Skocz do zawartości
IGNORED

Nacjonalizmy

bady

Rekomendowane odpowiedzi

Zaiste ciekawa spuścizna

„Gdy obstrukcjoniści staną się zbyt irytujący, nazwijcie ich faszystami, nazistami albo antysemitami. Skojarzenie to, wystarczająco często powtarzane, stanie się faktem w opinii publicznej”

— Józef Stalin

vide

„nacjonaliści”, „neonazisci”, „faszyści”, „neofaszyści”

— Gazeta Wyborcza, TVN i inne

marsze_zablokuja_stolice_640x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

co to jest ?

w jakim stopniu pomoże zrozumieć bezczynność państwa wobec podobnych przypadków ?

W dużym, pod warunkiem analizy szerokiej i wielopłaszczyznowej.

Po pierwsze - przekonanie że uniwersytet powinien spełniać wszelkie życzenia fuhrera czy genseka jest w swojej istocie totalitarnym barbarzyństwem. Podobnie z dużą ostrożnością należy podchodzić do wszelkich interwencji policji na terenie uniwersytetu - od tego powinna być straż akademicka. Im więcej uprawnień policji na terenie uniwerku, tym mniejsza jego niezależność od rządu. To są sprawy elementarne.

W obecnej chwili mamy poważny kryzys uniwersytetu, biorący się niestety z wyłudzania grantów rządowych przez kółka wzajemnych cytowań z dominującą rolą profesorów wyposażonych w przyssawki budżetowe - którym podwładni muszą być bezwzględnie posłuszni żeby awansować. Tradycja żywej debaty akademickiej jak np. sławna dysputacja nominalistów z platonikami o powszechnikach na Uniwersytecie Notre Damie IN w 1956r. należy do przeszłości. Obawiam się że Środa nie miałaby czego szukać na owej dyspucie gdyby przeniósł ją tam jakiś wehikuł czasu.

Czym powinien być uniwersytet - połączeniem instytucji badawczej ze szkołą zawodową. Czy taki np. ruch narodowy w jego obecnym kształcie jest w Polsce zjawiskiem które należy badać? Czy trędowatym od którego każdy błagonadziożnyj europejczyk powinien uciekać ze wstrętem na komendę z ministerstwa? Jak to powiedział Bocheński (o komunizmie) "Rubbish is rubbish, but scholarship of rubbish is not rubbish". O tym chyba zapomniano kiedy próba organizacji spotkania akademików z narodowcami została zablokowana przez władze uniwerku. No to nie musi byc bardzo dziwne że paru krewkich młodzianów zakłóciło wykład Środy. Zresztą - fakt że byli oni zamaskowani i najprawdopodobniej spoza uniwersytetu nakazywałby podejrzewać prowokację - mającą np. na celu przypomnienie władzom uniwersytetu, że mają się uciekać pod opiekuńcze skrzydła rządu przy każdej okazji.

A potem dziwimy się że polska nauka dołuje na tle świata. Przy takiej mentalności - to nie kryzys, to rezultat jak mówi stare rumuńskie przysłowie.

vcore , nie próbuj tego nawet tłumaczyć lewakowi , władz i tak tego nie łapie...hehehe.......

ten to przynajmniej jak zawsze ma argumenty.

Dwaj skrajni (w cytowanej kolejności), w odróżnieniu od Środy, nie próbują udawać naukowców akademickich.

tzn Sroda udaje kogos?

W dużym, pod warunkiem analizy szerokiej i wielopłaszczyznowej.

Po pierwsze - przekonanie że uniwersytet powinien spełniać wszelkie życzenia fuhrera czy genseka jest w swojej istocie totalitarnym barbarzyństwem. Podobnie z dużą ostrożnością należy podchodzić do wszelkich interwencji policji na terenie uniwersytetu - od tego powinna być straż akademicka. Im więcej uprawnień policji na terenie uniwerku, tym mniejsza jego niezależność od rządu. To są sprawy elementarne.

W obecnej chwili mamy poważny kryzys uniwersytetu, biorący się niestety z wyłudzania grantów rządowych przez kółka wzajemnych cytowań z dominującą rolą profesorów wyposażonych w przyssawki budżetowe - którym podwładni muszą być bezwzględnie posłuszni żeby awansować. Tradycja żywej debaty akademickiej jak np. sławna dysputacja nominalistów z platonikami o powszechnikach na Uniwersytecie Notre Damie IN w 1956r. należy do przeszłości. Obawiam się że Środa nie miałaby czego szukać na owej dyspucie gdyby przeniósł ją tam jakiś wehikuł czasu.

Czym powinien być uniwersytet - połączeniem instytucji badawczej ze szkołą zawodową. Czy taki np. ruch narodowy w jego obecnym kształcie jest w Polsce zjawiskiem które należy badać? Czy trędowatym od którego każdy błagonadziożnyj europejczyk powinien uciekać ze wstrętem na komendę z ministerstwa? Jak to powiedział Bocheński (o komunizmie) "Rubbish is rubbish, but but scholarship of rubbish is not rubbish". O tym chyba zapomniano kiedy próba organizacji spotkania akademików z narodowcami została zablokowana przez władze uniwerku. No to nie musi byc bardzo dziwne że paru krewkich młodzianów zakłóciło wykład Środy. Zresztą - fakt że byli oni zamaskowani i najprawdopodobniej spoza uniwersytetu nakazywałby podejrzewać prowokację - mającą np. na celu przypomnienie władzom uniwersytetu, że mają się uciekać pod opiekuńcze skrzydła rządu przy każdej okazji.

A potem dziwimy się że polska nauka dołuje na tle świata. Przy takiej mentalności - to nie kryzys, to rezultat jak mówi stare rumuńskie przysłowie.

Drobne lecz istotne nieporozumienie . Dla mnie wtargnięcie na wykład jest tylko przykładem pewnego procesu . Policja i uniwersytet są mniej istotni od dalszych prawnych konsekwencji. Dostrzegam przyzwolenie na coraz większy radykalizm . W tym utwierdzają mnie opinie ministra sprawiedliwości Gowina , sympatyzującego z kato-narodowym nacjonalizmem.

A potem dziwimy się że polska nauka dołuje na tle świata. Przy takiej mentalności - to nie kryzys, to rezultat jak mówi stare rumuńskie przysłowie.T

tyle ze to co sie dzieje na uczelniach mało ma wspolnego z grantami i zarobkami jak by chcieli niektorzy tlumaczyc.To jest odbicie zachowan spolecznych i polityjkow.I takze profesorow.To jest trend w calej europie patrz austria.I gadanie Tuska ze trzeba sie trzymac cieplej wody a nie bic po mordzie niebawem wroci...

Kiedyś istniało takie słowo jak „patrioci”

Ale obecnie to rarytas wykorzystywany w mediach na specjalne okazje

kolejny niedowartościowany , zamiast tu skandować i bohatera udawać pojedz na misję wojskową . Wykaż się dla kraju a nie przed biznesowymi patriotami

Niemcy jak na razie nie maja takich problemo bo maja przepisy, maja policje i bije po mordzie jak tylko nadazy sie okazja.ONI to przerobilI. I nie maja problemu z lewakami .U nas gowniarze chca to jeszcze raz przerobic..po polsku.I udaja ze winni temu sa lewacy.I gole dupy biegajacych facetow.A czemu nie feministki.?Ten argument to faktycznie jest argument studenta z pierwszego roku.gole dupy i wielkie cycki tlumacza mu swiat.

musl , żeby jeszcze do ciebie argumenty docierały.....

musialbys studia skonczyc a nie siedziec w sraczu tygodniami..

Drobne lecz istotne nieporozumienie . Dla mnie wtargnięcie na wykład jest tylko przykładem pewnego procesu . Policja i uniwersytet są mniej istotni od dalszych prawnych konsekwencji. Dostrzegam przyzwolenie na coraz większy radykalizm . W tym utwierdzają mnie opinie ministra sprawiedliwości Gowina , sympatyzującego z kato-narodowym nacjonalizmem.

ale zauważ władz , że ten radykalizm ma jakąś przyczynę.....

wolę kato-narodowy nacjonalizm od ukrytego , pełzającego komunizmu....

mulsik, w twoim wypadku studia nic nie zmieniły hehehe......

kolejny niedowartościowany , zamiast tu skandować i bohatera udawać pojedz na misję wojskową . Wykaż się dla kraju a nie przed biznesowymi patriotami

Czemu odnosisz to do mnie? Ja nie czuję potrzeby obnoszenia się ze swoim patriotyzmem lub jego brakiem, wiarą lub niewiarą, preferencjami seksualnymi lub ich brakiem (he he)

Słowo „bohater” zachowaj dla siebie, wygląda na to, że niebawem będziesz tak nazywać tych którzy z polskiej flagi usuną biel, a orłowi znów koronę zabiorą

Mówisz na misję wojskową, żeby wykazać się dla kraju? To od lat 40 ubiegłego wieku jest raczej niemożliwe chyba, że poprzez „wykazanie się” rozumiesz służenie amerykańskiej armii w Iraku czy Afganistanie… cyrk

mulsik, w twoim wypadku studia nic nie zmieniły hehehe......

no wlasnie nic nie zminily koles i dalej nic nie rozumisz.To pisalem koles.

tak wiec musisz cos skonczyc .moze byc nawet kurs spiewu chóralnego.

heheh

owo „bohater” zachowaj dla siebie, wygląda na to, że niebawem będziesz tak nazywać tych którzy z polskiej flagi usuną biel, a orłowi znów koronę zabiorą

a istnieje taka mozliwosc czy takie sny miewasz/czy moze powtarzasz sny innych?

czy moze zalatwi to Michnik ,Tusk czy inna cholera??

a ziemkiewicz nas obroni.

Czemu odnosisz to do mnie? Ja nie czuję potrzeby obnoszenia się ze swoim patriotyzmem lub jego brakiem, wiarą lub niewiarą, preferencjami seksualnymi lub ich brakiem (he he)

Słowo „bohater” zachowaj dla siebie, wygląda na to, że niebawem będziesz tak nazywać tych którzy z polskiej flagi usuną biel, a orłowi znów koronę zabiorą

Mówisz na misję wojskową, żeby wykazać się dla kraju? To od lat 40 ubiegłego wieku jest raczej niemożliwe chyba, że poprzez „wykazanie się” rozumiesz służenie amerykańskiej armii w Iraku czy Afganistanie… cyrk

i to jest twoja racja która kraj wyzwoli spod rusko-amerykańskiej unii europejskiej .... chłopie powodzenia a dla lepszego image zamiast prostackich rymów proponuję narodowe bojs bendy ( boys band nie po polsku ) i stylizację u projektanta mody . Nie wyglądajcie jak przygłupy

ale zauważ władz , że ten radykalizm ma jakąś przyczynę.....

wolę kato-narodowy nacjonalizm od ukrytego , pełzającego komunizmu...

to jezd dosc zrozumiale bo z wole wynika ze to ja chetnie wymorduje niz maja to zrobic inni.Tyle ze efekt zawsze jest taki sam.

tyle za w jednym przypadku to tak nam dopomóz bog a w drugim tow stalin.

i to jest twoja racja która kraj wyzwoli spod rusko-amerykańskiej unii europejskiej .... chłopie powodzenia a dla lepszego image zamiast prostackich rymów proponuję narodowe bojs bendy ( boys band nie po polsku ) i stylizację u projektanta mody . Nie wyglądajcie jak przygłupy

a istnieje taka mozliwosc czy takie sny miewasz/czy moze powtarzasz sny innych?

czy moze zalatwi to Michnik ,Tusk czy inna cholera??

a ziemkiewicz nas obroni.

Na szczęście śnią mi się z reguły cycki.

…warto zwracać uwagę na pozornie błahe rzeczy, naszywki i flagi z sierpem i młotem, czapki uszatki z gwiazdą, t-shirty z leninem i stalinem… potrafisz sobie wyobrazić, co działo by się gdyby takie gadżety z hitlerem pojawiły się w sklepach czy na allegro? Kolejny proces norymberski... ale lewaków to nie dotyczy, w końcu Stalin chciał dobrze :)

Chyba ci się źle kliknęło, ale chętnie im przekażę… zaproponuj jakiegoś stylistę :)

Ja wolę klasyczną elegancję

Na szczęście śnią mi się z reguły cycki.

…warto zwracać uwagę na pozornie błahe rzeczy, naszywki i flagi z sierpem i młotem, czapki uszatki z gwiazdą, t-shirty z leninem i stalinem… potrafisz sobie wyobrazić, co działo by się gdyby takie gadżety z hitlerem pojawiły się w sklepach czy na allegro? Kolejny proces norymberski... ale lewaków to nie dotyczy, w końcu Stalin chciał dobrze :)

Chyba ci się źle kliknęło, ale chętnie im przekażę… zaproponuj jakiegoś stylistę :)

Ja wolę klasyczną elegancję

ty mnie najmniej obchodzisz , nie zauważyłeś . Piszę o ekstremie nawołującej do nienawiści którą usprawiedliwiasz a ostatnio sam o poniewieranym patriotyzmie .... jak rozumiem nie jestem polakiem tylko wrogiem i raz sierpem raz młotem czerwoną hołotę ?

to jezd dosc zrozumiale bo z wole wynika ze to ja chetnie wymorduje niz maja to zrobic inni.Tyle ze efekt zawsze jest taki sam.

tyle za w jednym przypadku to tak nam dopomóz bog a w drugim tow stalin.

muls , ińżynierze , pisz zrozumialej , nie bełkocz tak , w końcu jesteś po studiach hehehe......

warto zwracać uwagę na pozornie błahe rzeczy, naszywki i flagi z sierpem i młotem, czapki uszatki z gwiazdą, t-shirty z leninem i stalinem… potrafisz sobie wyobrazić, co działo by się gdyby takie gadżety z hitlerem pojawiły się w sklepach czy na allegro? Kolejny proces norymberski... ale lewaków to nie dotyczy, w końcu Stalin chciał dobrze :)

pozorne blahe rzeczy zdarzaja sie caly czas .zarowno z jednej jak i z drugiej strony.Natomiast ta pozornosc blaha zmienia sie w powazna kiedy zaczynaja byc ..wykorzystywane.Nabieraja znaczenia kiedy nadchodzi ich czas.A czas nadchodzi i nie lewacki bo to niedawno było ale faszystowski.

muls , ińżynierze , pisz zrozumialej , nie bełkocz tak , w końcu jesteś po studiach hehehe......

to jezd dla wtajemniczonych prymusku.trzeba znac kod.a tobie pozostaje rozdziawiac gembe.

tylko sie nie poslin.

i uwazaj tez na muchy.Lubiom wpadac.

hehehe

w końcu reprezentujecie ukochany kraj , umiłowany kraj tralala .... nabili was w patriotyzm dla władzy i kasy .

władz , jaki w twoim mniemaniu ma być albo powinien być ten prawdziwy patriotyzm?Pytam cię bo może w tej ogólnej nawalance mamy , a nóż widelec, wspólne poglądy..

Może określmy wszyscy , o ile to możliwe, jaka Polska ma być , bo chyba wszyscy chcemy dobra kraju a mamy , jak się wydaje , różne poglądy.Np.czy Polska powinna iść w kierunku narodowym czy europejskim czy lewicowym czy jakimś innym ....proste pytania i powinny być proste odpowiedzi.Jakiej my tej Polski chcemy.A może niektórzy nie chcą , nie mają takiej potrzeby.....tak bez owijania....

muls , do ciebie też się zwracam teraz poważnie .Jaka Polska , twoim zdaniem , powinna być....Może mamy te samy poglądy a się nawalamy niepotrzebnie...

ty mnie najmniej obchodzisz , nie zauważyłeś . Piszę o ekstremie nawołującej do nienawiści którą usprawiedliwiasz a ostatnio sam o poniewieranym patriotyzmie .... jak rozumiem nie jestem polakiem tylko wrogiem i raz sierpem raz młotem czerwoną hołotę ?

Byłbym zdziwiony, gdybym cię z jakiegoś powodu obchodził… więc nie łudź się. Ekstremą nazywasz wygłupy nacjonalistów który darli gęby przerywając jakiś wykład, jakiejś pani Środy. Nie wiem zatem jaką miarą mam mierzyć sytuacje, kiedy lewacy z nożami i pałkami atakują przypadkowe osoby wracające z marszu ku czci Żołnierzy Wyklętych, co jest jedynie przykładem najbardziej aktualnym bo takie akcje mają miejsce na wszystkich marszach niepodległości i kontrmanifestacjach. NOP, ONR i huligani dopuszczają się takich samych aktów, ale rozmawiamy o „nacjonalizmach” które miały miejsce na UW… no więc, gdzie ta ekstrema?

A jesteś polakiem? Jak masz polskie obywatelstwo albo się nim czujesz to dla mnie jesteś. Czy jesteś wrogiem to nie wiem, ja się nie zgadzam z wieloma twoimi argumentami i poglądami (o ile dobrze je rozumiem), nie zgadzam się też z wieloma argumentami drugiej strony. Jak już mówiłem, polityka jest mi obojętna, a emocjonalne podejście zachowuję dla bardziej ważnych dla mnie kwestii życiowych

Ja po prostu nienawidzę hipokryzji, prób odbierania mi czegoś - wolności i przestrzeni osobistej, usiłowania stworzenia w społeczeństwie bezwzględnej uległości i fałszywego przeświadczenia o tym czym jest tolerancja

Każdy inny, wszyscy równi? Gówno prawda i utopia, nie można być innym - bo i tak cię zaszufladkują jako lewaka albo nacjonalistę, skrajności są dla debili a ja sobie nie życzę być wśród nich

Np.czy Polska powinna iść w kierunku narodowym czy europejskim czy lewicowym czy jakimś innym ....proste pytania i powinny być proste odpowiedzi.

Co to są te kierunki? Polska powinna iść w takim kierunku, żeby ludziom dobrze się żyło. Od noszenia biało-czerwonej flagi i darcia mordy "sierpę i młotę..." jeszcze nikomu w garze nie przybyło. Popatrz, że te nacjonały, co to ich tak bronisz, co chwila lecą z tekstem o jakimś umieraniu za ojczyznę. Nikt jeszcze dokładnie nie wie, co to znaczy. Za ojczyznę to się powinno walczyć i wygrywać, a umieranie jest tu tylko niechcianym dodatkiem. A niektórym już totalnie wytrzepano mózg i nie rozumieją, że walczy się o coś, a nie po to, żeby umierać.

Nasz polski nacjonalistyczny kult przegranych bitew to jest jakieś kuriozum.

Jak my napierdzielamy innych drzewcami od Biało-Czerwonej to jest partiotyzm, jak inni napierdzielają nas drzewcami od swoich sztandarów to jest nacjonalizm.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.