Skocz do zawartości
IGNORED

Wyrzynarka do drewna

paul_67

Rekomendowane odpowiedzi

Kupując Makitę mam pewność,że się nie namęczę i efekt będzie satysfakcjonujący.Firma nie jest aż tak droga.Przy remoncie mieszkania miałem kilka pożyczonych chińskich wiertarek w tym Boscha i kosztowało mnie to dużo nerwów.Nie szło dziadostwem wiercić w betonie.Makitą to była czysta przyjemność.

noooo...... nooooo... nareszcie coś o rżnięciu.

:))))))

Ja od kilku lat sporadycznie uzywam jakiejś "markowej" z z OBI, rżnie prosto.

I jak tu gdzieś wyżej czytałem, ja również zwracam uwagę na dobór ostrzy!

Te w które wyposażona była wyrzynarka to tragedia, po zakupie ostrzy BOSCH to nie to samo urządzenie.

Choć taniocha, również ma regulacje predkości ostrza i to całe podrzynanie czyli kąt natarcia ostrza.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

, a miękki start w np . przecinarkach kątowych powoduje przedłużenie żywotności , gdyż bez tego startu szybciej zużywają się " obrotowe części " i nie jest to żadna lipa , tak jest .

Bo do betonu to tylko młoty. Nawet najtańsza chńszczyzna, jeśli do sporadycznego użytku. Nie ma się co męczyć ;)

:))))))

Ja od kilku lat sporadycznie uzywam jakiejś "markowej" z z OBI, rżnie prosto.

I jak tu gdzieś wyżej czytałem, ja również zwracam uwagę na dobór ostrzy!

Te w które wyposażona była wyrzynarka to tragedia, po zakupie ostrzy BOSCH to nie to samo urządzenie.

Choć taniocha, również ma regulacje predkości ostrza i to całe podrzynanie czyli kąt natarcia ostrza.

Oczywiście. Tylko prosto a prosto jest dla każdego czasem spora róznica. :)

Z założenia, wyrzynarka nie jest sprzętem do cięcia dokładnego po liniach prostych. Do tego służą pilarki. Wynika to juz choćby z różnicy pomiędzy brzeszczotem a tarczą.

Festool to sprzęt dla profesjonalistów i używania praktycznie non stop.

Dla wszystkich zainteresowanych podaję symbol brzeszczotów Irwin HCS 10504222. Może ktoś jeszcze znajdzie gdzieś wyrzynarkę Bosch PST 750PE wyprodukowaną w Szwajcarii, naprawdę polecam ! Pamiętam że zapłaciłem za nią 370zł. I chociaż należy ona do serii amatorskiej Boscha, to jest bardzo dobra i trwała. Makity i inne są jeszcze lepsze....wiem, ale ciągle biorę pod uwagę to, że do użytku domowego nie warto wydawać tyle kasy.

...Przy remoncie mieszkania miałem kilka pożyczonych chińskich wiertarek w tym Boscha i kosztowało mnie to dużo nerwów.Nie szło dziadostwem wiercić w betonie.Makitą to była czysta przyjemność.

Niech zgadnę, Makita była SDS a chińskie nie? ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

W tej cenie to Bosche tej Makicie nie podskoczą. Idź do sklepu weź jedno i drugie do reki i każ sobie włączyć. Poczuj jaka jest róznica.

Chyba, że się zdecydujesz na niebieskiego Boscha - to warto.

Jeśli mnie wzrok nie myli, to ta jest jeszcze Szwajcarska

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A za 370zł w prawdzie można kupić Makitę, ale tylko jeden z podstawowych modeli.

Ukryta Zawartość

Nakładka fajna rzecz, ale trzeba pamiętać iż przy obróbce metalu opiłki lubią w nią się wtapiać i rysować powierzchnię ciętego materiału.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Nakładka antyrysująca zabezpiecza raczej stopkę, w celu zabezpieczenia materialu najlepiej go okleic tasma maskujaca.

Mam do wykonania trochę pracy w drewnie i zastanawiam się czy nie kupić wyrzynarki.Co byście polecali z własnego doświadczenia

Wiadomo ze kazdy ma inne potrzeby, ale w moim przypadku wyrzynarka okazala sie najmniej przydatnym narzedziem do drewna, duzo praktyczniejsza jest pilarka, szczegolnie bateryjna:

Ukryta Zawartość

A jesli chodzi o wyzynarki, to niebieski Bosch zwykle wypada najlepiej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiadomo ze kazdy ma inne potrzeby, ale w moim przypadku wyrzynarka okazala sie najmniej przydatnym narzedziem do drewna, duzo praktyczniejsza jest pilarka, szczegolnie bateryjna:

Ukryta Zawartość

Ale ta piła szablasta waży chyba ok. 3,5kg a ta Makitka niecałe 2kg, To spora róznica w swobodzie manewrowania.

Aha, plastikowa stopka tez rysuje powierzchnię materiału, więc jesli zależy na dobrej ochronie powierzchni materiału należy go okleić taśmą. Taśma zmniejsza również niebezpieczeństwo odprysków.

Nawet , jak osłona stopki jest z mniej twardego materiału od tego jaki się tnie, to wióry lub opiłki powstające przy cięciu wchodzą pomiedzy stopke i powierzchnię materiału powodując zarysowania. W tym przypadku rolą osłony stopki jest więc bardziej ochrona samej stopki niż materiału. Przyklejony plaster natomiast zabezpiecza materiał.

Ukryta Zawartość

Oj praktycy...

No rzeczywiscie, do otwaru na zlew wyzynarka jak znalazl, ja zwykle obsadzam zlewy w kamieniu. Wyzynarke uzywam sporadycznie do prostokatnych otworow w aluminium i plastikowa oslana na stopke do niczego sie nie przydaje, material obklejam gruba tasma plastikowa, jesli zalezy mi aby go nie porysowac.

Wszystkie zlewozmywaki sa osadzone

Ale ta piła szablasta waży chyba ok. 3,5kg a ta Makitka niecałe 2kg, To spora róznica w swobodzie manewrowania.

Jak mi juz zalezy na swobodzie manewrowania, to chwytam za to urzadzenie (pila sztyletowa? ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak mi juz zalezy na swobodzie manewrowania, to chwytam za to urzadzenie (pila sztyletowa? ;-)

Ukryta Zawartość

No wiesz, Ty sie nie porównuj do "zwykłych ludzi" w tej materii ;). U wieloletniego hobbysty to z każdym rokiem pojawiają się nowe "zabawki". :)

Oczywiście, nie ma narzędzi uniwesalnych a zastosowania wyrzynarki do prac "konkretnych" nie tak duże. Fakt.

U nas te "wynalazki" , jakie zapodałeś są pod nazwami piła szablasta, piła posuwowa albo wyrzynarka, choć to ostatnie, na ogół, jest powszechnie przyjęte dla standardowych wyrzynarek. Sam mam często z tym problem, kiedy mam coś znaleźć, bo nie wiem jaką nazwę wpisać w wyszukiwarkę. Jednym słowem, bajzel nazewniczy. ;)

Ukryta Zawartość

Te pierwsze duże to nazywa się rekin ( tak w firmie u nas nazywają ) . Rekin do konkretnych robut , nie jest on precyzyjny , , równo nim nie utniesz , nadaje się np. do wyżynania jakiegoś otworu w ścianie , który będzie obrobiony , albo podcięcia gniazda w krokwi .

Te urządzenie jest trudne w opanowaniu .

Chociaż ta ostatnia piła jaka przedstawił Peter jest interesująca.

Być może do przecinania/obcinania śrub, blach...

Jest to jedno z nielicznych narzędzi, których nie posiadam.

I chyba będzie to jeden z najbliższych celów.

Musiałoby mieć sprawny mechanizm wymiany brzeszczotów (drewno, metal,...).

Peter?

310QAKE7EYL._SL500_AA300_.jpg

To jest dobre do wycinania czegoś , " co nie ma miejsca na boki " , natomiast góra nie jest ograniczona , coś na takiej zasadzie jak wiertarka kątowa , tylko że odwrotnie .

Ta pila jest w ofercie Makity juz od chyba 20 lat, caly czas bez zadnych zmian, zwykle w komplecie z ta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Chodza na 9.6V a wiec moc jest znacznie ograniczona. Najchetniej uzywam obie pily do wycinania otworow w plycie gipsowej lub styropianie.

Ostatnio pozyczylem od syna ta pile:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i mimo ze poczatkowo nie mialem do niej przekonania, w praktyce okazala sie bardzo przydatna zarowno do ciecia drewna jak i paneli metalowych; znacznie lepsza od tego urzadzenia, ktore ze wzgledu na zabezpieczenie tarczy okazalo sie kompletnym niewypalem:

Ukryta Zawartość

Jesli mam wyciac cos bardziej dokladniej, najczesciej uzywam tej pily:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do zaokraglen zwykle router lub hole saw, a wyzynarka to chyba jedynie do otworow pod zlew. Natomiast pila szablasta przydaje sie do wszytkiego: od podcinania drzew lub krzewow w ogrodzie, poprzez modyfikowania elementow structulanych konstrukcji drewnianej a nawet przecinanie metalowych belek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To sa normalne piły tarczowe. Ta dremela to zabawka przypominająca maszynkę o nazwie exact saw czy jakoś tak, działając w ten sam sposób tylko małym frezem talerzowym przecinającym miękkie materiały do głębokości 12mm. Jedyną zaleta takich urządzeń jest łatwość prowadzenia po prostej, w porównaniu z wyrzynarkami i piłami szablastymi. Narzedzie ma mniejsze wibracje

Do precyzyjnych prac w miękkim materiale, wycinania otworów, przycinania i fazowania krawędzi używa się frezarek ręcznych z odpowiednimi przykładnicami.

Wyzynarką sie zbyt prosto nie przytnie i to niezależnie czy się nazywa graphite (taką mam za parę złotych z Tessco, ma to bujanie piły i jakiś miękki rozruch, odsysanie wiórów - czyli to samo co wersje drogie) czy Makita albo Hitachi.

wiercić w betonie.Makitą to była czysta przyjemność.

Znam większe przyjemności od wiercenia w betonie.

Hilti to jest marka sprecyzuj pytanie wiercić wiertarką a może młotowiertarką ?

Przecież wiesz co miałem na myśli i wszyscy wiedzą , powiem tylko , że nie trzeba naciskać przy wierceniu , samo lezie do przodu ze swoją prędkością , prędkością skuteczną .

No właśnie nie :) dlatego pytałem hilti produkuje jedno i drugie więc... a wiercenie zwykłą wiertarką w betonie to jest udawanie kogoś kim się nie jest :)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Natomiast pila szablasta przydaje sie do wszytkiego: od podcinania drzew lub krzewow w ogrodzie, poprzez modyfikowania elementow structulanych konstrukcji drewnianej a nawet przecinanie metalowych belek.

Dzięki.

O takie zastosowania piły szablastej mi chodzi.

Za czymś zacznę się rozglądać.

Dostał ktoś w prezencie jakieś elektronarzędzie? ;)

Ja dostałem same płyty CD... :)

Miłych i udanych Świąt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.