Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio AZUR 651 vs. Rega Brio-R

camoll

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

bardzo proszę o pomoc w rozstrzygnięciu, myślę że bardzo precyzyjnego pytania.

Proszę nie uwzględniać aspektu finansowego. Rodzaju słuchanej muzyki też, bo jest baaaardzo rozległa. Pomieszczenie ok 25 m2.

Słucham głównie płyt winylowych (Rega RP3 plus Ortofon 2M Blue, o reszcie toru nie będę mówił bo jest do zmiany).

Chcę kupić 1 lub 2 i nie oczekuję innych propozycji (Cambridge oczywiście droższy ale to teraz nie ważne, ważne jest co lepsze 1 czy 2).

Po zakupie biorę sprzęt pod pachę i idę do salonu wybrać monitory.

Słuchałem kiedyś B&W CM5 i były świetne - tylko, że grały wtedy z jakimś NAD-em.

Jeżeli chodzi o kolumny to sugestie będą mile widziane, byle mieściły się z grubsza w przedziale cenowym CM5.

1. Cambridge Audio AZUR 651A + preamp Cambridge Audio AZUR 651P

2. Rega Brio-R

Za Regą przemawia to, że ma wbudowany preamp, o którym bardzo dobrze piszą. Ogólnie o Brio-R piszą dobrze (a to takie maleństwo :).

Będę wdzięczny za opinie i sugestie szczególnie posiadaczy CA i/lub Regi.

Pozdrawiam

Witaj,

wybór jest uzależniony od Twoich preferencji brzmieniowych. CA jest oczywiście trochę mocniejszy, jednak brzmienie Regi jest równiejsze, pełniejsze, bardziej ciepłe. Szczególnie jeśli zamierzasz zakupić monitory, wybór Brio-R moim zdaniem będzie lepszy.

Zapraszam jednak na odsłuchy, które pozwolą na wybór optymalnego modelu wzmacniacza i kolumn.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za podpowiedź. A czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenie z preampem wbudowanym w Rega vs. CA AZUR 651P?

Na MC w CA mi tak bardzo nie zależy (nie planuję przejścia z MM na MC), jednakże CA prezentuje, przynajmniej konstrukcyjnie, dużo bardziej zaawansowane urządzenie. Z drugiej strony mój gramofon Rega pewnie był nie raz testowany z Brio, być może preamp w Brio był projektowany pod kątem właściwości gramofonów tej serii. Dla mnie jakość preampu będzie wyznacznikiem (tak w 70% oceny ogólnej) wyboru wzmacniacza (zestawu).

A z bardziej przyziemnych kwestii - może ktoś wie jak wygrąda sprawa poboru mocy w 651A i Brio-R (ile kilowacików 200, 600 W??? i czy występuje w nich coś takiego jak Standby. Wygląda na to, że w Redze nie ma, a czy to co jest w CA to czyste Standby czyli tor wzmacniacza całkowicie odłączony czy jest jakieś "żarzenie" przedwzmacniacza?

Jak widze znikad pomocy. Chyba zbyt precyzyjne pytanie me bylo. To moze chociaz zaglosujcie za 1 lub 2 biorac pod uwage przedewszystkim jakosc preampu phono.

I jeszcze jedna kwestia teoretyczna. Jesli CA ma w specyfikacji max pobor mocy ok 600 W to kiedy z takim poborem mamy do czynienia? W jakiej sytuacji? CA chyba raczej nie pracuje w klasie A.

Jaki moze byc pobor sredni rzeczywisty?

Kolego,

Bierz Rega Brio-R. Świetny wzmacniacz w swojej cenie z kapitalnym pre gramofonowym. Tym bardziej, że masz już doświadczenie ze sprzętem Rega. Dałbym sobie spokój z CA.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ja mam wzmacniacz Azur650A (specyfikacja jest jesli sie nie myle ta sama co w 651A, z tym ze 651A ma wbudowany port usb), bardzo zadowolony jestem z niego, przyjemnie sie go slucha, osobiscie polecam.

Ps: pomysl nad Azur650A- jest tanszy a tak jak wspomnialem, te dwa modele z tego co sie orientuje rozni port usb, ktory mi jest nie potrzebny poniewaz posiadam odtwarzacz strumieniowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, mi USB też nie jest potrzebne. Z jakimi kolumnami chodzi ten CA?

wraz z monitorami Denon SC-CX101(podkreslam ze ten model malo ma wspolnego z "pospolitym" Denonem z mediamarkt) dzwiek bardzo otwarty, mozna sluchac godzinami i absolutnie nie odczuwa sie zmeczenia. Mialem okazje posluchac Azur 840A wraz z ProAc (nie pamietam modelu) male monitory za 2000€ wilkoscia podobne do moich Denonow i przyznam sczerze, ze nie zagralo to lepiej wg mnie niz moj zestaw. Warto poszukac tej 650A w sklepach, powinna byc tansza niz 651A. Mi sie udalo 650A kupic w Hadze w jednym ze sklepow audio za 400€,

Witam, CA 651A gra u mnie od 4 miesięcy. Kupiłem go razem z MA RX-6. Wcześniej słuchałem Creeka z Vandersteenami 1C, ale z uwagi na szerokie spektrum muzyki zestaw ten nie pasował mi przy nagraniach rockowych. Uważam, że za te pieniądze CA z MA grają interesująco dla szerokiego spektrum (głównie słucham rocka progresywnego), ale mam też dużo bluesa, jazz-u i klasycznej. Jako źródło wykorzystuję strumieniówkę DENONA 720 z podłączonym HDD 1TB. Prawdopodobnie nie jest to wyrafinowany zestaw marzeń, ale gorąco polecam go każdemu miłośnikowi przyzwoitego dźwięku. Oczywiście przed ostatecznym wyborem należy posłuchać. Wg. mojej oceny dobra stereofonia oraz głęboka scena. Przy większości odsłuchów scena zlokalizowana za kolumnami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.