Skocz do zawartości
IGNORED

Różnica pomiędzy HD-580 a HD-600

Boruszewski

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że temat ww słuchawek był już wcześniej poruszany, ale chciałbym poznać konkretne różnice instniejące między wspomnianymi modelami. Czy ktoś ma doświadczenie na tym polu ?

HD580 różnią się od HD600 tańszymi plastikami w obudowie, co czasem powoduje delikatny rezonans przy określonych częstotliwościach; dźwięk jest trochę mniej przestrzenny i o włos bardziej stłumiony - te cechy wynikają z zastosowania gęściej zabudowanych plastikowych kratek zamiast metalowych. Popularnym upgradem jest zastąpienie ich kratkami od HD600 (koszt - zaledwie kilka $), co dźwiękowo zbliża te słuchawki jeszcze bardziej.

Przetworniki są takie same, ale do HD600 przechodzą bardziej rygorystyczną kontrolę jakości. To powoduje, że czasem warto posłuchać kilku HD580, bo mogą się trafić lepsze lub gorsze - ale różnica będzie minimalna.

Aha, jeszcze jedno - HD600 mają trochę poprawione gniazdka połączeniowe. W HD580 takie konektory pojawiły się dopiero w drugiej serii.

Odnośnie selekcji przetworników- czy w wypadku HD-580 nie ma ryzyka, że jeden przetwornik będzie np. przy 6k grał nieco głośniej od drugiego ? Tzn. czy model 580 jest zawsze "symetryczny" ? Z doświadczenia wiem, że np. Tonsil przoduje w produkcji takich "nierównych" słuchawek...Na ile zauważalne są róznice pomiędzy różnymi egzemplarzami HD-580 i czym się objawiają ? Jak rozumiem "sześćsetki" nie mają takich wad (?)

z góry dziękuję

Chyba porównanie z Tonsilem nie jest do końca trafne. To tak jak martwić się, że mercedes E200 pali tyle co polonez.

Wejdź na headphone.com do działu products i porównaj sobie wykresy L/R. HD600 też nie są idealnie równe, ale to jeszcze nic w porównaniu z HD650, gdzie przetworniki dobierane są parami.

No i co z tego, skoro grają tak, że klękajcie narody.

Z zasady nasz słuch ma wieksze ułomnosci niz wykresy btych słuchawek..wiec tak na 100 procent to bym ich nie brał pod uwage....Co ciekawe tak wszyscy chwala hd650..ja ich nie chwale po prawie 4 latach z 600 na uszach nowe 650 wydaja mi sie mulaste i odbiegajace od neutralnosci..choc po czasie trudno sie od nich oderwac:):)

Moim zdaniem 600 od 580 roznia sie o wiele wiecej. Przede wszystkim najnizszy bas. 600tki maja go wiecej i lepiej kontrolowanego. Druga rzecz przestrzennosc, zdecydowanie lepsza w przypadku 600tek. Lepsza jest rowniez jakosc wysokich tonow, 600tki maja bardziej subtelne, oddaja wiecej szczegolow i smaczkow wysokotonowych.

Dla mnie roznica ta rok temu byla warta roznicy w cenie, a powiem, ze poszedlem po 580tki i wrocilem z 600tkami :-)

Sprzed odsluchowy w salonie [tia MediaMarkt salonem] wyjscie sluchawkowe z 2ES Sonyego i kilka wlasnych plyt, ktore lubie [niekoniecznie najlepiej nagranych, ale u mnie sprzet jast dla muzyki nie na odwrot].

Roznice byly slyszzalne na kazdym materiale.

Moim zdaniem przy takich roznicach raczej nie wchodzi w gre aby byly to te same przetworniki inaczej zaaplikowane.

A tak wlasnie skojarzylem, ze jezeli masz MM gdzies w poblizy to idz posluchaj, sam sobie wyrobisz opinie.

Na oficjalnej stronie sennheisera sa wykresy charakterystyk HD 580 i 600. Sa one IDENTYCZNE. Nie sadze, ze to blad redakcji ale po prostu sa to te same sluchawki w roznych opakowaniach.

Czy sa badane indywidualnie i parowane? Dobre pytanie. Szczerze mowiac nie wiem. Wiem zas, ze wiele firm produkujacych kolumny paruje je albo po produkcji albo paruje uzywane podzespoly. Jedna z firm, ktora na pewno nie paruje kolumn jest Triangle i sie tym chwali - uzywaja tak dobrych podzespolow kontrolowanych na wejsciu, ze parowanie podobno nie potrzebne.

Tak przy okazji - charakterystyki labolatoryjne HD 600 sa gorsze niz AKG 501, szczegolnie co do liniowosci w zakresie wysokich tonow. Ale kto dba o wykresy ; - )

pzdrw

soso

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

zgadzam sie z poprzednikami: HD 580 graja o wilele gorzej od HD 600 sam kupujac porownywalem oba modele i rozne egzemplarze potem kiedy kumpel poszedl po HD 650 i cala droge powtarzal mi ze beda na pewno lepsze bo to postep technologiczny itp i okazalo sie ze... kupil 600-tki(!) w 100% przyznaje racje Piotrkowi608 650-tki sa mulaste mniej szczegolwe i ja na pewno kupilbym 600-tki a dodam ze idac z kumplem do sklepu rozpatrywalem mozliwosc sprzedania swoich 600-tek...

*

Mysle, ze HD 650 sa po prostu mniej agresywne w pierwszym sluchaniu i stad problem.

Pamietam kiedy wybieralem swe pierwsze dobre sluchawki 15 lat temu a byly to flagowe AKG to czulem sie niepewnie bo dwa razy tansze sennheisery zdawalu sie miec lepsza dynamike, jasniejsza gore i silniejszy bas. Po prostu epatowaly dzwiekiem. Z tym, ze po wsluchaniu sie nie byl to dzwiek dobrej jakosci.

Szczerze mowiac z przychylnoscia czytalem w pierwszych recenzjach HD 650, ze sa nie tak jasne i z pozoru nie tak szczegolowe jak HD 600 a za to maja wiecej ciala bo ten kierunek chyba najlepiej sie sprawdzi w ulepszaniu HD 600, ktore mam, ale za ktorymi wcale tak nie przepadam jak wielu recenzentow. No i nie wyobrazam sobie takze, ze tak powazna firma i z takim doswiadczeniem i zapleczem jak sennheiser wypusci nowy i drozszy model po wielu latach badan i doswiadczen, ktory klienci beda powszechnie zauwazali jako gorszy od poprzednika.

pzdrw

soso

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.