć.

Uważam , na pewno nie , nie może być tylko sam kanał dla LFE .

HQ150 chyba musisz sam dowiedzieć się jak podłącza się tą kolumnę za pomocą googli .

, a nie mówiłem tu wstępnie znalazłem schemat podłączania kolumn podłogowych aktywnych działających na tej samej zasadzie :

Ukryta Zawartość

7001Wiring.jpg

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Wszystko pięknie tylko niestety nie robią tcy centrali z subem na nasze napięcie niestety. A z chęcią bym to wypróbował.

Oczywiście zgadzam się z Tobą, że informacja sklepu.RMS, tycząca się sposobu podłączenia kolumny 8080 czy 8060HD, była nieprawdziwa.

Najmocniej przepraszam za wprowadzenie w błąd. Pragnąłbym sprostować. Magia świąt ;)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

najlepiej żeby sklep RMS , lub Rafko udostępnił na dwa tygodnie do odsłuchu kolumnę jakiemuś forumowiczowi ( forumowiczowi mającym duże doświadczenie w KD i zainteresowanemu w odsłuchu tejże kolumny )

powoli przymierzamy się do podjęcia takich kroków. w lutym 2013 seria BP8000 będzie już dostępna w Europie, więc zechcemy podesłać półaktywne kolumny do testów na forum.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

a czy ktos moze sie odniesc do tych jbl o ktorych wspomnialem na poczatku? wszystkie glebokie koujny nie wchodza w gre bo sa nie mam na niego miejsca ,wiec tylko modele na sciane wchodza w gre i te dostepne w sklepach lub allegro-

Są kolumny naścienne, płaskie i z normalnej wielkości przetwornikami. Ten centralny od JBL to mikrus od zestawu "prawie" plastików.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.