Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma lub LED 50-60 cali. SAMSUNG czy SHARP ?

tomek36

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję pomocy i podpowiedzi, bo po lekturze sieci mam już mętlik.

Najbardziej cenię; głęboką czerń, kolory, ostrość. Mniej więcej w takiej kolejności :-)

Oczywiście MPEG-4 to podstawa, pełna kompatybilność z internetem i wejścia HDMI- to oczywiste, ale z 3D to już się totalnie zastanawiam, nie wiem czy gra warta świeczki ... napiszcie- jak często w praktyce z tego korzystacie ?

Odświeżanie rzędu kilkuset Hz to by się już w ogóle przydało, by obraz przy obrocie kamerą przestał w końcu prostacko przeskakiwać, ... ale to już chyba zbyt duży wydatek.

Budżet będę miał coś w okolicy 5 k.

Będę wdzięczny za pomoc.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje i ich kolejność - jak najbardziej plazma. Panasonic gdyż ten producent robi je najlepsze. Mnie 3D totalnie nie bawi i dlatego kupiłem model bez tej funkcjonalności (G30). W ofercie 2012 (seria 50) wszystkie miały 3D ale poczekaj do czerwca kiedy na rynku pojawi się seria 60. Z zapowiedzi widzę że będzie model S60 bez 3D.

Najbardziej cenię; głęboką czerń, kolory, ostrość. Mniej więcej w takiej kolejności :-)

W takim razie LCD/LED odpada. Biorąc pod uwagę jakość pozostaje Panasonic lub Samsung, gdzie ja bym stawiał na tego pierwszego. Design może ma ciekawszy i Samsung, ale obraz to już tylko Panasonic.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Odświeżanie rzędu kilkuset Hz to by się już w ogóle przydało, by obraz przy obrocie kamerą przestał w końcu prostacko przeskakiwać, ... ale to już chyba zbyt duży wydatek.

Obraz będzie przeskakiwał (judder), przynajmniej w filmach. Bo tutaj nie włączysz sobie upłynniacza (wstawianie klatek powodujące tzn teatrzyk), a tylko to pomaga. Panasonic nie jest wyjątkiem, ale jest to w miarę zminimalizowane. Lepsze to niż nierówne podświetlenie i przeciętna czerń z LED za te same pieniądze. Jak chcesz mieć i to i to, trzeba zainwestować w wysoki model Sony z lokalnym wygaszaniem, czyli prawie 2x tyle. Tam jest upłynniacz bez efektu teatru i głęboka czerń.

Biorąc pod uwagę jednak wielkość ekranu, to tylko i wyłącznie plazma bo za te same pieniądze kupisz lepszy tv w podobnym rozmiarze.

Odświeżanie rzędu kilkuset herców w praktyce nie ma sensu, bo: telewizja jest nadawana w 25-50 kl/s, dvd - podobnie, bluray - 24 kl/s (czasami 25-50), itd., więc sztucznie generowane klatki powodują denerwującą nadpłynność (tym bardziej widoczną im mniej kl/s jest w oryginale).

Wystarczy, żeby telewizor poprawnie rozpoznawał źródło (24/25/30/50/60... kl/s) i nie powinno być "skakania" - no chyba, że materiał kiepsko nakręcony.

• Moderatorzy

Potrzebuję pomocy i podpowiedzi, bo po lekturze sieci mam już mętlik.

Oczywiście MPEG-4 to podstawa, pełna kompatybilność z internetem i wejścia HDMI- to oczywiste, ale z 3D to już się totalnie zastanawiam, nie wiem czy gra warta świeczki ... napiszcie- jak często w praktyce z tego korzystacie ?

Budżet będę miał coś w okolicy 5 k.

Będę wdzięczny za pomoc.

kup wysoki model LG led z serii 7, spełni wszystkie twoje oczekiwania, za 4,5 kln masz chyba 47 cali

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Tylko wymagania są takie, że tv ma mieć głęboką czerń... Więc raczej bez jaj z tym LG 47' za 4,5k :)

Za 4k ma 50' Panasonica ST50 a za niecałe 5,5k 55ST50 / 50GT50.

• Moderatorzy

Tylko wymagania są takie, że tv ma mieć głęboką czerń... Więc raczej bez jaj z tym LG 47' za 4,5k :)

Za 4k ma 50' Panasonica ST50 a za niecałe 5,5k 55ST50 / 50GT50.

.... ale pojechałeś....., widziałeś wogóle obraz na jakimś lepszym LG ?

Tak, np na tym którego oglądasz, bo mamy takie same modele. To model na tym samym poziomie co nowe plazmy Panasonic, przynajmniej pod względem kontrastu.

Jak chcesz te nowe LG (same krawędziówki, od góry do dołu) porównywać ze swoim LG albo z plazmami Panasa, to gratuluję poczucia humoru :)

• Moderatorzy

Tak, np na tym którego oglądasz, bo mamy takie same modele. To model na tym samym poziomie co nowe plazmy Panasonic, przynajmniej pod względem kontrastu.

Jak chcesz te nowe LG (same krawędziówki, od góry do dołu) porównywać ze swoim LG albo z plazmami Panasa, to gratuluję poczucia humoru :)

może masz racje.

Odświeżanie rzędu kilkuset herców w praktyce nie ma sensu, bo: telewizja jest nadawana w 25-50 kl/s, dvd - podobnie, bluray - 24 kl/s (czasami 25-50), itd., więc sztucznie generowane klatki powodują denerwującą nadpłynność (tym bardziej widoczną im mniej kl/s jest w oryginale).

Wystarczy, żeby telewizor poprawnie rozpoznawał źródło (24/25/30/50/60... kl/s) i nie powinno być "skakania" - no chyba, że materiał kiepsko nakręcony.

"Don111" i "Soryu" ... jestem lekko zbity z tropu ... bo w salonie SONY hipnozowali mnie telewizorem 800Hz i miał doskonałą płynność, więc to nie decydował parametr częstotliwości tylko ten upłynniacz ??. Ten upłynniacz to to samo co to lokalne wygaszanie o którym piszecie ??

A zasadniczo czym się między sobą różnią Panasonic ST, VT i GT ??

Jakościowo (od najlepszych) jest V, G, S.

Seria S tak ostro poszła do góry, że Panasonic postanowił wycofać z oferty serię G.

Druga litera T oznacza, że pracuje w 3D.

"Don111" i "Soryu" ... jestem lekko zbity z tropu ... bo w salonie SONY hipnozowali mnie telewizorem 800Hz i miał doskonałą płynność, więc to nie decydował parametr częstotliwości tylko ten upłynniacz ??. Ten upłynniacz to to samo co to lokalne wygaszanie o którym piszecie ??

A zasadniczo czym się między sobą różnią Panasonic ST, VT i GT ??

Nie. Lokalne wygaszanie to co innego - to odpowiada za kontrast (czerń). W nocy nie widzisz ekranu, teraz takich LED już nie robią raczej z powodu oszczędności albo są takie namiastki jak wygaszanie strefowe ale w krawędziowym LED (np 16 stref), a to działa dużo gorzej od full LED (kilkadziesiąt/kilkaset stref). Tym pierwszymi nie warto sobie zawracać głowy.

Większość LED w sklepie wygląda super ale przy zgaszonym świetle czar pryska, na czarnym tle widzisz zamiast czerni szarość albo granat z "chmurkami" (cloudingiem), nierównym podświetleniem.

Herce to tylko marketing. 800hz to ten Sony nie ma, może 400hz. Patrząc na to - to Panasonic ma 2000hz :)

Może być tv z 200hz, który lepiej obrabia obraz od tego z 400hz (mowa o LED, porównań plazmy i LED się nie robi na podstawie hercy). Generalnie płynnością nie ma się co przejmować - jest bdb obecnie, ale musisz wiedzieć, że tej płynności nie uświadczysz w filmach bo powstaje efekt teatrzyku, nienaturalnego ruchu. Wykorzystasz go np w sporcie lub np programach przyrodniczych, tutaj jest elegancko. Trzeba tylko zwracać czy nie ma np mikroprzycięć, zniekształceń obrazu przy przesuwie kamery, różne marki różne te swoje upłynniacze stosują. Sony ma bardzo dobry akurat (bez efektu teatru), ale nie kupisz takiego wysokiego modelu tej marki z ekstra czernią i o dużej przekątnej jak Panasonic, nawet w zbliżonej kwocie.

Przed zakupem LED koniecznie musisz obejrzeć dany egzemplarz przy zgaszonym świetle, albo prawie w całkowitej ciemności na materiale z ciemnymi scenami lub nawet całkowicie czarnym tle. Wtedy ocenisz czy nie ma cloudingu oraz jak dobra jest czerń na danym tv (tylko uwaga na niektóre modele, na czarnej planszy wyłączają ekran i nie sposób tego ocenić). Z plazmą nie ma tego problemu, czerń jest super, bez przebarwień i jest równiutkie podświetlenie matrycy.

bardzo wysokie modele led po kalibracji dają dobre kolory i mają swietną płyność mowa tu o hx850, es8000 tylko kosztują za 55 cali 6,5tyś wzwyż. panasonic 55st50 kosztuje ok 5tyś i w niektorych aspektach obrazu jest lepszy od wyzej wymienionych. jestem posiadaczem panasonica gt20 i uważam że st50 jest jeszcze bardziej udanym telewizorem niewiele mu brakuje do vt50 najlepszego tv jaki zrobił panasonic

Do tego co opisałeś to tylko Panasonic 55st50:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po zgłębieniu lektury pojawiły się obawy;

1. Cytat z forum "hdtv" : "... za chwile się zdenerwuję i wywalę przez okno tego nowego st50 bo nie mogę go oglądać. Obraz mi pływa - tak jak by miał to mikro przycięcia to przyśpieszenia obrazu. Mam bardzo wrażliwy wzrok i bolą mnie od tego oczy - ani meczu ani filmów nie mogłem za bardzo oglądać - a w takiej sytuacji piekną czerń czy piękne nasycone kolory mam gdzieś, wolał bym gorsze parametry ale z niepływającym i nieskaczącym obrazem. Jedynie na Eurosporcie HD - Tenis pięknie chodzi - to fakt." A może gość nieodpowiednio skalibrował ??

Ludzie, którzy, jak twierdzą, z plazmami mają realny stały wielogodzinny kontakt radzą "dotrzeć" plazmę ok. 300 godz. na tzw. "spokojnych parametrach obrazu". CZY W PAŃSTWA OCENIE JEST TO POTRZEBNE ?

2. W sprawie powidoków i wypaleń- drugie, jak rozumiem, jest nieodwracalne, a czy pierwsze można zlikwidować puszczając wielogodzinne "kalejdoskopy" ?

3. Czy pierwsze kilkaset godzin powinno się oglądać na obrazie rozciągniętym na całości ekranu (np w zoomie) by uniknąć powyższego ?

4. Czy w seri ST 50 ekran jest szklany czy z pleksi ?? Ponoć przy pleksi łatwo uszkodzić powłokę antyrefleksyjną,

5. ktoś pisał o "migotaniu" obrazu w plazmach. Czy to jakiś relikt przeszłości czy, nie daj Boże, ich cecha ??

6. I czy w końcu polecany model ST ma w ustawieniach zaawansowanych regulację odświeżania 50 i 100 hz czy nie ??

Będę wdzięczny za fachowe porady.

1. Nic nie trzeba docierać, oglądasz normalnie. Choć należy unikać statycznych obrazów w miarę możliwości.

2. A po co ? Powidoków nie widać albo widać tylko w specyficznych scenach, same zejdą przy oglądaniu normalnym tv (innego kanału bez loga itp).

3. W całości, nie musisz zooma, jest opcja aby obcinać minimalne czarne pasy z boków/góry.

4. Szkło.

5. Od zawsze było i będzie. Pytanie czy to widzisz ? To nie tv 50hz, 95% osób nie widzi migotania, ale są i bardziej wyczuleni. Jak widzisz migotanie w tv 100hz dobrej marki to tutaj też zobaczysz.

6. Nie ma, miałem to w starym modelu Panasonica. Plazma nie ma żadnych herców tak naprawdę. Ani 50 ani 100hz, tylko 600 a teraz 2000/2500hz, tyle że nie jest to odpowiednik herców z LED.

Po zgłębieniu lektury pojawiły się obawy;

1. Cytat z forum "hdtv" : "... za chwile się zdenerwuję i wywalę przez okno tego nowego st50 bo nie mogę go oglądać. Obraz mi pływa - tak jak by miał to mikro przycięcia to przyśpieszenia obrazu. Mam bardzo wrażliwy wzrok i bolą mnie od tego oczy - ani meczu ani filmów nie mogłem za bardzo oglądać - a w takiej sytuacji piekną czerń czy piękne nasycone kolory mam gdzieś, wolał bym gorsze parametry ale z niepływającym i nieskaczącym obrazem. Jedynie na Eurosporcie HD - Tenis pięknie chodzi - to fakt." A może gość nieodpowiednio skalibrował ??

.

To brzmi jak problem z ifc.

Dokladnie użytkownik prawdopodobnie nie właczył Inteligent Frame Creation, funkcja która widocznie poprawia stabiloność ruchomego obrazu. Czasem za przyciecia odpowida sygnał, miałem taki okres uztkowania że obraz niemalże się zatrzymywał i była to wina nadawcy, zadzwonilem do operatora kablówki i teraz wszysko jest ok. W ocenie obrazu tv sygnał jest bardzo ważny, najlepszy telewizor zaswieci kiepsko na słabym sygnale.

Co do wpisu z forum hdtv, trzeba pamietać że nie ma produktów idealnych, i chyba każde nawet najlepsze urządzenie ktoś tam krytytuje. Jeśli mimo wszytsko większość opnii jest pozytwna to na pewno warto się takim produktem zainteresować. W tv jakość tego co widzisz w dużym stopniu można "regulować" odlegloscią od miejsca siedzenia. Tutaj to zawsze subiektywna ocena. Według mnie jak masz 4 -4,5 m od miejsca siedzenia do telewizora to 55cali może być. Chyba że będziesz oglądał z bd wowczas może być jeszcze bliżej.

Dziękuję za pomoc- zwłaszcza tą merytoryczną, esencjonalną.

Kusicie Panowie, kusicie tą 60", pewnie poczekam, bo rozmiar (wbrew życzeniowej opinii) ma jednak znaczenie :-).

Jedyne nad czym się jednak nadal zupełnie waham to kwestia 3D ...... (ocena zmagania się pod kątem kompatybilności tv z okularami, żywotności samych okularów, ich awaryjności, ewentualnego bólu oczu / głowy, tudzież jakaś jeszcze inna podpowiedź- na pewno doprecyzowałyby mój wybór.

Jeśli myslisz o st50 okularów w zestawie nie ma. Jak plazmie masz tutaj technologie aktwnych okularów. Przy podanym zródłowo sygnale 3d obraz wygląda jak przez okno, nie ma migotania natomiast ogolnie jest minimalnie przyciemniony, przy wieczornym oglądaniu nie powinno być problemu. Na moje oko wyglada to lepiej niż technologia pasywna która jest tańsza i okulary są w zestawie.

Odbiór samego 3d subiektywna ocena, mam panasnica 3d ale okularów nie dokupiłem, ponieważ przy oglądaniu w sklepie 3min juz mnie bolało oko. Pamietaj że plazmy to telewizory które same z siebie mają świetną głębie i plastyczność, co daje sugestwny efekt "perspektwy w głąb ekranu". Oczywiście im lepsza plazama tym lepiej z tym wrażeniem.

Ale s60 bez technologi ciemnego panelu neo plasama i technologi infinity black pro które odpowiada za sukces plazm panasonica. Jak plazma to tylko z ciemnym panelem od zeszłorocznego g30 w góre, s20 s30 sporo brakuje.

W Stanach s60 ma być panel "standardowy" w Europie pewnie też

Ukryta Zawartość

Do autora wątku jak myśli o plazmie warto barć st50

Ukryta Zawartość

Stachus, z podanej przez Ciebie stronki wynika wprost, że ST60 będzie z Neo-Plasmą i Infinity Black Pro a S60- bez- i to jest bardzo ważna informacja, ponieważ różnica między modelami S60 a ST60 to oprócz kwestii 3D jeszcze nade wszystko (jeśli dobrze Cię zrozumiałem) zasadnicza różnica jakości obrazu, pytanie; czy w S50/ST50 jest tak samo ???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.