Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz 6007 czy Onkyo 818

tomek_tom

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć .

Stoję przed dylematem wyboru amplitunera, moje dwa główne typy to Onkyo 818 i Marantz 6007. Za Onkyo przemawia:

+bardzo dobra lub super jakość dźwięku

+Audyssey’s MultEQ XT32

+uniwersalny pilot (uczący się, obsługuje makra)

+ilość złączy

na minus

-chłodzenie na wiatraczkach (cholernie się tego boje) ampli u mnie chodzi praktycznie cały czas i obawiam się że wiatraczki będą się co chwilę włączać, a jestem dość wyczulony na tego typu odgłosy i bardzo by mnie to denerwowało. Proszę o użytkowników 809 i 818 o podzielenie się doświadczeniami z tym chłodzeniem.

Za Marantz,em 6007 przemawia:

+wg większości testów referencyjna jakość dźwięku w tym przedziale cenowym.

+pasywne chłodzenie

+wygląd, który jest inny od większości ampli

na minus

-najbrzydszy i najmniej funkcjonalny pilot jakiego widziałem (i on mnie strasznie mnie zraża do tego ampli) można nim obsługiwać inne urządzenia??

-brak Audyssey’s MultEQ XT32

-mniejsza ilość złącz

Ampli będzie w 85% będzie używany do filmów i oglądania TV, reszta to muzyka w większości w DTS lub Flac. Ampli podłączony będzie do Jamo 608 5.1 z Jamo sub 250, a podpięte do niego będą: dekoder N, PS3, odtwarzacz Blu ray, czasami aparat foto lub kamera

https://www.audiostereo.pl/topic/99971-marantz-6007-czy-onkyo-818/

Witaj,

potwierdzam wady i zalety każdego z modeli. Znasz także wyposażenie. Z mojej strony mogę Ci tylko przedstawić moją subiektywną opinię pod względem brzmienia. Onkyo idealnie sprawdza się w mocnych systemach kina domowego, grając spektakularnie, bardzo przestrzennie, efektownie. Dźwięk amplitunera Onkyo jest bardzo analityczny, trochę ostry, bas krótki, szybki, mocny. Jest to idealna charakterystyka do kina.

Marantz natomiast jest łagodniejszy, co daje ogromny plus przy wykorzystywaniu urządzenia w odsłuchach stereofonicznych. Także pewien plus dla Marantza będzie w przypadku dobrze wydanych koncertów. Po prostu dźwięk jest równiejszy, bardziej neutralny, ale pozbawiony takiego pazura, jaki ma Onkyo.

Wyboru musisz dokonać sam, serdecznie zapraszam jeśli masz taką możliwość na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór bardziej dopasowanego pod Twoje preferencje urządzenia.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Q21 napisał prawie wszystko, ja tylko dodam jeszcze od siebie, że to co Marantz wykonał z tymi okrągłymi wyświetlaczami to jest jakaś mega pomyłka - kompletnie nie da się na nim nic zobaczyć z kilku metrów i nic wykonać podczas gdy np TV jest wyłączone - jest po prostu niepraktyczny. Na Onkyo pod tym względem jest o klasę lepiej bo mamy dwuwierszowy potężny klasyczny wyświetlacz i to jest zupełnie coś innego - zrobione bardziej dla ludzi. Ciekawa jest też nazwijmy to "współpraca" amplitunerów Marantz'a z nowymi telewizorami Samsunga a konkretnie z funkcją anynet, którą po prostu trzeba wyłączyć, bo jest koszmar - te urządzenia wówczas żyją własnym życiem. Poza tym wiadomo od dawna że holding D&M to Denon & Marantz więc niejako urządzenia, notabene montowane w tym samym zakładzie muszą siłą rzeczy być bardzo zbliżone do siebie i nie wiele poza design'em się od siebie różnić. Wadą Onkyo może być niestety awaryjność płyt HDMI. Chyba, że poprawili tą przypadłość która występowała praktycznie w całej serii X007, X07 - i objawiała się własnie po ok 2 latach użytkowania.

Dziękuje za cenne rady jestem na 80%przekonany do Onkyo 818 martwi mnie tylko to aktywne chłodzenie (wiatraczki) czy możecie coś o tym napisać, czy faktycznie włączają się ono często i jest głośne (jak w PS3), nadmienię jeszcze, że obecnie mam Onkyo 605 i zazwyczaj słucham go na głośności 35-50, więc jakoś mocno ampli u mnie nie dostaje w tyłek no może poza tym, że chodzi 12 godz. na dobę. Podsumowując tylko chłodzenie w 818 mnie trochę martwi.

Myślę że tym chłodzeniem nie musisz się martwić, włącza się ono w stresie, czyli jak naprawdę obciążysz mocno amplituner. Wtedy jest to niesłyszalne, gdyż jest zagłuszane przez dźwięk wydawany przez kolumny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

więc chłodzeniem nie ma się co martwić (trochę spadł mi kamień z serca). A jeszcze bardzo dobre opinie ma Pioneer 56 moglibyście coś jeszcze o nim napisać w zestawieniu do 818. Pioneer 922 dostał w rekomendację EISA na 2012-2013 rok wiec myślę, że w 56 jest tylko lepiej

Ampli podłączony będzie do Jamo 608 5.1 z Jamo sub 250

Te amplitunery trochę pasuje do tych Jamo jak wół do karety. O 100% lepszy efekt by dała zamiana kolumn na lepsze z tańszym amplitunerem.

Te amplitunery trochę pasuje do tych Jamo jak wół do karety.

Że niby co? za słabe ampli do tych kolumn (tak wychodzi z twojego porównania). A ampli raczej nie zmieniam dla lepszego efektu audio tylko zmieniam po prostu na nowocześniejszy model, który ma więcej wejść HDMI (muszę już co chwile przepinać kable), obsługę 3D czy funkcje sieciowe. Wiem, że moje Jamo to najniższa pólka cenowa (chociaż wszyscy mi je polecali do Onkyo 605 w cenie do 2500 tys) dlatego w planach jest ich wymiana na np. KLIPSCH REFERENCE lub MONITOR AUDIO Bx6. Dla tego widząc twoje doświadczenie w temacie audio, który ampli byś mi polecił Marantz 6007 czy Onykio 818? Przypomnę 85% używania ampli to kino i TV

don111 ma trochę racji ale znając twoje konkretne zapytanie... i przyjmując, iż masz pieniądze tylko na Ampli a nie na zmianę kolumn zostaniesz przed dylematem postawiony... jednak przychylam się do przed pisarzy .... dlatego, że kupując lepszy ampli... wyciągniesz z tym kolumn Wszystko co mają do zaoferowania... włącznie z wadami .... ale będziesz pewny, że są w pełni wykorzystane.

Pozdrawiam i miłego Dźwięku W TWOIM KINIE :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.