Skocz do zawartości
IGNORED

Zachowanie wzmacniacza - 4 a 8 Ohm

Mrok

Rekomendowane odpowiedzi

Mam trochę dziwne pytanie. Przykład:

Wzmacniacz ma według dokumentacji moc 70W / 8 Ohm i 140W / 4 Ohm.

Do wzmacniacza podłączamy kolejno parę kolumn 8 Ohm i potem parę 4 Ohm.

Zakładamy oczywiście, że impedancje są takie jak wyżej.

W którym wypadku gałę trzeba będzie 'odkręcić' mocniej? Przy 4, czy 8 Ohm?

Czy taka zasadnicza różnica w ogóle zaistnieje?

Mam wrażenie, że przy 4, ale wolę się upewnić. Rzecz niby pozbawiona znacznenia, ale dla mnie jest to istotne.

Dzięki za ewentualną pomoc

M.

https://www.audiostereo.pl/topic/100114-zachowanie-wzmacniacza-4-a-8-ohm/

W którym wypadku gałę trzeba będzie 'odkręcić' mocniej? Przy 4, czy 8 Ohm?

Przyjmijmy, że masz odłączone głośniki. podłączasz sygnał, ustawiasz jakąś pozycję wzmocnienia i masz na nieobciążonym wyjściu jakieś napięcie U.

Wiesz, że jeśli podłączysz teraz obciążenie o wartości R, to wydzieli się w nim moc P=U*U/R. Stąd jeśli po kolei podłączysz R=4ohm, a potem R=8ohm to zauważysz że moc dla 4ohm jest dla tych samych ustawień większa niż dla 8ohm. Wniosek: dla 8ohm musiszzwiększyć poziom napięcia na wyjściu aby uzyskać tę samą moc. Oczywiście wszystko to jest prawda dopóki twój wzmacniacz (a właściwie jego zasilacz) będzie miał jeszcze zapas mocy.

Po chłopsku, jeżeli gałkę volume masz ustawioną powiedzmy na godz. 9-tą to podłączając kolumny 4 a potem 8 ohm (przy tej samej efektywności) to te 4 ohmowe powinny grać ciut głośniej

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość

(Konto usunięte)

Po chłopsku, jeżeli gałkę volume masz ustawioną powiedzmy na godz. 9-tą to podłączając kolumny 4 a potem 8 ohm (przy tej samej efektywności) to te 4 ohmowe powinny grać ciut głośniej

...bo na chłopski rozum, przy kolumnach 8 omowych wzmacniacz zachowuje się jak jednostka "tylko" 70 W, tak więc do uzyskania tego samego poziomu głośności w konkretnym pomieszczeniu, musimy bardziej podkręcić volume, by było tak samo jak przy zastosowanym wzmacniaczu 140 W...

:) ;)

Jeśli podłączymy kolumny np.100w o skutecznośco 100db i impedancji 4 Ohm, a następnie 100w kolumny, o tej samej skuteczności tylko 8 Ohm, to przy tym samym wzmosnieniu uzyskamy ten sam poziom głośności?Chyba te pierwsze zagrają głośniej?, a już np.200w kolumny o skuteczności 85db 8 Ohm, zagrają wiele ciszej niż te 100w, o skuteczności 100db 4 Ohm, przy tym samym wzmocnieniu, chociaż ich moc jest większ.Chyba że coś namieszałem.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

W sumie o niczym, tylko można wywnioskować tak na chłopski rozum, że do słabych wzmacniaczy lepiej kupić wysokoskuteczne kolumny, jeśli ktoś chce mieć głośno?

niby takie proste pytanie a takie zainteresowanie i tyle postów, ale rzeczywiście skuteczność jest lepszym wyznacznikiem głośności i dynamiki głośników, impedancja jest tylko informacją czy możemy na naszym wzmacniaczu swobodnie kręcić volume na max, czy też groźi mu przeciążenie prądowe.

Heh czy tylko mi się tak wydaje, że ten temat jest tak naprawdę o niczym? ;]

Wręcz przeciwnie. Wątek jest bardzo konkretny. To wszystko ma znaczenie przy cichym słuchaniu.

niby takie proste pytanie a takie zainteresowanie i tyle postów, ale rzeczywiście skuteczność jest lepszym wyznacznikiem

Czyli jeszcze skuteczność. Dzięki chłopy za odpowiedzi. O to mi chodziło.

M.

To prawda po chlopsku . W tym temacie wiele wiesz , w koncu mieszkasz na wsi i czesto mieszasz gnój w stodole .

Gość

(Konto usunięte)

To prawda po chlopsku . W tym temacie wiele wiesz , w koncu mieszkasz na wsi i czesto mieszasz gnój w stodole .

Stodoła nie służy do przechowywania gnoju, buraku, tylko słomy, która tak pięknie szeleści Ci w butach...

Bez odbioru!

Ja wiem, mieszkam we wsi.Na gnój, mówi się teraz obornik, a miesza się go na płycie gnojowej, lub tylko pryzmuje, powstaje ekologiczny nawóz.

W stodole, przechwuje się słomę, i siano.Tak na chłopski rozum.Pozdr.

eMeReKo, wyprzedziłeś mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.