Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic TXP42VT30E czy TXP42GT50?

derdam

Rekomendowane odpowiedzi

Stały obok siebie GT30 i G30. Na obydwu ten sam program demo, 2D. Odniosłem wrażenie (powtarzam: to było tylko moje, subiektywne wrażenie), że obraz na GT był jakby ociupinkę gorszy.

Trzeba zadać sobie pytanie: Czy w obrębie tej samej serii istnieją drobne różnice w parametrach i ogólnym odbiorze materiału?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Trzeba zadać sobie pytanie: Czy w obrębie tej samej serii istnieją drobne różnice w parametrach i ogólnym odbiorze materiału?

Wydaje mi się, że bardziej prawdopodobnym jest scenariusz, że są to różnice pomiędzy poszczególnymi typami telewizorów.

A co na to nasz guru obrazu : Maciej K? :)

Nie miałem okazji przeprowadzić pełnych testów w/w modeli, ale z "kalibracyjnego" punktu widzenia G30 ma niewątpliwą przewagę - mniej agresywny limiter jasności. Oznacza to tyle, że matryca nie wytraca tak bardzo jasności, gdy powierzchnia jasnego obrazu jest duża. Każdy kto oglądał na swojej plazmie obraz z jaskrawymi barwami wypełniającymi znaczną powierzchnię ekranu np. ujęcia ośnieżonych gór, czy mecz hokejowy zna problem z autopsji. Obraz w takiej sytuacji się przyciemnia i czasami bardzo mocno. W modelach ST50 / GT50 / VT50 / VT30 / GT30 jasność spada ze 120-130 cd/m2 do ~47 cd/m2, natomiast w modelu G30 utrzymuje się ona na poziomie ~65 cd/m2. Dzięki temu obraz jest jaśniejszy i wierniej oddany. Agresywniejszy limiter jasności powoduje:

- ciemniejszy obraz

- spadek widoczności jasnych detali

- błędy oddania barw.

Innych wad/zalet na pierwszy rzut oka nie stwierdzam. Nie wiem też, czy działanie limitera jasności jest konsekwencją technologii 3D, czy jakichś nowych EKO norm.

Nie wiem też, czy działanie limitera jasności jest konsekwencją technologii 3D, czy jakichś nowych EKO norm.

Tak więc reprymenda, jakiej mi udzielił @Don111 być może jest niesłuszna i niezasłużona.

E tam, zasłużyłeś :)

Fartnęło Ci się tylko, że przypadkiem Maciek wynalazł taką zależność, co może świadczyć akurat na niekorzyść tych modeli z 3d. Choć sam tego nie odkryłeś w porównaniu...

Jasność w niewielkim stopniu wpływa na jakość obrazu, wiadomo że Maciek musiał napisać aż trzy błędy bo to lepiej wygląda od kwestii kalibracyjnej :)

W praktyce ciemniejszy trochę obraz to niewielki problem, żaden - jeśli ktoś ogląda przy niższe jasności niż ta kalibracyjna, wtedy i tak nie osiągniemy tego "limitu". Te "błędy barw" to już naciągana wada, można ją potraktować z przymrużeniem oka - żeby to wykryć, to musiałbyś mieć kolorymetr w oczach.

Chcesz powiedzieć że jeśli zdarzy mi się mieć rację to wyłącznie na zasadzie "trafiło się ślepej kurze ziarno"?

Moje spostrzeżenia z bezpośredniego porównania modelu z 3D (GT30) oraz modelu bez 3D (G30) opisałem w poście z godz. 12:58

W praktyce ciemniejszy trochę obraz to niewielki problem, żaden - jeśli ktoś ogląda przy niższe jasności niż ta kalibracyjna, wtedy i tak nie osiągniemy tego "limitu". Te "błędy barw" to już naciągana wada, można ją potraktować z przymrużeniem oka - żeby to wykryć, to musiałbyś mieć kolorymetr w oczach.

To bardziej kwestia zlewania się barw w kupę przez to, że limiter jasności powoduje gwałtowne załamanie gammy. Na G30 po prostu następuje to rzadziej, bo potrzeba większego stopnia wypełnienia ekranu jaskrawym obrazem. Zgadzam się z tym co piszesz, że od strony kalibracyjnej to dosyć dużo, ale na co dzień raczej nie dużo (chociaż też nie mało ;) ).

No dobrze, niech ten G30 trzyma lepiej jaskrawość od reszty 3D, w przypadkach ekstremalnych :)

W 99% oglądania, cóż lepszego może zaoferować w stosunku do GT30 ?

Chcesz powiedzieć że jeśli zdarzy mi się mieć rację to wyłącznie na zasadzie "trafiło się ślepej kurze ziarno"?

Nie, ale w tym konkretnym przypadku to zwykły zbieg okoliczności, że coś lepszego okazał się mieć G30 od braci 3d... A tej konkretnej przewagi jasności akurat nie zauważyłeś.

Moje spostrzeżenia z bezpośredniego porównania modelu z 3D (GT30) oraz modelu bez 3D (G30) opisałem w poście z godz. 12:58

Przeczytałem, nic jednak z tego postu konkretnego nie wynika. Stwierdziłeś jedynie, że obraz z G30 wydawał się ociupinkę lepszy a to chyba za mało aby generalizować, że to już świadczy o przewadze matrycy 2D nad 3D. nie sądzisz ?

Tym bardziej po pobieżnych ustawieniach w sklepie, w zwykłym menu (nawet jeśli na obu były podobne - każdy egzemplarz może świecić ciut inaczej przy takich samych).

Nie miałem okazji przeprowadzić pełnych testów w/w modeli, ale z "kalibracyjnego" punktu widzenia G30 ma niewątpliwą przewagę - mniej agresywny limiter jasności.

:D:D:D:D limiter jasności powiadasz? - a nie po prostu lepszy zasilacz impulsowy.

Swojego czasu kolega kupował 42 plamze z serii 30. Brał po uwagę g30 i st30, w sklepie porówynwalismy je na takich samych trybach. Ten pierwszy rzeczyiwście miał wierniejszy biały, ale ewidentnie słabszy czarny jak i ogólną "soczystości kolorów". St50 miał zanieczyszczoną biel. Oba miały swoje mankamenty jednak z obu tv wybrał st30 i dobrze zrobił.

W miedzyczsie porównaliśmy 42gt30, według nas był o przynajmniej jedną klasę lepszy od g30 i st30. Według mnie i na moje oko porównywanie g30 do gt30, jest calkowicie bezprzedmiotowe.

Na ten moment st50 to najlepsza relacja jakość/cena jesli chodzi o plazmy.

stachus,

ST30 jest gorszym telewizorem w wielu aspektach w stosunku do G30

Mozliwe subiektywna ocena, w momencie zakupu przez mojego kolegi na róznych trybach, lepiej oceniliśmy st30. g30 miał chyba tryby profesjonalne, pewnie by można była tutaj nadrobić. Dla kupującego wówczas kolegi czarny i nasycenie barw w st30, przewazyły za jego zakupem.

Według mnie st30, był niezłym tv, ale miał też sporo wad. Wracając do spraw aktualnych, jak dla mnie obecny st50 jest dużo lepszy niż g30, st30.

Wracając do spraw aktualnych, jak dla mnie obecny st50 jest dużo lepszy niż g30, .

Oznacza to że jeszcze musisz trochę czasu poświęcić obu i się mocniej przyjrzeć.

@ Don 111

Są tu na Forum Koledzy, od których wiele się nauczyłem, a ich zdanie cenię sobie nadzwyczaj wysoko (choć czasem w jakichś merytorycznych kwestiach mamy odrębne opinie). Jeden z Nich zasugerował mi, aby zaprzestał polemiki z Tribulem, gdyż patrząc na to z boku można odnieść wrażenie, że toczę jakąś kampanię przeciw ST50. Ponieważ nigdy nie bylo to moim zamiarem - posłuchałem Jego rady natychmiast.

Otóż obecnie wydaje mi się, że Ty toczysz krucjatę przeciw G30. Chyba wogóle lubisz dawać wszem i wobec oraz każdemu z osobna, że ma telewizor z niższej półki niż Twoje cudo. Zmartwię Cię: każdy wie z jakiej półki ma sprzęt i nie ma potrzeby uczestniczyć w dysputach na poziomie piaskownicy czyja łopatka i czyj plastikowy autobusik jest ładniejszy.

@ Stachus

Wyniki kalibracji trybu THX w G30 oraz trybu Prawdziwe Kino w ST50 mówią coś wprost odmiennego od tez przez Ciebie głoszonych.

Bobcat, jasne. Doszukuj się teorii spiskowych teraz. Po co czytać ze zrozumieniem, albo udawać, że się nie rozumie kontekstu wypowiedzi współrozmówcy.

Czy ja gdziekolwiek napisałem coś o moim tv w kontekście do G30 ? Zresztą chyba wiesz, że ja wyżej cenię plazmy od LED, a mam tego drugiego. Dla mnie jedynie bzdurą jest Twoje przekonywanie, że G30 jest lepszym tv od nowszych modeli, lub starszych ale z tej samej serii tylko z 3D (w dodatku mających więcej opcji kalibracyjnych i tą samą matrycę...). Ja tu logiki nie widzę żadnej.

@ Don 111

Zarzucasz mi czytanie bez zrozumienia, a sam chyba to samo popełniasz. Wiele razy pisałem, że VT30/VT50 są lepszymi telewizorami od G30. Natomiast (sorry) ST50 nie jest. Nie można przyjmować automatycznie, że jeśli coś jest nowwsze - to z definicji lepsze. Sam masz LG Full LED z pełnym Local Dimming. Teraz już takich nie ma, nawet te z najwyższej płki są Edge LED Plus (16 strefowe).

Bo?:)Powiedz mi co jest lepszego w G30?:)

Maciek już Ci częściowo odpowiedział. Stachus również. Pozatym czytałem Raport z Kalibracji ST50 (otrzymany od Ciebie) oraz porównałem go takim samym dokumentem (posłałem go Tobie) dotyczącym mojego G30. Ty rownież możesz dokonać takiego samego porównania. Który w wyniku kalibracji ma lepsze parametry? Przyznaję: kontrast ST50 ma (trochę) lepszy. Co poza tym? Jak ustawienie kolorów? Jak Balans Bieli? Jak inne? Skłamałbym mówiąc, że ST50 ma złe. Bo ma bardzo dobre. Ale (sorry) u mnie (poza kontrastem) są jeszcze lepsze. Jeszcze bliżej standardów i wzorców.

Jeżeli nie potrafisz wyciągać oczywistych wniosków na podstawie wykresów i pomiarów - trudno, ja na to nic nie poradzę. Dalsza dyskusja z Tobą jest stratą czasu. Z mojej strony EOT.

Co do ustawienia kolorów pisałem ci wcześniej, ale widzę ze chyba ominąłeś....można było ustawić na igłę wykresy względem plansz, ale na materiale wprowadzane były jeszcze korekty, bo plazma nie jest liniowa, na jednej scenie jest ok na drugiej już minimalnie ucieka (czego w sumie okiem nie zobaczysz) i zostało to uśrednione. Poza tym co wynika?Że g30 ma mocno za niską gamme, a mimo to słabiej świeci, ma słabszy kontrast, ma o wiele gorszą powłokę antyodblaskowa, ma mniej stopni gradacji, jest o wiele gorzej wyposażony. Nie wspominając o tym że po kalibracji, jak to mówiłeś " tu sobie ściąłem, tam sobie dodałem"...

Dalsza dyskusja z Tobą jest stratą czasu. Z mojej strony EOT.

I wzajemnie:) Tłucz dalej głupoty do głów mniej zorientowanym...

Cierpliwosci. Prawdopodobnie za jakis czas (biorac przyklad z lcd vs plazma i ego vs kalibracja) Bobcat zmieni (skoryguje) swoje zdecydowane zdanie. ;)

Znaczy: jakiej korekty oczekujesz? Że zmienię zdanie na gorsze? Pisałem przecież, że: [a] miałem okazję pobawić się ST50; problemów tu poruszanych nie dostrzegłem; [c] ogólnie oceniam jego obraz jako znakomity. A tak na marginesie: czyżbyś uważał, że jeśli ktoś stara się nie być twardogłowym dogmatykiem i można go przekonać merytorycznymi argumentami - za cechę naganną?

Natomiast są sygnały, że mimo wszystko coś z tym modelem jest nie do końca tak, jak być powinno. Dithering jak twierdzili znawcy jest w każdej plaźmie, Maciek pokazał mi go również na moim. Z odległości, z jakiej oglądam - dithering jest zupełnie niewidoczny. Stwierdził jednocześnie, że na ST50 jest on znacząco większy i bardziej widoczny, z tej odległości byłby widoczny napewno. Kto inny sygnalizuje problemy wynikające z faktu, że ma włączony IFC. Zadałem pytanie dlaczego ja mam IFC na maxa i nie mam tego typu zjawisk. Uprzedzając odpowiedź, że na pewno mam, tylko nie widzę (lub nie chcę zauwaźyć): ćwiczylismy z Mackiem różne ustawienia, w tym IFC na maxa. Gdyby coś takiego występowało - Maciek niechybnie zwróciłby mi na to uwagę.

Reasumując: jest to bardzo dobry telewizor, nie pozbawiony jednak pewnych istotnych i dokuczliwych wad, których poprzednie serie nie miały. Zabawne w tym wszystkim jest to, że został zbudowany ołtarzyk i na nim postawiono bożka: ST50. Jego wyznawcy przed nim klęczą, oddają cześć i biją pokłony. Każda próba zwrócenia uwagi, że jednak ma on swoje dolegliwości jest natychmmiast uznawana za świętokradztwo i obrazoburstwo. Rodzi agresję i arogancję u jego wyznawców. Albo w najlepszym razie "odpowiedź" w stylu: "a u was murzynów biją". Widać podjęcie merytorycznej polemiki przerasta ich, a rzeczowych argumentów brak.

Reasumując: jest to bardzo dobry telewizor, nie pozbawiony jednak pewnych istotnych i dokuczliwych wad

Bobcat, jeżeli telewizor jest bardzo dobry to nie może mieć jednocześnie istotnych a tym bardziej dokuczliwych wad. To się nie trzyma kupy.

Poza tym ja przed tym TV nie klęczę a co ciekawe to go nawet nie mam, ale po tym co widziałem i jaki poziom prezentuje to bardzo bym chciał mieć. Więc teoria o posiadaczach którzy go chwalą gdyż mają też nie ma tu zastosowania.

@Sittek

Nie widzę tu żadnej kontradykcji. Znasz model, w którym nie ma się do czego przyczepić? Bo ja nie znam. Faktem jest, że tutaj jest takich spraw jakby więcej i to bardziej istotnych. Co jednak nie przekreśla wysokiej oceny końcowej, która bez tych przypadłości byłaby jeszcze wyższa.

Ja bym na Twoim miejscu poczekał na serię 60. Możliwe że ST będzie już wolny od omawianych problemów. No i nadal wielka niewiadoma, potencjalna atrakcja dla tych, którzy wcale nie pałają miłością do 3D - czyli model S. Jakoś wydaje mi się sprzeczne z logiką gdyby Panasonic zrobił krok wstecz i dał tam zwykłą matrycę w miejsce ich powodu do autentycznej dumy, czyli czyli Infinite Black Pro.

Znasz model, w którym nie ma się do czego przyczepić? Bo ja nie znam. Faktem jest, że tutaj jest takich spraw jakby więcej i to bardziej istotnych.

Ale wówczas tego modelu nie określa się jako bardzo dobrego. Poza tym chyba w czepku jestem urodzony, bo widziałem z kilkanaście sztuk tego modelu i żadnym przypadku nic złego mnie nie spotkało. Przypominam: nie chodzi mi o laboratoryjne testy i analizę parametrów.

Ale wówczas tego modelu nie określa się jako bardzo dobrego. Poza tym chyba w czepku jestem urodzony, bo widziałem z kilkanaście sztuk tego modelu i żadnym przypadku nic złego mnie nie spotkało. Przypominam: nie chodzi mi o laboratoryjne testy i analizę parametrów.

Mnie też nie chodzi o laboratorium. I nie o "coś złego". Raczej o jakieś denerwujące drobiazgi typu fabryczne zazielenienie obrazu. Prosta sprawa aby to usunąć, ale w trybie THX już niekoniecznie. Lecz nie zmienia to ogólnej bardzo dobrej oceny telewizora.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.