Skocz do zawartości
IGNORED

zensor 5, lektor 6, q acoustics 2050 czy kef c7, rf-52 - yamaha r-s500

artek1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam w końcu złożyć swój budżetowy zestaw. R-S500 + cd-s300.

Problemem sa kolumny. Które mogły by w miare zagrać z yamahą.

Przeszukałem już kilka forów i nigdzie porównań jak to gra z yamachą.

Na kolumny chcę przeznaczyć maks 2500 za parę.

Oczywiście wiem, że należy przesłuchac przed zakupem, ale nie mam w pobliżu sklepu (jeśli pobliżem można nazwać ponad 30 km), który oferowałby na raz więcej niż 2 zestawy z tematu.

Tym samym chciałbym ograniczyć odsłuchy do minimum. Muzyka wszelaka - najwięcej rocka, progresywnego metalu, i bluesa, czasami niestandardowy pop w stylu lany del ray. Techo, dance, house i podobne odpadają.

Pokój 16 m2

Dodam, że nie lubię zbyt wzmocnionych wysokich tonów. Mam dosyć czuły słuch i wszystko co wytwarza wysokie częstotliwości bardzo mnie męczy i doprowadza do szału (nie ma znaczenia czy są to głośniki w samochodzie czy układy wn w teleworach). lubię łądny odgłos talerzy z perkusji, ale raczej na standardowym poziomie.

ja po odsłuchu zensor 5 byłem zniesmaczony, lepiej zagrała moja dwudrozna kolumnia sony z mikro wieży. przedewszystkim brak przestrzeni i płasko. z tym że to jest bardzo idywidulane odczucie komuś mogło to się podobać. Miej też na uwadzę że odsłuch był na marantz pm6004.

P.S. tez chciałem kupic bez odsłuchu, życzliwi znajomi z forum doradzali żebym się nie spieszył i posłuchał, całe szczęście to zrobiłem bo teraz bym żałował że mam zensor 5.

podobno oli roth 40 graja lepiej jak zensor i są tańsze.

Witaj,

jeśli wybrałeś konfigurację opartą na elektronice Yamaha, biorąc pod uwagę Twoje preferencje i sugestie zdecydowanie zwróciłbym uwagę na kolumny Audio Academy Phebe III. Jest to świetnie pod względem jakościowym wykonana kolumna, która została zestrojona bardzo równo, oferując dźwięk bardzo muzykalny, przestrzenny ale nie ostry. Bas w Twoim pomieszczeniu będzie bardzo nisko schodził, zaoferuje świetną kontrolę. Jest to moim zdaniem najbardziej audiofilsko zestrojona kolumny w tych przedziałach cenowych.

Alternatywą (chociaż moim zdaniem gorszą) mogą być monitory KEF Q300 (w Twoim systemie nie zaprzątałbym sobie głowy serią C). Wyróżniają się one bardzo dobrą sceną, przestrzenią za sprawą głośnika współosiowego. Ewentualnie Dali Lektor (Zensor może być zbyt jasny w górze w połączeniu z amplitunerem Yamaha).

Jeśli masz możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na prezentacje, odsłuchy. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Elektonika Yamahy którą wymieniłeś sama z siebie dodaje dużo wysokich, wiec raczej poszukałbym dobrze zrównowazonych kolumn. Na pewno warto posłuchać AA P3, QA 2050, Boston Acoustics 250 ewetualnie może coś z maganta 653. Koniecznie musisz posłuchać tych kofiguracji i sam wybrać.

Boston Acoustics jak najbardziej, ale Magnat to już kolumna, która gra skrajami pasma - raczej warto je parować z łagodniejszymi wzmakami.

Warto by jeszcze rozejrzec się w ofercie Acoustic Energy

pomyśl też o nowych monitor Indiana Line Diva 255

http://indianaline.rafko.pl/produkty.php?sr=diva&pr=Diva%20255

indiana-line-diva-255-di_35278_m.jpg

lub tańszej serii Tesi model 260 (monitory) lub 560 (podłogówki) - zmieścisz się w budżecie

http://indianaline.rafko.pl/produkty.php?sr=tesi&pr=Tesi%20260N

rekomendacja_av.png

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Skoro Yamaha gra wysoko to może coś innego, np. Harman? Choć z odsłuchem będzie już gorzej.

Najbliżej mam sklep w którym są dostępne:

» Dali

» KEF

» M-AUDIO

» Mission

» mistral

Tak więc myślę, że będę mógł posłuchac Missionów mx4/5, dali zensor 5 czy Kef c7.

Umówię się a może akurat któryś mi się spodoba.

QA 2050 czy BA250 sa poza moim zasięgiem. Przeglądałem internet, ale nigdzie nie widzę w sklepie na śląsku. AA Phoebe III to już 3000 zl, nie wspominając, że sytuacja taka sama jak przy BA 250.

Tylko, że te 500zl wiecej w przypadku AA wynosi Cię znacznie poza możliwości brzmieniowe konkurentów (mam na myśli kulturę brzmienia, fun i ogólnie pojetą radochę ze sluchania).

Ja się z Kefami i ich wspołosiowcem nie dogadałem - było metalicznie, za ostro i z bólem głowy. Mission był o tyle lepszy, że głowa juz nie bolała, ale jak czas pokazał, zaprezentowały moze 10% mozliwosci Phebe III. W moim przypadku dopiero po wskoczeniu na kolumny AA dowiedziałem się co to znaczy szeroka i głęboka scena dźwiękowa oraz radość sluchania. Od tamtej pory całą elektronikę zawsze dobieram pod kolumny. A jak trafisz, to masz pozamiatane. Zestaw na lata (u mnie AA zasuwają juz 5ty rok) i to taki, że codziennie tylko czekasz by wrocic do domu i go odpalić.

Ja rekomenduję Phebe3 do tego jakies CD Marantza i lampę. Yaqin, Ming - z drugiej ręki będą dostępne. Taki zestaw pozwoli zrozumieć co znaczy radość sluchania.

potwierdzam słowa Theriona AA P3 rewelacja, ja miałem wymienić tylko kolumny, a okazalo się iż po zakupie wokół nich będę budował cały system choć z obecną grają lepiej niż Dali ikon2. Co do kolumn które wymienileś M-audio odpadają (to trochę takie łupu cupu) Mission raczej miekkie z szczegółową elektoniką może być ok. Jesli chodzi o elektonikę harman jest cieplejszy i lagodniejszy niż yamaha, i do niego ja bym szukał raczej bardziej wykonturowanych kolumn. Koniecznie posłuchaj sprzętu który jest w sklepie i sam wybierzesz. Co do elektoniki szczegółowo ale chyba bardziej muzykalnie zagra maratnz.

• 2 tygodnie później...

Ja mam missiony ale mx 6 prowadzone przez as 1000, z początku kolumny grały ciemno, bas był ok, ale brzmienie się ich zmieniło, po pierwsze dostały przestrzeni i góry, bas zszedł na niektórych nagraniach tak nisko, że drżą dosłownie ściany a co najważniejsze nie zagłuszają wokalu, stały się jednak jaśniejsze niż były choć mi to nie przeszkadza, jednak dół jak na 3x 16 cm głośniczki niskotonowe mają bardzo dobry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.