Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry dac+budżetowe cd czy dobre cd budżetowy dac

szwagier83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na dzień dzisiejszy posiadam cd marantza 6004 i mysle ze on jest najsłabszym ogniwem mojego zestawu .Teraz pytanie czy lepiej kupić dobry dac(około 5tys złotych ) i zostawić te cd jako transport czy kupić lepszy cd np roksan k2 cd i do tego dobrego daca , ale już mniej niż 5 tysiecy np rdac .ogolnie jak z tym jest jaki będzie lepszy tor ? Czy mój marantz przy dobrym dacu można użyć jako transport ? Z góry dzieki za odpowiedzi

Albo połączyć jedno z drugim i kupić audiolab 8200 ktory ma daca odrazu ?

:)

Jeśli nie idziesz w pc audio to myśle ze lepszym pomysłem jest w Twojej kwocie kupienie dobrego cd zintegrowanego. Do dobrego daca potrzebny jest porządny kabel cyfrowy jeszcze, a to podnosi koszty.

Ostatnio podlaczylem do drogiego daca mój stary cd Sony z serii QS i dźwięk mnie rozczarował, mimo dobrych kabli zasilajacych i optycznego.

Chyba ze planujesz potem jakiś transport albo strumieniowiec, to wtedy bierz dobrego daca,w porównaniu do golego marantza i tak uslyszysz poprawę.

strumieniowiec, lampy i tuby

Musisz sobie zadać pytanie czy słyszysz przewody cyfrowe, płytki holfi, watę pod wtyki i rezonans schumana. Wtedy zmienia się sposób doradzania.

Moim zdaniem kup najlepszego DAC'a i resztą się nie przejmuj.

Witaj,

jeśli masz ogromną ilość płyt CD i w przyszłości zamierzasz przede wszystkim kupować płyty, lepszym brzmieniowo rozwiązaniem będzie zakup dobrego odtwarzacza. W każdym innym przypadku lepszym wyborem będzie dobry przetwornik i wykorzystanie Twojego odtwarzacza jako transportu.

Podaj proszę całą konfigurację Twojego systemu, gatunki muzyczne jakie przede wszystkim słuchasz, Twoje preferencje brzmieniowe oraz uwagi, sugestie co do brzmienia aktualnego i pożądanego.

Czekam na szczegóły.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

DAC tylko jeśli z transportem bo znaczna część CD-ków nie sprawdza się jako transport gdyż po coax wychodzi za duży jitter. Nie każdy transport zgrywa się z DAC.

Ja używałem dedykowanego transportu AN na przemian z BD OPPO. Różnica na korzyść AN jest jednak słyszalna.

Witaj,

jeśli masz ogromną ilość płyt CD i w przyszłości zamierzasz przede wszystkim kupować płyty, lepszym brzmieniowo rozwiązaniem będzie zakup dobrego odtwarzacza. W każdym innym przypadku lepszym wyborem będzie dobry przetwornik i wykorzystanie Twojego odtwarzacza jako transportu.

Podaj proszę całą konfigurację Twojego systemu, gatunki muzyczne jakie przede wszystkim słuchasz, Twoje preferencje brzmieniowe oraz uwagi, sugestie co do brzmienia aktualnego i pożądanego.

Czekam na szczegóły.

Na dzień dzisiejszy mam kandy k2 elac 244 i cd marantz 6004 z atlas hyper 2.0 i interkonekt van del hul c5 aha w we wtorek mi przychodzi calyx Cti więc mysle ze jak zagra dużo lepiej to zastąpi kandy .Mam spora ilośc cd i lubie je kupować dla mnie jest lepsze niż przelaczanie w kompie chyba ze niedługo wyjdzie dobry serwer z dyskiem

Wbudowanym i za dobra cenę to wtedy siebie moze zdecyduje . Muze słucham prawie wszystkiego w zależności od nastroju tylko nie metalu i jazzu .

Przez mniej więcej ostatni rok intensywnie przerabiałem taki temat jak Twój. Budżet około 6-7kzł . Były i CDki i DACe

I mam coś co mnie w PEŁNI satysfakcjonuje.

Cambridge Audio Stream Magic 6 .

Jest to świetny DAC , radio internetowe z funkcją odtwarzania muzyki bezpośrednio z pamięci podpiętej pod USB przed czym dłuuugo się broniłem bo i też mam sporo płyt .

Muzyki z kompa też nie chciałem a tu ripujesz całą płytotekę i masz spokój bez szumu wentylatorów itd .

Do SM6 bardzo dobrym napędem jest albo Marantz CD52 najlepiej w wersji MKIISE albo drożej Pioneer PDS-901 lub PD-9700 . Wszystkie na poziomie napędu Krella KAV 280CD . Kabel wystarczy PofiGold PGA 4000 za 90zł .

Calyxa CTI znam .

Świetny wzmacniacz chociaż ja wolałem Xindaka A600P .

Najsłabszym ogniwem nadal są kolumny.

Przez mniej więcej ostatni rok intensywnie przerabiałem taki temat jak Twój. Budżet około 6-7kzł . Były i CDki i DACe

Jest to świetny DAC , radio internetowe z funkcją odtwarzania muzyki bezpośrednio z pamięci podpiętej pod USB przed czym dłuuugo się broniłem bo i też mam sporo płyt .

Muzyki z kompa też nie chciałem a tu ripujesz całą płytotekę i masz spokój bez szumu wentylatorów itd .

Do SM6 bardzo dobrym napędem jest albo Marantz CD52 najlepiej w wersji MKIISE albo drożej Pioneer PDS-901 lub PD-9700 . Wszystkie na poziomie napędu Krella KAV 280CD . Kabel wystarczy PofiGold PGA 4000 za 90zł .

Calyxa CTI znam .

Moze tez bym wolał ale zapłaciłem polowe ceny tego xindak :)

Calyxa CTI znam .

Moze tez bym wolał ale zapłaciłem polowe ceny tego xindak :)

Muda napisałeś ze najgorszym ogniwem są kolumny chodziło ci o moje elaci 244??? Czy twoj zestaw

Hmm sam tego tez nie widzę .akuart co do elacow 244 to są dla mnie bardzo dobre pprownywalem z dużo droższymi kolumnami jak dynaudio focus 160 , atc i kilka innych i one graja dla mnie najlepiej ,zreszta słuchałem ich ze zmacniaczami jak caspian m2 czy goldenote s3 i powiem ze nie brakuje im niczego .swietny bas góra ładna do tego wyraźna ale nie meczaca i nie ostra moze tylko brakowało środka co mysle ze calyx nadrobi .oczywiscie do calyxa powinienem podłączyć kolumny z Polki 10-15 tysiecy ale niestety aż taki zapaleniec nie jestem żeby wydawać tyle pieniędzy .muda a wogole słyszałeś elaci 244 ? Czy tylko czytałem o nich ?

Kwestia gustu.

Tych Elaców nie słyszałem ale też nie słyszałem o lepszych monitorach poniżej dychy od Kefa LS-50 .

Gdyby było inaczej już bym ich u siebie słuchał . To jedyny cud w tak niskiej cenie .

Calyx CTI nie da Ci żadnego wypełnienia . Jest płaski jak drut z barwą na zero z nastawieniem na analityczność .

Od całości odstaje jego góra której nie widzę ze wstęgą Elaca .

Za to CTI po modzie dystrybutora rewelacyjnie gra właśnie z LS-50

Moze masz racje przekonam sie jak dojdzie i posłucham .sluchalem kef ls 50 z caspianem kiedy kupowałem i moje elaci zagrały lepiej .sluhalem tez te ls 50 z kandy k2 i atc 11 w tej samym sklepie i atc 11 były troszkę lepsze .akuart mogłem kupić ls 50 bo to dobra konstrukcja ale jakoś zdecydowałem sie na moje elaci

Z odsłuchem w sklepie są dwa problemy.

Pierwszy to taki że kolumny muszą pograć określony czas żeby się dotrzeć a drugi to inna akustyka . Nie wspomnę że nowa elektronika tez musi swoje pograć . Takim fenomenem jest choćby Arcam rDAC i te 200h pracy po których zaczyna grać.

Do CTI i Elaców mogę polecić Xindaka DAC20 ale koniecznie z wymianą żółtych polipropylenów w torze na Jantzeny Superiory Z Capy .

Da Ci równowagę do kolumn i wzmacniacza - czyli barwę i wypełnienie .

Ls50 bardzo mi sie podobały z cyrusem 6 w budowanym daciem .jesli okaże sie ze elaci bede słabo grać przy tym cylaxy to pójdę do sklepu i posłucham ls50 bo w sumie nie są one drogie więc mogę sprzedać elaci i kupić ls 50 ale to tylko gdybanie narazie ,zreszta oddalislimsy sie z tematem .podepne calyxa i wtedy bede widział co mi brakuje i dobiore coś do tego .

Kolega muda w jakim zestawieniu słuchał calyxa ? Bo rozumiem ze go słyszał ? I czy tez razem z kefami ls50 czy tylko wnioskuje z broszury producenta

Calyxa słuchałem z Ugodą , Harpiami Monk i Calyx Femto jakieś topowe Kimbery do kolumn i drogie IC u Kolegi Iceman007.

Wiem co potrafi Ugoda i jak zagrał Calyx.

Iceman007 miał też Xindaka A600P. Jak go zobaczyłem i usłyszałem to wiedziałem że musi być mój .

Warto poczytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Akurat CTI stoi na moim Xindaku.

Poczytaj też :

Ukryta Zawartość

CTI modyfikowany zagrał bardzo dobrze z LS-50 a to nieco inne brzmienie z poprawą największej słabości tego wzmaka - góry pasma.

Co prawda jest ona bardzo dobra w swojej klasie ale nieco odstaje od referencyjnej reszty .

Pytanie czy masz obecną czy starą wersję CTI

Bo rozumiem ze go słyszał ? I czy tez razem z kefami ls50 czy tylko wnioskuje z broszury producenta

Zaczynają mnie irytować takie wpisy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytalem chyba wszystko na temat calyxa ale dzieki nawet te z twoich linkow.czemu sie irutujesz odrazu wiesz ze na tym forum jest moda na wypowiadania sie o rzeczach o których wogole sie nie słyszało a nawet nie stało obok więc ,dlaczego sie zapytałem -sorki jesli sie tak poczułem ale lubie usłyszeć co ludzie maja do powiedzenia jesli wiedza o co chodzi .

No ten xindak a600 napewno swietnie gra dużo czytałem o nim no ale jesli ma sie okazje kupić nowego calyxa za polowe ceny xindaka więc chyba sie opłaca bo mysle ze w tej cenie nie znalazł bym coś lepszego .wiesz napewno takim melomanem nie jestem jak ty .Czytalem ze jak ktoś ma caspiana czy coś w tym stylu i przejdzie na tego calyxa to nie krok w przód tylko tylko skok .okaze sie jak podłącze najwyżej wysle z powrotem .

Z Calyxem CTI można już zostać docelowo . Kwestia doboru reszty .

I tu jeżeli nie zagra z Elacami to jak masz go za połowę ceny to bym sprzedał resztę i budował system do niego.

Jest tego wart !

Upewnij się tylko czy jest to ta nowa wersja bo były też stare. Nie wiem jak wyglądały ale gorzej grały.

Ja od kilkunastu dni słucham moich Elac'ów 244 i jestem bardzo zadowolony po przesiadce z RX6 . Grają podpięte do Naim'a 5i a jako źródło na zmianę Denon i SBT . Jutro dojedzie prawdopodobnie M-dac oraz Odyssey 2 i wtedy mogę się podzielić wrażeniami z tego połączenia .

Naim i Elac to dobre połączenie .

Zanim podzielisz się opiniami posłuchaj tego minimum 2 tygodnie .

Szkoda ze zdecydowałeś się na M-DACa. Stream Magic 6 jest uważam lepszym DACem a użytkowo nie do pobicia.

Chociaż w Audiolabie urzeka ten fantastyczny wyświetlacz i zgrabny pilocik.

No i kolejna zagwozdka . Zawsze można zwrócić ?! . Pytanie czy warto ?! ... można zwariować ... Wstępnie brałem go pod uwagę ale w końcu na coś trzeba się zdecydować . Mam już SBT dlatego zdecydowałem się na Audiolaba żeby nie dublować funkcjonalności . Ale może warto ?!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.