Skocz do zawartości
IGNORED

Matematyka- co was w tej dziedzinie fascynuje.

sterreydon

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem , iż się wspólnie zastanowimy nad matematyką , a tu tradycyjnie odżywają zadawnione antagonizmy i ze smutkiem stwierdzam , że matematyka tego równania nie rozwiąże .

Piotr

Matematyka do tego nie służy:)

Ale dziwna to nauka,jak człowiek który używa wielu języków, używająca wielu systemów liczbowych! Jeśli nie poruszamy się w tym samym systemie 2+2 nie będzie równe 4! I to nie oznacza "silnia" 4 :))

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gdyby matematyka była kobietą to na całą tą dyskusję zareagowałaby tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No stara się ale....

Krótka analiza z ostatniego czasu pokazuje, że 99,9% użytkowników internetu nie umie policzyć ile właściwie stracą realizując szkodę z ubezp. OC zamiast z pominięciem zakładów ubezpieczeń i ze zdumieniem przyjęliby zapewne fakt, że zależy to od tego ile w danym momencie mają zniżki.

A Panowie tutaj o fraktalach i platońskim świecie abstrakcyjnych modeli... He he. Taaaaa.

Ukryta Zawartość

Każdy dobry inżynier wie, że matematyka jest jak kobieta, trzeba ja umieć wykorzystać, a nie zrozumieć

Matematyka do tego nie służy:)

Wiem i dlatego to napisałem , matematyką nie można opisać np. miłości

Piotr

Wiem i dlatego to napisałem , matematyką nie można opisać np. miłości

No pewnie nie. A seks?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

To nie tak... Mężczyzna to człowiek a Kobieta to stworzenie boże mające pomóc MU i umilić życie. Biblia się kłania:))

To nie tak... Mężczyzna to człowiek a Kobieta to stworzenie boże mające pomóc MU i umilić życie. Biblia się kłania:))

Ująłem to matematycznie a nie teologicznie

Piotr

Matematyka jest tworem ludzkiego umysłu służącym do opisywania świata.

Nie całkiem. To możnaby powiedzieć o fizyce, natomiast wiele obszarów matematyki jest totalnie abstrakcyjnych.

Przykladowo analiza matematyczna powstała przy okazji rozwoju fizyki klasycznej gdy próbowano opisać świat w sposób formalny.

Ale taka np. algebra uniwersalna??? W jaki sposób opisuje świat rzeczywisty?

Dla mnie to właśnie jest zdumiewające że tak oderwane od fizycznej rzeczywistości konstrukcje ludzkiego umysłu jak np. teoria Galois potrafia dać odpowiedź na proste pytania jak np. dlaczego nie jest możliwe podzielenie każdego kąta na trzy części w ogólnym przypadku?

Jestem Europejczykiem.

Podajcie lepiej tytuły jakichś fajnych książek o matematyce.

Hm pokrewna dziedzina choć nie matematyka:

"Zajmująca fizyka" Perelmana.

Lektura z dzieciństwa.

Czytał mi to ojciec jak jeszcze nie umiałem czytać.

Czasopismo "Delta"...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dieu est tres fin

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.