Skocz do zawartości
IGNORED

Czas na kable zasilające SZUKAM PORADY

maszmol

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o tym kablu zasilającym firmy: ProCab

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dobry kabel, bo funkcjonalny. Ma wtyki i przewodzi. Nadaję się do połączenia gniazdkaw ścianie z urządzeniem, które potrzebuje prądu by działać....

...ale żeby zaraz o tym "coś sądzić" to strata czasu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Kabel zasilający ProCab CAB 490/2 został wykonany na tym przewodzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Przebrnąłem przez 6 stron tematu ( w tym dwie kłótni) i zapytam krótko supra czy ReAr POWER71G ? oczekiwania mam prporcjonalne do wartości sprzętu tzn ok 12 tys brakuje trochę rozdzielczości i przestrzeni ( której nigdy mi dość) a opinie na forum sprzeczne zwłaszcza co do supry - jednym muli innym rozjaśnia - myślałem też o Artech Power ale ktoś napisał że grają zwalistym basem a moje dynaudio deficytu z nim nie mają - wizualnie to ReAr prezentuje się ciekawie więc jeśli nie uszłyszę różnicy to przynajmniej oko pocieszę ale jeśli supra ....... zmienię gust Jeśli można prosić o szybką podpowiedź wyłącznie w temacie to dzięki z góry

Pytanie bez sensu.Nikt nie wie jak dany kabel zachowa się akurat u ciebie a jeśli opinie są skrajne to tym bardziej nie wiadomo co będzie lepsze.

Musisz przetestować u siebie.

Stawiam na ReAr, ale cudów bym nie oczekiwał, że nagle jakaś przestrzeń wielka urośnie...

po cichu stawiałem na ReAr porządnie wyglądają i chyba zamówię jak radzi autor artykułu - do cd 71g wzmak 72g

Pytanie bez sensu.Nikt nie wie jak dany kabel zachowa się akurat u ciebie a jeśli opinie są skrajne to tym bardziej nie wiadomo co będzie lepsze.

Musisz przetestować u siebie.

kable posiadają pewne właściwości (niezależnie od systemu) sprawdzałem z ic i głośnikowymi ale jeśli zasilające to większa magia na tym pułapie to dziękuję za odpowiedź bez sensu

Różnię się od ciebie tym że przerzuciłem już wiele kabli, może zbyt wiele i wiem, że potrafią się różnie zachowywać.

Prawdą jest że mają swoje charakterystyczne cechy ale prawdą jest też że potrafią czasem zagrać wbrew swoim cechom,

bo kable nie grają tylko wpływają na sprzęt a ten wtedy czasem gra inaczej niż byśmy oczekiwali.

I jeszcze jedna smutna prawda.Większość kabli w tej półce cenowej to niestety zawsze chińskie druty za 5$ z ładnymi

opakowaniami i napisami.Nazwy mają różne, niektóre bardzo fajne ale najczęściej niewiele różnią się od zwykłego druta

dodawanego do sprzętu za free.

Nie oczekiwałbym dużych zmian jeśli w ogóle.

Lepiej wydać więcej np na lepszy wzmacniacz.

Przeczytaj uważnie bo właśnie przyznałeś mi rację kiedy merytorycznie ująłeś temat kable głośnikowe i interkonekty mają zdecydowanie większy wpływ na system a zasilające zdecydowanie mniejszy (zwłaszcza w segmencie który opisałem) lepiej uważnie przeczytać pytanie a nie oceniać że jest bez sensu

Nie oczekiwałbym dużych zmian jeśli w ogóle.

Lepiej wydać więcej np na lepszy wzmacniacz.

Zgadzam się w 100% a może Marcepan źle zrobiłes wymieniając MA na Dynaudio skoro brakuje ci sceny i rozdzielczości ja jakoś mam MA i mi nic nie brakuje :)

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Miałem MA bx 2 owszem rozdzielczość dobra ale bas cienki a scena taka sobie ale to niższa półka rx to inna bajka postęp we wszystkich aspektach ale wydały mi się nierówne może z lampą byłaby lepsza barwa z tranzystorem zdecydowanie nie - może i efektownie ale na długie słuchanie lepsze dynaudio - myślę o roksanie bo do exposure to tak się skradam ostrożnie wolę bardziej miękkie granie tylko ta zima trzyma jak głupia i z domu trudno się ruszyć na odsłuchy ale to już temat nie kabelkowy - ale skoro zagaiłeś

Tak patrzac na to z boku... dlaczego dokonywc korekt kablami, jakby mozna bylo jakims korektorem. Ta wiem jak hi-end, to nie korektor, ale w zastosowaniach profi, nawet przy tworzeniu nagran tych pieprzonych korektorow sie uzywa.

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Przecież kolega pisze w dziale STEREO, więc jeszcze nie HI-END, a więc korektor jak najbardziej wskazany. Tylko, że większość będzie się męczyć przez trzy lata zmieniając kable, wtyczki, banany przy kablach i itp, co w ich systemie robi 1% różnicy i wydając przy tym parę tyś. A wystarczyło by wpiąć klocek za 200zł i przesunąć parę suwaków aby było idealnie. Lecz co powiedzą koledzy? Przyjdą zobaczą korektor i wyśmieją kolegę AUDIOFILA.

Akurat ja robiłem eksperymenty z korektorami bo sam byłem ciekaw.

Próbowałem dobre sprzęty w tym studyjne w cenie ok 20tys.

Faktycznie możliwości zmiany brzmienia są ogromne ale....to zawsze

wprowadza szumy.

Każdy analogowy korektor, nawet najbardziej wypasiony wprowadza szumy.

Inna rzecz to taki aspekt psychologiczny w kwestii ustawień.

Nie wiadomo czy dane ustawienie jest dobre, najlepsze czy może jednak trzeba

coś zmienić. W zasadzie człowiek zamiast słuchać muzyki staje się niewolnikiem

suwaków tym bardziej że nagrania są jakościowo różne i trzeba ciągle coś zmieniać.

Poza tym łatwo przesadzić z tymi regulacjami i stracić naturalność brzmienia.

Próbowałem też sprzęty w pełni cyfrowe gdzie wpina się je między cyfrowe źródła

a DAC czyli cyfrowy sygnał źródłowy jest korygowany ciągle pozostając w domenie

cyfrowej a dopiero potem przesyłany do DAC-a.

Te rozwiązania są najlepsze, nie szumią i dają możliwości programowania określanych

ustawień wybieranych z pilota oraz również z pilota przeskoczenie w tzn bypass czyli zero

korekcji co często jest konieczne.

Takie urządzenia najlepiej mieć w wersji w korekcją akustyki i moim zdaniem jeśli już to tylko

takie sprzęty mają sens ale tu są zupełnie inne kwoty zaczynające się od ok 18tys, a najlepszy

na rynku to Trinnov ST2 lub Trinnov Amethyst(preamp, DAC, korektor akustyki, cyfrowy equalizer)

ale cena ok 40tys.

sly30, o, taki wpis sie dobrze czyta... Widze, ze zgadzasz sie co do tego, ze mozna kupic "korektor" jak zwal tak zwal, piszesz ze to drogie 12tys-40tys no ale przeciez audiofilskie pytony nie sa tansze :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Oczywiście że można i wiem jak dobrze działa to przy korekcji akustyki a dokładniej rzecz biorąc przy korekcji brzmienia systemu

pod daną akustykę pomieszczenia.

Te cyfrowe to są świetne urządzenia i potrafią bardzo dużo.

Jasne że kable potrafią mieć chore ceny i zamiast kilku mega wypasionych kabli można mieć taki cyfrowy procesor który

na pewno ma o wiele większe możliwości i wpływ na system.

Ale nie każdy chce mieć kolejne urządzenie w torze audio.

Jeszcze lepiej i taniej będzie kupić dwie wtyczki i udać się do dobrej hurtowni elektrycznej i tak z ciekawości kupić z 10 kawałków różnych przewodów i w sobotni wieczór pobawić się samemu z tymi kabelkami. A potem sama przyjemność i satysfakcja, że się coś samemu zrobiło i wydało na to grosze.

Jasne że się rozglądałem ale tej wtyczki do wzmacniacza nie mieli :-( a tak na serio to bardziej niż w kable zasilające wierzę w jakieś dobre filtrowanie prądu bo sąsiedzi potrafią zaśmiecić skutecznie zasilanie ( za wyjątkiem mojego sąsiada ;-) bo niby dlaczego w piątkowy wieczór albo święta muzyka brzmi świątecznie

W klockach za kilka set złotych to może i nie poznamy różnicy ,ale wiesz mi że sprzęt za parę tysiaczków taki kabelek przyjmuje już odczuwalnie ( na plus)

Kolego Stench, kabel sieciowe mają wpływ ale żeby je odczuć to w dużej mierze na ich wpływ ma Kondycjoner sieciowy

Masz po czesci racje ale tylko do pewnego pułapu, kabel odpowiednio dobry bedzie juz lepiej grał pod dobrą listwą a kondycjoner moze jedynie zepsuć z tego co zauwazyłem... natomiast jesli ma sie sieciówki powiedzmy za 2tys to kondycjoner wnosi znaczną poprawe

Napisano dziś, 20:43

Użytkownik tomaszE dnia 15.01.2013 - 23:20 napisał

W klockach za kilka set złotych to może i nie poznamy różnicy ,ale wiesz mi że sprzęt za parę tysiaczków taki kabelek przyjmuje już odczuwalnie ( na plus)

Kolego Stench, kabel sieciowe mają wpływ ale żeby je odczuć to w dużej mierze na ich wpływ ma Kondycjoner sieciowy

Masz po czesci racje ale tylko do pewnego pułapu, kabel odpowiednio dobry bedzie juz lepiej grał pod dobrą listwą a kondycjoner moze jedynie zepsuć z tego co zauwazyłem... natomiast jesli ma sie sieciówki powiedzmy za 2tys to kondycjoner wnosi znaczną poprawe

Niestety ale moim zdaniem po takich wpisach nie dziwię się że nawet słyszący kable czasem zastanawiają się czy faktycznie słychać czy tak mówią. Znowu wchodzimy w temat IQ kabla. Po lekturze wątków kablarskich dochodzę do wniosku że z kablami jak z dziewczynkami /nie kobietami/ . Im większa kasa tym lepsza reakcja.

Witam

Wiekszej głupoty niż stwierdzenie iż zmiana kabla sieciowego wprowadziła zmiany w brzmieniu sprzetu nie słyszałem .Nie sądziłem iż sa ludzie którzy wieżą we wpływ kabla sieciowego na brzmienie. Swiadczy to tylko o tym że zawsze znajdą się jelenie którzy "kupią" takie bajki od producentów drogich kabli ,jak również o tym że wiekszośc piszących o wspaniałych wlasciwosciach kabla sieciowego nie ma zielonego pojęcia o elektryczności i prawach nią rządzących . Ale to tylko moje zdanie . Dziwne że nie sprzedają jeszcze audiofilskich wtyczek sieciowych -a może są ?Trzeba pamiętać że pozłacane bolce takich wtyczek "poprawiają przestrzeń" - i to słychać !! Dla tych co mają inne zdanie proponuje zadanie - otworzyć drogi odtwarzacz CD np. PD75 pioniera ktory jest stawiany za wzór zobaczyć ile producent zadał sobie trudu ,aby ten sprzęt gral tak jak gra i obejrzec jego kabel sieciowy -zwykły jak do lampki nocnej -dlaczego taki ? Dlatego że akurat to nie ma żadnego znaczenia .

O widzę nowy Guru. Dopiero co się pojawił ale za to z jakim doświadczeniem...życiowym.... :-)

A jakich kolega dysponuje sprzętem? I jakie kable AC podłączał do swoich sprzętów?

i później ktos nie słyszy sieci ale słyszy ze kolumny mu ,,krzyczą,, i pyta czy głosnikowe zniwelują ten problem lub zmienia paczki ;)

Niestety ale ja słysze sieć i to nie są niuanse,

Wiekszej głupoty niż stwierdzenie iż zmiana kabla sieciowego wprowadziła zmiany w brzmieniu sprzetu nie słyszałem

To nie jest głupota tylko fakty, że kablem zasilającym można zmienić brzmienie tylko nie w każdym sprzęcie kabel sieciowy ma pływ na brzmienie. Jak dojdziesz do takiego poziomu gdzie będziesz słyszał kable to wtedy porozmawiamy.

Uczymy się całe życie...im większe doświadczenie (także osłuchanie i obycie ze sprzętem audio), tym większa pokora w stosunku do niektórych zjawisk i prawd, jakby się pierwotnie wydawało, jednoznacznie ustalonych i niezmiennych ;)

O widzę nowy Guru. Dopiero co się pojawił ale za to z jakim doświadczeniem...życiowym.... :-)

A jakich kolega dysponuje sprzętem? I jakie kable AC podłączał do swoich sprzętów?

Witam

20 lat w branży kolego .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.