Skocz do zawartości
IGNORED

Cisnieniowy ekspres do kawy...jaki?

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

No to fajnie, najlepiej kupować na straganie u baby...najlepiej tam gdzie kawa rośnie:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

@mah33

Trzymam zatem kciuki za rezultat w filiżance.:)

...Oj tak, lokalne palarnie albo internecik.

Kiedyś wyczytałem chyba na australijskim forum od zasadzie 3x3:

1. Kawę należy wypalić w ciągu 3 lat od zbioru.

2. Kawę należy zużyć w ciągu 3 miesięcy od wypalenia.

3. Kawę należy zaparzyć w czasie 3 minut od zmielenia.

I tego się trzymam, przy czym nie mam za bardzo wpływu na pkt 1.

To masz blisko do Tarnowskich Gór.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo Krakowa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

Sprawdź najtańsze ekspresy marki Nivona.

Poszedłem za radą kolegi i oto co znalazłem :-)

NIVONA 605

Opinię napisał(a) klient_sklepu_RTV_Euro_AGD dnia 11-11-2010 r.

Ekspres bardzo prosty w obsłudze. Ładnie wygląda i robi rewelacyjną kawę. Jedyny minus to troszeczkę hałaśliwy, ale za to ładny:)Naprawdę polecam.

ZALETY

stylowe, wytrzymałość, łatwość użycia, dużo funkcji, łatwość czyszczenia, szybkość parzenia

WADY

kawa nie trzyma długo ciepła

Znaczy, szybko pić trzeba :-)

Opinie zawsze warto poczytać

ja o grande utopiach wyczytałem że ich zaletą jest waga i wielkość - nie zostaną ukradzione tak szybko :D

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

kawa nie trzyma długo ciepła

Dosyć zaskakujące stwierdzenie :)))

Bierze się pewnie stąd, że często podaje się kawę zbyt gorącą.

Prawidłowo zrobionym latte czy cappu nie da się poparzyć.

Ekstrakcja kawy przebiega w temp.88-95 stopni.

W momencie podania, espresso ma ok.70 stopni i szybko stygnie.

Aby opóźnić ten proces należu używać filiżanek z grubej porcelany i podgrzewać je przed ekstrakcją.

Ma to oczywiście również wpływ na smak.

Ekspres też musi być nagrzany, ustabilizowany temperaturowo.

Zbyt zimna woda-kawa kwaśna.

Zbyt gorąca-kawa gorzka.

Najczęściej gorzki lub kwaśny smak kawy to błędy przy zaparzaniu a nie wina samego ziarna.

Ukryta Zawartość

Dobra ofeta.

Wszystko co trzeba

Ukryta Zawartość

A czy zalety potwierdzisz ?

stylowe - kwestia gustu :)

wytrzymałość - jak na razie działa pół roku i nic się nie dzieje

łatwość użycia - fakt

dużo funkcji - dużo to wartość względna. Są trzy moce zaparzania, kawa na jedną lub dwie filiżanki, trzy stopnie spieniania mleka, płynna regulacja ilości naparu

łatwość czyszczenia - wiem gdzie wrzuca się tabletkę ;) akurat czyszczeniem zajmuje się koleżanka ale nic nie wspominała żeby to było upierdliwe ;)

szybkość parzenia - od mielenia do napełnienia całego kubka ok. minuty

• 3 tygodnie później...

Osobiście polecam tylko i wyłącznie kolbę. Zdaję sobie jednak sprawę z tego że większość ludzi ceni sobie wygodę i wybierze jednak automat. Rozumiem to. W automacie mamy tylko magię guziczków z wyborem kawy, podstawiamy kubeczek i czekamy.

Z kolbą już nie jest tak prosto. Żeby otrzymać prawdziwe espresso trzeba spełnić kilka warunków. Świeżo palona kawa, świeżo mielona i to w dobrym młynku (zawsze mielimy tyle ile zużyjemy na jedno zalanie. Po 15 min od zmielenia kawa traci swoje aromaty), odpowiednia grubość zmielenia, praktycznie grubość mielenia ustawiamy osobno do każdego nowego zakupu kawy, odpowiednia ilość kawy wsypanej do kolby, odpowiednio tamperem ubita. I na koniec 25 ml w 25 sec lub 2x25 m, w 25 sec przy podwójnej. Rano potrzebuję 15 min na przygotowanie kawy sobie i mojej pani. O spienianiu mleka już nie będę wspominał. Siadam sobie wtedy spokojnie o 6 rano, biorę łyk kawuśki z mleczkiem, pociągam ze swojego elektronicznego papierosa i wiecie co? Wcale ale to wcale nie chce mi się iść do pracy. Tylko bym pił tę kawkę i wapował swoją elektroniczną fajurkę o smaku kawy.

Aby opóźnić ten proces należu używać filiżanek z grubej porcelany i podgrzewać je przed ekstrakcją.

Dodam jeszcze od siebie, pijaka moki. Delektowanie moką polega na piciu bardzo gorącej, takiej co parzy. Tylko trick jest jeden. Grube porcelanowe filiżanki. Sącząc malutki łyczek po takiej ściance nie parzymy się, a bardzo przyjemny aromat czujemy.

Jako ciekawostka, to przykładowo w Niemczech palarnie stosują jakiś dodatkowy proces chemiczny do uszlachetniania ziaren, spotykane jest nawet aromatyzowanie. Bierze się to z odmiennych gustów klienteli. Chyba w którymś niemieckim Focus widziałem artykuł o tym.

W naszych palarniach również jest duży wybór aromatyzowanych kaw. O ile dobrze pamiętam to również w Ipanema Gdynia. Tylko w końcu chcemy napić się kawy czy kawy orzechowej, czekoladowej, waniliowej itp?

Nie chodziło o pseudo kawy o jakichś aromatach i z kapsli, tylko o czołowe kawy z niby "firmowych" palarni. Dobrze nie kojarzę ale chyba był przytoczony przykład niemieckiej i włoskiej wersji, szczegółów jednak nie pamiętam.

A takie ekspresy jak w linku są ok?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Osobiście polecam tylko i wyłącznie kolbę.

Myślę że tutaj gra ekonomia z kolby można z gorszej (czytaj tańszej) kawy uzyskać więcej przyjemności robiąc różne czary mary :) W lepszych ekspresach np. Jura Impressa z takiej Lavazzy niebieskiej kawa jest całkiem niezła. Siemens tą samą kawę już nie parzy tak dobrze mamy wrażenie że pijemy coś kawo podobnego . Dla odmiany z prostej kawiarki Bialetti ale odpalanej od gorącej wody ale na średnim gazie taka Corsini Compagnia Arabica Kenya "AA" jest wyśmienita. Czeka mnie jeszcze naprawa zabytkowej zaparzarki wg, metody Santosa (dorobienie uszczelek) Tą metodą parzona kawa też była świetna;pozostały mi wspomnienia po ekspresie Boduma też metoda Santosa.

Santos czeka taki jak ten :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jako ciekawostka, to przykładowo w Niemczech palarnie stosują jakiś dodatkowy proces chemiczny do uszlachetniania ziaren, spotykane jest nawet aromatyzowanie. Bierze się to z odmiennych gustów klienteli. Chyba w którymś niemieckim Focus widziałem artykuł o tym.

Aromatyzowanie natryskowe jest niejako "produktem ubocznym" wielkoprzemysłowego wypalania kawy w wielkich piecach gazowych. W tym procesie kawę wypala się krócej ale w wyższej temperaturze a możliwości zmian warunków są mniejsze (pierwszeństwo ma ciągłość produkcji). W związku z tym że kawa po wyjściu z pieca ma bardzo wysoką temperaturę musi być "gaszona" żeby nie doprowadzić do nadmiernej karmelizacji etc. Ktoś w latach sześćdziesiątych wpadł na pomysł że do wody "gaszącej" można dolać różne dodatki tak aby kawa otrzymała inny posmak etc.

Najpierw chodziło o to żeby poprawić smak bo palenie wielkoprzemysłowe daje kawę po prostu gorszą w smaku, stąd dodatki mają po pierwsze za zadanie zmniejszenie różnych nieporządanych cech i od lat są one standardem. Oczywiście oprócz tego stosuje się różne inne dodatki aby uzyskać inny posmak, imitować inną odmianę kawy czy dodać aromat orzechów (sztuczny) itd. Jest to tym łatwiejsze że świeżo wypalona i gorąca kawa łatwo chłonie ten szybki i krótki prysznic po którym nadal gorąca szybko dochodzi do siebie odparowując wodę tym samy się oziębiając.

I tak taśma kieruje się ku sortowaniu, pakowaniu itd.

Fajny wątek.

Też mam podobne dylematy - lubię dobrą kawę i chciałbym mieć taką dostępną w domu. Ostatnio małżonka nawet pozytywnie zaaprobowała budżet - oczko wyżej, bo okolice 4k - ale i chciała mieć w miarę niezawodny automat. Też z opcją podłączenia wody z kranu - chociaż już wiem że tego w tym budżecie raczej nie znajdę.

Rozglądając się po rynku - człowiek oczywiście najpierw trafia na te silnie reklamowane marki, ale po chwili można się zorientować że trzeba szukać inaczej.

Jak dotąd najbliżej mi do zakupu nie tak małego ekspresu Quick Mill'a, taki jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale widzę że jest tu kilka osób dobrze znających temat i w tym budżecie można znaleźć coś ciekawszego?

Ewentualnie kolbowy z dobrym młynkiem też wchodzi w rachubę.

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Jedyne co mogę polecić przy zakupie ekspresu za 4k to odwiedzenie forum Caffe Prego. Jest to forum dla maniaków ekspresów. Z automatów można też rozejrzeć się za ekspresami firmy Jura. Ale naprawdę wpierw poczytać. Kupić jest łatwo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.