Skocz do zawartości
IGNORED

Amplitunery Pioneer

marek2603

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z prośbą do użytkowników lub osób które miały styczność z amplitunerami Pioneer vsx 421 lub vsx 521 o ocenę tego sprzętu. Interesuje mnie jakość w kinie jak i muzyce, funkcjonalność oraz łatwość obsługi.

https://www.audiostereo.pl/topic/100236-amplitunery-pioneer/

Loco: Ja bym to napisał tak: Można z pomocą tego ampika utworzyć co najwyżej "kącik do oglądania filmów", bo kino domowe to już jest zbyt duże słowo dla tego sprzętu a o stereo jak piszesz - nie ma mowy.

Mam lepiej bo kupiłem kilka dni temu dwie sztuki i żaden z nich nawet nie odpalił. Pioneer powiedział że nie wymieni na nowy i kłania się serwis.

Wygląda na to, że nowe podejście Pioneera nie przyczyni się do zrozumienia "nowej" jakości użytkowników.

A ja dzisiaj zestawiłem ze sobą Onkyo TXNR5007 i Pioneera VSX322 - sprzęty znajdujące się na dwóch biegunach produkujących je firm wstyd więc je ze sobą porównywać - ja to zrobiłem i to nie pod kątem ficzerów NET'ów AirPlay'ów i innych dodatków tylko pod kątem własnie dźwięku.Jak ogarnę trochę salon to potrzebuje z kimś obok to skonfrontować, bo wpadłem wraz z resztą mojej familii w lekką konsternację i chyba będę sypał głowę popiołem za swoje wcześniejsze posty. Podłączyłem i jedno i drugie do KEF'ów iQ90.

, a w Białymstoku MM jakiś amplituner Pioneera z kolumnami mniejszymi Magnat zapie ...czał w stereo nie najgorzej , tylko nie wiem czy były ustawione ustawienia zerowe , pewnie nie .

Chcesz przez to powiedzieć, że nie słyszałeś różnicy między tymi dwoma amplitunerami ?

No słyszałem, ale nie wiem czy na korzyść ONKYO, muszę więc skonfrontować swoje nazwijmy to "doświadczenia" jeszcze z kilkoma zaprzyjaźnionymi audiofilami, dlatego jak ogarnę nieco sklep to zrobimy kilka testów, teraz się trochę rozchorowałem więc siedzę w domu i wydziwiam :)

Rozumiem, że Pioneer wypadł lepiej niż się spodziewałeś ?

No powiem tak, pozytywnie mnie zaskoczył jak za te pieniądze. Jeśli nie bedziemy przeginać z głośnością to będzie dobrze, a zaglądając przez kratki to tam wiatry hulają a w Onkyo nie ma gdzie włożyć palucha.

, a w Białymstoku MM jakiś amplituner Pioneera z kolumnami mniejszymi Magnat zapie ...czał w stereo nie najgorzej , tylko nie wiem czy były ustawione ustawienia zerowe , pewnie nie

Ja ustawiłem wszystko na zero. Faktem jest że obsługa tego pionka jest mało intuicyjna w porównaniu do Onkyo czy Denonów, ale to pewnie kwestia wprawy - uważam że z tymi KEF'ami ten Pionek gra znakomicie i może to one go w pewnym stopniu go "wyciągają". Dzisiaj słuchałem Jennifer Warnes - The Well no i uważam, że do małych pokoików 12-16 metrów, ten sprzęcik jest całkiem przyzwoity - i nie ma co się przyczepiać.

A słuchał ktoś może vsx-527? Zastanawiam się czy warto dołożyć te 400 zł do vsx-527 w zamian za dlna, radio internetowe, automatyczną kalibrację i trochę mocniejszy wzmacniacz (130w zamiast 100w w vsx-322). Pokój 25m.

uważam że z tymi KEF'ami ten Pionek gra znakomicie i może to one go w pewnym stopniu go "wyciągają"

He he, aż mi się przypomniały (a to było spokojnie z kilkanaście lat temu) dość częste wyprawy ''audiofilów'' do krakowskiego empiku (bo wtedy dosyć często tam bywałem i obserwowałem tą sytuację) w markecie ''geant'' gdzie angielskie kolumny tak się zgrały z tanim pionkiem że ludzie zbyt często przychodzili z własnymi płytkami i komentowali (że taki tanio zestawiony sprzęt a ma jednak fajne brzmienie) zamiast kupować płyty i dlatego zarząd podmienił ten sprzęt na jakieś marne brzmieniowo dziadostwo.

Tak że mi się też obiło gdzieś o uszy, że ponoć tanie pionki potrafią się czasem wyjątkowo zgrać z angielskimi markami kolumn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 tygodnie później...

No własnie przyczyną może być złe pomieszczenie.

Przy silniejszym ampli basy uciekają i nie ma punktu odsłuchowego.

Dlatego różnice moga wydawać się niewielkie.

To kolejny dowod na to jak nalezy dopierac sprzet do pomieszczenia.

studio7- jak dalsze testy Pioneera, odbyły się już ?

Co tu testować :D ten pionek to jest totalny golas, nawet pobawić się nim specjalnie nie można, ale jak za te pieniąchy to jest OK, tyle że w marketach i na allegro zawsze zestawiany jest z co najwyżej średnimi kolumnami a wtedy gra lipnie, i słaba opinia idzie w świat - a ja go podłączyłem do KEFów iQ90 i z nimi pokazał się z dobrej strony. Podbite nieco wysokie tony i basy taki trochę mało naturalny, ale dla tych co lubią elektronikę i disco to jest OK a do kina jest bardzo dobry. Moje TXNR5007 wróciło z naprawy więc z powrotem został podłączony zamiast pionka, i konkluzje są takie, że jak się osłuchałem tego pioneera przez dwa tygodnie to teraz widzę ile klas dzieli go od Onkyo. Ale na początku miałem mieszane uczucia i dalej uważam, że nie ma co aż tak "jechać" po tych najtańszych ampach tylko kupować do nich sporo lepsze kolumny, nie wiem - może zastosować taki przelicznik że jak amp jest za 1000 to kolumny muszą być za 3000 :D. Mam cały czas oba klocki więc chcę spróbować bezpośredniego porównania z dwoma trzeba osobami o audiofilskim zacięciu bo już nie raz się przekonałem, że nie zawsze wydana większa ilość pieniędzy przekłada się na wyższą jakość dźwięku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.