Skocz do zawartości
IGNORED

Do tych pagórków leśnych, do tych łąk zielonych....

fish75

Rekomendowane odpowiedzi

Pare dni temu w TVN ukazal sie reportaz (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) o najnowoczesniejszym osrodku szkolenia pilkarzy w Angli. Otoz na 130ha wybudowano osrodek nie wycinajac jednego drzewa!Baaa ksiaze dosadzil jeszcze jedno....( przez 7 lat mieszkalem jakies 5km od tego miejsca) Jak to mozliwe ? W Polsce nie mozliwe ....dzisiaj czytam ze w Gdansku beda budowac 20km kolei za 760mln ( tory pozlacane pewnie beda) i wytna 20 tys drzew !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozpisze sie jeszcze troche o naszej pieknej Polsce bo jej wyglad i dobro lezy mi na sercu ....Kilka dni temu bylem w gorach. Jade sobie jade okolica piekna jak okiem siegnac drewniane domiki a posrodku nich dom w kolorze 'roz' tynkiem zwanym szlachetnym obrzucony...

Z wlasnego podworka. Mieszkam na ulicy domkow jednorodzinnych wolnostojacych jakies 50 nr wszystkich razem. Teraz ktos wydal zezwolenie na budowe (na poczatek) 24 domkow szeregowych i czesciowe zasypanie stawu (aby sie wiecej zmiescilo) nad ktory z pobliskiego lasu przylatuja krazyc dwa orly bieliki( na faktach) ....

No i co wy na to? Co zostanie naszym dzieciom po tej wolnej amerykance?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Gość Gość

(Konto usunięte)

No i co wy na to? Co zostanie naszym dzieciom po tej wolnej amerykance?

Rada Miasta, Gminy uchwala Plan Zagospodarowania Przestrzennego.

Więc jakich macie przedstawicieli taki ład przestrzenny. Pamiętaj o tym przy wyborach.

A w tej konkretnej sprawie skontaktuj się z zielonymi. Potrafią skutecznie utrudnić poczynania dewelopera.

No chyba że będą woleli dostać w łapę.

• Redaktorzy

Ludzi coraz więcej...

A pamiętasz głośny bój o obwodnicę Augustowa ?

Ludzi nie jest coraz więcej, tylko jakoś syfu coraz więcej generują, przynajmniej u nas.

A ty Fish rzuć no okiem, czy te szeregowce to nie będzie jeszcze tzw. osiedle zamknięte, wtedy przed nosem jeszcze płot i bramę zobaczysz, którą carringtonowie dla ubogich będą z dumą "otwierać z pilota".

Natomiast co do szczegółów, zwłaszcza w kwestii stawu: powinna być decyzja środowiskowa. Jeśli wydano decyzję bez oceny oddziaływania na środowisko, natychmiast zaskarżyć. Jeśli ocena jest i dopuszcza naruszenie stawu, natychmiast zaskarżyć. Podaj mi szczegóły, postaram się pomóc.

Ludzi coraz więcej...

...w UK ludzi przez 60 milionow powierzchnia kraju mniejsza od naszej i sie udaje pogodzic...tylko ze w Polsce trzeba wszystko zmieniac (na lepsze oczywiscie). Oni dioasowuja sie do otoczenia a my zmieniamy je ...na lepsze

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Gość Gość

(Konto usunięte)

Natomiast co do szczegółów, zwłaszcza w kwestii stawu: powinna być decyzja środowiskowa. Jeśli wydano decyzję bez oceny oddziaływania na środowisko, natychmiast zaskarżyć. Jeśli ocena jest i dopuszcza naruszenie stawu, natychmiast zaskarżyć.

O ile się już nie uprawomocniła.

A ty Fish rzuć no okiem, czy te szeregowce to nie będzie jeszcze tzw. osiedle zamknięte, wtedy przed nosem jeszcze płot i bramę zobaczysz, którą carringtonowie dla ubogich będą z dumą "otwierać z pilota".

...na tym terenie stoi domeczek(doslownie) ludzi ktorzy mieszkaja tam ze 30 albo wiecej lat( starsi ludzie), oczywiscie patrza ich wysiudac....

ze stawem to jest niestety problem bo oficjalnie to jest teren pokopalniany(byla kopalnia gliny) kilku wlascicieli jeden chce staw a jeden budowac....

Gość Gość

(Konto usunięte)

..na tym terenie stoi domeczek(doslownie) ludzi ktorzy mieszkaja tam ze 30 albo wiecej lat( starsi ludzie), oczywiscie patrza ich wysiudac....

ze stawem to jest niestety problem bo oficjalnie to jest teren pokopalniany(byla kopalnia gliny) kilku wlascicieli jeden chce staw a jeden budowac....

No to skąd wiesz, że tam ma powstać takie osiedle w zabudowie zwartej, skoro tam jeszcze jak widze są całkiem inni właściciele?

Nie można dostać pozwolenia na budowe nie mając praw do nieruchomości. A skoro tak, to przede wszystkim sprawdź zapisy Planu Zagospodarowania Przestrzennego( o ile jest), czy dopuszcza taką możlwiość.

Nikt obecnie mieszkających tam ludzi nie jest w stanie wysiudać na siłę. Prywatne osiedle domków to nie autostrada.

Jak nie będą chcieli to nie sprzedadzą.

No to skąd wiesz, że tam ma powstać takie osiedle w zabudowie zwartej, skoro tam jeszcze jak widze są całkiem inni właściciele?

Nie można dostać pozwolenia na budowe nie mając praw do nieruchomości. A skoro tak, to przede wszystkim sprawdź zapisy Planu Zagospodarowania Przestrzennego( o ile jest), czy dopuszcza taką możlwiość.

Nikt obecnie mieszkających tam ludzi nie jest w stanie wysiudać na siłę. Prywatne osiedle domków to nie autostrada.

Jak nie będą chcieli to nie sprzedadzą.

...mnie nie chodzi o stan prawny (o ile mi wiadomo ci ludzie nie ma ja uregulowanych spraw wlasnosciowych) mi chodzi o to jak ta inwestycja sie ma do okolicy, ja nie mialbym nic przeciwko jesli na tej dzialce ktos by wybudowal 5 wolnostojacych domow .Tu chodzi aby upchac jak najwiecej....ja mam gdzies czy sie to sprzeda czy nie... bedzie szeregowiec pasujacy do miejsca jak piesc do nosa...

gwoli wyjasnienia ten co chce staw jest po jednej stronie a ten co buduje po drugiej

Ps. wrocilem wlasnie ze spaceru , wanny zasuwaja z piaskiem ze az milo, koparka na pelnych obrotach

Gość Gość

(Konto usunięte)

No ale chcąc coś zadziałać, musisz na początek taką wiedzę posiąść, żeby wiedzieć jak zadziałać, o ile się jeszcze da.

Właśnie stan prawny tego przedsięwzięcia jest istotny.

Nie można budować na terenie, na którym jest nieuregulowany stan prawny.

ja tylko wylewam swoje zale....nic nie jestem w stanie zrobic bo nie jestem strona w tej sprawie, nie granicze z ta dzialka, ci co mieli cos do powiedzenia tez nic nie wskorali .....

• Redaktorzy

Ee, zawsze da się coś zrobić, trzeba tylko a. wiedzieć jaka jest sytuacja prawna; b. mieć kogoś, kto wie, co w danej sytuacji prawnej należy robić. Jeżeli da sie udowodnić, że staw jest ostoją bielika, to jestem pewien, że przy odpowiedniej woli sąsiadów można tam wszystko zablokować.

masz racje , tylko pogodzic te wszystkie rzeczy nie da rady...ja kupilem dzialke bo podobala mi sie okolica a moi sasiedzi z Lexusem zeby polozyc asfalt i wyciac akacjowa alejke ( tu cytat : bo co takiego ladnego w tych drzewach) ....ale to nie mial byc temat tylko o moich problemach a o sposobie planowania przestrzeni w PL...

To już zależy od radnych i prezydenta/burmistrza/wójta. Jeżeli nie chce im się przeznaczyć odpowiedniej komórki i środków na tworzenie studium a później planu zagospodarowania to mamy rusko-tatarskie dzikie pola. Widać np. zróżnicowanie w tej mierze w różnych częściach kraju co po części świadczy o lokalnym społeczeństwie i politykach oraz organizacjach lokalnych. To nie tylko sprawa samego samorządu, jeżeli lokalne grupy interesów i grupy społeczne nie potrafią w sposób jawny dojść do pewnych układów (wszystko jest tutaj kwestią pewnych umów społecznych i wyboru pomiędzy różnymi wariantami) to sama władza nie pomoże bo i nie powinna, kiedy wszyscy to olewają największy wpływ mają ci którzy mają w tym największy interes w gruntach czyli budownictwo, kościół i pośrednicy obrotu nieruchomościami ale i agencja nieruchomości rolnych i takie tam...

• 2 tygodnie później...

...wlasnie sie okazalo ...Jozwa skad wiedziales ? to ty jestes inwestorem?

• Redaktorzy

...a moi sasiedzi z Lexusem zeby polozyc asfalt i wyciac akacjowa alejke ( tu cytat : bo co takiego ladnego w tych drzewach)

Smutne

...wlasnie sie okazalo ...Jozwa skad wiedziales ? to ty jestes inwestorem?

Stąd, że przez rok szukałem i na głowie stawałem, żeby NIE kupić domu w osiedlu zamkniętym. Stąd wiem, jaki trynd dominuje dziś wśród cyganerii urzędniczej.

Stąd wiem, jaki trynd

...a ja chcac ominac trynd kupilem dzialke 10 lat temu (sadowniczo ogrodnicza z prawem do zabudowy) w okolicy jaka mi sie podobala sadzac (glupi ja) ze chociaz trynd domkow wolnostojacych sie utrzyma ...

• Redaktorzy

...a ja chcac ominac trynd kupilem dzialke 10 lat temu (sadowniczo ogrodnicza z prawem do zabudowy) w okolicy jaka mi sie podobala sadzac (glupi ja) ze chociaz trynd domkow wolnostojacych sie utrzyma ...

A ja mam oryginalnie: wcale nie wolnostojący (a przynajmniej nie całkiem), ale w normalnej otwartej przestrzeni publicznej. A nie jak w klatce z małpami. Zresztą trynd już dano jest niemodny, a deweloperzy robią z bramą i siatką, bo tak jest najtaniej i najprościej.

A ja mam oryginalnie: wcale nie wolnostojący (a przynajmniej nie całkiem), ale w normalnej otwartej przestrzeni publicznej. A nie jak w klatce z małpami. Zresztą trynd już dano jest niemodny, a deweloperzy robią z bramą i siatką, bo tak jest najtaniej i najprościej.

Było sie na wsi wybudować. U mnie po działce chodza sarny i borsuki, latają sójki, dzięcioły i co tam jeszcze.

Jestem Europejczykiem.

Było sie na wsi wybudować. U mnie po działce chodza sarny i borsuki, latają sójki, dzięcioły i co tam jeszcze.

...jak sie kupi hektar i postawi dom po srodku to mozna miec gwarancje wzglednego spokoju bo inaczej przedsiebiorczy rolnik pokroi dzialki po 500m2 i bedziesz mial borsuki chrapiace z okien dookola...

Niestety to prawda. W ładnej lokalizacji niedaleko od dużej aglomeracji działki są horrendalnie drogie. Ja mam to szczęście, że sąsiad nie ma dojazdu do swojej parceli(ma drogę konieczną) bo swoje 1 ha pewnie podzielił by na 5 działek(20a to w mojej okolicy minimum pod zabudowę). Mniej więcej co dwa lata rzuca propozycję abym wydzielił ze swojej działki drogę do jego(pas 4m długi na 20m) a on da w zamian w innym miejscu. Nie ma mowy:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.