Skocz do zawartości
IGNORED

Układ zabezpieczeń dla końcówek mocy.

D.O.M.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów!

Buduję wzmacniacz - hybrydę, wg znanego układu: Haiku (z niewielkimi zmianami) i stanąłem przed problem układu zabezpieczającego głośniki.

Znane i mające wiele dobrych opinii są układy UniZab 1 i 2. by Irek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wersja oryginalna tego układu budowana jest na 24V, a ja chciałbym wykorzystać napięcie wyższe 48 V, bo mam dobre przekaźniki OMRON na takie napięcie, a trafo daje mi 52V.

Próbowałem nawiązać kontakt mailowy z Panem Irkem, ale nie odpowiada.

Może ktoś z kolegów może podpowiedzieć co należy zmienić w tym układzie by chodził na 48V?

A może jakieś inne pomysły.

post-40252-0-02104400-1357765756_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy będziesz dawał 1 przekaźnik "podwójny" czy 2 równolegle "pojedyncze", ile potrzebuje on mocy ? Wystarczy wstawić w szereg z cewka przekaźnika opór tylko trzeba go wyliczyć a nie znamy mocy przekaźników. Być może ten T1 będzie za słaby i trzeba zamiast niego wstawić np. BC639. Zasilanie do pozostałych tranzystorków weźmiesz z zasilacza którego schemat zamieściłeś poniżej zabezpieczenia.

Z tego co pamiętam unizab2 powinno bez problemu chodzić nas tym napięciu

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Dziękuję za odpowiedź.

Oczywiście, że można podać na układ 52 V lub podobne, ale w zasilaczu jest dioda zenera, która ogranicza napięcie wyjściowe do 24V. I tu pewnie wystarczy wymienić diodę. Ale sam układ zabezpieczeń czy wymaga modyfikacji?

Teoretycznie:

R14=16k

R11=2M

R13=43k

R12=200k

Być może zmniejszyć C2 o połowę (4u7).

Ale nie wiem co jest widziane od punktu „ZAB” (D4R9).

Zrobiłbym inaczej:

Z 48+ woltów zasilałbym tylko klucz T1 z przekaźnikiem.

Resztę zasilałbym z 24V choćby po obniżeniu na zwykłej diodzie Zenera. Jest tu niewielki pobór prądu. Wystarczy przez diodę Z puścić z 5mA.

Po takim zabiegu tak. Możesz np zamiast przekaźnika powtórzyć klucz na mocniejszym tranzystorze, i sam przekaźnik zasilić tym 48, czy 52V. Tylko weź pod uwagę, że przy poważnej awarii te 52V zasilające końcówkę może poważnie przysiąść, a wtedy może być różnie.

Czy będziesz dawał 1 przekaźnik "podwójny" czy 2 równolegle "pojedyncze", ile potrzebuje on mocy ? Wystarczy wstawić w szereg z cewka przekaźnika opór tylko trzeba go wyliczyć a nie znamy mocy przekaźników. Być może ten T1 będzie za słaby i trzeba zamiast niego wstawić np. BC639. Zasilanie do pozostałych tranzystorków weźmiesz z zasilacza którego schemat zamieściłeś poniżej zabezpieczenia.

Dziękuję za podpowiedź.

Chcę wstawić dwa przekaźniki równolegle, każdy potrzebuje 0,49W (48V, R cewki 4700ohm).

Teoretycznie:

R14=16k

R11=2M

R13=43k

R12=200k

Być może zmniejszyć C2 o połowę (4u7).

Ale nie wiem co jest widziane od punktu „ZAB” (D4R9).

Zrobiłbym inaczej:

Z 48+ woltów zasilałbym tylko klucz T1 z przekaźnikiem.

Resztę zasilałbym z 24V choćby po obniżeniu na zwykłej diodzie Zenera. Jest tu niewielki pobór prądu. Wystarczy przez diodę Z puścić z 5mA.

Super!

Tak zrobię. Dam zasilanie 24 V, tak jak jest w układzie a tylko klucz T1 zasilę 48V. Tak będzie najprościej.

Dziękuję wszystkim Kolegom za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.