Skocz do zawartości
IGNORED

Audio-technica AT-OC9ML3 czy Ortofon Rondo Blue ?

frost1971

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Za jakiś czas (2-3 mc-e ) chciałbym kupić wkładkę,i zastanawiam się nad wyborem między tymi dwoma wkładkami. Może ktoś miał lub ma którąś,a może jedną i drugą,i mógłby coś napisać . Może też inne propozycje w tym przedziale cenowym. Gramofon to PJ RPM 10.1 EVO.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Gość vasa

(Konto usunięte)

Te dwie wkładki są podobne jedynie w cenie. Reszta to różnice. AT jest "lżejsza" w artykulacji, bardziej szczegółowa z basem mniej rozciągniętym, punktowym. Globalna równowaga jest nieco przesunięta ku górze.

Ortofon to bardziej wyrównane brzmienie, dźwięk bardziej wyrównany i wypełniony.

Obydwie wkładki ze wzgledu na ostre szlify bardzo czułe na ustawienie (azymut).

Powinieneś wziąć pod uwagę charakter reszty toru i własne upodobania.

Obydwie wkładki pokażą pełnię swoich możliwości jedynie z b. dobrym phono pre. Należy zapomnieć o tanich przedwzmacniaczach.

Jeżeli masz już doświadczenie z gramofonami to dasz sobie radę, jeżeli zaczynasz to sugeruję znaleźć kogoś doświadczonego w okolicy i postawić mu piwo za pomoc.

PS OC9 miałem, ortofona nieźle znam.

PS2 Osobiście wolę OC9 ale to kwestia gustu.

Nikt nic więcej nie napisze nic ?

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

OC9 przeskoczysz dopiero Ortofonem MC20, MC30 Super lub Supreme.

OC9 III zakładałem ostatnio na SME3009 dociążone - zagrało pięknie.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

OC9 przeskoczysz dopiero Ortofonem MC20, MC30 Super lub Supreme.

OC9 III zakładałem ostatnio na SME3009 dociążone - zagrało pięknie.

Ta OC9 to niezbyt tania wkładeczka, prawie 20 tys PLN, i ludzie to kupują w tej cenie jak świeże bułeczki (3 osoby kupiły):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na LPTUNES $499

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Ja raczej miałem na myśli tą wkładkę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest jakiś błąd . Cena tej wkładki na ebay jest z kosmosu.Cena podana w hifi newa to 550funtów.

Miniabyr, masz dobre serce. To po prostu zwykły, ordynarny oszust, zarzucił wędkę i czeka. Trzech złapał. W razie czego wytłumaczy się "pomyłką". Cena ma mnożnik dokładnie 10, przemieścił mu się przecinek, naprawdę bardzo przeprasza, pomyliło się biedactwo z Hongkongu. Aukcja jest aktualna, może jednak znajdą się zamożni chętni?

Gość vasa

(Konto usunięte)

Miałem wczoraj niewątpliwą przyjemność posłuchania AT-OC9ML3 powieszonej na ramieniu gramofonu AdFontes :)

Okazuje się, że pamięć mnie nie myli i jest to naprawdę doskonała wkładka, wymagająca dla reszty toru, ale doskonała.

Jedyną jej wadą jest destrukcyjny wpływ na płytotekę. Zaczynamy omijać gorsze realizacje :-!

Bohaterką wczorajszego wieczoru była stareńka płyta Leonarda Cohena, przenosząca nas w czasy dawno minione kiedy jeszcze jakość a nie wygoda była priorytetem.

Zarówno hardware jak i soft godne polecenia :)

Miałem wczoraj niewątpliwą przyjemność posłuchania AT-OC9ML3 powieszonej na ramieniu gramofonu AdFontes :)

Okazuje się, że pamięć mnie nie myli i jest to naprawdę doskonała wkładka, wymagająca dla reszty toru, ale doskonała.

Jedyną jej wadą jest destrukcyjny wpływ na płytotekę. Zaczynamy omijać gorsze realizacje :-!

Bohaterką wczorajszego wieczoru była stareńka płyta Leonarda Cohena, przenosząca nas w czasy dawno minione kiedy jeszcze jakość a nie wygoda była priorytetem.

Zarówno hardware jak i soft godne polecenia :)

A miałeś może do czynienia z Nagaoka MP30 ?

Jeżeli tak,to mógłbyś ewentualnie porównać do tych dwóch tytułowych wkładek?

Gość vasa

(Konto usunięte)

A miałeś może do czynienia z Nagaoka MP30 ?

Jeżeli tak,to mógłbyś ewentualnie porównać do tych dwóch tytułowych wkładek?

Nie miałem.

Wg mnie niskopoziomowa MC zawsze zagra lepiej od MM. Wynika to z moich preferencji co do prezentacji dźwięku i niejakiego doświadczenia.

Naciśnij Malywojt'a żeby opowiedział dlaczego kupił OC9 i co miał wcześniej. Pouczająca historia :)

Nagaoke znam stąd pytam,jak np bas wypada itd,to że MC bedzie lepsze to wiem,dlatego właśnie chcę kupic,ale wybrać w miarę dobrze,a nie mam gdzie posłuchać.

Skoro pojawił się temat porównań tytułowej OC9 III do wkładek innych niż Ortofon, to być może znajdzie się Forumowicz testujący ją w porównaniu do Dynavectora 20X2 (w wersji Low Output 0.3mV)?

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Miniabyr, masz dobre serce. To po prostu zwykły, ordynarny oszust, zarzucił wędkę i czeka. Trzech złapał. W razie czego wytłumaczy się "pomyłką". Cena ma mnożnik dokładnie 10, przemieścił mu się przecinek, naprawdę bardzo przeprasza, pomyliło się biedactwo z Hongkongu. Aukcja jest aktualna, może jednak znajdą się zamożni chętni?

Ja pierdziu, nie pomyślałem o takiej możliwości.Niezły przewał:'(

tych trzech kupiło jeszcze po normalnej cenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

tych trzech kupiło jeszcze po normalnej cenie

Ukryta Zawartość

No to coraz ciekawsza ta aukcja, zmienił cenę na 10-krotnie wyższą i czeka? Jest chyba też druga aukcja z 10-krotnie zawyżona ceną, widziałęm ją ale nie chce mi się szukać.

Ukryta Zawartość

Chyba ebay załapał jakiś syfilis ... bo np Thakker wystawia Ortofony OM w ciekawej cenie ... ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.