Skocz do zawartości
IGNORED

Pianka montażowa - tłumienie obudowy zam

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktokolwiek spotkał się z zastosowaniem pianki montażowej do wytłumienia wnętrza obudowy (zamkniętej)?

Mój pomysł jest taki - zmontować obudowę, wytłumić matą bitumiczną (papą) - a może i to nie?, od terminali do głośników położyć cienkie plastikowe rurki, aby później przeciągnąć nimi kable i wypelnić całość obudowy pianką, zostawiając miejsce na głośniki (pod nie można by ew. później wybrać nadmiar pianki). Moim zdaniem pianka ma wiele zalet w stosunku do np. wełny mineralnej:

- usztywni konstrukcję w całej objętości

- wciśnie się w szczeliny uszczelniając

- optymalnie (maksymalnie) wygłuszy

- jest dobrze przyczepna do drewna i elastyczna

- chyba taniej wyjdzie

Problemem może być dobór rodzaju pianki (jeżeli są różne).

Pianka montażowa, papa?

Może jeszcze zbijesz obudowę papciokami? :-)

Pianka montażowa się nie nadaje, to ma tłumić, a taka pianka jest sztywna i po prostu zmniejsza objętość. Równie dobrze można zalać cementem będzie to samo.

Oto tekst ze strony firmy produkującej piankę (podkreślenie moje):

Profesjonalna, pistoletowa, całoroczna, jedno-składnikowa, poliuretanowa pianka montażowo-uszczelniająca, charakteryzująca się jednolitą strukturą porów, niską chłonnością wilgoci, a także doskonałymi parametrami w zakresie _izolacji_ termicznej i _AKUSTYCZNEJ_ Wyróżnia się wysoką gęstością, zwartą strukturą i stabilnością wymiarową, w skutek czego gwarantuje trwałe i mocne wiązanie. Posiada dobrą przyczepność do typowych materiałów budowlanych, takich jak: drewno, beton, ceramika, gips, szkło, metale, tworzywa sztuczne (poza polietylenem i polipropylenem).

Stąd mój pomysł.

Czym się różni papa od maty bitumicznej? Jeden gościu wytłumiał rezonanse w klonie ProAc 2.5 właśnie papą.

Gdyby budowali z Ytonga dawno byliby już w siódmym niebie - jak głosiła reklama :)))

Ale w końcy nawet jachty budowano z siatkobetonu. Więc czemu nie kolumny? (a pianka pod okna i papa na dach).

pozdr.

Ps. Chyba nikt nie sprawdzał pianki w roli materiału stratnego albo usztywniającego (gdyby miała większe pory możnaby zalewać cala kolumnę i byłaby od razu konstrukcja jak B&W Matrix ;)))

byc moze pianka to nie jest najlepszy pomysl ale po co od razu takie kpiny?... a co do materiału na obudowe to beton (moze nie komurkowy) akurat jest podobno znakomity. Nie zabijajcie inicjatyw (nawet tych z pozoru dziwnych). Kiedyś mialem pomysl aby zrobic wyłożyc wnetrze kolumny dojzalymi szyszkami sosnowymi :) - mysle ze mialyby doskonale wlasciwosci wytlumiajaco-rozpraszające :))). Moze ktoś sprawdzi?

Na diyaudio.com gościu po prostu odpowiedział mi, że pianka rozprężająca nie nadaje się na materiał wytłumiający, bo ma zamkniętą, a nie otwartą strukturę porów. Wszystko.

P.S. Ponoć złośliwość bywa miarą inteligencji, ale mowa tu chyba raczej o potencjale niż bezpośrednim przejawieniu - wtedy jest raczej miernikiem frustracji. Czym spowodowanej? Teraz mnie cisną się złośliwe komentarze. Ament. Amenp.

Panowie, a co Wy się tak od razu obrażacie?

Dostałeś odpowiedź, a przy okazji kilka żartów (nie ważne na jakim poziomie).

Swoją drogą zastanawiam się czasami czy to nie forum dla przedszkolaków.

Nie dostałem merytorycznej odpowiedzi z uzasadnieniem dlaczego (tak jak na diyaudio.com). Jeżeli ktoś nie pisze, dlaczego uważa tak, czy inaczej, to równie dobrze mógł sobie odpowiedź wymyślić (chyba, że sprawdził w praktyce, ale tego też nikt nie napisał). Sprowadzanie tematu do kpin to chyba za mało na uznanie tego za odpowiedź - w końcu nie pisałem o pomyśle na lepienie kondensatorów z plasteliny czy malowanie membran farbą kredową.

A poza tym wcale się nie obraziłem - tylko wnerwiło mnie to, że jak dwóch wyśmieje, to trzeci, który akurat wie do wątku nie zajrzy, bo pomyśli, że koleś dostał już odpowiedź i się cieszy.

Dla przykładu - pisałem kiedyś o obudowie z rur PCV, co oczywiście również było bardzo zabawne, tymczasem na stronach www.melhuish.org i www.quarter-wave.com są opisane konstrukcje ludków - linie transmisyjne z wykorzystaniem właśnie grubościennych rur PCV.

Zresztą nieważne - EOT.

" aby później przeciągnąć nimi kable i wypelnić całość obudowy pianką,"

Raczej to, a rozumisz, jakie pytanie, taka odpowiedź. Po za tym kolejny raz, jar1, nic nie wnosisz do tematu. To już jest nudne.

szczęściu Tobie polecam odwiedzić google i sięgnąć pamięcią do szkoły podstawowej, zanim zadasz pytanie.

• 2 miesiące później...

Wychodzi na to, że wszyscy czekają na gotowe, oprócz jednego, który sam kombinuje. I myślicie, że japońce pianki nie próbowali w czasie prób i testów?

Wydawało mi się że już odpowiedź była na to pytanie - a tu nie widzę pointy :))) Lukar wykasował czy co?

Pianka ma zamknięta strukturę. Jest porowata ale jakby ciut za mało. Tworzywo o dużej sztywności ale jednocześnie otwartej strukturze dość dużych porów (cos jak ser szwajcarski w którym dziur jest więcej niż sera) mogłoby być niezłym materiałem wytracającym energię jak w tłumiku samochodowym (tam też zresztą włókno szklane lub stalowe), a przy tym nie sprężyste. Co jak twierdzi Audiophysic zapobiegłoby "oddawaniu" energii przez takie tworzywo odkształcające się sprężyście (nie wnikam w to na ile jest sensu w takim stwierdzeniu). W każdym razie pianka do okien nie spełnia warunku dostatecznej przejrzystości akustycznej.

pozdr.

Ale może pumeks by się nadał? A serio to ciekawe kiedy ktoś spróbuje użyć aerożelu. Tylko na razie to pewnie trochę drogie jest. Jęsli właściwości akustyczne ma takie jak termiczne to żegnaj wato :)

A styropian? Ponoć ma słabe własności akustyczne, ale jakby tak wypełnić nim CAŁĄ obudowę? W końcu dźwięk w liniach transmisyjnych spowalnia się właśnie styropianem m. in. Ale tam dają raczej granulat (luźne kulki).

Co do pianki - można by ją dać w rogach pudła jako uszczelnienie i zmniejszenie fal stojących.

Nie znam się na budownictwie - może są jakieś tanie materiały plug'n'play "z tubki" o otwartej strukturze porów? Jakieś propozycje?

Chyba mnie trochę poniosło z tym, że tak "się robi" - to raczej moje prywatne wizje, bo mi się gęstość zgadzała z wymaganą. :-D

Ale, jak już, to można by go wsypać w część TL w kształcie "U", a na wlocie i wylocie dać osłonę np. z jednej warstwy przezroczystej akustycznie tkaniny (rzadka wełniana, lub taka na osłony głośników).

jak chcesz się w budowlankę bawić to znakomicie tłumi wełna szklana, tylko musisz ją włożyć w np folię żeby Ci jej kawałki nie latały po pokoju (przy b-r).

izolowałem strych taką wełną i jak skończyłem, to do kumpla który stał 2 m ode mnie trzeba było niemalże krzyczeć. teraz powinny być już jakieś wełny "niekruszące" się.

Właśnie mam chyba coś takiego - podczas likwidacji jednego sklepu z art. budowlano-wykończeniowymi udało mi się kupić pokaźny zwój żółtej wełny (waty) mineralnej za 3 zł. Ale akurat robię obudowę zamkniętą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.