Skocz do zawartości
IGNORED

2-drożne podłogowce na Scan-Speak'ach, które wybrać?

Belfort

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie czytam wasze wpisy, no i ja mam chyba troszeczkę inne preferencje.

Co wysokich jakoś te scany grają mi za łagodnie. Moim zdaniem troszeczkę mniej obiektywnie niż wspomniany Seas 27TBC/G (wersja bez fluidu). Choć mam wrażenie że nagrania, są wygładzane podczas masteringu i tej naturalności instrumentów raczej się nie uzyska. Choć jeszcze muszę kilka rzeczy przetestować bo pewnie da się lepiej wedle mojego gustu.

Nie ukrywam że chętnie bym zobaczył u siebie pół aktywne 4 way z niskim podziałem.

Ale pomimo że tu są Daytony ( brrrr - w stosunku do Scan Speaka jak pomyśli większosć ) ale to bardzo dobre głośniki a cała kolumna to wzór - przykład jak z tanimi przetwornikami można zrobić świetne kolumny.

DAYTON to doskonały przykład, że nie tylko wysoka cena gwarantuje dobre brzmienie. Choć Seas Prestige mocno staniały a siła marki działa.

Nie jest to zły tweeter ale jak jest słaby sprzęt lub realizacje to robi się nieciekawie.

Ja wszystkie kiepskie realizacje wyrzuciłem. Często sięgam po muzykę z audiofilskich wytwórni takich jak: BCR Cookie, Blue Coast Records, 2L. Udostępniają sporo darmowej muzyki w gęstych formatach.

Tam są 4x woofery + 2x średni + 2x tweeter wiec cena większa.

Policzyłem dokładnie wg polinkowych cen 1920zł (2x300+200+160)x2

Zwrotnice niby proste ale z kompensacjami . W oryginale siedzi tylko jeden elektrolit a reszta to polipropyleny i nawet te duże pojemności. Okablowanie też markowe .

Więc 1000 zł to raczej mało .

Jeden robi niski rząd + pułapki na rezonanse, inny mocne filtrowanie. Odsłuchać trzeba wszystkie warianty. Ja nie szaleję z elementami zwrotnic ale nawet dla dużego wofera do masy daję poliprepyleny. Złożenie nawet 70uF to raptem 20 zł, na chińskich MKT. Udało mi się nawet okazyjnie kupić Siemensy MKT 33uF/800V za 15zl. 66uF dokładnie tyle potrzebuję dla RS270. Cewka toroidalna 6.80mH RDC 0.14 drut 1.40 (70zł). 1000zł wystarczy spokojnie nawet na niebieskie Jantzeny dla wysokiego. Dla mnie dobre przewody to wszelakie 6N Jantzen czy plecionka polinkowa.

Jest jeszcze jeden ciekawy projekt :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wstępnie liczyłem to koszty całości ( sam składam ) to jakieś 10 000zł z zamówioną obudową u Marko3T

Wg mnie 2,5 drogi na 18cm w cenie 10000zł to szok. Nawet zakładając wypasione obudowy za 2000zł. Zwrotnice 2000zł. Zostaje 6000zł na przetworniki 3 way.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

choć wolałbym tego Wavecor'a

Ukryta Zawartość

Przeraszam za offtopic i marzenia :) Już się zamykam.

Moim zdaniem troszeczkę mniej obiektywnie niż wspomniany Seas 27TBC/G (wersja bez fluidu)

On brzmi fajnie w muzyce instrumentalnej. Duże orkiestry symfoniczne, muzyka filmowa. Świetne brzmienie. Jednak słucham też dużo smooth jazu. Pięknych kobiecych głosów. Tu moim tanim faworytem jest Usher 9950-20. Te moje wstęgi dla Sary K. czy Rebecca Pidgeon też nie za bardzo się sprawdzają. Dlatego mam zawsze dwa systemy. Jasną i ciemną łagodną stronę mocy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wg mnie 2,5 drogi na 18cm w cenie 10000zł to szok. Nawet zakładając wypasione obudowy za 2000zł. Zwrotnice 2000zł. Zostaje 6000zł

I tyle wyliczyłem na " bogato " w miarę bez kompromisów .

Nie znałem tego sklepu.

Świetne ceny !

Marzenia marzeniami ale co z tego jak projektów brak :/

On brzmi fajnie w muzyce instrumentalnej. Duże orkiestry symfoniczne, muzyka filmowa. Świetne brzmienie. Jednak słucham też dużo smooth jazu. Pięknych kobiecych głosów. Tu moim tanim faworytem jest Usher 9950-20. Te moje wstęgi dla Sary K. czy Rebecca Pidgeon też nie za bardzo się sprawdzają. Dlatego mam zawsze dwa systemy. Jasną i ciemną łagodną stronę mocy :)

Heh trafiłeś w sedno bo ja właśnie lubię symfonikę (duża orkiestra, to jest to), jazz akustyczny itd. Co do kobiecych głosów to faktycznie, ktoś kto lubi ciepełko i ten klimat, to będzie szukał czegoś innego w dźwięku. Ja z wydawnictw uwielbiam ECM dużo dobrego tam mają :)

No ale nie każdą muzykę da się kupić dobrze nagraną . Od dawna jak kupuję dany album to staram się go uzyskać z jak najlepszej wytwórni .

Tak sobie myślę może by wspólnymi siłami ruszyć z jakimś projektem 3 way na konkretnym niskotonowym ( 26-32cm ) .

Są fajne projekty 2 way ale brakuje jakiegoś smoka jak ktoś ma dosyć plumkania z małych głośniczków a myślę że jest spora grupa takich osób.

Pamiętam fajne czasy i masę osób robiących klony ProAc 2,5 ale wątpię czy tu by to wyszło .

I pytanie ilu by nas było i czy byśmy uzyskali wsparcie od Misiomora którego uważam za najlepszego fachowca w tej dziedzinie .

Nie znałem tego sklepu.

Świetne ceny !

Niedawno robiłem u nich duże zakupy. Polecam ceny i obsługę!

Marzenia marzeniami ale co z tego jak projektów brak :/

Pisz do Yoshiego. Projektował już zwrotnice dla tych Illuminatorów pewnie chętnie podejmie się kolejnego projektu.

Pisz do Yoshiego.

Bardziej mi chodziło o taki forumowy projekt.

Im więcej osób tym zawsze ktoś coś sprawdzi , wymyśli , skoryguje czy wskaże inną drogę.

Im więcej osób tym zawsze ktoś coś sprawdzi , wymyśli , skoryguje czy wskaże inną drogę.

Już widzę te kłótnie. Kilkanaście różnych pomysłów. Nie sądzę też aby doświadczony konstruktor udostępnił pełen schemat do 3 way na SS Illuminator. Taki projekt wart jest mnóstwo pieniędzy. Polscy producenci kolumn oszaleliby gdyby zobaczyli coś takiego! Zacytuję "umiesz liczyć, licz na siebie"

Mimo dobrych cen w audiodrivers.eu, skany są jednak drogie. Ja już wolałbym projekt z Vifą NE i coś ciekawego na górę. Połowa ceny a może zaskoczyć jakością.

Myślałem nad czymś bezkompromisowym.

Raz zrobić i zamknąć temat na długo.

Misiomor zrobił publicznie fajny projekt 2way na Seasach a na innym forum jest udostępniony też fajny projekt Hurricane.

Taki projekt wart jest mnóstwo pieniędzy. Polscy producenci kolumn oszaleliby gdyby zobaczyli coś takiego! Zacytuję "umiesz liczyć, licz na siebie"

Ale po to są takie fora i zakładka DIY .

Czekam na Amstaffy. Tu też jest bateria głośników a jak nie wytrzymam z górą to spróbuję inne kondy w jej torze albo zamienić Seasa na Morela lub Scan Speaka .

Tak sobie myślę może by wspólnymi siłami ruszyć z jakimś projektem 3 way na konkretnym niskotonowym ( 26-32cm ) .

Bardziej mi chodziło o taki forumowy projekt.

Dla mnie za szybko. Obecnie zrobiłem sobie kolumny, które satysfakcjonują mnie w dużej mierze, więc ze 3 lata chciałbym z nimi zostać.

W ostatnim okresie miałem dużo wydatków i muszę spasować. Chcę clona accu 4100 skończyć i porównać z ugodami (niżej niż po cenie części nie sprzedam a niektórzy chcieli by za półdarmo, więc raczej zostaną jako system do TV).

Co kolumny to osobiście byłbym za pół aktywnym 4 way z bardzo niskim podziałem.

Osobiście widzę twarde membrany aluminiowy seas, visaton tego typu. Fajnie jak by projekt uwzględniał ze 2 rodzaje przetworników wysoko tonowych. Czyli coś typu miękki morel lub twardy Seas np jak w/w 27tbcg (kwestia znalezienia dwóch różnych przetworników dla fanów różnego brzmienia). Na średnicy widzę seasa lub visatona (dalej aluminium) oglądałem jeszcze daytony aluminiowe ale się nie wypowiadam. Średnica podobna jak w Harpiach 5" do tego tego jakieś 7" lub 8" na niską średnicę. No i na koniec np 10" seasa albo jeszcze coś większego.

Panowie, może osobny temat?

Jeżeli chodzi o 3way to nigdy (na forum) ewentualni zainteresowaniu nie dogadają się co do głośników i koncepcji:)

Pomysły typu 4way z aktywnym dołem to już całkowita abstrakcja... Vifa NE, seas curv, wavecore - ostatnio pojawiło się wiele fajnych głośników do 3way.

Z 3way fajny wydaje się projekt Jansen Troelsa

Ukryta Zawartość

, kilka opcji do wyboru w zależności od grubości portfela. Kilka osob na forum go aktualnie robi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Juz gdzieś widziałem wpisy na forum .

Ale 18W8531 na średnice dla mnie odpada.

Ukryta Zawartość

gram na SS Illuminator od trzech lat.projekt TL na Illuminatorach wygląda fascynująco-z dwoma małymi-po pierwsze trzeba mieć sporo miejsca ,myślę że pow25 m i mnóstwo prądu aby ruszyć 26cm bas.Akurat drugi projekt na ceramikach jest równie kuszący ale według mnie dla kogoś kto dysponuje wydajnym wzmacniaczem lampowym.Akurat koncepcyjnych kolumn na Accutonach słuchaliśmy ostatnio z Amplifonem i grało to b.dobrze.Revelator na średnicę nie jest moim zdaniem dobrym pomysłem,przychylę się do zdania kolegi Muda.

projekt TL na Illuminatorach wygląda fascynująco

Ukryta Zawartość

Ale ktoś tego słuchał ?

Bo umoczyć można nieźle kasy.

Ponoć 15tki Revelatora są dobre na średnicy.

a miało być skromne 2w

Wato mieć rozeznanie i czasem zmienić kierunek poszukiwań .

Ukryta Zawartość

głośniki z tego projektu:kopółkowo-pierścieniowy Illuminator+18 Illuminator mam w moich Aries.

policzyłem tak na szybko-bez 11-12tys nie ma co się brać za te 3-way na Illuminatorach.Ale wyglądają:fascynująco.

Zbudowałem dwa Jenseny, jeszcze chyba nie grają, ale nie obawiał bym sie o średnice z 18-stki revelatora. Trzeba pamiętać że w tym układzie pracuje jako średniotonowy, nie musi robić podwójnej roboty.

No rozumiem, tylko że chodzi o to że tutaj ma komfortowe warunki pracy więc i średnica może na tym zyskać. Oczywiście teoretyzujemy bo chyba nie ma na rynku firmowych kolumn gdzie ten revelator gra tylko środkiem. Nie ma gdzie posłuchać takiego układu.

Oczywiscie co kto lubi ale nawet na kawałkach gdzie był sam srodek brakowało mi pazura i rozdzielczosci jak chocby polipropylen w Viennach. Mi nie pomogły kable kilka "ostrych" CDkow i DACow ale i tez mam A klasowa koncowke po lekko ciepłej stronie.

Z drugiej strony dzieki takiej prezentacji ZRT sa tolerancyjne na słabsza elektronike.

To może potrzebujesz twardej membrany alu lub magnez. Niestety to zawsze jest obosieczny miecz. Będzie bardzo rozdzielczy, analityczny, to znów słabych płyt ciężko będzie słuchać. Zresztą sam wiesz jak to jest, tu cały czas będą sie ścierały dwa obozy, twardy i miękki. Ja mam ten komfort że mam kilka swoich kolumny i różne materiały membran.

Być może za kilka miesięcy wystartują moje komercyjne projekty w których rozum bierze góre nad sercem, ale ten rozum jest podszyty szczyptą szaleństwa.

Polipropylen jest dobrym rozwiazaniem

Eee, membrany polipropylenowe tylko na papierze wyglądają dobrze (w miarę wyrównana charakterystyka) ale brzmienie, jakość pozostawia wiele do życzenia. Dla mnie na średnicę tylko aluminium. Tu nie umknie żaden szczegół. Brak kompresji, zamazania gęstych utworów muzycznych. Gęstych - mam na myśli muzykę symfoniczną, wiele dynamicznych instrumentów, szybka, wartka akcja :). Da się zlokalizować każdego muzyka!

Projektów z polipropylenem jest mało bo mało jest głośników z polipropylenem. 18W8545 jak najbardziej ma dobrą średnicę ale pod warunkiem że nie wycina się górki przy 700 Hz. Po wycięciu tej górki jest nudny jak flaki z olejem. A więc jest to raczej kształtowanie brzmienia niż jego wierne oddawania. Poza tym jak chcesz mieć wierne wokale to musisz go dzielić wysoko tak żeby większość głosu szła przez średniotowy i do tego filtrami niższego rzedu. Wtedy trzy drogi są konieczne bo nie skorygujesz baffle step. Przy niskim podziale nie różni się niczym od innych głośników jeżeli chodzi o średnicę. Pazura mu nie brakuje. Czasami na niektórych wzmacniaczach ma impulsy nawet za twarde. W klang und ton robili podróbę Watt Puppy. Stosowali wersję 18w8545k.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SB Acoustics wprowadzilo teraz do swojej oferty PP glosniki. Jezeli gra to przynajmniej jak wersja papierowa, to wtedy beda to swietne glosniki. Jak pozwola fundusze, to moze porownam je do SB15NRX.

A co myślicie o takim połączeniu (załączony obrazek)? Tylko, że na innych zwrotnicach, bo to są Scanspeakowe Vertigo (które, ktoś tu wcześniej mówił, mają słabe zwrotki) + suby z Hypexami.

Swoją drogą jak się ma w HI-Endowym audio dodanie dobrego suba do systemu? Mi by to pasowało z tego względu, że muszę mieć kolumny na długiej ścianie, a wtedy w ogóle nie słychać basu. Suba natomiast mógłbym sobie ustawić w dowolnym miejscu, co bardzo by pomogło.

Poza tym czy zna ktoś może jakiś projekt dobrej aktywnej zwrotnicy z możliwością korekcji fazy i wzmocnienia? Albo też jakiś dobry wzmacniacz do suba, najlepiej DIY.

Ukryta Zawartość

To jest dobre? Robił ktoś klona?

post-49053-0-14721800-1363374959_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym czy zna ktoś może jakiś projekt dobrej aktywnej zwrotnicy z możliwością korekcji fazy i wzmocnienia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Arczi87 tak patrzę na Twojego avatara i zapominamy o tym projekcie.

Harpia DIYhttp://www.audiostereo.pl/harpia-diy_83078.html

Nie jest to Scan Speak ale w podobnej kwocie można mieć takie konkretne kolumny .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.