Skocz do zawartości
IGNORED

Audio gd

fan64

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Własnie zamówiłem NFB-3.32 i mam w związku z tym pytanie odnośnie filtrów. Który z nich powinien teoretycznie dawać najwierniejsze odwzorowanie sygnału i czy oversampling nie jest czasem szkodliwy, nie powoduje dodatkowych przekłamań ?

Tak jak napisalem ci w odpowiedzi w innym watku (po co to samo pytanie 2 razy?), uzywaj ustawien dostosowanych do formatu muzyki jaka posiadasz, wnioskujac z pytan sa to glownie cd, cdripy wiec 44,1. Filtry to kwestia subiektywna ja moge polecic

192 - 2

96 - 5

44,1-48 - 8

Aha, jeszcze jedno. Czy urządzenia Audio GD są kompatybilne z USB 3.0, czy też lepiej wpiąć je pod zwykłe 2.0 ?

Przepraszam za podwójny post, ale nie miałem już możliwości edycji.

Komapatybilnosc to rzecz konkretnej konfiguracji, biosu, sterow etc. jezeli masz mozliwosc uzywaj USB 2.0

Witam. Własnie zamówiłem NFB-3.32 i mam w związku z tym pytanie odnośnie filtrów. Który z nich powinien teoretycznie dawać najwierniejsze odwzorowanie sygnału i czy oversampling nie jest czasem szkodliwy, nie powoduje dodatkowych przekłamań ?

Witam,mam to od kilku godzin, na razie jestem na etapie zabawy tym DAC-m,trudno o jakieś wnioski....działanie filtrów jest słyszalne....

reply j.w.

https://www.audiostereo.pl/topic/100508-audio-gd/page/2/#findComment-2713575

Ok, dzięki, w takim razie będę szukał kabli pod USB 2.0, choć trochę szkoda, że nie da się podpiąć tego DAC kablem 3.0 (inne wtyki B w kablach produkowanych pod ten standard niż w 2.0 i raczej nie ma szans żeby wtyk od 3.0 wszedł w starsze wejście).

Ponoć 3.0 ma lepsze parametry jeśli chodzi o zasilanie, a mój lapek posiada zarówno 2.0, jak i 3.0, więc zależało mi, żeby DAC podpiąć po USB 3.0, no ale trudno, chyba jednak nie ma takiej możliwości i będę musiał zadowolić się zwykłym 2.0 ... :(

https://www.audiostereo.pl/topic/100508-audio-gd/page/2/#findComment-2713921

Coś CI sie kolego popiurkowało.

Kable dla USB są takie same, warto kupić taki ekranowany

UBS 3.0 ma szerszy wtyk "B", który nie jest kompatybilny z wtykiem "B" w standardzie 2.0. Wtyki, "A" - owszem, są w pewnym sensie kompatybilne, z tym, że 3.0 ma dodatkowe piny. Dla porównania:

USB A-B 2.0:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

USB A-B 3.0:

Ukryta Zawartość

A skoro już jesteśmy przy temacie kabelków to właśnie zastanawiam się czym by tu podłączyć DAC'a do CD. Taki coaxial się nada, czy może polecacie coś innego w podobnej cenie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/100508-audio-gd/page/2/#findComment-2714022

Ok, dzięki, w takim razie będę szukał kabli pod USB 2.0, choć trochę szkoda, że nie da się podpiąć tego DAC kablem 3.0 (inne wtyki B w kablach produkowanych pod ten standard niż w 2.0 i raczej nie ma szans żeby wtyk od 3.0 wszedł w starsze wejście).

Ponoć 3.0 ma lepsze parametry jeśli chodzi o zasilanie, a mój lapek posiada zarówno 2.0, jak i 3.0, więc zależało mi, żeby DAC podpiąć po USB 3.0, no ale trudno, chyba jednak nie ma takiej możliwości i będę musiał zadowolić się zwykłym 2.0 ... :(

Ten DAC ma swoje zasilanie i nie korzysta z prądu USB. Nie ma znaczenia czy połączysz z 2.0 czy 3.0. Ze starszymi USB 3.0 mogą być problemy z kompatybilnością 2.0. Sam chip w DAC pracuje w trybie USB 2.0 i to w zupełności wystarczy. Nawet przesyłanie próbek 32/384 ( jak masz :) ) zajmie kilka procent przepustowości USB 2.0. Do squeezebox mam podłączonego huba za 25 zł a do niego DAC i często pena. Gram muzykę z pendrive i system się wyrabia bez problemu

https://www.audiostereo.pl/topic/100508-audio-gd/page/2/#findComment-2718418

Na stronie polskiego dystrybutora jest program do aktualizacji firmware. Wersję firmwaru można sprawdzić po wyświetlanym "Produkt ID".

Produkt ID: 0x3410

to jest firmware 4 (najnowszy). Nie znam nazw kodowych poprzednich wersji. Radzę uważać przy aktualizacji firmware, bo ja przez głupotę jestem już po ręcznej wymianie kości z firmwarem :)

EDIT: Pod które wejście najlepiej podpiąć DAC do wzmacniacza ? Pod CD ?

https://www.audiostereo.pl/topic/100508-audio-gd/page/2/#findComment-2724435
  • 1 miesiąc później...

Cześć.

Mam NFB 17.2. Na ASIO działa bez zakłóceń. Na WASAPI czasem się wywala i to monumentalnie z niebieskimi ekranami itp.(co jest także opisywane przez innych użytkowników) Ale wydaje mi się, że WASAPI ma lepszy dźwięk, dlatego wolałbym używać WASAPI.

No i nie jestem pewien, czy sterownik ASIO z Tenorem tak całkiem omija mikser Windowsa. U mnie pojawił się w tym mikserze i jest tam aktywny, w odróżnieniu od WASAPI, dla którego ta regulacja jest w mikserze Win nieaktywna. I to by się potwierdzało, bo jak otworzę ustawienia sterownika ASIO, to na niebiesko na dole widać parametry sygnału i zawsze pokazuje 16 bit, mimo, że źródłowy plik to 24 bity. Więc jak jest z tymi 24 bitami w ASIO w przypadku sterowników do Tenora?

https://www.audiostereo.pl/topic/100508-audio-gd/page/2/#findComment-2759417
  • 2 miesiące później...

Znalazlem w sieci informacje o nowym firmware #8 fo DI-V3 VT1731. Tylko skad mozna go pociagnac ?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

https://www.audiostereo.pl/topic/100508-audio-gd/page/2/#findComment-2851531

Znalazlem w sieci informacje o nowym firmware #8 fo DI-V3 VT1731. Tylko skad mozna go pociagnac ?

Jest na stronie Audio GD. To zmodyfikowane fw7 pod kątem współpracy asynchronicznej z SBT. Jeśli nie używasz SBT to korzystaj nadal fw7.

https://www.audiostereo.pl/topic/100508-audio-gd/page/2/#findComment-2852059

Cześć.

Mam NFB 17.2. Na ASIO działa bez zakłóceń. Na WASAPI czasem się wywala i to monumentalnie z niebieskimi ekranami itp.(co jest także opisywane przez innych użytkowników) Ale wydaje mi się, że WASAPI ma lepszy dźwięk, dlatego wolałbym używać WASAPI.

No i nie jestem pewien, czy sterownik ASIO z Tenorem tak całkiem omija mikser Windowsa. U mnie pojawił się w tym mikserze i jest tam aktywny, w odróżnieniu od WASAPI, dla którego ta regulacja jest w mikserze Win nieaktywna. I to by się potwierdzało, bo jak otworzę ustawienia sterownika ASIO, to na niebiesko na dole widać parametry sygnału i zawsze pokazuje 16 bit, mimo, że źródłowy plik to 24 bity. Więc jak jest z tymi 24 bitami w ASIO w przypadku sterowników do Tenora?

Jest nowy sterownik do Tenora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - przed instalacja z de instaluj poprzedni najlepiej przez menadżer urządzeń, a następnie oprogramowanie przez "programy i funkcje". Aktualizacja komponentów WASAPI i ASIO w Foobarze też mile widziana :)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/100508-audio-gd/page/2/#findComment-2854243
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.