Skocz do zawartości
IGNORED

NAIM CDX vs. KRELL 280CD

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

zacząłbym od pytania o instalację elektryczną-3żyłowa z uziemieniem czy jakiś patent.? nie wpiąłbym 280-tki,pomimo tego co piszą w instrukcji-to po pierwsze-bezpośrednio do ściany.różnicę słychać już na poziomie listew za parę stówek.tutaj zarówno polskie:Sonus Oliva,Tomanek czy chińska Bada.najtańszy kabel jaki znam to Yarbo 7000pw, dalej to już są schody-zależy co chcesz uzyskać i ile wydać.

Instalacja 3 żyłowa, ale chyba uziemienie jest wpiete razem z zerem. Mam zrobioną nową instalację ale w pewnym momencie łączy się że starą ponad 30-letnią. Myślałem, że listwy ograniczają prąd, a ten najlepszy jest prosto że ściany:-). OK., w takim razie muszę zacząć od listwy. Chciałbym zmieścić się w kwocie ok.500 zł za listwę. Kable używane też w podobnej kwocie. Pozdrawiam

Jakbym miał, kupić listwę sonus oliwa to tą z filtrem czy tą opisaną jako nowość o połowę tańszą?

Tańsza Sonus Oliva będzie good?

Mam tą za 380zł z kablem na stałe i 8 gniazdek . Wcześniej miałem taką DIY z filtrami robioną X lat temu i ta faktycznie daje poprawę.

ok.500 zł za listwę. Kable używane też w podobnej kwocie

500zł na sieciówki ?

Zapomnij . Tu trzeba głębiej sięgnąć do kieszeni .

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Harpia Amstaff Mini - zacznij od wstawienia w torze tweetera zamiast niebieskiego Jantzena - Mundorfa Supreme .

Sporo ostatnio słyszę zakulisowych informacji o tuningu Amstaffa Mini czy Amstaffa.

Prawdopodobnie jutro w klubie Harpia opiszę nasz punkt widzenia takiej operacji.

Co do zmian w brzmieniu po zastosowaniu listwy czy kabli sieciowych to raczej jestem sceptyczny, bardziej zależy mi na bezpieczeństwie, stabilności i barku wpływu "śmieci z sieci". Chcę mieć pewność, że system zawsze zagra optymalnie.

Co do zmian w Harpiach to czekam na opinię pana Jurka, która ma się ukazać tak jak powiedział.

Nieco za bardzo odbiliśmy od tematu wątku.

Jesteś sceptyczny - wypożycz i się sam przekonaj .

Tak jak Triode zwrócił uwagę na to jaką masz instalację i to jest jeden z elementów tego jak u Ciebie wpłynie listwa czy kable .

Tak jak i to co masz na tej linii zasilania podpięte nie tylko u siebie ale choćby u sąsiadów .

Temat rzeka i zbyt wiele niewiadomych .

Musisz sam się przekonać czy pozytywne zmiany usłyszysz i czy to co ewentualnie usłyszysz będzie warte poniesionych kosztów .

Co do zmian w Harpiach - co miałem napisać - napisałem .

a Tomanek w tej samej technologii będzie lepszy od Sonus Oliva?

Co modyfikacji Harpii. Ja się za to nie zabiera. Ufam, że konstrukcja jest dopracowana.

Zapraszam do wypożyczenia listwy i sprawdzenia we własnym systemie. Nie wymagamy kaucji, wypozyczamy na 1 miesiąc.

Zasady wypożyczenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Co do zmian w brzmieniu po zastosowaniu listwy czy kabli sieciowych to raczej jestem sceptyczny, bardziej zależy mi na bezpieczeństwie, stabilności i barku wpływu "śmieci z sieci".

Jak ma być bezpiecznie to nie tędy droga. Żadne listwy sieciowe, kondycjonery i inne audio-wynalazki nie ochronią ci sprzętu jak w pobliżu budynku uderzy piorun albo w sieci pojawi się przepięcie rzędu paru tyś. amperów. Chcesz spać spokojnie to zainstaluj za licznikiem ochronnik przepięciowy klasy B+C (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub samo C (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) jeśli B już jest założone w instalacji zbiorczej przed licznikiem.

A jak lubisz dmuchać na zimne to dodatkowo jeszcze stopień D (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Ochronniki typu D wystepuja także w wersji do montażu podtynkowego (puszka) lub zakładane bezpośrednio na gniazdo. Tę sama rolę zabezpieczenia końcowego co stopień D może spełniać również listwa z zabezpieczeniami, ale w tym momencie odpada większość tzw. listw audiofilskich, bo te zabezpieczeń zazwyczaj nie posiadają, a co najwyżej filtry. Przy czym jeszcze raz powtarzam: stopień D i/lub listwa są bezużyteczne jeśli w instalacji nie ma poprzedzających je stopni B i C. Tyle w temacie bezpiecznej instalacji elektrycznej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu nie chodzi o zdarzenia losowe:typu,przepięcie.W instrukcji do 280-tki wyrażnie pisze żeby nie stosować by-pass lub innych sztuk dla pinu uziemienia.Jeżeli kondycjoner lub listwa to ``high quality 15A grounded``.

tu nie chodzi o zdarzenia losowe:typu,przepięcie.W instrukcji do 280-tki wyrażnie pisze żeby nie stosować by-pass lub innych sztuk dla pinu uziemienia.Jeżeli kondycjoner lub listwa to ``high quality 15A grounded``.

Dokładnie o to mi chodzi, a raczej nie chodzi o robienie zabezpieczeń na całej linii elektrycznej. Szukam dobrej listwy, która zmniejszy zakłócenia i jednocześnie umożliwi podłączenie kilku urządzeń.

Zastanawiam się nad Tomankiem lub Sonus Oliva.

Dokładnie o to mi chodzi, a raczej nie chodzi o robienie zabezpieczeń na całej linii elektrycznej.

W tym momencie trochę się pogubiłem, bo kilka postów wyżej w pierwszej kolejności wymieniłeś "bezpieczeństwo", a teraz piszesz, że jednak nie. No chyba, że od początku źle cię zrozumiałem, to w takim razie przepraszam za offtop.

Pewnie się nie zrozumieliśmy. Bezpieczeństwo, ale w sensie dobrej izolacji od pozostałych urządzeń, mając na uwadze optymalne zasilenie wzmacniacza i CD.

Jeżeli chciałbym przebudować instalacje elektryczną to nie pisałbym w tym wątku i na pewno nie o listwie i kablach zasilających.

Pozdrawiam

Tak dla jasności - założenie ochronnika nie wymaga przebudowy instalacji elektr. Montuje się go po prostu w istniejącej skrzynce bezpiecznikowej jako kolejny element obok różnicówek, bezpieczników itd.. A czy inwestycja rzędu 300 zł (koszt 2 modułów ochronnych dla standardowej instalacji 1-fazowej), która zabezpieczy przed zniszczeniem sprzęt audio za >10 kzł ma sens? Na to pytanie musisz już sobie odpowiedzieć sam...

Jeszcze raz przepraszam za offtop.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.