Skocz do zawartości
IGNORED

Co warto Bacha? Tyle tych boksów i nowości..........

Bmoll

Rekomendowane odpowiedzi

Od razu na wstępie podkreślę, że zdaję sobie sprawę z ilości wątków o Bachu na forum. Z drugiej strony takie się ilości Bacha wydaje, tyle wznowień, że sytuacja na rynku zmienia się pewnie też diametralnie niemal z dnia na dzień.

Mam trochę kasy na ten cel, więc cena nie gra roli, a chciałbym kupić coś porządnego Bacha. Coś genialnego. Jakiś box (lub dwa), jakieś pojedyncze płyty, które być może wydano ostatnio i utkwiły Wam w pamięci jako te kongenialne :D Nie mam w zasadzie preferencji co do rodzaju muzyki. Mogą być kantaty, mogą być koncerty, partity, sonaty, pasje. Może z najnowszych wydań pojawiły się jakieś rewelacje? Warto przykładowo taki królewski box?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teldec wznawia też Bach 2000. Alpha wydała ostatnio też boksy bachowskie i cały czas wydaje sporo pojedyńczych nagrań. Myślałem o tym boksie Goulda nowym, ale spotkałem się z opiniami, że tam więcej Goulda niż Bacha i na początek lepiej coś innego.

Czas na zapoznanie się z tym sławnym Bachem :D Coś musi być w tym nobliwym JSB, skoro takie ilości jego muzyki się nagrywa i wydaje ;D Chociaż i na tym forum padały zarzuty, że Bach zbyt nudny, zbyt matematyczny i sakralny, że lepiej Haendla albo francuski barok. U mnie na nieprzemożną chęć poznania Bacha wpłynął ten klip. Posłuchałem i z wrażenia zamarłem

Ukryta Zawartość

motety Bacha Netherlands Chamber Choir pod Peterem Dijkstrą. Chociaż wcześniejsze wydanie z początku lat 90'tych też dobre. No i pewnie jakiegoś boxa od Bach Collegium Japan.

cena nie gra roli, a chciałbym kupić coś porządnego Bacha. Coś genialnego.

1. Jordi Savall / Le Concert des Nations / Alia Vox, Koncerty brandenburskie

51ehtEqeg7L._SL500_AA300_.jpg

2. John Butt / Dunedin Consort & Players / Linn Records, Wielka msza h-moll

J.S._Bach_-_Mass_in_B_Minor_%2528Dunedin_Consort%2529.png

pzdr.

Warto przykładowo taki królewski box?

Ukryta Zawartość

Jeżeli podobają Ci się nagrania z Alphy, np. Café Zimmermann, czy podlinkowany z youtuba Helene Schmitt, Gervreau i Jansen to powyższy box, pomimo że pioruńsko drogi, może nie być tym co przypadnie Ci do gustu. Hansler to nie są instrumenty z epoki. Może więc warto eksplorować kierunek, który już raz Cię zachwycił? Moim zdaniem genialne jest np. to nagranie sonat i partit:

BIG.JPG

Poza tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BIG.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W te szczególne święta zawsze poleciłbym znakomite wydania kantat bożonarodzeniowych w wykonaniu The Monteverdi Choir i Johna Eliota Gardinera. Wydania to oczywiście label Soli Deo Gloria. Można też pokusić się na Koncerty Brandenburskie w trzech wykonaniach: Concerto Italiano z Rinaldo Alessandrini, Bach Collegium Japan z Masaaki Suzuki i wcześniej wspomnianego Gardinera i English Baroque Soloists. Dodatkowo, również Masaaki Suzuki i Mass in B minor z Carolyn Sampson/sopran, Rachel Nicholls/sopran, Robin Blaze/alt, Gerd Turk/tenor, Peter Kooij/bas. Może jeszcze Pasje Św. Jana, też w wykonaniu Bach Collegium Japan...

Kantaty:

Vol.14 -For Christmas Day and for the Second Day of Christmas; Vol.16 - For the Sunday after Christmas; Vol.15 - For the Third Day of Christmas; Vol.17 - For New Year's Day and for the Sunday after New Year.

51UdHML4H1L._AA160_.jpg51wbLfG7X6L._AA160_.jpg51yQrMO3ryL._AA160_.jpg51qUkU9VyQL._AA160_.jpg

41ocdc58W5L._AA160_.jpg513qise0HwL._AA160_.jpg51J8tHPtCeL._AA160_.jpg51O6jwm6E3L._AA160_.jpg41640QZXNXL._AA160_.jpg

Pozdr, M

Parker's Mood

Jeśli chodzi o boxy, to msz ciekawy jest ten:

Ukryta Zawartość

dziś słuchałem oratorium bożonarodzeniowego - zagrane dostojnie, ale też bardzo emocjonalnie - niezła stereofonia jak na 58 rok ubiegłego stulecia - W dodatku w DDR :)

Jak posłuchałem Gardinera - byłem w szoku - ależ mu się śpieszy...

Ukryta Zawartość

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Ciężko doradzić. Od razu wchodzi się w dyskusje na temat wykonań historycznie poinformowanych, a ostatnio też czy chór ma być, czy wystarczy 10 osób. Utwory instrumentalne Bacha znakomicie brzmią w nowych wykonaniach, Amandine Beyer czy Cafe Zimmerman można polecić każdemu. Ale już kantaty i inne utwory wokalne mogą się podobać w zupełnie niemodnych wersjach. Polecam wszystkie nagrania Karla Richtera, a poza tym mszę h-moll Celibidache. Boksy nie są dobrym rozwiązaniem, Bach 2000 jest o kilka klas lepszy od Hansslera, ale to też mocno nierówna rzecz. Dobrym wyjściem jest ściągnięcie sobie z netu, posłuchanie i wybranie tego, co się podoba. Wtedy można kupić bez pudła.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

genialnych utworów Bacha jest mnóstwo całe, wykonań także... Ale skoro trzeba wybrać to ja dodam Chaconne z płyty- PERLMAN, ITZHAK - SOLO SONATEN AND PARTITEN:

http://www.youtube.com/watch?v=5bVRTtcWmXI

.... dodam jako ciekawostkę(?). to straszliwie trudny utwór do wykonania

hm... no to proszę porównać z wersją Perlmana!

http://www.youtube.com/watch?v=aZEBGRh59H0

Mnie Pani Amandine Beyer nie przekonuje...

Ukryta Zawartość

to wersja Leonhardta, więc z boxu Bach 2000. Całkiem dobra, a do tego te fryzury, brody, wąsy i okulary.Poza tym Rene Jacobs jako śpiewak.

Ukryta Zawartość

a to dowód na to, że nie można wyrzucać do kosza starych interpretacji, Teraz już nikt tego tak dobrze nie zaśpiewa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja też polecam sonaty i partity na skrzypce solo

słynna chaconne to jeden z piękniejszych utworów na skrzypce w ogóle

.... dodam jako ciekawostkę(?). to straszliwie trudny utwór do wykonania

hmm nie wiem, czy fugi z sonat i partit nie są trudniejsze technicznie, ale rzeczywiście chaconne to latwy utwór nie jest

poza tym w zbiorze piękne adagia, taneczne części partit - modzio

z nagrań warte polecenia są też Szerynga, Kuijkena, Milsteina, każde zupełnie inne i każde świetne

a propos Chaconne, to przykład jak genialny to utwór - broni się i w koncepcji bardziej monumentalnej i bardziej tanecznej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Starych nagrań z pewnością nie zamierzam negować. Dla mnie te wszelkie dyskusje o przewadze wykonań historycznie poinformowanych nad "tradycyjnymi" to dysputy typu wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocy. Słyszałem przykładowo kilka suit wiolonczelowych w wykonaniu Casalsa i nie wydaje mi się, żeby można było je skreślić tylko dlatego, że to stara szkoła. Podobnie Helmut Walcha i jego organy. Bardziej mnie zastanawia co jest takiego w Bachu, że tak wielu melomanów i kryrtyków uważa go za mistrza wszechwag. Nawet we wszelkich rankingach najbardziej wpływowych kompozytorów wygrywa Bach. To jakiś dosłownie fenomen kulturowy. Czy faktycznie Bach miał aż taki wpływ na późniejszą muzykę?

rozwinął system dur-moll, na którym opiera się tonalność większości późniejszych kompozytorów, rozwijał formy takie jak np. fuga, które potem były bardzo często używane, no i był inspiracją dla wielu przyszłych pokoleń

Starych nagrań z pewnością nie zamierzam negować. Dla mnie te wszelkie dyskusje o przewadze wykonań historycznie poinformowanych nad "tradycyjnymi" to dysputy typu wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkanocy.

była kiedyś gdzieś o tym dyskusja, no teraz nawet bez tego całego HIP gra się już trochę inaczej Bacha niż kiedyś(Szeryng, Milstein), ale słuchanie muzyki w domu, to nie jest jak przesłuchiwanie przez jury na konkursie - że a to jest właściwe, a to nie, to stylowe a to nie, tak się teraz gra, a tak się gralo kiedyś

chodzi o to, żeby się podobało;)

Boxy z całym Bachem są dla wyjątkowo cierpliwych. Nabyłem wiele lat temu czeską wersję boxu Hansslera i do dziś nie przesłuchałem całości.

W Bachu wyodrębnić można kilka grup utworów: wokalne (msze i pasje oraz kantaty prawie wszystkie sakralne), klawiszowe (z podziałem na organy i klawesyn) i instrumentalne (orkiestrowe i kameralne). To taki podział dla kolekcjonerów, żeby łatwiej ogarnąć bo muzyka się przenika.

Z kantat naprawdę wiele jest nagrań dobrych - jedni pochwalą Gardinera inni Suzukiego a dla innych wykonania Leonhardta i Harnoncourta oparte na samych męskich i dziecięcych głosach będą ideałem. Są jeszcze komplety Koopmana i Rillinga. Rilling jest pewnego rodzaju hybrydą - stosuje w interpretacjach wiedzę historyczną ale gra na instrumentach współczesnych.

Są też pojedyncze - bardzo chwalone - nagrania kantat Herreweghe czy Christophera Coin.

Moją pierwszą płytą z kantatami była płyta Andrew Parrotta z BWV 82 "Ich habe genug" i 202 "Weichet nur betrubte Schaten" - pierwsza religijna śpiewana przez Davida Thomasa druga świecka śpiewana przez Emmę Kirkby. No i wsiąknąłem. Może to dobra droga ? :)

Msze i pasje to również masa cała nagrań o wysokiej jakości: Herreweghe, Gardiner, Harnoncourt to raczej pewniaki. Z może mniej znanych ale mnie osobiście bardzo się podobających poleciłbym również Pasję Mateuszową pod Gonnenweinem (mam na LP) z udziałem m.in. Jadwigi Rappe i Janową pod Schreierem (cd dla Philipsa).

Instrumentalna muzyka to Savall - kapitalne koncerty brandenburskie i suity. Sztukę fugi w jego wykonaniu radziłbym przesłuchać przed zakupem - nigdy nie udało mi się bez zaśnięcia wysłuchać całej. Najbardziej do mnie przemawia Charles Rosen na fortepianie. Dobry box z muzyką kameralną oferuje DG - Reinhard Goebel z Musica Antiqua Koln. Ale jest cała masa równie dobrych jak nie lepszych nagrań.

W przypadku muzyki klawesynowej/fortepianowej również ilość dobrych nagrań jest trudno ogarnialna. Dwie bardzo różne osobowości i dwa różne podejścia to Glenn Gould i Rosalyn Tureck. Oboje grają na fortepianie. Spróbuj jednego i drugiego. Klawesynistów nie ogarniam - lubię Kennetha Gilberta ale są inni wielcy i wspaniali.

Organowej muzyki Bacha nie znam zbyt dobrze. Mam box Hyperionu - gra Herrick i nagrania jakościową są bardzo dobre (w ogole technicznie Hyperion wydaje mi się w porządku) a pierwsza płytka - z sonatami triowymi jest moim zdaniem genialna.

Takie moje propozycje.

Nie wiem dlaczego Bach jest uważany za największego, wiem, że do mnie jego muzyka przemawia. Wzrusza i zaciekawia. Słucham od kilkunastu lat i właściwie ciągle się czuję początkującym.

Świątecznie pozdrawiam

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

Gość glazior

(Konto usunięte)

Dzieło życia Bacha a przy okazji moje najlepiej zainwestowane pieniądze w płyty cd.

Kto nie kupił niech żałuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żeby nie brać hurtem, zamówiłem na razie 2 płyty z kantatami od Suzukiego i 2 z Gardinerem.

Pytanie tylko, czy to faktycznie dzieło życia Bacha? Wydawało mi się zawsze, że dziełem życia to była dopracowywana przez wiele lat i pisana dla siebie "Sztuka Fugi". Ewentualnie Wielka Msza b-moll. Kantaty to chyba był po prostu cotygodniowy obowiązek Bacha. Pisał kantaty tasiemcowo raz na tydzień, bo takie miał zobowiązania, a musiał utrzymać bardzo liczną rodzinkę. Czy faktycznie więc każda z nich to dopracowane arcydziełko i wynik natchnienia? Spróbuję tych kantat, ale zastanawiam się, czy jako osoba, która nie jest żarliwie wierząca będę mógł się nacieszyć tym jako samą muzyką. Mimo wszystko kantaty to bardzo sakralne kompozycje, ściśle powiązane z protestanckim rokiem liturgicznym. Zastanawiam się, czy osoba, dla której kantaty nie mają żadnego podłoża religijnego, jest w stanie słuchać tego z nieukrywaną przyjemnością np. kilka dni pod rząd ;D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten ranking to pewnie zabawa, ale zabrałem się do słuchania kantat na jego podstawie i wszystkie 1 + i 1* są genialne. Nie jestem osobą żarliwie wierzącą, zresztą nawet jakbym był, to nie modliłbym się po niemiecku. Dla katolika ważniejsza jest msza h-moll, choć po soborze łaciński tekst mszy znają nieliczni. Ten sam sobór zmienił też podejście do protestantów, do niedawna to byli heretycy skazani na piekło, mimo piękna ich kantat. Więc żarliwi katolicy mogą mieć z nimi większy problem niż ateiści.

Ukryta Zawartość

Doskonała wiadomość:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

• 3 tygodnie później...

A propos "Kunst der Fuge" , czy ktoś słuchał ostatnio u nas wydanego ( chyba własnym sumptem, bo byłem jednym ze "sponsorów" ) przez M. Maseckiego?

Jak dla mnie tragedia , w ogole nie mieści mi się w głowie, że można wydać coś nagranego na ... dyktafonie !

Gdyby nagrał to normalnie, to nikt by na to nie zwrócił uwagi, przecież nie jest wybitnym pianistą. Można to też zagrać na przedszkolnym pianinie i wszystko nagrać na kasprzaka sprzed 30 lat, będzie jeszcze oryginalniej.

a co z milionerem Yo - Yo Ma ?

facet ma miliony fanow , rzeczywiscie jest tak dobry ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest bardzo dobry, do tego to prawdziwa maszyna do nagrywania, dowodem ten boks. To może nie ta klasa co Rostropowicz, ale teraz nie ma już takich geniuszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Duuuże zniżki w CMD.

"Actus tragicus" Bacha (Ricercar Consort / MIR 002) za 29 zł. Boks "Bach: Earthly and Divine" (Alpha 889) za 99. Najnowsze wydanie "Wariacji goldberowskich" (Rannou) za mniej niż połowe ceny. Mają również dużo Haendla, Charpentiera itd itp:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

• 4 miesiące później...

darmowy sampler kantat mp3:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.