Skocz do zawartości
IGNORED

McIntosh 6500 czy Musical Fidelity A 308

George_Stark

Rekomendowane odpowiedzi

Z Macami jest coś nie tak. Wiele razy do nich podchodziłem i nigdy mnie nie przekonały do końca. Nie wiem co jest nie tak ale wiem, że na Macu nie "gra" fortepian. Mac ma jakąś taką "masę", która powoduje, ze nie potrafi on grać z energią i werwą. Do spokojnej muzki Tak.

A 308 nie znam ale podejrzewam, ze jest "zaokrąglony" bo CD do niego jest "wyostrzone".

A konkurencja jest. Może np. wyższy, dzielony Exposure.

Pzdr.

• Redaktorzy

Ciekaw jestem 308, bo w ostatnich latach opinie na temat wzmacniaczy MF diametralnie sie zmienily. Obecnie uważane są za grające świezo, energicznie i niesłodko.

Ja za to bardzo chętnie posłucham Maca 6500. Spotkałem się z opiniami, że gra o wiele "równiej" i bardziej przejrzyście od 6900. Co do tego ostatniego, to odczucia mam podobne co Arek, ale może taki mój pech, że 6900 nigdy nie słuchałem we właściwym zestawieniu.

• 4 tygodnie później...

Znalazłem ten wątek :-)) Z dwóch wzmaków ,które wymieniłeś jednego miałem w domku i odsłuchiwałem ,mówię o MF A 308 ,a na co dzień słucham MACA 6850. Co mogę powiedzieć ? MAC jest bardzo kapryśny i mało kompatybilny. Kiedyś napisano o nim ,że zagra prawie ze wszystkim i jest to największa bzdura jaką napisano na temat MACA, ale dobrze zestawiony sprawia,że dzieją się cuda i dźwiek jest bajeczny.MF A 308 dobry klocek, ale jeśli chodzi o porównanie to chyba nie ta liga i głownie mam na myśli szeroko pojętą kulturę brzmienia ( ale też jest dwukrotnie tańszy).Pozdrawiam

wreszcie ciekawszy wątek sprzetowy . Możesz rozwinąć myśl na czym polega niekompatbilność Maców ? Z czym się najbardziej gryzą a z czym dobrze komponują ? A tą ogolnie pojętą kulturą brzmienia trochę mnie zaskakoczyłeś . MF-y uchodzą ogolnie za 'kulturalne' jesli tak to można wyrazić . Szybciej spodziewałbym się 'magiczniejszej srednicy' , bardziej zwartego basu lub lepszego 'napowietrzenia' wysokich jako głównej przewagi. A propos MF A 308 - czy porównywałeś go np. z wcześniejszym A 300 ? (ten drugi znam bdb stąd moje pytanie) .

pozdrawiam

Kultura jak zresztą wszystko, może być większa lub mniejsza. Ja nie twierdzę ,że MF jej nie ma, ale to tak jak byś chciał porównywać Volkswagena z Mercedesem. Miałem okazję słuchać A3, A300 i A 308. Jeśli będziemy mówić o jakości,a cenie to A3 będzie bezkonkurencyjny dla swoich braci. 308-ka w stosunku do 300-ki jest bardziej dynamiczna, większa energia w każdym dźwieku (zwiazane chyba z mocą) i lepszy bas reszta porównywalna. Wracając do MACA to on naprawdę potrafi czarować, potrzebuje do tego w miarę jasnych,zimnych,przejżystych kolumn np.B&W Nautilus , ale też doskonale mi zagrał z Spendorami 100. A za to z Usherami CP 6311 (doskonałe kolumny) zupełna klapa.

Prosta odpowiedź-kasa. Gdybym miał wolną rękę w kwestii zakupów jak np. kolega GUTEN to już dawno byłoby po sprawie, a tak są inne priorytety, no i najpierw muszę sprzedać wspomiane Uschery,które u znajomego z Wrocławską lampą grają doskonale.

gonarek po prostu wpadka, tak mi się spodobały te Ushery, że po prostu kupiłem, a 805 poszły w rozliczeniu. Bas, barwa, spójność dźwięku są doskonałe, ale jest za ciemno-kluchowato, brak powietrza.

Wszystkiw wzmacniacze ktore wymieniliście sa ok.(Ach ten Mac!)Ja bym dopisał do listy....KRELLA KAV 400 xi.Niesamowicie otwarty ,dynamiczny i z lekka dozą plynności w srednicy.A308 zagral bardziej pastelowo i nie tak dokladniej.Wiec warto posłuchać bo to dobry konkurent dla maca.A ktory lepszy niw wyjdzie z pod mej klawiatury bo to kwestia gustu i kolumn.

lolo nawet mam faworyta Harberth 5 ??? Tylko nie wiem czy zagra z MACEM. A wracając do porównań MAC 6500 był najtańszy i najsłabszy z całej rodziny, mówiono nawet ,że McIntosh tak naprawdę zaczyna się od 6850. Ja miałem okazję posłuchać 6500 ,ale było to tak dawno,że nie będę się wypowiadał bo nie pamiętam brzmienia.Co do Krella to wbrew ogólnej opini podobał mi się zimny,sterylny poprzednik 400-ki,a tej z kolei nie słyszałem.

Jeśli porównujemy klocki to raczej powinniśmy dobierać je cenowo i tak MAC 6850 czy 6900(ok.24500zł) powinien stawać w szranki z MF TriVista(ok.27000zł).

gutek

więc zmieniłeś zdanie? o ile pamiętam w pierwszej chwili byłeś skłonny oddać Mac`a a zostawić Ushery.

Może jednak Usher który ci podszedł i do tego właśnie TriVista?

aby moje intencje były jasne, nie czepiam się, tylko jestem ciekaw zmiany podejścia,

czy jednak ushery nie są aż tak dobre jak pisałeś, czy poprostu wyżej cenisz mac`a? i szukasz innych kolumn.

PMD jestem otwarty, wstawiłem w sprzedaż wszystko. Jeśli pójdzie MAC to możliwe,że Ushery zostaną bo do 15 ooozł ciężko znaleźć im konkurencję i są w moim guście. Jeśli sprzedam Ushery to do MACA będę szukał kolumn i myślę ostatnio o Harberth 5 ??? Najbardziej mnie boli ,że zburzyłem system i słuchanie muzyki nie daje takiej przyjemności.

Dla mnie nie jest ważne posiadanie klocków z jakiejś tam półki, liczy się dobrze dobrany system i do tej pory to mi się udawało bez większych wpadek.

jeśli myśłisz o Harbeth`cie to posłuchaj także kolumn Audionote (o ile masz taką możliwość). Super 5-ek nie słusałem słuchałęm w niemal ej samej cenie Commpact 7 oraz Aodionota ale nie w wersji podsawowej tylko już abgrejdowanej. Harbeth był b. przyjemny ale Audionote wypadł dla mnie lepiej.

Nie mniej ja osobiście preferuję podłogówki, po prostu mam warunki by wstawić odpowiednio duże kolumny i cieszyć się ich dźwiękiem. Dla mnie na dziś numerem 1 są wielokrotnie omawiane na forum Pretoriany.

Zastanawiam się tylko od jakiego pułapu cenowego zaczyna się w tym hobby magia a dokąd jest tylko dobry, czy nawet b. dobry dźwięk. Poszukujęoczywiście magii :)

PMD wydaje mi się ,że za ok. 10 000zł za klocek można w odpowiednio zestawionym systemie znaleść magę ,może być taniej jeśli będzie to sprzęt używany.Liczy się system, nawet najdroższe klocki mogą źle zestawione nie zagrać. Kolumn Audionote nie znam i ciężko jest cokolwiek odsłuchać ,Trójmiasto to nie Warszawa.Tych Harbertów 5 też nie słuchałem ,na razie szukam informacji, czy ktoś próbował je zestawić z MACEM i jak to grało.Może ktoś słyszał taki system ????????? Oczywiście nic nie kupię bez odsłuchu.

gutekbull

Wydaje mi się, że kolumnami których poszukujesz do Mac'a mogą być Amphiony Xenon (linki do recenzji znajdziesz na ecoustics.com). Nie są dostępne w Polsce, cena w Finlandi 2600 EUR plus 245 EUR podróż.

Ja wychodzę z drugiej strony. Mam zamiar kupić Amphiony i do nich dobierać wzmaka. Ma liście moich życzeń są Mac, MF i inne pełnokrwiste urządzenia.

[obrazekLUKASZ-161774_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

gutekbull,

juz nie pierwszy raz slysze bardzo pozytywne opinie na temat tych glosnikow:

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Przy okazji

[obrazekLUKASZ-161799_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krzycho - skoro wybierasz się , żeby kupić to musiał Cię zauroczyć ich dźwięk . Możesz w kilku słowach streścić co Cię tak zauroczyło , że aż zimną Finlandię zamierzasz nawiedzić ?

1. Przejrzystość i precyzja brzmienia połączona z muzykalnością.

Jeden z recenzentów stwierdził nawet, że stopień realizmu jaki osiągnął podczas odsłuchów

z Xenonami przewyższył to, czego doświadcza z elektrostatami Quad ESL-63.

2. Pomimo nietypowego umiejscowienia wooferów na bocznych ścianach świetna spójność brzmienia.

3. Fantastyczny bass - bardzo głęboki (28 Hz przy -3 dB to słychać) i świetnie kontrolowany.

4. Świetna scena - bardzo precyzyjna i rozległa.

5. Uniwersalność - moża na nich słuchać każdego rodzaju muzyki.

6. Wielką zaletą tych kolumn jest to, że modą grać także w małych pomieszczeniach.

Zwróćcie uwagę na te wycięcia na bocznych ściankach na wysokości głośnika średniotonowego (tego na samej górze).

7. Równowaga tonalna wszystkich Amphionów znajduje się po "cienkiej' stronie brzmienia , dlatego też

dobrze pasują do nich takie wzmaki jak Mac, MF, stare JR i oczywiście lampy itd. Odradzam Krella. Niestety będę musiał pozbyć się swojego.

Dużo tu ochów i achów, ale to moje spostrzeżenia i tak to słyszałem.

Właśnie wróciłem z Norwegii z Przylądka Północnego-najdalej na północ wysunięte miasto w Europie,gdzie renifery chodzą po ulicach,gdzie 3 m-ce jest całkowicie ciemno-dużo czasu na słuchanie muzyki :-)) i znowu 3m-ce zupełnie jasno.Wszystko pokręcone.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.