Skocz do zawartości
IGNORED

Desymetryzacja sygnału zbalansowanego

SomekPoland

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów. Stanąłem przed wyzwaniem desymetryzacji sygnału z karty dźwiękowej(echo mia 24/96). Próbowałem dwóch metod, chcę się podzielić spostrzeżeniami.

Metoda 1:

Op-amp w konfiguracji wej. symetrycznego. Bardzo prosty i przyjemny układ, można go wykonać na praktycznie każdym op-ampie, czy to podwójny, czy pojedyńczy. Ja używałem NE5534 i OPA2134. Połączenie jest bardzo proste:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wartości rezystorów można zmieniać, ważna jest proporcja. Ten układ ma G=1V/V. Bez bólu mozna go wykonać na płytce uniwersalnej, czy stykowej(solderless, świetna, jeżeli chce sie wypróbować jakiś nowy pomysł, polecam).

Metoda 2:

Gotowy odbiornik linii symetrycznej, np.: INA134, INA2134. Ja użyłem tego drugiego, czyli wersji podwójnej. Zgodnie z datasheetem połączyłem układ i tadaaa, żyje i śpiewa. Użyłem najprostszej opcji bez bufora wej. Bezpośrednie wejście, filtracja przy nóżkach(1uF wima i 100n smd od spodu), zasilanie to +-12V z 7812/7912 do tego 2 potężne kondy 6800uF(takie miałem).

post-34301-0-48398800-1358180579_thumb.jpg

Wcześniej słuchałem na pojedyńczo wpiętych przewodach do wejść wzmacniacza i poprawa jest znaczna, bardzo wzrosła dynamika dźwięku. Jeżeli ktoś ma inne/podobne doświadczenia, to proszę się podzielić :) Inne rozwiązania układowe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z monolitycznych; mam doświadczenia z OPA1632.

Ma swoje grzeszki ale to potęga... ;)

A w ogóle to budowałem tzw. "wzmacniacze pomiarowe" do różnych celów łącznie z zaawansowanym sterowaniem potencjałami ekranów okablowania.

To dopiero jest jazda...

OPA1632 jest w pełni symetryczny, dobrze kojarzę? A co powiecie o regulacji głośności w takich układach? 4 kanałowy potencjometr jest drogi i trudno dostać. Może wzmacniacz operacyjny o wzmocnieniu sterowanym napięciem. Jeden potek do wszystkiego, jego jakośc nie działa bezpośrednio na sygnał. Widziałem taki numer w dobrym sprzęcie studyjnym!

OPA1632 jest w pełni symetryczny, dobrze kojarzę?

Tak. Mógłby mieć wyższe napięcie zasilania. Rozszerzyłoby to jego możliwości zastosowań...

A co powiecie o regulacji głośności w takich układach?

Tu skończyłem edukację dawno, w czasach słabych parametrów takich kostek. Trzeba by znaleźć jakieś właściwe kostki monolityczne.

A może tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

A może tak:

Ukryta Zawartość

Ja jestem za "lepszą" wersją

Ukryta Zawartość

Ja jestem za "lepszą" wersją

Panowie. Czy takie rozwiązanie o którym tutaj piszecie pomoże w problemie, który nazywa się: pre-amp niezbalansowany (lampowy) podpiety do w pełni zbalansowanej końcówki mocy (tranzystorowej). Póki co rozwiązaniem sa przejściówki Neutrica. Ale to raczej ostateczność:(

W tym wypadku potrzebujesz symetryzatora, np.: DRV134, ewentualnie układu z tego linku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ala D.Self

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

W tym wypadku potrzebujesz symetryzatora, np.: DRV134, ewentualnie układu z tego linku

Ukryta Zawartość

oczywiscie do wykonania DIY :)

Będzie trudno.. jestem kompletnym laikiem w tej materii.. Ale dziekuję za pomoc.

A jak wygląda sprawa z jakościa dzwieku: ulega on jakiejś degradacji. Jakby nie patrzeć jakiś układ ingeruje w sygnał na drodze od pre do końcówy.. ?

Ala D.Self

:) Dzieki .. jak dla mnie wygląda jka konstelacja andromedy ... :)

Ale grunt że jest rozwiązanie problemu.

Ukryta Zawartość

Ala D.Self

No układ ciekawy, ale po co aż tyle op ampów, zwłaszcza, że potem cały zysk prądowy kończy się na następnym 5532?

MadOnion:

Układ jest bardzo prosty, wymaga kilku elementów na krzyż, poradzisz sobie, a jak nie, to na pewno ktoś ci z tym pomoże :)

Ano ma to sens.

poszperaj za jego projektem Preamplifier i/albo Opamplifier - w sieci albo w Elektorze. Wkleić tego nie mogę.

No układ ciekawy, ale po co aż tyle op ampów, zwłaszcza, że potem cały zysk prądowy kończy się na następnym 5532?

Bardziej tu chodzi o zmniejszanie szumów przez równoległe łączenie elementów aktywnych.

Są w TME - SSM2142, SSM2141.

Podobnie jak SSM2019, ale ten lubi duże wzmocnienie.

Takie monolity sa fajne jak jest ograniczone miejsce.

Z kolei złożenie z kilku kości daje większe możliwości, szumy i niższy koszt.

Przed DRV134 nie można dawać potencjometru.

Musi być bufor wejściowy.

INA134 doskonale daje rade większości typowych RL , musisz w jego NFB zmienić wyjściowe rez.na wyższej wartości.

Spójrz uważnie w PDF Ina134, tam wszytsko jest.

Co do wzmocnienia, to dałem bufor, bo miałem gotowy, a nie chciało mi się rozbijać gotowego układu, w wersji finalnej o tym pomyślę. Co do Wyjscia MIA nie wiem niestety, czy jest w pełni symetryczne, czy "dorabiane". Do wyjścia jest tylko jeden op amp, więc raczej nie

Panowie. Czy takie rozwiązanie o którym tutaj piszecie pomoże w problemie, który nazywa się: pre-amp niezbalansowany (lampowy) podpiety do w pełni zbalansowanej końcówki mocy (tranzystorowej). Póki co rozwiązaniem sa przejściówki Neutrica. Ale to raczej ostateczność:(

Ta płytka to kompletny opracowany projekt (de)symetryzatora, który rozwiązuje twój problem. Na płytce jest wszystko włącznie z zasilaniem. Sam się zastanawiałem nad nim niedawno bo chciałem podłączyć go zbalansowanej końcówki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.