Skocz do zawartości
IGNORED

Klub "grających kabli", albo: o radościach audiofila

SzuB

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że chcecie, abym zamknął wątek. Już o to pytałem. Nie chcieliście. Pytam raz jeszcze: zamknąć, skoro bum1234 jest w stanie skłócić nawet grupę audiofilów? Swoim zachowaniem dajecie mu satysfakcję, ale to już wasz problem, skoro nie potraficie bawić się słowem i sporem.

Prawda jest taka (i to ona boli papageno), że jak nie ma sporu, nie ma tu pisania. Zatem może lepiej zamknąć?

Bo skoro papageno chce tak:

Bum Cyk Cyk. Wiedziałem, że zareagujesz, durnoto. Ty było specjalnie dla ciebie. A teraz ssssssssssssssssssssssssp.......aj.

...to może po prostu jest nieskuteczny? A przecież mógłby ignorować zaczepki. Dziwne.

Banowanie Buma mija się z celem.Wystarczy zastanowić się nad jego Van Den Hull'owym zachłystem budzetowych łączówek

a sugestia zamiany i grania na kablu telefonicznym ma uzasadnienie - Bum też nie usłyszy różnicy. Gdyby sprzęty można było łączyć

plasteliną to mielibyśmy prezent dla Buma - 2 w 1 - Tanio i zamuliście[ albo jak kto woli trochę dosadniej].

Rozumiem, że chcecie, abym zamknął wątek. Już o to pytałem. Nie chcieliście. Pytam raz jeszcze: zamknąć, skoro bum1234 jest w stanie skłócić nawet grupę audiofilów? Swoim zachowaniem dajecie mu satysfakcję, ale to już wasz problem, skoro nie potraficie bawić się słowem i sporem.

Nikogo nie chcę skłócić. Sami to robicie. Jeśli dobrze poszukacie, znajdziecie mnóstwo takich sporów pomiędzy audiofilami złotouchymi, w wątkach, do których nawet nie zagladam. Przeceniacie moje możliwości. Przyznajcie otwarcie, że niektórzy z was uwielbiają się kłócić, bo przecież jeśli nie chcecie ze mną dyskutować, to można ignorować moje wpisy, a w ostateczności sięgnąć po narzędzia cenzorskie.

Satysfakcji z waszych kłótni nie mam żadnej, raczej martwi mnie to, że np. tak wiele osób, wydawałoby się inteligentnych, o szerokich zainteresowaniach, nie tylko muzycznych, używa łaciny kuchennej niepotrzebnie się irytując, a może nawet pokazując kawałek prawdy o sobie oraz zupełny brak poczucia humoru.

W końcu audio to zabawa, mająca być źródłem przyjemności, a tu okazuje się, że niektórzy traktują swoje hobby ze śmiertelna powagą. I jeśli ktoś ośmieli się napisać kawałek prawdy np. o kablach to budzi to straszna agresję u "wierzących". To jakiś dogmatyczny fanatyzm. I gdzie tu miejsce na radość?

Specyfika audio polega na tym, że przecież jest to tylko środek techniczny łączący nas z muzyką, która jako dziedzina sztuki przecież, nie podlega obiektywnym ocenom i przenosi nas w świat metafizyki, w którym brak jest miejsca na jednoznaczność. Ścisły związek sprzętu audio z techniką sprawia jednak, że nie można subiektywizmu, właściwego sztuce całkowicie nań przenieść. Stąd cały szereg nieporozumień spowodowanych próbami dopatrywania się czegoś metafizycznego w martwej materii, w której można dostrzec jedynie coś w rodzaju arcydzieł rzemieślniczych, które jednakże zawsze pozostaną tylko rzemiosłem i z prawdziwa sztuką niewiele maja wspólnego.

Banowanie Buma mija się z celem.Wystarczy zastanowić się nad jego Van Den Hull'owym zachłystem budzetowych łączówek

a sugestia zamiany i grania na kablu telefonicznym ma uzasadnienie - Bum też nie usłyszy różnicy. Gdyby sprzęty można było łączyć

plasteliną to mielibyśmy prezent dla Buma - 2 w 1 - Tanio i zamuliście[ albo jak kto woli trochę dosadniej].

Ot i proszę mamy tu przykład takiego nonsensownego wpisu. Kika zdań - treści zero.

Ot i proszę mamy tu przykład takiego nonsensownego wpisu. Kika zdań - treści zero.

Dyskusja i rozmowa z tobą o kablach i sprzęcie przypomina wymianę poglądów z 10 latkiem o fizyce kwantowej.

Radzę przebadać słuch zanim stukniesz coś w klawiaturę.

W końcu audio to zabawa,

Tu się grubo mylisz.Audio to sposób na życie.

Dyskusja i rozmowa z tobą o kablach i sprzęcie przypomina wymianę poglądów z 10 latkiem o fizyce kwantowej.

Radzę przebadać słuch zanim stukniesz coś w klawiaturę.

Tu się grubo mylisz.Audio to sposób na życie.

Trzeba przyznać, ze dosyć ubogi, bo to w końcu takie ograniczanie się do sprzętofilii ;-))

Co do fizyki kwantowej, to kolega wie o czym mówi?

W przerwie między dąsami a odwiedzinami "obcych" niosących dar "swoistego podsumowania" podzielę się uwagami na temat nowego kabla DNM.

Przez ostatnie 20 lat kable znane jako DNM Reson cieszyły się wielką popularnością i uznaniem. Ich nikczemnie skromny wygląd pozwalał na dowcipne komentarze i wesołe żarty. Jednak kpiny kończyły się gdy zapinano ten kabel do dobrego wzmacniacza lampowego i porównywano z innymi dwu lub trzykrotnie droższymi.

Teraz kabel DNM zyskał nową twarz - DNM Stereo Solid Core Resolution. Z wyglądu, nowa twarz to "ohyzda" - jak mawia mój znajomy. No nie da się ukryć, po prostu ohyda.

Już jest dobrze - pomyślałem z przekąsem. Teraz może być tylko lepiej.

Ze wzmacniaczem tranzystorowym Bryston B135SST2 nie wywołał u mnie dużych emocji ale szczere zainteresowanie (stary DNM mocno uśredniał przekaz z Brystona a nowy pokazał pazur i charakterek). W konfrontacji z rewelacyjnym Ortofon Reference SPK 200 wypadł nieźle ale nie lepiej. Ortofon zaprezentował znacząco więcej ciekawie podanych informacji w zakresie tonów wysokich i niskich. Średni podzakres wypadł równorzędnie. W zderzeniu z kablem Cardas Clear Light nie było wątpliwości "kto rządzi". Mimo tego, na tle ww konkurentów DNM wypadł zachęcająco i ciekawie, nie mogę powiedzieć aby krytycznie odstawał od wysokiego poziomu tamtych kabli.

Podłączyłem go do wzmacniacza Audio Note P1 (lampki EL 84 oraz ecc83)

No i muszę powiedzieć, że tak grającego, podstawowego Audio Nota, to jeszcze nie słyszałem.

To tak jakby wystąpiło połączenie rytmu Naima oraz energii i detali Ovtave V70. Kapitalny, krótki, mocny wykop na basie, stopa perkusji nadążająca, otwarta i gorąca średnica. Znakomita jakość i ilość detali a wysokie tony - inny świat. Dźwięczność gitar, wszystkie smaczki jak na dłoni i bez przerysowań. Znakomite wręcz proporcje.

Jako źródło posłużył komplet Bryston BDP1 + BDA1

Kolumny - Audio Note K/LX

Oto kabel, który w świecie lampy namiesza nie mniej niż jego słynny poprzednik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17911-0-92508700-1367358720_thumb.jpg

post-17911-0-93273100-1367358745_thumb.jpg

post-17911-0-24421600-1367358767_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W przerwie między dąsami a odwiedzinami "obcych" niosących dar "swoistego podsumowania" podzielę się uwagami na temat nowego kabla DNM.

Przez ostatnie 20 lat kable znane jako DNM Reson cieszyły się wielką popularnością i uznaniem. Ich nikczemnie skromny wygląd pozwalał na dowcipne komentarze i wesołe żarty. Jednak kpiny kończyły się gdy zapinano ten kabel do dobrego wzmacniacza lampowego i porównywano z innymi dwu lub trzykrotnie droższymi.

Teraz kabel DNM zyskał nową twarz - DNM Stereo Solid Core Resolution. Z wyglądu, nowa twarz to "ohyzda" - jak mawia mój znajomy. No nie da się ukryć, po prostu ohyda.

Już jest dobrze - pomyślałem z przekąsem. Teraz może być tylko lepiej.

Ze wzmacniaczem tranzystorowym Bryston B135SST2 nie wywołał u mnie dużych emocji ale szczere zainteresowanie (stary DNM mocno uśredniał przekaz z Brystona a nowy pokazał pazur i charakterek). W konfrontacji z rewelacyjnym Ortofon Reference SPK 200 wypadł nieźle ale nie lepiej. Ortofon zaprezentował znacząco więcej ciekawie podanych informacji w zakresie tonów wysokich i niskich. Średni podzakres wypadł równorzędnie. W zderzeniu z kablem Cardas Clear Light nie było wątpliwości "kto rządzi". Mimo tego, na tle ww konkurentów DNM wypadł zachęcająco i ciekawie, nie mogę powiedzieć aby krytycznie odstawał od wysokiego poziomu tamtych kabli.

Podłączyłem go do wzmacniacza Audio Note P1 (lampki EL 84 oraz ecc83)

No i muszę powiedzieć, że tak grającego, podstawowego Audio Nota, to jeszcze nie słyszałem.

To tak jakby wystąpiło połączenie rytmu Naima oraz energii i detali Ovtave V70. Kapitalny, krótki, mocny wykop na basie, stopa perkusji nadążająca, otwarta i gorąca średnica. Znakomita jakość i ilość detali a wysokie tony - inny świat. Dźwięczność gitar, wszystkie smaczki jak na dłoni i bez przerysowań. Znakomite wręcz proporcje.

Jako źródło posłużył komplet Bryston BDP1 + BDA1

Kolumny - Audio Note K/LX

Oto kabel, który w świecie lampy namiesza nie mniej niż jego słynny poprzednik.

A gdzie go można kupić?

U dystrybutora w Warszawie.

DNM głosnikowy to absolutny BEST BUY od kilkunastu lat.Czarny Łabądek .

Filut , plusuję za opis i propozycję.

Już znalazłem, myślałem, że nie ma jeszcze tego Resolution, a te stare bardzo dobrze znam i istotnie do lampy są znakomite. Sprawdzę te nowe wkrótce z przyjemnością.

Ja wypożyczyłem w Audiopunkcie za kaucją. Kabel na tyle nowy, że panowie ze sklepu mieli zaledwie 4 godziny na posłuchanie.

Ja szczęśliwie mam weekend :)

Dzięki Magnepan za dobre słowo.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Filut, kiedy będziesz oddawał to bym się ustawił w kolejce.

Wiele osób już mi mówiło, że ten kabel jest idealny dla lampy i WLMów a ja to wyśmiewałem, bo co może taki kabelek za parę groszy? :)

Chyba powinienem spróbować.

Masz rację, spróbować warto (w odróżnieniu od często forsowanej propozycji w innym wątku - skakania z balkonu).

Podałem na jakich lampach pracuje mój wzmacniacz, Leben CS300XS też ma takie, ale jak zagada z mocniejszymi, nie wiem. Dlatego cenne będą doświadczenia innych posiadaczy wzmacniaczy lampowych.

Ja go zwracam we wtorek 7.05. Widziałem też u nich szpulę drugiego nowego kabla DNM. Ale nie mają jeszcze "demówki". Jest to kabel chyba o przewodnikach o mniejszym przekroju i szerokości oraz mniejszych odstępach miedzy żyłami.

Jeśli chcesz, to mogę im oddać go jutro, bo wiem, że pracują. Ja decyzję już podjąłem a ten odcinek i tak jest dla mnie za długi - 2.5m, bo takie robią demówki.

Zamówię sobie "pod wymiar" a ciekaw jestem innych opinii. Na jakich lampkach chcesz go wypróbować?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

6c33c

Nie spiesz się bo jutro akurat wyjeżdżam poza warszawę.

Zresztą, kiedyś próbowałem starego Resona na tym wzmacniaczu ale na kolumnach na SS Iluminator i była kocha.

Teraz mam WLMy i podobno DNM się z nimi sprawdza.

Wiele osób już mi mówiło, że ten kabel jest idealny dla lampy i WLMów a ja to wyśmiewałem, bo co może taki kabelek za parę

Ok, ale najpierw na kolanka [jak to mówią nie wszytko złoto co się..]

6c33c

Nie spiesz się bo jutro akurat wyjeżdżam poza warszawę.

Fajnie, to pogram sobie na nim jeszcze i potrzymam dopóki nie zrobią dla mnie.

Coś mi po głowie chodzi, że na takich lampach jak napisałeś robiona jest wersja "SE" Jadis Orchestra.

Zobaczymy, najpierw muszę je sprawdzić.

Nie dość, że muszą zagrać dobrze to muszą być lepsze od MIT Magnum MA.

No i tutaj jestem ciekaw konfrontacji.Daj znać z jakim skutkiem.Czekamy na pojedynek Dawida z Goliatem.

SzuB

Tak, jestem umówiony na wtorek ale jak trzeba, mogę go oddać jutro bo i tak będę zamawiać 2 x 2m.

Obrazek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.