Skocz do zawartości
IGNORED

końcówka mocy

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Przeciez jest wiele lamp tego samego typu a roznych producentow i trzymaja dobre lampy trzymaja parametry, wiele z nich bylo uzywane w przeszlosci do sprzetu medycznego, radiostacji, samolotow i roznego sprzetu radiowo telewizyjnego. Rozne marki maja rozne brzmienie nawet w obrebie tego samego modelu np , 6sn7.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Inna rzecz że jak porównam go do bardzo dobrych preampów tranzystorowych to on grają równie dobrze bez zabawy w lampy,

czyli mitem jest że lampowy gra lepiej.

Dlatego odpuściłem lampy .

Dołożyłem i mam mocny tranzystor w A klasie który gra wybitnie i napędzi mi każde kolumny ;)

A mocna klasa A to jest to ( Wiedzą o tym ci co słuchali / mają topowych końcówek Accu czy Krella ).

I nie myślę że za X godzin kosztowne lampy do wymiany. Bo takie nawet nieużywane szaraki potrafiły tacić próżnie po kilkunastu godzinach grania a wtedy kosztowały około 600zł para.

Warto poczytać o 6SN7 . Lampy te mają najbardziej zróżnicowane brzmienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Między 6SN7 obecnej produkcji a szarakami , Ken Radami czy Metal Base jest PRZEPAŚĆ brzmieniowa.

Ukryta Zawartość

No tak, ale ten tranzystorowy byl 2.5 raza drozszy?

Zgadza się i też to napisałem, że tym lampowym można za znacznie niższą kwotę uzyskać podobnie dobry dźwięk.

Ale nie jest tak w kategoriach absolutnych że lampa gra lepiej a tranzystor musi być gorszy.To jest bzdura.

A przynajmniej takie są moje doświadczenia.Wiem że są osoby które uważają inaczej i OK.Wolny kraj.

Wojtek, tak oczywiscie. Ale nawet na tym forum widziałem kiedyś wypowiedzi ludzi w DIY, którzy zmieniali lampy na podobne, ale już fabrycznie o trochę innych parametrach!

To co mówisz, to zupełnie inna sprawa i pełen legal :) I tutaj poszukiwania w ramach tego samego produktu ale różnych producentów lat itp, to piękna sprawa.

noaudiofil, ale drogie to dla mnie

zukzukzuk

OK ale kolega chyba nie chciał wzmiacniacza na dyskoteke tylko czegos bardziej audiofilskiego :)

Typowe podejście...

Ja wszystko słyszałem, ja wszystko wiem i ja mam rację...

Nieodmiennie wielu jest "wszechmondrych i wszystkoosuchanych" oraz wypowiada swoje definitywne osądy na temat sprzętów, których nawet nie widzieli przez szybkę...

Ale wiedzą, że... do dyskoteki:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Zgadza się i też to napisałem, że tym lampowym można za znacznie niższą kwotę uzyskać podobnie dobry dźwięk.

Ale nie jest tak w kategoriach absolutnych że lampa gra lepiej a tranzystor musi być gorszy.To jest bzdura.

A przynajmniej takie są moje doświadczenia.Wiem że są osoby które uważają inaczej i OK.Wolny kraj.

Oczywiscie, ze tak nie musi byc, moga byc niektore tranzystory lepsze.

Inna sprawa, ze ten VTL to pewnie nie jedyne pre lampowe ktore gra lepiej niz bardzo drogie pre tranzystorowe. Z moich doswiadczen wiem, ze mozna miec stosunkowo fajne brzmienie nawet z tanich lampek , czego niestety nie mozna miec z tanich tranzystorow...

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Typowe podejście...

Ja wszystko słyszałem, ja wszystko wiem i ja mam rację...

Nieodmiennie wielu jest "wszechmondrych i wszystkoosuchanych" oraz wypowiada swoje definitywne osądy na temat sprzętów, których nawet nie widzieli przez szybkę...

Ale wiedzą, że... do dyskoteki:)

Wydaje mi się ,że w wypowiedzi kolegi wyczuć można pewną dozę zdziwienia ;)

Na AS to nieprzyzwoita przypadłość ;)

Oczywiscie, ze tak nie musi byc, moga byc niektore tranzystory lepsze.

Inna sprawa, ze ten VTL to pewnie nie jedyne pre lampowe ktore gra lepiej niz bardzo drogie pre tranzystorowe. Z moich doswiadczen wiem, ze mozna miec stosunkowo fajne brzmienie nawet z tanich lampek , czego niestety nie mozna miec z tanich tranzystorow...

Znów się zgadzam z tym że nie napisałem że ten VTL gra lepiej niż bardzo drogie pre tranzystorowe.

Gra równie dobrze jak 2-3x droższe tranzystorowe czyli stosunek ceny do efektu ma na pewno znacznie lepszy.

Na pewno też gra znacznie lepiej niż tranzystorowe pre w podobnej cenie.

Ale nie można wykluczyć niektórych bardzo drogich pre tranzystorowych które zagrają znacznie gorzej mimo kosmicznej ceny.

Nawet mam kilku kandydatów.

A wracając do tego VTL to na tych NOSA-ach gra najlepiej z tych lampowych pre które słyszałem.

Łączy w sobie ogień i wodę.Jest barwa, nasycenie i body ale jest też szybkość, przestrzeń, detal, powietrze.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A wracając do tego VTL to na tych NOSA-ach gra najlepiej z tych lampowych pre które słyszałem.

Łączy w sobie ogień i wodę.Jest barwa, nasycenie i body ale jest też szybkość, przestrzeń, detal, powietrze.

Bo nie sztuką jest po prostu kupić kilka najdroższych lamp i wsadzić je do urządzenia mysląc ,że teraz to ........ łeb urwie i szczena opadnie.

Sztuką jest wiedzieć jakie lampy w jakiej konfiguracji i w jakim sprzecie zagrają najlepiej.

A to jest żmudna praca ale efekty są powalające.

I proszę nie pitolić ,że NOS - y nie mają wpływu na dżwięk i dlatego producenci stosują lampy z obecnej produkcji.

Jeszcze za wcześnie na dobranockę dla grzecznych dzieci ;)

Stosuje takowe bo jest do nich staly dostep a do NOSow nie.

Ukryta Zawartość

te wysterują i cena dobra

Ukryta Zawartość

ja grałem na 6550/kt88 z Kef

na el34 mam tylko 2x100w i 2x50

na el156 też tylko 80w

tak myslałem jako przykłady podajesz typowe monstery typu USA waga 60 kg sztuka 200W na kanał

pytanie było przypomne o koncówki za 7 kzł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

cir, nie mogą się zmienić parametry elektryczne. Może nastąpiło nieporozumienie: zmieniając na starsze lampy ktoś odrazu zmienił na lampę inną ale tego samego typu, tzw zamiennik. Jest masa lamp, które praktycznie są wymienne mimo różnych oznaczeń. Bywa jednak że są one "prawie" takie same a nie identyczne. Różnice mogą być bardzo niewielkie. Np. inaczej podłączone żarzenie, albo żarzenie 12V a nie 6.3V. Czy to wpływa na brzmienie (po dostosowaniu) - tak wpływa, zwłaszcza w hi-end. A jeśli zmieniają się parametry typu prąd podkładu lub inne związane z pracą lampy, to już w ogóle inna historia jest. Bo przeciez to już jest inny wzmacniacz po zastosowaniu takich lamp.

Ciekawi mnie tylko jak takie wymiany się odbywają. Bo jeśli ktoś wymienialampę na inną ale bardzo bardzo podobną i zowie się konstruktorem, to taki konstruktor może nie być świadom, że taka wymiana może nawet uszkodzić wzmacniacz. Moim zdaniem nie powinno się wymieniać lamp na takie które mają inne parametry, a sądzę że osoby które to robią mogą być czasem nieświadome tego, że niektóre parametry sa trochę inne.

profesjonalne serwisy odmawiaja przegladu jesli wyslesz sprzet bez lamp i chcesz aby zrobili serwis , zrobia przegląd tylko na pracujacych aktualne lampach lub nówkach z ich magazynu jesli takowe kupisz z przegladem

według was mozna wsadzic w domu wszystko byle ten sam typ lampy :)

np. AR o ile pamietam odmawia takiego przegladu bez konkretnych lamp

Mozna go odeslac na takowych, przeciez orginalow nie trzeba wyrzucac.

Inna sprawa, ze niektorzy moga wsadzic uszkodzone lampy i sprzet moze polec. Dlatego zawsze wazne by lampy byly najwyzszej jakosci i dokladnnie sprawdzone. Niektore NOSy sluzyly wojsku, medycynie... dawniej wymogi byly scislejsze, zapotrzebowanie wieksze i w niektorych przypadkach jakosc wyzsza, firmy ze soba konkurowaly bo to byl duzy rynek przynoszacy duze pieniadze...a teraz ile nowych lamp sie sprzedaje? Rynek to nieliczne wzmacniacze czy cd lampowe...wielkie halo. Ulamek tego co dawniej. Dodac warto, ze niektore NOSy maja zywotnosc 10000h! Zreszta wystarczy wziac bardzo dobrego NOSa do reki i lampe wspolczesna i od razu mozna ocenic gdzie lepsze materialy uzyte do produkcji.

cir mam wrazenie, ze na sile szukasz dziury w calym.

Wojtek czy nie rozumiesz co pisze ? regulacja ma byc na lampach ktore będą pracowały we wzmacniaczu na stałe a nie na komplecie firmowym ktory jest w serwisie i tam pozostanie a w domu włozysz inne - według firmy to nie bedzie dobrze grało

z tego co słysze obecnie np KT88 z aktualnej produkcji mozna kupic w jakosci nieustepujacej jakimkolwiek NOSom wiec jesli jest odbiorca to pojawia sie tez i dobry towar

zywotnosc lampy jest propocjonalna do warunków w jakich pracuje wiec nie pisz haseł o 10tys godzin , wszystko zalezy od konkretnej konstrukcji, temp w domu, jakosci pradu

ogolnie jakosc lamp była zawsze do dupy -dlatego wygineły a ze słuzyły wojsku i medycynie ? tam jest nawiekszy postep a był moment kiedy spzret zbudowany na nich był najlepszy wiec rownie szybko przepadła tak jak i jakosc sprzetu ktory ograniczała

masz etap fascynacji -rozumiem , ja uwazam ze lampa jest jedynie narzędziem do konkretnych zadan do jakich został zbudowany sprzęt i jesli sprzet jest za słaby to kupujemy inny a nie wkładamy inna lampe

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja wymieniłem prawie wszystkie lampy na NOS z wyjątkiem ECC99 , których po prostu nie ma a zamienniki np.12BH7 grają zupełnie inaczej.

U mnie nie ma recznego biasu tylko full automatyczny sterowany mikroprocesorem.

Sprzet sam testuje lampy i podaje napięcie.

O ile się nie mylę to właśnie tak jest - można wsadzić na miejsce np.12AX7 każdą inną 12AX7.

Nie ma żadnej różnicy w prądach i nie ma znaczenia czy to jest Sylvania,Raytheon,RCA czy Mullard.

Przeglądałem dane techniczne różnych lamp o tym samym oznaczeniu i parametry były takie same.

Oczywiście różnice są ..... ale w brzmieniu.

Poza tym jak ktoś instaluje jakieś nie sprawdzone lampy do sprzętu sam sobie jest winny.

Jak wymieniasz świece żarowe w silniku to nie wkręcasz podobnych świec tylko takie same jak fabryczne.

Można (jak ktoś się uprze) wkręcić do silnika AMG świece od Ursusa i pewnie Merc pojedzie , pytanie tylko jak długo będzie jeżdził.

A tylko ktoś kto miał styczność z lampami NOS (nie prawie NOS) wie ,że lampy z obecnej produkcji nie mają szans w starciu z nimi.

Ja próbowałem różnych lamp (a było ich kilkadziesiąt) z nowej produkcji i NOS i zawsze nowe lampy albo grały gorzej albo mikrofonowały, brzeczały a nawet jedna eksplodowała.

Oczywiście nikogo do niczego nie chcę przekonywać.

Jak ktoś chce to może i lać pod wiatr i powie ,że przyjemny letni deszczyk mży ;)

Cir oprocz lamp mocy sa jeszcze lampy sterujace itd. Moglbym napisac jakie nosy w czym sprawdzales i skad masz taka opinie a nie inna? Bo nosy nie kosztuja tyle bez powodu...to podobnie jak ze sprzetem, tylko tutaj sytuacja jest nawet prostsza bo to sa stare produkty i nie producent ustala ceny a rynek je ksztaltuje. Gdyby nowe lampy byly takie hiper to by nie kosztowaly kilkakrotnie mniej. Nie wiem czemu nie potrafisz lub nie chcesz tego zrozumiec?

Miglbys?

automatyczny bias :) Nie będę się tu wymadrzał, ale tzw. bias automatyczny to jest prawie zawsze. tak się nazywa to nazywa w 90% układów lampowych, że bias jest automatyczny; wynika to wprost z tego że polaryzacja (jakby zasilanie) siatki lampy jest brane z napiecia anodowego. Mówi się o minusie automatycznym. I teraz niektórzy myślą "o cholera, mam automatczyny bias". Ten automatyczny bias był nawet w radiach betowen.

Jeśli zaś posiadasz ktoś wzmacniacz zbudowany tak, że polaryzacja siatki jest jako niezależny układ odseparowany od zasialania anodowego, to to dopiero stanowi podstawę do tego żeby wprowadzić jakieś inteligentne ustawianie basu - czyli takie dobranie napięcia stałęgo na siatce, żeby uzyskać zadany prąd na anodzie. Ile jest takich ukłądów? Ja tego nie wiem. W DIY jak na lekarstwo, nikt prawie takich rzeczy nie buduje. Czy takie coś jest stosowane w produkcyjnych wzmakach? Nie wiem, pewnie takie są. Skoro jest tam jakiś mikroprocesor - to pewnie właśnie to jest taki układ.

Dla mnie cała zagadka polega właśnie na tym, że większość ukłądów lampowych, nawet tych w drogich już wzmakach tych po 10K 20K to są dość proste klasyczne układy. Nie twierdzę że to jest ściema, o nie. Ale daje to ndzieję, że skoro sam zrobiłem układ gdzie stabilizowane jest wszystko, nawet napięcia anodowe (kosztowało mnie to dziesiątki spalonych tranzystorów mosfet zeby osiągnąć taką stbilizację) to mam urządzenie nietypowe i inne chociaż w dziedzinie konstrukcji. Testowałem zresztą wpływ stabilizacji wysokiego napięcia na pre opartego na ukłądzie audio note na ecc83. Dorobiłem do niego taką stabilizację. I to co się stało - to jest to czego oczekiwałbym za zakup pre za np. 10K. Ale we wzmakach za 10K tego nie ma - jest to samo co we pre na allegro za 800zł. Nie twierdze ze to jest ten sam dzwiek. Bo w tej dziedzinie liczy się wiedza tajemna: np. rozmiezczenie elementów, geometria chasiss, jakość połączeń itp.

Lampy to jest coś wspaniałego. jeśli do moich kolumn nie dopasuję końcówki lampowej (tu akurat moje doświadczenia są skromne) to i tak kupię z czasem inne kolumny do tego celu, coś do SET.

(jako alternatywny zestaw do słuchania wieczorem :) )

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Jeśli zaś posiadasz ktoś wzmacniacz zbudowany tak, że polaryzacja siatki jest jako niezależny układ odseparowany od zasialania anodowego, to to dopiero stanowi podstawę do tego żeby wprowadzić jakieś inteligentne ustawianie basu - czyli takie dobranie napięcia stałęgo na siatce, żeby uzyskać zadany prąd na anodzie. Ile jest takich ukłądów? Ja tego nie wiem. W DIY jak na lekarstwo, nikt prawie takich rzeczy nie buduje. Czy takie coś jest stosowane w produkcyjnych wzmakach? Nie wiem, pewnie takie są. Skoro jest tam jakiś mikroprocesor - to pewnie właśnie to jest taki układ.

Jak chociaż trochę postudiujesz schematy wzmacniaczy lampowych, to na pewno zmienisz zdanie.

Ja siedząc w DIY robiłem również preampy z fixed-biasem, i był to zarówno minus, jak i plus na siatce sterującej.

Ja bardziej stawiam pytanie, niż wyrażam zdanie. Nawet napisałem "Ja tego nie wiem". Po prostu nie zadałem sobie trudu analizy wielu produktów w sklepach pod tym kątem, bo mi to nie potrzebne, nie zależy mi na tym. Ale szukają jakichś rozwiązań, lub patrząc na to co ludzie robią, widać od lat dość podobne klasyczne schematy. Nie zaprzeczam, że technologia powoduje że w urządzeniu bardzo kosztownym pewne rzeczy działają z korzyścią. Sam zresztą niejednokrotnie się o tym przekonywałem w różnych aspektach audio.

Być może moja wypowiedź była zbędna

Mam tranzystory (hybryda) ;)

napisałes o ustawianiu biasu a ja jestem przyzwyczajony ze dotyczy to zawsze lamp mocy stad sie nie zrozumielismy, ok masz hybryde i piszesz o pre lampowym

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Być może moja wypowiedź była zbędna

Zapraszam do lektury.

Może poniższe trochę wyjaśni twoje wątpliwości:

Ein Röhrenverstärker stellt viel höhere Anforderungen an das Netzteil als ein normales Transistorgerät. Röhren benötigen hohe Betriebsspannungen für ihre Anoden – in unserem Falle mehr als 350V - und außerdem Heizspannungen mit großem Strombedarf. Beim P 10-2 werden für diese sehr unterschiedlichen Aufgaben getrennte, spezialisierte Netzteile eingesetzt. Beiden Netzteilen gemeinsam ist der grundsätzliche Aufbau als Hochfrequenz-Sperrwandler. Mit dieser Schaltungsart werden die bei klassischen Netz-Transformatoren unvermeidbaren, niederfrequenten Brummstörungen wirkungsvoll vermieden. Bei der Heizung verwenden wir eine hochgenau stabilisier­te Gleichspannung mit „Softstart“. Dies verhindert ebenfalls Brummeinkopplungen und garantiert darüber hinaus einen schonenden Betrieb der Röhren, die sanft angeheizt und immer mit der optimalen Heizspannung betrieben werden, unab­hängig von Netzspannungsschwankungen. Eine lange Lebensdauer der empfindlichen Verstärkerröhren ist damit garantiert. Ein Mikroprozessor überwacht ständig das gesamte System. Auch die Anodenspannung ist sehr genau elektronisch stabi­lisiert. Zusätzlich werden die Anodenspannungen kanalgetrennt mit passiven Filterschaltungen und extrem bemessenen Siebkondensatoren (200iF/450V) auch von kleinsten Störresten befreit

Pozdrawiam

napisałes o ustawianiu biasu a ja jestem przyzwyczajony ze dotyczy to zawsze lamp mocy stad sie nie zrozumielismy, ok masz hybryde i piszesz o pre lampowym

Tak mam lampowy Pre i Cd a końcówki to hybrydy ;)

Stąd nie zrozumielismy sie ;)

Cir oprocz lamp mocy sa jeszcze lampy sterujace itd. Moglbym napisac jakie nosy w czym sprawdzales i skad masz taka opinie a nie inna? Bo nosy nie kosztuja tyle bez powodu...to podobnie jak ze sprzetem, tylko tutaj sytuacja jest nawet prostsza bo to sa stare produkty i nie producent ustala ceny a rynek je ksztaltuje. Gdyby nowe lampy byly takie hiper to by nie kosztowaly kilkakrotnie mniej. Nie wiem czemu nie potrafisz lub nie chcesz tego zrozumiec?

Miglbys?

Miglbys?

na co mam odpowiadac ? sadzisz ze nie odrozniam lamp mocy od pozostałych :)

jarek napisał o biasie a zwyczajowo dotyczy to pojecie lamp mocy

słyszałem zarówno poprawe po wsadzeniu NOSów jak i po zmianie parametrów pracy "zwykłych" lamp i układów im towarzyszacych - teraz wymysl co jest lepsze w brzmieniu

a cene na NOS robi sie tak jak cene NOSów w kazdym hobby -trzeba nakręcic rynek

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Poniżej opis jak działa układ w końcówkach mocy:

Revolutionäre Schaltungstopologie

Die M 10 verfügt über ein weltweit einmaliges Schaltungskonzept. Die gesamte Spannungsverstärkung erfolgt mit Hilfe von Röhren. Sämtliche Röhren arbeiten im Class A-Betrieb, woraus ein sehr harmonisches Klangbild resultiert und die musikalischen und tonalen Vorteile der Röhrentechnik den Charakter der M 10 bestimmen. Die Eingangsstufe ist als symmetrischer Differenzverstärker in Vollröhren-Kaskodeschaltung ausgelegt. Die Stromverstärkerstufen sind eingangsseitig mit MOSFET-Treibertransistoren aufgebaut, die hinsichtlich ihrer Kenn-liniencharakteristik hervorragend mit den Spannungsverstärkerstufen harmonieren. Auf der Ausgangsseite sind die Stromverstärker mit insgesamt 20 extrem leistungsfähigen Ringemitter-Bipolartransistoren bestückt. Diese Transistoren erfüllen höchste Anforderungen hinsichtlich Stromlieferfähigkeit und Bandbreite.

No nie wiem czy wyjaśni wątpliwości... :-)

Też tak myślę ale warto było spróbować ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.