Skocz do zawartości
IGNORED

Wyłacznik termiczny przed transformatorem - co o tym myślicie ?

gucio.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Wpadłem na pomysł chociaż nie wiem czy racjonalny, chciałem jakoś zabezpieczyć końcówkę przed przegrzaniem tak aby się wyłączył po osiągnieciu powiedzmy 80C i wpadłem na pomysł żeby zastosować na pierwotnym transformatora takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

podczas osiągnięcia 80C robi przerwę w obwodzie i automatycznie końcówka by się wyłączyła...

Co sądzicie o takim rozwiązaniu ??

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Stosuję podobne zabezpieczenie w zasilaczach AC, gdzie nie ma elektronicznego zabezpieczenia przeciwzwarciowego zintegrowanego ze stabilizatorem. Używam tylko bezpieczników innej firmy, które akurat już dawno mam sprawdzone w boju. Bardzo proste rozwiązanie i skuteczne zarazem. Minimalna ilość elementów, znikoma ingerencja w istniejący układ.

Gucio:

Człowieku!

Ludziom, kable i bezpieczniki grają. A Ty wpinasz styk w obwód wysokoprądowy...;)

Zakup taki t-bezpiecznik i pomierz:

Na dzień dobry, rezystancja strzelam 50 miliomów.

Ogrzej kilka razy lutownicą (cykli wyłącz-włącz). Zmierz ponownie, rezystancja strzelam wzrośnie do 500 miliomów...

A bywa, jak zadziała pod dużym obciążeniem (charakter indukcyjny) to po pierwszym zadziałaniu łuk może zniszczyć...

Ale są oczywiście różne tego typu wyłączniki. Do tych z linku nie miałbym zaufania.

No i trzeba przeczytać notę katalogową zwracając uwagę na różnice dla obciążeń rezystancyjnych i indukcyjnych.

Oczywiście w każdym wypadku stosować układ gasikowy RC równolegle do styku.

Jak podasz parametry obciążenia to Ci wyliczę.

A masz w tym wzmaku układ zabezpieczający przed DC na wyjściu, z przekaźnikiem. Jeśli tak to wepnij ten wyłącznik termiczny w obwód cewki przekaźnika, to ci odłączy kolumny i wzmak sobie ostygnie. Tu nie będzie potrzebny układ gasikowy i prądy też są znikome więc nic się nie wypali

Ogólnie to zabezpieczeń nie planuje żadnych, końcówka mocy do Firstwatt F5 średnio w spoczynku będzie brał ok 200Va ...

Może znacie jakiś sprawdzony taki wyłącznik, chciałbym dobre proste rozwiązanie....

Pozdrawiam

P.S na dniach zobaczę jak będzie się grzał po kilku godzinach pod pełnym obciążeniem sinusem i wtedy zobaczymy czy będzie potrzebne termiczne czy nie :)

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Nie rezygnuj.

Twój pomysł jest dobry.

Ja po prostu trochę stosowałem takie termiki. Nawet ten wzrost rezystancji przejścia po wielu zadziałaniach nie musi degradować dźwięku.

Tylko potem nie wypisuj na Forum o grających bezpiecznikach... ;)

Sugestia Grze_sio jest również dobra.

Jeżeli chodzi o układ zabezpieczeń przez DC itp to nie będzie nic, gdyby był wpiął bym tak jak kolega radzi przed przekaźnikiem ale nie będzie ma być jak w oryginale.... ale takie termiczne możliwe że w takim piecyku miało by sens....

Pozdrawiam

Mam zamiar wykorzystać podobne rozwiązanie,ale styk termika będzie w obwodzie cewki przekaźnika układu miękkiego startu podającego napięcie na transformator.

Też o tym myślałem ale nie mam potrzeby stosowania Soft startu , bynajmniej taką mam nadzieje ale okaże się jak będzie wszystko wyregulowane i będzie pierwszy start :)

Czemu miało by to służyć przy tym softstarcie? To zupełnie zły pomysł. Przecież przekaźnik w softstarcie zwiera tylko rezystor, który ma ograniczyć udar prądowy. Wstawienie wyłącznika w obwód tego przekaźnika, spowoduje wyłączenie przekaźnika i włączenie w obwód zasilania transformatora głównego tego rezystora, którego moc to zwykle kilka watów. Dłuższa praca w takim stanie może nawet doprowadzić do pożaru!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.