Skocz do zawartości
IGNORED

NAIM CDX vs. KRELL 280CD

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

Mam NAIMa CDX .

Czy ktoś z Was miał możliwość porównać obydwa odtwarzacze ?

NAIM gra świetnie ale szukam CD który gra bardziej przejrzyście i z pazurem .

Żadnych ocieplonych klimatów . Mile widziany podbity wyższy bas i góra , a raczej przełom wyższej średnicy i góry pasma.

Ewentualnie inne propozycje używanego CD w cenie 4-6kzł .

DACa w tych pieniądzach nie widzę. Mam też jako napęd Pioneera PD 9700 ale przy NAIMie rDAC ( z regulatorem Teddy Pardo ), Audiolab M-DAC czy Xindak DAC20 grają bez porównania gorzej.

Chociaż barwa i równowaga tonalna M-DACa to coś w tym kierunku.

Jako że końcówka nie jest zbalansowana ( Xindak A600P ) to w grę wchodzą połączenia po RCA

Regulacja głośności to drabinka Khozmo .

https://www.audiostereo.pl/topic/99721-naim-cdx-vs-krell-280cd/

Raczej Naim-Krell po rca gra ładnie,ciepło,płynnie-klasę pokaże po xlr.Warto posłuchać Ayona-najwyższy modeł na jaki cię stać.Mój prywatny faworyt to Krell SACD-tyle,że awaryjny i mułowaty transport sprawiają,że zakup to ``rosyjska ruletka``.

Widzę że Xindak tak podgrzał atmosferę, że teraz potrzeba przejrzystego źródła :)

W swojej szklanej kuli widzę u ciebie DACa Myteka - 6300zł w detalu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Krell CD280 to świetna maszyna za obecną cenę 5000 PLN w idealnym stanie i z pewnego źródła. Często trafiają się tzw. padaki, które różne cwaniaki chcą wcisnąć ludziom nie znającym oryginalnego brzmienia 280. Sam kiedyś trafiłem na takie przerobione coś krellopodobnego i myślałem że to kiepski CD. Dopiero gdy dostałem w ręce sztukę po przeglądzie i wymianie lasera zrozumiałem czemu 280 to tak dobry CD. Wybitne przetworniki i świetna konstrukcja wewnętrzna oraz znakomita obudowa z aluminium robią wiele dobrego. Natomiast w Twoim systemie 280 odpada bowiem ten CD gra wybornie tylko po XLR i to wysokiej klasy kablach. Żadnych RCA.

Co do dobrych DACów to może spróbuj takiego NAIM DAC - to są te same przetworniki 1704 co w Krellu i podobno to interesujący Dac. Moze uda się kupić z drugiej ręki za 6 tyś PLN?

Wpływ sieciówki słyszę :)

I z Xindakiem FP 1 NAIM gra lepiej ale to jeszcze nie jest to.

Mam aktywne nietypowe pre , ponoć klasy Audioneta ale to dodatkowa ingerencja w brzmienie i z samym Khozmo pomimo zachwiania równowagi tonalnej jest lepiej.

Dzięki uprzejmości Kolegi Iceman007 miałem w domu Xindaka DAC 20 który jest ponoć lepszy od NAIM DACa czy jakiegoś DACa Brystona.

Gra faktycznie ładnie , ale nie wpasował się w mój system.

Elb.

Masz rację.

Ciepłe Scan Speaki + A klasowy A600P i trzeba czymś to rozruszać :)

Raczej Naim-Krell po rca gra ładnie,ciepło,płynnie-klasę pokaże po xlr.Warto posłuchać Ayona-najwyższy modeł na jaki cię stać.Mój prywatny faworyt to Krell SACD-tyle,że awaryjny i mułowaty transport sprawiają,że zakup to ``rosyjska ruletka``.

Sam nie wiem jak mam to rozumować: wychodzi na to że Krell gra dobrze po RCA, a czym jest ta "klasa" w przypadku połączenia przez XLR, 6dB gain?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jeżeli słyszałeś Krelle po xlr i po rca -to wiesz o co chodzi.Różnica głośności to u mnie jest1/2kreski na pre-.(2->6V).Dżwięk jest bardziej oderwany od głośników,ma lepszą dynamikę i definicję detali,jest mniej ocieplenia i łagodzenia ataku.

Zaczynam się zastanawiać czy takie DACe za 4-10 000zł są w stanie konkurować z klockami sprzed 10 lat które były w cenach 15-30 000zł a dzisiaj można je miec za te 4-8kzł ?

Arcam rDAC , M-DAC czy Xindak DAC20 pokazały jednak że całościowo sporo im do NAIMa CDX brakuje .

z tych,które ja miałem przyjemność posłuchać i porównać do mojego cd-ka-to nie.I to pomimo najprzeróżniejszych poprawiaczy dla tych cudaków z poziomu 4-8tys.Moda na dac-i wzięła się z ekonomii-czyli po co kupować płyty,skoro można mieć pliki za pół darmo.Reszta to dorabianie ideologii.

Trzeba taki znaleźć w dobrym stanie. Da się. Nieprawda ,że 4-5 tys.zł . 4-6 tys.zł jest w pierwszym poście. Myślę ,że za 7 kzł dałoby się znaleźć 28- kę. Już niedaleko... To źródło klasy Wadii 860,861. Lepsze od np Audio Aero Capitole .Moim zdaniem oczywiście :)

No i stało się :/

Wystawiłem NAIMa CDX .

Jakby ktoś chciał z pewnych rąk ( dam 3 miechy gwarancji ) z kompletnym fabrycznym kartonem instrukcją papierami itd.

To co dawał producent w stanie PERFEKCYJNYM ( to samo pilot bez mini ryski ) technicznie i wizualnie to zapraszam na PW.

Spróbuję jeszcze tak chwalonego M2Tech Young z PD-9700.

Strasznie mi się podoba ten Pioneer.

Jak nie zagra to pójdzie do ludzi i będę miał więcej kasy na CD

Krell KPS 28 c jest właśnie w ogłoszeniach ale nie trzeba się mu przyglądać żeby mieć wyobrażenie o jego historii :/

M2T to poziom Hegla hd11-chociaż zupełnie inna szkoła grania.Pisaliśmy kiedyś o porównaniach takich przetworników.Szkoda czasu na takie porównania.KPS to jest chyba model przechodni,ufundowany przez kolegę Amnores-on był ostatnim,który się przyznał do posiadania tego modelu.Straszna szkoda ,że tak wielu ciekawych userów już nie pisuje.

Możesz jeszcze spróbować nada M51. Young tez dobry pomysł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No i stało się :/

Wystawiłem NAIMa CDX .

Jakby ktoś chciał z pewnych rąk ( dam 3 miechy gwarancji ) z kompletnym fabrycznym kartonem instrukcją papierami itd.

To co dawał producent w stanie PERFEKCYJNYM ( to samo pilot bez mini ryski ) technicznie i wizualnie to zapraszam na PW.

Spróbuję jeszcze tak chwalonego M2Tech Young z PD-9700.

Strasznie mi się podoba ten Pioneer.

Jak nie zagra to pójdzie do ludzi i będę miał więcej kasy na CD

Krell KPS 28 c jest właśnie w ogłoszeniach ale nie trzeba się mu przyglądać żeby mieć wyobrażenie o jego historii :/

Rozumiem że dopadła Ciebie audiofiloza nervosa...będziesz wykonywał teraz różne dziwne ruchy, które skończą się wydaniem kilku tysięcy złotych i za jakiś czas kolejną wymianą bo się nie podoba taki dźwięk. A prawda jest okrutna, chcesz mieć lepiej to musisz wydać sporo pieniędzy. Raz a dobrze. Chytry traci podwójnie. Jeśłi chcesz iść w DACi to kup sobie do nich transport w postaci komputera Apple, jeśli chcesz słuchać z płyt CD to kupo po prostu porządny CD a nie baw się w PD-9700. Sami miałem kilka lat temu PD-901. To co było w nim dobrego to wygląd. Reszta to legenda...

Dobry CD kosztuje i żadne pół rozwiązania tego nie zmienią. Jeśli faktycznie chcesz ciekawie brzmiące CD o dynamicznym brzmieniu to spróbuj Krella CD 280 z dobrym kablem sieciowym takim jak MIT Oracle ZIII - będzie dynamika, świetny bas ale i miła uchu barwa jeśli podłączysz go przez XLR.

A z innych CD to po prostu musisz wydać z przynajmniej 10 tyś PLN abyś sobie poprawił brzmienie. I wtedy polecam Audio Research CD7 z modyfikacją fabryczną Kilka tygodni temu widziałem takie cudo w ogłoszeniach na Allegro własnie za 10 tyś PLN. Zniknął w jeden dzień!

Pójście drogą DAC-a też nie jest tanie. Tylko sam dobry transport dla plików to lekko licząc ok 8-10k, a nie mówimy tu o ekstremalnych rozwiązaniach. Wiele DAC-i jest, tu na forum, źle albo mylnie ocenianych tylko dlatego że nie są dobrze "karmione".

Dokładnie, bez kabla zasilającego za min 5000, komputera za 10000 i audiofilskiej szafki pod przetwornik za minimum 15000 w ogóle nie ma co wchodzić w temat DACów.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Pójście drogą DAC-a też nie jest tanie. Tylko sam dobry transport dla plików to lekko licząc ok 8-10k, a nie mówimy tu o ekstremalnych rozwiązaniach. Wiele DAC-i jest, tu na forum, źle albo mylnie ocenianych tylko dlatego że nie są dobrze "karmione".

Nie przesadzajmy. Jeżeli DAC ma wejście USB, to na początek w zupełności wystarczy taki komputer:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Całość, z 100% legalnym oprogramowaniem i dyskiem 2TB na dane wychodzi ok 2000zł.

Ukryta Zawartość

Nie przesadzajmy. Jeżeli DAC ma wejście USB, to na początek w zupełności wystarczy taki komputer:

Ukryta Zawartość

Całość, z 100% legalnym oprogramowaniem i dyskiem 2TB na dane wychodzi ok 2000zł.

Wcale nie przesadzam. Zobacz o jakich CD jest wyżej pisane. Poza tym sam dobrze wiesz, że wejścia USB w DAC-ach są nienajlepsze. Brak dobrego konwertera pomiędzy komputerem i DAC-iem to to samo co pomysły z transportem typu PD-9700.

Dokładnie, bez kabla zasilającego za min 5000, komputera za 10000 i audiofilskiej szafki pod przetwornik za minimum 15000 w ogóle nie ma co wchodzić w temat DACów.

Dlaczego od razu takie kpiące podejście. Oczywiście że można wejść w DAC-ie całościowo za 3-4k (można jeszcze niżej), ale nie próbujcie tego porównywać do dobrych CD z ceną grubo powyżej 10k za nowy.

Ukryta Zawartość

Może przypomnę :)

Szukam odtwarzacza , ewentualnie DACa grającego nie gorzej niż NAIM CDX ale o innej sygnaturze brzmienia.

Ma być ostro , przejrzyście z maksymalnym wysysaniem informacji z CD . Mile widziany podbity wyższy bas i przełom wyższej średnicy i góry pasma.

Łączyć po XLR nie będę bo końcówka nie jest zbalansowana ( chociaż ma wejścia XLR ) i nie widzę w tym sensu.

Pre to drabinka Khozmo .

Mam aktywne wysokiej klasy pre . Równowag jes taka jakiej bym chciał ale to ingerencja w brzmienie. Siadła dynamika , mikroinformacje a także separacja pomiędzy dźwiękami. Wiec pre odpada i chce dobrać CD lub DACa

Nie dopadła mnie też audiofiloza nervosa .

Miałem zgrany i dopasowany system. Kupiłem Xindaka A600P który z ciepło grającymi kolumnami i neutralnym NAIMem zrobił brzmienie zbyt miłe , ciepłe .

Oczywiste jes to że najlepiej dać 10 000zł albo i 15-20 000zł

I gdyby to było teraz możliwe to inaczej by brzmiał wątek.

Ledwo co kupiłem końcówkę i mam w najbliższym czasie inne wydatki . Ale za jakiś czas będę szukał dalej.

PD-9700 gra jak dobre Hi Fi i tyle.

Ale szukając napędu do robienia składanek ze swoich płyt na PDR-05 Pioneera ( żaden EAC czy Feurio nie uzyska takich kopii ) i przewaleniu kilkudziesięciu CDków został jako ten najlepszy.

Do tego to dla mnie najładniejszy CD zaraz po PD75 a wygląd też się dla mnie liczy :)

PC AUDIO na razie mnie nie interesuje i potraktuje to jako dodatek jak kupię DACa

Więc albo PD-9700 + DAC albo inny CD

Jest jeszcze taka kwestia że większość tych dobrze i lepiej grających od CDXa ma nie do dostania albo kosmicznie drogie napędy.

Dlatego to kolejny argument dal PD-9700 + DAC

Niestety jak próbuje mi to wybić z głowy Triode raczej do 10 000zł nie znajdę DACa grającego na poziomie CDXa czy lepiej.

Osobiście znam rDACa nawet modyfikowanego + regulator Teddy Pardo czy M-DACa i Xindaka DAC20 ( który ponoć gra lepiej niż NAIM DAC czy Bryston )

I nie ma ich nawet co porównywać do NAIMa .

Oczywiście że można wejść w DAC-ie całościowo za 3-4k (można jeszcze niżej), ale nie próbujcie tego porównywać do dobrych CD z ceną grubo powyżej 10k za nowy.

I to są cenne informacje .

A nie testy że DAC za xxxzł to HI END ;)

Rozumiem że PD-9700 nie jest HI ENDowym transportem ale jak mam dać za transport z 5000zł to wolę to dołożyć do lepszego odtwarzacza .

Niestety jak próbuje mi to wybić z głowy Triode raczej do 10 000zł nie znajdę DACa grającego na poziomie CDXa czy lepiej.

Osobiście znam rDACa nawet modyfikowanego + regulator Teddy Pardo czy M-DACa i Xindaka DAC20 ( który ponoć gra lepiej niż NAIM DAC czy Bryston )

I nie ma ich nawet co porównywać do NAIMa .

Według mnie jednym z głównych powodów może być właśnie transport. Zanim podejmiesz decyzję spróbuj wpierw odłuchać ze 2-3 DAC-ie, ale dysponując (wypożycz) naprawdę dobrym transportem (obojętnie: CD czy pliki).

Poza tym sam dobrze wiesz, że wejścia USB w DAC-ach są nienajlepsze.

USB asynchroniczne to znacznie lepszy pomysł niż ułomny z założenia SPDIF. W tym drugim faktycznie jakość może zależeć od transportu.

Łączyć po XLR nie będę bo końcówka nie jest zbalansowana ( chociaż ma wejścia XLR ) i nie widzę w tym sensu.

Szkoda że chociaż nie spróbowałeś tych DAC, które testowałeś po XLR. Mogłoby Cię to zdziwić.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Według mnie jednym z głównych powodów może być właśnie transport. Zanim podejmiesz decyzję spróbuj wpierw odłuchać ze 2-3 DAC-ie, ale dysponując (wypożycz) naprawdę dobrym transportem (obojętnie: CD czy pliki)

Szukając transportu do nagrywarki właśnie z tym Pioneerem kopie są lepsze niż poprzez PC na EACu wiec uważałem że jako transport jest odpowiedni

Do tego co wiem to taki WM8805 na wejsciu nowych DACów powoduje że są one znacznie mniej czułe na jakość transportu.

Nie to co DACe sprzed lat.

USB asynchroniczne to znacznie lepszy pomysł niż ułomny z założenia SPDIF. W tym drugim faktycznie jakość może zależeć od transportu.

Niestety sam fakt, że USB jest asynchroniczne nie rozwiązuje sprawy. Jakość tych wejść najczęściej nie jest najlepsza. W tym roku szukałem DAC-ia przez prawie 8 miesięcy i odsłuchałem ich sporo w przedziale 4-8k (wszystkie miały wejścia USB asynchroniczne). Żaden z nich karmiony przez USB nie zagrał tak dobrze jak po SPDiF mając po drodze dobry konwerter USB/SPDiF z zewnętrznym zegarem.

Szkoda że chociaż nie spróbowałeś tych DAC, które testowałeś po XLR. Mogłoby Cię to zdziwić.

Drabinkę mam w wersji pod RCA.

Ale to może i dobra myśl żeby zmienić drabinkę na XLR i tak szukać

Swoją końcówkę słuchałem z Calyxem Femto właśnie po XLR

Muszę poszukać więcej informacji o A600P Xindaka czy na bank nie jest zbalansowany bo nie mam potwierdzonych tych informacji.

W tym roku szukałem DAC-ia przez prawie 8 miesięcy i odsłuchałem ich sporo w przedziale 4-8k

Czy któryś z nich gra tak jak szukam ?

Szukając transportu do nagrywarki właśnie z tym Pioneerem kopie są lepsze niż poprzez PC na EACu wiec uważałem że jako transport jest odpowiedni

Do tego co wiem to taki WM8805 na wejsciu nowych DACów powoduje że są one znacznie mniej czułe na jakość transportu.

Nie to co DACe sprzed lat.

Patrząc na ostatni rok moich poczynań audio, uważam że powinieneś dobrze przemyśleć co zrobić. Ja używałem wcześniej CD za 17k (MF top loader na CD 2 PRO) i sprzedałem go za 5k przechodząc na pliki. Potem zaczęła się zabawa z uzyskaniem zadowalającej mnie jakości dzwięku (trwa do tej pory) i jak policzę koszty to już wydałem ok 20k. Tak, system gra teraz zdecydowanie lepiej niż z CD ale gdybym wiedział ile mnie to będzie kosztowało to bym się zastanowił kilka razy, tym bardziej że temat DAC-ie i transport plików dopiero raczkuje - przypuszczam, że za kilka lat rozwiązania transportu plików będą zdecydowanie lepsze niż teraz za sporo mniejsze pieniądze.

Niestety sam fakt, że USB jest asynchroniczne nie rozwiązuje sprawy. Jakość tych wejść najczęściej nie jest najlepsza. W tym roku szukałem DAC-ia przez prawie 8 miesięcy i odsłuchałem ich sporo w przedziale 4-8k (wszystkie miały wejścia USB asynchroniczne). Żaden z nich karmiony przez USB nie zagrał tak dobrze jak po SPDiF mając po drodze dobry konwerter USB/SPDiF z zewnętrznym zegarem.

Przeczytajcie to kilkakrotnie-bo człowiek wie co pisze i zapewne też co robi-pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.