Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy /stary cd Hi end-owy

caparol

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym żeby cd grało dźwiękiem otwartym dynamicznym czystym dżwięcznym bez zamulenia psełdo lapowego co niektórzy określają analowego a ja bym chciał zeby włśnie grało jak dobry gramofon bo jako właściciel dwóch gramofonów wiem jak super się słucha muzyki z lat 70 czy 90 a cd porazka choć wiem że w każdy system gra inaczej to właśnie wyżej wymieniona Theta zaprezentowała się właśnie tak. Używałem ostatnio przez dwa lata cd Accu Dp -500 na wzajem z Meridianem 508.20 i pożyczonym na trzy miesiące Dp-78 który był niezły ale nosowość wysokich tonów była nieznośna. Tak to mniej więcej wygląda

"i oczywiście można lepiej, ale dużo drożej"

to znaczy

nie wiem jakimi pieniążkami dysponujecie ale ja osobiście jestem zakochany w sony esprit XA 5 ES jest to model z dociskiem i tu dźwięk jest super szczegółowy a zarazem delikatny głębia moc dynamika nic nie brakuje

Do Thety potrzebne jest jednak bardzo dobre źródło. Paradoksalnie transport Data Basic II nadaje sie do tego celu przeciętnie. DUŻO lepsze efekty uzyskasz podłączajac wysokiej jakości konwerter SPDIF.

tego to nie rozumiem!!!

o dla mnie hitem jest właśnie ten transport!!

jest lepszy? w sensownej cenie...

Witam

Może powtórzę podobne już zadawane pytanie na forum. Szukam raczej używanego odtwarzacza Cd wysokiej klasy bo kilka kompaktów przerzuciłem np. Accu Dp-500.Dp-78,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) itp.które mnie nie zadwalały fonicznie dlatego postanowiłem kupić coś starszego np. Theta czy Wadia może być dzielony oddzielnie przetwornik z napędem. Proszę o sugestię co szukać i na co uważać

Pozdrawiam

Temat CD juz sie wyczerpał, jesli chcesz przejść o etak wyżej to niestetytylko pliki. Żadne lepsze kabelki, żaden odtwarzacz CD nawet za 100kzł nie pomoże, jesli płyta jest 16 bitowa i płaska jak podloga. Najpierw zadbaj o źródło jakim jest plik muzyczny (płyta CD to tez plik tylko 16 bitowy), a potem odpowiednie urządzenie odtwarzajace. Skoro masz kasę więc pewnie zakup odpowiedniego DAC-a nie sprawi problemu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najlepiej kupić taki odtwarzacz CD który czyta też SACD i jest jednocześnie DAC-iem pod pliki.

Jest teraz takich dużo. Wtedy masz problem rozwiązany w jednej obudowie przez co zaoszczędzisz

na dodatkowych kablach AC, na cyfrowym między transportem CD a DAC-iem, na podstawkach antywibracyjnych

itd.

I wtedy lepiej jeden porządny sprzęt niż w kilku częściach sprzęt słabszy.

Temat CD playerów sie nie wyczerpał i proponuję zwrócić uwagę na Meridiana 506.20, 506.24,508.20,508.24 ; Wadię 16,

Electrocompanieta EMC UP , Coplanda 266,277 ewentualnie na starszego Philipsa albo Marantza.

Temat CD juz sie wyczerpał, jesli chcesz przejść o etak wyżej to niestetytylko pliki. Żadne lepsze kabelki, żaden odtwarzacz CD nawet za 100kzł nie pomoże, jesli płyta jest 16 bitowa i płaska jak podloga. Najpierw zadbaj o źródło jakim jest plik muzyczny (płyta CD to tez plik tylko 16 bitowy), a potem odpowiednie urządzenie odtwarzajace. Skoro masz kasę więc pewnie zakup odpowiedniego DAC-a nie sprawi problemu.

Zmykaj !!!

----------------------------------------------------

Też uważam, że CD się nie wyczerpał - żeby podać kilka przykładów z różnych półek cenowych:

- dcs

- Audio Research

- Rega

- Burrmester

- Cambridge Audio

- Creek

- Ancient Audio (!)

- Simaudio

Choć prawdą jest też, że fenomenalnych DAC-ów ciągle przybywa.

tak dac-ów przybywa, ale na dzień dzisiejszy lepsze efekty daje podłączenie wysokiej klasy transportu niż wpuszczenie tam plików....

dobrych mało, drogie i takie nieludzkie....

To nie jest KSS151A to samo siedzi w starym Krellu 300cd ale to nie ta sama klasa.

Nie zmienia to jednak faktu, że lepiej kupić za 6kzł porządny starszy cedek niż nową kambodżę. Proszę nie demonizować awarii laserów, osobiście maiłem 8 odtwarzaczy z tym laserem i wszystkie działały bez problemu. Można też nabyć dawcę ze stajni denona lub sony i można spać spokojnie. Mam jeszcze ze 2 cdeki na kss151A na zapas i nigdy się nie przydały. 90% awarii to zacierający się, niekonserwowany mechanizm a właściwie jedna z prowadnic sanek. Całość jest poruszana przez magnesy (dlatego sanki są blokowane w czasie transportu aby nie latały jak kur..ie cycki) i wystarczy lekki opór aby mieć problem z odczytem albo opóźnionym powrotem sanek. Miałem taki przypadek w transporcie Mac-a. Izopropanol + olejek silikonowy (nie dawać smaru bo łapie kurz) załatwia sprawę i napęd działa jak nowy. Konserwacja jest podstawą bezawaryjnego działania. Jak zajrzałem do środka w tym Mac-u to znalazłem sporo "kotów" a wystarczyło troszkę zadbać o sprzęt.

Jako ciekawostka wersja tego samego napędu oznaczona jako xs, niezwykle rzadka i rzut elementów obudowy. Cedek w cenie 10kzł nowy, dziś można o czymś takim pomarzyć. W niektórych mechanizmach bywają jeszcze problemu z czujnikiem krańcowym, wystarczy podgiąć, wyczyścić i psiknąć "kontaktem". Wspominam bo natknąłem się i na takowy przypadek.

Winowajca wymagający czyszczenia na czerwono.

Ostrzegam przed kupnem czegokolwiek co posiada KSS151A, ten "Ks" jest już nie produkowany,a pozostałe w magazynach resztki osiągają brokerskie ceny ok.2kzł.

Ostrzegam przed kupnem czegokolwiek co posiada KSS151A, ten "Ks" jest już nie produkowany,a pozostałe w magazynach resztki osiągają brokerskie ceny ok.2kzł.

Wszystko jest względne. Jak masz np. Wadię 850 za kilkadziesiąt tysięcy i rzeczywiście doceniasz jej brzmienie, to wydanie nawet 2 tys. na nowy laser nie wyda się takie straszne - w końcu to ułamek ceny nowego cd-ka porównywalnej klasy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.