Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic TXP42VT30E czy TXP42GT50?

derdam

Rekomendowane odpowiedzi

Organizacje poruszają czy nie to mnie nie obchodzi.

Ja nie robię kalibracji, ale szanuję tych co robią i wycieczki nawet prymitywne niczego nie wnoszą.

Panie Krzysztofie jestem bardzo ciekaw jaka firma robi kalibrację funkcji upłynniających obraz. Czy mógłby mi Pan podać nazwę takiej firmy, choćby na PW? Jestem bardzo ciekaw, bo nigdy o takiej nie słyszałem :)

Czy będzie tradycyjnie, jak zwykle bez żadnych rzeczowych odpowiedzi od pana Locoloco gdy pytamy o coś konkretnego ?

A nie mówiłem... :)

@ Locoloco

Czyli pozostajemy przy tym, że Philips ma zrąbany system ruchu, co wykazały dokładne testy KOMPETENTNYCH osób ?

Mam propozycję - skoro twierdzisz inaczej i zapewniasz o swojej racji, to może podasz Maćkowi Koperowi na priv informacje jakie ustawienie upłynniacza zapewnia tą rewelacyjną płynność, bez efektu teatru ? Może Maciek faktycznie coś przeoczył w swoim teście.

Masz tv w domu, tak zapewniałeś, więc chyba możesz sprawdzić w każdej chwili. Czekamy pełni niecierpliwości :)

Nie podaję bo szanuję pracę firm które kalibrują telewizory, kupiły sprzęt, zapłaciły za szkolenie, tracą czas na kalibracje i nie życzą sobie rozdawać tego za darmo.

Oto powód dla, którego fachowe testy traktuje jak rozrywkę. Nie liczy się klient tylko własny egoizm i kasa leżą u podstaw tych działań.

Nie dajcie robić się w bambuko!

Testy to gra pozorów dla naiwnych. Ja mam nowego Panasinica TX-P50UT50E. W praktyce jest bez wad. Nie wymaga kalibracji.Stoję na stanowisku, ze jeżeli w 99% oglądanych materiałów nie mam zastrzeżeń to znaczy, że wszystko jest OK. Znalazłem jedna wadę i ręcze, że nie dowiecie sie o nie z żadnego "obiektywnego" opisu ani testu. Nie pomoże też żadna kalibracja.

Arton, swoj nowy tv wymieniles juz w kilku watkach. Chcesz sprzedac czy jak? ;-)

Właśnie nie. Mam go od kilkunastu tygodni i wiem co zesobą reprezentuje. Od ludzi żyjących z kliientów nie dowiesz sie co naprawde jest wartościowe. Przeważa ogólnie pojęty interes grupy dostawców towarów. Czy ktoś spotkał sie by sprzedawca polecił wyrób nie bądący w jego ofercie? Wszystko to marketingowa ściema. Telewizorów godnych uwagi jest nie wiele. Ostatnia seria Panasa a w niej właśnie ten podel uwazam za najbardziej wartościowy i godny uwagi. Podstawowyym kryterium przy ocenie jest jakość obrazu i cena.

Maciek, dostałeś może przypadkiem od Pana Locoloco te ustawienia upłynniacza Philipsa do weryfikacji tezy tegoż właśnie Pana, o cyt. rewelacyjnym ruchu Philipsa ?

Maciek, dostałeś może przypadkiem od Pana Locoloco te ustawienia upłynniacza Philipsa do weryfikacji tezy tegoż właśnie Pana, o cyt. rewelacyjnym ruchu Philipsa ?

Niestety Pan KIKI vel. Locoloco nabrał wody w usta. Jak zwykle.

• 2 tygodnie później...

W dzisiejszym Japan Times (dostaję wersję elektroniczną) jest artykuł, że Panasonic w roku fiskalnym 2014 (który trwa do końca marca 2015) kończy produkcję telewizorów plazmowych. Jako przyczynę dziennik podaje przegraną z LCD wojnę o rynek i straty, jakie firma ponosi na produkcji plazmy. Zakład produkujący panele PDP, mieszczący się w Amagasaki (Prefektura Hyogo) zostanie zamknięty, a pracownicy przeniesieni do innych oddziałów. Badania nad rozwojem technologii plazmowej zostały już zakończone.

Szkoda...

(źródło: www.japantimes.co.jp/news/2013/03/18/businnes/panasonic-looks-to-exit-plasma-tvs/

Dokładnie. Obecne modele to ostatni moment by coś dobrego kupić. Potem albo będzie masowe LCD albo bajecznie drogi OLED. Sony już OLEDa produkował. Był tak drogi, że zaprzestali produkcji. Po raz kolejny sprawdza się przysłowie: gorsze wrogiem dobrego.

Może nie ostatni moment. W tym roku zapowiadana jest seria 60, w przyszłym prawdopodobnie będzie 70 - ale to już koniec plazm od Panasonica. Podobnie jak kiedyś od Pioneera i Hitachi. Zastanawiam się na czym będzie polegać nowość tych nowych serii skoro prace badawczo- rozwojowe nad technologią PDP zostały już zakończone. Pewnie na mało istotnych zmianach we wzornictwie oraz mnożeniu mało istotnych gadgetów. Wszystko oczywiście obficie podlane marketingowym sosem. Chyba że mają w szufladzie jakieś jeszcze niewdrożone pomysły z poprzednich lat, w co osobiście wątpię.

Japan Times pisze, że Panasonic przegrał wojnę o rynek głównie za sprawą LCD Samsunga i Sony.

tu coś wspominają:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na www.panasonic.pl pojawiła się tegoroczna oferta plazm czyli seria 60:

ZT tylko 60" jest to jeszcze wyższa półka niż VT

VT 50" 55"

ST 42" 50" 55" 65"

X 42" 50" bez 3D i tylko HD Ready o czym przez grzeczność zapomniano (?) napisać.

Zastanawia rozrzut tej oferty. Jest kategoria najwyższa (ZT), jest bardzo wysoka (VT), potem następuje zeskok od razu na średnio-niższą (ST) oraz zupełną słabiznę (X). Brak kategorii średnio-wyższej (GT) która w ofercie światowego Panasonica jest.

ST w moim ulubionym rozmiarze 42" kosztuje około 3900 zł.

Jakoś w modelach od półki średnio-niższej wzwyż aż do topowych stosuje się filtr. Mówienie o tym, że obraz na nich jest za ciemny dowodzi nieznajomości tematu. Filtra nie ma tylko w budżetowych modelach z najniższych półek, gdzie podstawowym kryterium jest taniość za wszelką cenę, nawet kosztem daleko idących kompromisów jakościowych.

To jest twoje zdanie. Ty się pod nim podpisałeś. Kolega powyżej ma sporo wpisów zachwalających LCD a więc sprzecznych z ty co dziś głosi. Tobie to też grozi.

Zdaje się nie odróżniasz gadżetów od realiów.

Proponuję obejrzyj zamieszczone prze zemnie zdjęcia " na żywo" i odpowiedz sobie z czystym sumieniem czego im brakuje a były już różne wypowiedzi.

@ Arton

Dwie sprawy:

1. Filtr jest jednym z podstawowych atrybutów dobrej plazmy. Nazwanie tego "gadgetem" dowodzi, że nie masz pojęcia o tym co piszesz i uprawiasz sztukę dla sztuki czyli polemikę dla polemiki.

2. Owszem, kiedyś byłem w obozie LCD. Czy fakt, iż nie jestem uparty jako ten kozioł na grządce z kapustą i można mnie przekonać merytorycznymi argumentami - jest zaletą czy wadą? Z Twojego wpisu wnoszę, że wg Ciebie raczej wadą.

Odnośnie zdjęć była już wypowiedź Maćka. Nie świadczą one dokładnie o niczym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.