Skocz do zawartości
IGNORED

Cisnieniowy ekspres do kawy...jaki?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś myślałem o Rocket R58

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale sam przemyśl :)

Budżet La Marzocco GS/3 zabija ale może to jest ten High End kawowy :) Nie ma w środku audiofilskiego powietrza :)

Co to?Wygląda na DIY.

Piotrek to La Marzocco GS/3 to ful wypas ekspres; po kawie zrobionej w nim słuchanie z MIT-ów to 2x więcej przyjemności :)

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ten z drewienkiem to jedna z paru opcji standardowego La Marzocco GS/3 jest on dla maniaków dobrej kawy :)

Wygląd to nie wszystko ale obejrzyj sobie film, jak to mówią diabeł śpi w szczegółach.

Ukryta Zawartość

Wiadomo, boiler, grupa, wymiennik ciepła, czy PID, a na końcy jeszcze pompa rotacyjna. I trzeba wydać 7k na ekspress plus niemal 2 k na młyn:D WSZYSTKO ma znaczenie, wtedy też łatwiej robić espresso, powtarzalność dużo lepsza przy takiej stabilności temepraturowej.

Taki mam plan na przyszłość jeśli chodzi o sprzęt kawowy.

Tymczasem musi wystarczyć Ascaso.

Ja zakochałem się w kolbie z samym sitkiem

Ukryta Zawartość

W wygląd preferuję bardziej taki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja zakochałem się w kolbie z samym sitkiem

Ach to dążenie do perfekcji swietny pomysł, kawa sie mniej schładza nie ściekając po metalowych częściach.

No i argument dla leniwych, mniej detali do mycia ;)

Mój coffee corner :)

Ukryta Zawartość

Alex Duetto MKIV, sitka VST, prysznic ISM, pergtamp, filtracja BWT premium

młynki: Eureka Mignon (espresso), DIP DK-30 (przelew)

@Rafaell

odpowiadając na Twój wpis z wątku o topowych kablach zasilających: Synesso występuje również w wersji single group. W Polsce Synesso widziałem w Karmie w Krakowie. Mają też w Barnie w Berlinie (jedna z lepszych palarni w Europie)

Nie mogę się zgodzić co do Slayera. To jest dzieło sztuki dopracowane w każdym calu podobnie jak Titus Grinder, na którego wkrótce wymieniam Eurekę. Zmiana ekspresu wiele mi nie da, a młynka zawsze.

Ukryta Zawartość

Piłem kawę z najlepszych ekspresów i jednak uwazam, że nic nie przebije dobrze zrobionego dripa z singla z Kenii czy Etiopii. Żaden Express nie wyciągnie takiej esencji z kawy. Taka moja subiektywna opinia.

To są zupełnie dwie odrębne rzeczy :) Drip to drip, ale cappuccino z tego nie zrobisz. Ekspres wyciąga z kawy znacznie więcej z racji drobnego mielenia i ciśnienia. Obecnie w młynku mam to:

Ukryta Zawartość

Na brak aromatów nie można narzekać, ale tak jak pisałem - to jest zupełnie inny napar. Dzień zaczynam od cappu, a potem dobry przelew :)

pozdr

Ukryta Zawartość

Ja to tam nazywam body :)

Piję też ostatnie lata Kenye i głownie Arabicę której można dobowo sporo wypić bez ubocznych skutków typu drżenie rąk skurcze mięśni.

Marcin sobie sprawił na prawdę świetny filtr z BWT, ja z lenistwa używam Brity a do kawy to jednak dobrze jak idzie trochę magnezu w wodzie wiiecej. Ogólnie magnez jest bardzo pozytywny np jak rosną na takiej ziemi rośliny z których mamy pożytek. Ja ostatnio mam takie mielone orzechy które w ramach kawowego szaleństwa trafiają do tortu czekoladowego i smakuje to fantastycznie :)

Jednym słowem świat nie kończy się na audio, nawet jak się w nim mocno jest :D

Ja niestety jak to o mnie mówią, cały czas preferują włoską spaleniznę, nie trawię tych cytrusowych posmaków w kawie, ale wszystko z czasem, bo każdy zakup właśnie z Barn, czy np mastroantonio to w większości cytrusy :D

Marcin, super zestaw, tylko pozazdrościć.

Alex Duetto MKIV, sitka VST, prysznic ISM, pergtamp, filtracja BWT premium

młynki: Eureka Mignon (espresso), DIP DK-30 (przelew)

Marcinie bardzo zacny to już zestaw to La Marocco to taka zachcianka ;) ale trzeba mieć obrane jakieś kierunki :)

Mógłbyś porównać te dwa młynki które posiadasz co do efektu finalnego mielenia, reszta to taki kwiatek do kozucha ;) bo jednak dobrze zmielona kawa to punkt wyjściowy i jeden zmilowych!

Ja niestety jak to o mnie mówią, cały czas preferują włoską spaleniznę, nie trawię tych cytrusowych posmaków w kawie, ale wszystko z czasem, bo każdy zakup właśnie z Barn, czy np mastroantonio to w większości cytrusy :D

Bratnia dusza ja dodam tylko nacisk 100% Arabica no i ciepła Afryka jako źródło surowca

Bratnia dusza ja dodam tylko nacisk 100% Arabica no i ciepła Afryka jako źródło surowca

Zdecydowanie sprawdzę. Podoba mi się ida ciepłej Afryki :)

Muszę jednak przyznać, że lubię trochę roubusty w mieszance.

Polecona mi została ostatnio ta kawa, co mam zamiar niedługo sprawdzić.

Ukryta Zawartość

oraz tę palarnię

Ukryta Zawartość

Co do młynka, cały czas żałuję, że nie kupiłem Eureki, którą już prawie miałem, a zdecydowałem się na komplet ascaso. Tak jak Uno Prof jest fajnym ekspresem w tej cenie, to młynek już niestety nie, ale człowiek mądy po ... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marcin obrał dobrą drogę patrząc na chęć wymiany młynka o co z tymi żarnami biega pisałem trochę z jednym z kolegów na PW jest to dosyć istotne dla rasowego kawosza może wrzucę wyrywki mojej odpowiedzi a inny ekspert z YT jasno wyjaśnił o co Marcinowi chodziło z wymianą młynka na

Ukryta Zawartość

Cały sekret jest w szlifie żaren i precyzji ich mocowania w młynku. Problem mógł np. powstać po złym demontażu i montażu żaren np. do czyszczenia. Żarna jak i element wirnika do którego je montujemy muszą być idealnie czyste!!! Jeśli podejdzie jakiś mały kawałek kawy i je skręcimy to "pozamiatane" gdyż wtedy powierzchnie żaren podczas pracy nie są idealnie równoległe i uzyskujemy wtedy kawę o dużym rozrzucie ziarnistości a to przy dobrym wstrzeleniu z wielkością mielonych cząstek kawy jest niedopuszczalne! Istotne jest czy żarna faktycznie są równolegle fabrycznie ustawione do siebie można to banalnie sprawdzić barwiąc np niebieskim pisakiem powierzchnie równoległe i mielić niewielką ilość kawy przy ustawieniu na bardzo drobną ziarnistość. Jeśli powierzchnie tuszu są na całych płaszczyznach równolegle to jest OK gorzej jak tak nie jest i tusz jest w jednym miejscu a w innych go na płaszczyźnie nie ma. Materiał samych żaren musi być super twardy (61-63HRC) tego tak łatwo nie sprawdzimy (mozna spróbować przez zarysowanie śrubokrętem, śrubokręt powinien się ścierać żarna zaś zostawać bez rysy) ale to decyduje czy ostrza będą nam długo służyły. Wrzuciłem zdjęcia żaren żebyś sam zrozumiał o co chodzi, kawa ma być niejako krojona a nie miażdżona !!! i tym się różnią między sobą młynki dobre i bardzo dobre :). Kawa z dobrego młynka oprócz równomiernej wielkości zmielonego ziarna (bez drobniejszego ziarna niż nastawiona frakcja musi być jak najmniej przypalona a raczej w ogóle!!! to już powód do wymiany żaren!!! Obejrzyj sobie same żarna i sam sobie odpowiesz który młynek ma potencjał :) Ja preferuję ostatnie zdjęcie. W Compaku plusem jest duzo sekcji wstępnego rozdrabniania, powoduje to niezapychanie przez gwałtowne zmiany wymiarów rozdrabniania ziarna rowków dla drobniejszych frakcji. Ziarno jest mało ściskane i to co sygnalizowałem cały czas "krojone" i nie przypalone!

Ukryta Zawartość

Myślę że ten Mazzera też mógłby być:

Ukryta Zawartość

Podyktowane jest to tym że ten właśnie młynek z młynków tego producenta ma nie za duże obroty do średnicy żaren! Pospiech to jest wskazany przy łapaniu pcheł a nie dobrym mieleniu pysznej kawy. Inna sprawa że z wygodą dawkowania to nie jest tak.

To jest wygodniejsze w użyciu:

Ukryta Zawartość

A tu moja ulubiona pani od kawy rozwieje wątpliwości co do Mazzera a jakie są Wasze spostrzeżenia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja to tam nazywam body :)

Piję też ostatnie lata Kenye i głownie Arabicę której można dobowo sporo wypić bez ubocznych skutków typu drżenie rąk skurcze mięśni.

Marcin sobie sprawił na prawdę świetny filtr z BWT, ja z lenistwa używam Brity a do kawy to jednak dobrze jak idzie trochę magnezu w wodzie wiiecej. Ogólnie magnez jest bardzo pozytywny np jak rosną na takiej ziemi rośliny z których mamy pożytek. Ja ostatnio mam takie mielone orzechy które w ramach kawowego szaleństwa trafiają do tortu czekoladowego i smakuje to fantastycznie :)

Nie jestem w stanie powąchać robusty, o piciu nie myślę. To samo z przepaloną arabicą. Niestety, ale po kilku latach picia speciality wystarczy przekroczyć próg kawiarni i już wiadomo, czy można tam pić kawę czy lepiej nie :)

Dzięki! Jeśli mogę coś polecić to kawy z doubleshota. Są dość mocno palone jak na speciality, ale przy tym delikatne. Intensywność aromatów po otwarciu paczki powala. To moja ulubiona palarnia zaraz po Timie Wendelboe. Zamawiam bezpośrednio, ale można też dostać np. w cafe silesia.

Marcinie bardzo zacny to już zestaw to La Marocco to taka zachcianka ;) ale trzeba mieć obrane jakieś kierunki :)

Mógłbyś porównać te dwa młynki które posiadasz co do efektu finalnego mielenia, reszta to taki kwiatek do kozucha ;) bo jednak dobrze zmielona kawa to punkt wyjściowy i jeden zmilowych!

Jasna sprawa. Miałem kupować GS3, ale rozsądek wygrał - w tym samym czasie kupowałem mieszkanie, samochód itp Teraz pewnie bym wziął Lamę :) Obecna maszynka posłuży jeszcze wiele lat

Zgadzam się co do Afryki. Ethiopia no1 :)

Odnośnie porównania młynków to Eureka nadaje się tylko pod espresso i do tego jest całkiem spoko. Jedyny mankament to zbrylanie, ale w tej cenie raczej nie można się czepiać.

DIP jest super przy grubszym mieleniu i używam go tylko do tego. Próbowałem kiedyś mielić pod espresso, ale było dużo gorzej niż z Eureki. Z kolei z Eureki nie da się pić grubszego przemiału. Tak jak pisałem, planuję zmienić na jeden młynek: albo nowy EK43 barista albo Titus Grinder - oba mają wybitną jakość przemiału

pozdrawiam kawoszy :)

Tak jak pisałem, planuję zmienić na jeden młynek: albo nowy EK43 barista albo Titus Grinder - oba mają wybitną jakość przemiału

Titus wygląda sensowniej i jest cichszy; głupio tak z rana wszystkich w domu budzić młynkiem!

Poza tym wkurza mnie jak młynek wszędzie wokół sypie kawą bo sobie do podłożonej kolby nie może trafić ;) W Titusie jedynie trzeba u znajomego tokarza zamówić trochę tulejek aluminiowych do odmierzania kawy i je dać do anodowania na ulubione kolory bo producent z nas zedrze :)

Ogólnie w elektrycznych młynkach kawowych brakuje mi ograniczenia dostępu powietrza do obniżającego się poziomu kawy dla tego prostsze niby prymitywne sposoby typu zasypanie żaren tylko odmierzoną ilością kawy a trzymanie reszty w hermetycznie zamkniętej choćby spinaczem do dużych dokumentów firmowej torebce sprawia że taka kawa smakuje lepiej.

Tak ze wygoda albo przyjemność ;)

Ja mam airscape'a i odmierzam do każdego naparu :) Ale to i tak niewiele daje. Przy kawach palonych jaśniej pod przelew tylko pierwsze zaparzenie po otwarciu paczki wypalonej 2-3 wcześniej daje pełną satysfakcję. Każde kolejne to już nie to samo

Przy ciemniejszym paleniu pod espresso nie ma to już aż tak dużego znaczenia.

Bardzo ładne pokazujecie tutaj maszynki.

Mógłby mi ktoć wyjasnić do czego służą ekspresy do kawy? Poza tym ze do kawy oczywiście.

Jestem w tej kwestii laikiem i nie wiem do czego takie maszyny sa przydatne w domowych warunkach.

Kawę można parzyć na wiele sposobów. Jakie są przewagi kawy z kawiarnianego automatu?

Kawę można parzyć na wiele sposobów. Jakie są przewagi kawy z kawiarnianego automatu?

No właśnie to cała frajda kawę można sobie parzyć zależnie od kaprysu tak jak słuchanie płyt.

Przewaga parzenia kawy z kawiarnianego automatu to nie do końca prawda bo nie piszemy o pierwszych lepszych automatach! Automaty kawiarniane też potrafią robić taką sobie kawę! wystarczy popróbować na mieście :)

W ogóle to automat to takie uprostszenie nic nie majacego wspólnego z tym co trzeba przy nim ustawić żeby kawa była nie tylko dobra ale bardzo dobra! Zakup do domu ekspresu kolbowego z dwoma lub wiecej PID-ami z górnej pułki ma sens tylko!!! jak ktoś sensowny przy nim stoi i wie co i jak!!! Tak ze się tak nie ma co za bardzo podniecać jak ktoś tego nie potrafi lub nie lubi na co dzień robićniech sobie odpuści.Przykładowo trucie się kawowymi pastylkami to jakiś prostszy wybór ;)

Tym bardziej nie wiem po co w domu kawiarniany automat do parzenia kawy.

W kawiarni tez nie jest by zastapić barmana, ale też nie po to żeby barman mógł wykazać się mistrzostwem parzenia kawy.

Gdyby ktoś z kolegów poszukiwał profesjonalnego automatu do domu/biura/małej gastronomii.

Ukryta Zawartość

Jeden z najlepszych automatów wszech czasów. Ja jednak powróciłem do kolby (kitchenaid) z Mazzerem Super Jolly, bo wzrosło u mnie spożycie kaw mlecznych i dedykowany boiler pomaga w lepszym spienianiu mleka. Jeśli ktoś pije więcej czarnych niż białych, to zdecydowanie warto.

Ukryta Zawartość

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Jaką kawę o łagodnym smaku (ziarno, opakowanie 250gr, do ekspresu ciśnieniowego) polecicie w sklepach PiotriPaweł czy innych hipermarketach ogólnodostępnych?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Jaką kawę o łagodnym smaku (ziarno, opakowanie 250gr, do ekspresu ciśnieniowego) polecicie w sklepach PiotriPaweł czy innych hipermarketach ogólnodostępnych?

Kawosze takich małych opakowań nie kupują ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki ze mnie kawosz jak audiofil ;) Mówisz że dobra, to kupię, ceneo pokazuje że jest dostępna w mediamarkt. Dzięki.

Polecają do lewatyw :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Taki ze mnie kawosz jak audiofil ;) Mówisz że dobra, to kupię, ceneo pokazuje że jest dostępna w mediamarkt. Dzięki.

Polecają do lewatyw :)

Ukryta Zawartość

Spróbuj odwrotną stroną i zdaj nam relację ;) Inkowie to do lewatyw woleli gorzałkę

Ukryta Zawartość

Takie coś jeszcze polecają z szeroko dostępnych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.