Skocz do zawartości
IGNORED

Cisnieniowy ekspres do kawy...jaki?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, większości Twoich patentów już próbowałem, stąd wrzątek do pojemniczka, takie a nie inne mielenie i brak tampera.

Pozdrówki

filtr do wody czy zmiękczacz używasz?

Focal + Naim

• 1 miesiąc później...
Co sądzicie o takim młynku, strasznie tani:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kiedyś dostałem w prezencie młynek ręczny. Coś podobnego. Wg mnie nadaje się tylko do celów wystawowych. Ewentualnie mielenie pieprzu:)

Nie wiem jak młynki ręczne hario. Firma uznana ale nie dotykalem

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Bo alu przewodzi ciepło błyskawicznie. Niestety.. nierdzewna byłaby śliczna ale trzeba byłoby grzać i grzać. Aluminium jest podobno szkodliwe a spawanie aluminium napewno bardzo.

Zakładając że miałyby takie same grubości ścianek, poza tym alu się odlewa łatwo i pewnie tanio a nierdzewna identyczna,inny byłby proces produkcji i koszty.

Kawiarki z blachy nierdzewnej mają kilkukrotnie cieńsze ścianki od ścianek wykonanych z alu. Mam dwie. Wolę kawę z aluminiowej, mam wrażenie, że nie jest tak gorzka, jak ze stalowej. Stalowa dość szybko potrafi się...wypalić...po czym element, do którego lejesz wodę, robi się wręcz spalony na węgiel - koszt tej stalowej kawiarki mały nie był względem kawiarek alu z Allegro...

Kawiarki z blachy nierdzewnej mają kilkukrotnie cieńsze ścianki od ścianek wykonanych z alu. Mam dwie. Wolę kawę z aluminiowej, mam wrażenie, że nie jest tak gorzka, jak ze stalowej. Stalowa dość szybko potrafi się...wypalić...po czym element, do którego lejesz wodę, robi się wręcz spalony na węgiel - koszt tej stalowej kawiarki mały nie był względem kawiarek alu z Allegro...

Mam kawiarke Bialetti venus (stal nierdzewna) juz kilka lat i nie widac po niej zadnych sladow zuzycia.Nic sie nie wypalilo, ani nie ma zadnych nalotow. Robi kawke srednio 10 razy w tygodniu. Zaczela byc uzywalna po okolo 10 kawach, co sie mialo przegryzc to sie przegryzlo i jest smacznie.

A tak btw spawam aluminium oraz nierdzewke, kawiarki alu nie kupilbym nigdy .....

Mam kawiarke Bialetti venus (stal nierdzewna) juz kilka lat i nie widac po niej zadnych sladow zuzycia.Nic sie nie wypalilo, ani nie ma zadnych nalotow. Robi kawke srednio 10 razy w tygodniu. Zaczela byc uzywalna po okolo 10 kawach, co sie mialo przegryzc to sie przegryzlo i jest smacznie.

A tak btw spawam aluminium oraz nierdzewke, kawiarki alu nie kupilbym nigdy .....

Mam stalową również, wspominałem jak wygląda środek naczynia na wodę.

Odnośnie alu - to jest przeważnie odlew, nie spawanie.

Nierdzewna byłaby śliczna gdyby miała grubsze ścianki i była ładnie obrobiona, te w handlu to cieńkie blachy,chyba tłoczone.

W aluminiowym pojemniku na wodę też coś się robi. Biały kożuch to chyba utlenione alu.

Ja kawiarkę Bialetti alu wykorzystuję sporadyczdynie w weekendy, tak to ciśnieniowy, ale kawiarka szybko po zakupie zrobiła się ciemna w środku. Przynajmniej wizualnie nie wygląda to zachęcająco. Może to przez to, że zostawiłem raz, czy dwa zalaną wodą do pełna.

To zalanie wodą nie ma znaczenia - po tym, jak Ci woda wyparuje, a nie wyłaczysz w sumie od razu, masz nagrzewany metal. Dla mnie to wygląda jak wypalenie blachy, z której to jest zrobione.

Ja kawiarkę Bialetti alu wykorzystuję sporadyczdynie w weekendy, tak to ciśnieniowy, ale kawiarka szybko po zakupie zrobiła się ciemna w środku. Przynajmniej wizualnie nie wygląda to zachęcająco. Może to przez to, że zostawiłem raz, czy dwa zalaną wodą do pełna.

Im bedzie bardziej czorna w srodku tym kawka bedzie lepiej smakowala ....:)))

Nie przejmuję się tym, raczej stwierdzam fakt. Zdecydowanie im dłużej używana tym lepiej.

Kawiarki trzeba pilnować aby kawa nie wychodziła jak burza, tylko spokojnie. Lepsza kawa.

Wcześniej miałem pare lat Delonghi teraz ma Bosha i uważam że mniej awaryjny.

Mój Bosch VeroCafe TES50129RW był już dwa razy na naprawie gwarancyjnej. Kawa bardzo dobra.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Gdyby ktoś z kolegów szukał, to samemu sprzedaję. Powróciłem do Kolby ;)

Ukryta Zawartość

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Nie przejmuję się tym, raczej stwierdzam fakt. Zdecydowanie im dłużej używana tym lepiej.

Kawiarki trzeba pilnować aby kawa nie wychodziła jak burza, tylko spokojnie. Lepsza kawa.

Jak możesz pilnować? Pytam z ciekawości bo to ekspresy ciśnieniowe i w pewnym momencie ciśnienie skacze, następuje proces parowania i skraplania, przez co to tryska pod dużym ciśnieniem.

Jak możesz pilnować? Pytam z ciekawości bo to ekspresy ciśnieniowe i w pewnym momencie ciśnienie skacze, następuje proces parowania i skraplania, przez co to tryska pod dużym ciśnieniem.

Pilnuję tak, że patrzę, czy już zaczyna się ekstrakcja i zdejmuję z gazu - czasem kilka razy zdejmuję, bo się przeliczyłem, że to już teraz. Oczywiście na sam koniec i tak już wszystko tryska z dużym ciśnieniem, ale nim to nastąpi większość kawy wylała się na spokojnie i mam ją już w filiżance.

Stalowa dość szybko potrafi się...wypalić...po czym element, do którego lejesz wodę, robi się wręcz spalony na węgiel

To tylko świadczy o kulturze technicznej użytkownika i niechlujstwie parzenia kawy!

Miałem okazję na wakacjach korzystać z Bialettiego znajomych; no ręce opadają spalone kolejne warstwy kawy tam nie zalewane + gruby osad w dolnym zbiorniku, nie wiem czy w ogóle pojemnik był myty?! Po prostu zalewali naczynie kolejna wodą i heja następna kawa. Takie naczynie wtedy faktycznie bardzo źle odprowadza ciepło (osad jest izolatorem ciepła) i bardzo łatwo przepalić każdą blachę :). Bialettiego domywałem godzinę druciakiem ale puściło w środku tak jak w moim moim domowym było widoczne metalowe dno i ścianki.

Kolejna sprawa !!! Czas parzenia w Bialettim, nie stawiamy na grzałce, gazie ,e.tc. i idziemy w sina dal a woda w dolnym zbiorniku w postaci pary wypycha najgorsze fuzle z sitka z kawą! i bulgoce i bulgoce. Przy parzeniu kawy czekamy obok aż woda szybko przejdzie do górnego zbiorniczka i kawiarke szybko odstawiamy z dala od podgrzewacza; widać to świetnie na tym filmiku:

Ukryta Zawartość

Ekstremiści kawowi wkładają (tylko) dolny zbiornik do naczynia z zimną wodą żeby przerwać wypychanie wrzącą wodą późniejszych frakcji parzenia!

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To tylko świadczy o kulturze technicznej użytkownika i niechlujstwie parzenia kawy!

To tylko świadczy o grubości ścianek...bo na aluminiowej nigdy mi się to nie zdażyło, ani rodzinie...Zresztą, te z blachy mają tak małą średnicę, że nie idzie tam wsadzić dłoni. Mój czanik...ma grubszą blachę stalową niż kawiarka...a te są znacznie droższe. Jakoś w czajniku blacha nie jest wypalona...

Ps - możesz czekać ile chcesz przy kawie. Robię to również, blacha w momencie, gdy woda uchodzi ze zbornika, szybko się wypala od środka.

Kolejna sprawa !!! Czas parzenia w Bialettim, nie stawiamy na grzałce, gazie ,e.tc. i idziemy w sina dal a woda w dolnym zbiorniku w postaci pary wypycha najgorsze fuzle z sitka z kawą! i bulgoce i bulgoce. Przy parzeniu kawy czekamy obok aż woda szybko przejdzie do górnego zbiorniczka i kawiarke szybko odstawiamy z dala od podgrzewacza; widać to świetnie na tym filmiku:

Dokładnie to miałem na myśli pisząc o pilnowaniu kawiarki :)

Hmmm, że wpadłem na chłodzenie w wodzie. Na pewno przetestuję :D

blacha w momencie, gdy woda uchodzi ze zbornika, szybko się wypala od środka.

Nie mam tego problemu w 5 letnim Bialettim i przy przynajmniej5 parzeniach dziennie blacha gruba jak dzwon, może kupiłeś jakąś Chińską manufakturę :)

Hmmm, że wpadłem na chłodzenie w wodzie. Na pewno przetestuję :D

To już jest taka kropka nad i u rasowego kawiarza coś jak specjalne bezpieczniki w sprzęcie audio ;)

Nie mam tego problemu w 5 letnim Bialettim i przy przynajmniej5 parzeniach dziennie blacha gruba jak dzwon, może kupiłeś jakąś Chińską manufakturę :)

To już jest taka kropka nad i u rasowego kawiarza coś jak specjalne bezpieczniki w sprzęcie audio ;)

Do bezpieczników mi daleko :D , ale kawę bardzo lubię, każdego dnia ok 3 do 4 espresso z kolbowego ekspresu, więc i z kawiarką się weekendowo pobawię. Kusi mnie też bardzo areopress. Wszyscy na sieci chwalą tę metodę.

pzdr

W Święta się "obraziłem" na Bialetti i kawę piłem z pietyzmem parzoną metodą Santosa. Tu świetna kawoszka sprzedawczyni (polecam obejrzeć jej inne filmiki) prezentuje jak się to robi:

Ukryta Zawartość

A tutaj znalazłem sensowny obecnie moim zdaniem produkowany zaparzacz:

Ukryta Zawartość

Ja parzyłem na oryginalnym przedwojennym Bauhausie uruchamianym z pietyzmem od święta

Ukryta Zawartość

(w elektryczny Bodumie mi się szybko przepaliły grzałki tak że nie polecam!

Ukryta Zawartość

a w

Ukryta Zawartość

posypał się przy myciu (za cienkie tłukliwe szkło)

Kawa jest inna w smaku ale również fantastyczna!!! no i można wtedy zrobić nawet 6 filiżanek za jednym cyklem parzenia.

Polecam przynajmniej gdzieś w uczciwej kawiarni na mieście spróbować.

A ten ekspres polecam dla nerwowych, ciut szybciej się parzy kawę :)

Ukryta Zawartość

Kusi mnie też bardzo areopress. Wszyscy na sieci chwalą tę metodę.

Moim zdaniem to dla leniwych ta metoda :) Jak to w życiu bywa na coś dobrego trzeba się napracować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem to dla leniwych ta metoda :) Jak to w życiu bywa na coś dobrego trzeba się napracować.

Tak mówi teoria, może rzeczywiście na sobotnie przedpołudnie sprawię sobie coś z powyższego. Przy okazji gratuluję zapału. Z kolobowego ekspresu do kawy przykładam się mocno, pilnuję procedur etc, ale to jednak chwila vs takie wynalazki.

Z kolobowego ekspresu do kawy przykładam się mocno, pilnuję procedur etc, ale to jednak chwila vs takie wynalazki.

Bo żeby docenić przyjemność życia czasem warto się na chwilę zatrzymać i stracić te parę minut więcej i wypić ją później z miłą nam osobą.

To takie codzienne ablucje, czary mary na zatrzymanie biegnącego czasu :)

Nie, wręcz przeciwnie.

Znacie wobec tego uczciwie - dobre sklepy z tymi kawiarkami?

Hmmmm bardzo mi się podobają ekspresy chromowane z rurkami etc coś jak Rocket, czy Vibemme, ale to chyba za duża klasyka:)

Wzmaki z drewienkiem z boku tez nie do końca mi pasują.

Wzmaki z drewienkiem z boku tez nie do końca mi pasują.

Ten z drewienkiem to jedna z paru opcji standardowego La Marzocco GS/3 jest on dla maniaków dobrej kawy :)

Wygląd to nie wszystko ale obejrzyj sobie film, jak to mówią diabeł śpi w szczegółach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.