Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy NOS

Pedros

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli było to przepraszam ale nie udało mi sie znależć.Ale do rzeczy:

O co chodzi z tymi lampami NOS ?

Dlaczego nawet najtańsze lampy produkowane przed laty są uważane za brzmieniowo lepsze od bieżącej produkcji?

Na czym polega tajemnica?Będę wdzięczny za oświecenie mnie ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/

Pewnie dlatego, że były produkowane przez firmy z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem w produkcji lamp elektronowych, które wyprodukowały ich miliony, również dla wojska i miały wysoce dopracowany proces produkcji i selekcji lamp.

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767076

Pewnie dlatego, że były produkowane przez firmy z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem w produkcji lamp elektronowych, które wyprodukowały ich miliony, również dla wojska i miały wysoce dopracowany proces produkcji i selekcji lamp.

Ale wiele obecnych lamp jest robiona przez te same firmy ( np. Tesla , Sovtek ) , a jednak większym uznaniem cieszą się dawne serie.

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767112

"Cieszą się uznaniem" - to piękny chwyt marketingowy. A już ich prawie - tych oryginalnych NOS - nie ma. Mamy rok 2013, a za parkę WE 300B sprzed ponad pół wieku śpiewają po 20 tys. PLN. Brzmienie NOS jest znakomite, mieć nowe, 60-, 50-, 40-letnie lampy to wspaniała sprawa, jednak przy rozwieniętym rynku malowanych szrotów jest o prawdziwe NOSy bardzo ciężko. Dziś trzeba myśleć o przyszłości i niektóre firmy pomyślały. Są takie, które produkują obecnie lampy o genialnym brzmieniu. Natomiast cała przygoda polega na tym, że weryfikują to uszy i własne preferencje. W kilku wątkach kilku kolegów przyznaje, że nowe lampy sprawiły, iż stare są w szufladzie, a są tacy, którzy nowych nie dotykają. Kwestia gustu, bardzo indywidualna sprawa. Np. głupie RFT EL34 są wg mnie takie same jak współcześnie robione Tung-Sole. Na szczęście nie ma wzorca. Jak ktoś uważa, że musi mieć TFK, żeby zagrało, to niech ma TFK.

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767143

Ale wiele obecnych lamp jest robiona przez te same firmy ( np. Tesla , Sovtek ) , a jednak większym uznaniem cieszą się dawne serie.

Jakość sowieckich lamp już końcem lat 70 spadła mocno, a w 80 produkowali już prawie sam szajs. Lampy te już pomiarowo wypadają źle ( często kilkukrotna! różnica w parametrach dwóch połówek lamp), a co dopiero brzmieniowo. Amerykańskie nie lepiej... Tesla raczej nigdy nie była zbyt ceniona i cen ciągle dużych nie osiąga. Cenione są te z fabryk już nie istniejących, a które produkowały wybitne lampy.

Mamy rok 2013, a za parkę WE 300B sprzed ponad pół wieku śpiewają po 20 tys. PLN

Ktoś Ci pokazał taką parkę dobraną za 2k$ więc nie podniecajmy się przegiętymi cenami. NOSy są i długo jeszcze będą. Lampy przetrwały 60 lat to nie wiem dlaczego nie miałyby jeszcze 20 być dostępne, a że coraz gorzej i oszustów pełno to się zgodzę. Staram się piętnować takich cwaniaczków i kilka razy pisałem o tym na forum.

Kto chce kupić dobre lampy to je znajdzie i nie koniecznie wyda majątek. Mam sporo lamp z serii ECC82 i nigdy nie zapłaciłem za nie więcej jak 100zł/parę. Mam dwa rodzaje TFK, trochę lamp z Heerlen, japońskie, amerykańskie. Ostatnio kupiłem po 20zł Sylvanie niby używki, a mają parametry jak nówki. Da się, tylko wymaga to trochę zaangażowania i wytrwałości, a jak ktoś nie ma to może kupić malowane Chińskie lampy w cenie kilkukrotnie większej jak dobry NOS.

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767178

...albo nowe chińskie niemalowane o brzmieniu wspaniałym... Natomiast fakt: NOSy (prawdziwe) mają ceny chore, a z dostępnością miernie. Może minie szał na wzmacniacze lampowe, wówczas stanieją. Ale mówiąc o upływającym czasie i braku starej produkcji mam na myśli to, że asortyment się kończy i kiedyś się skończy.

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767190

Lampy NOS a bieżący chiński szajs? To są rzeczy nieporównywalne.

Jak Muzg pisał, NOSy były produkowane przez firmy zajmujące się produkcją lamp przez kilkadziesiąt lat i produkujący lampy dla użytku cywilnego, jak i ich militarne wersje. Taki rynek odbiorców powodował określony reżim technologiczny i jakościowy, co przełożyło się na doskonałe parametry brzmieniowe, bezawaryjność oraz długowieczność (na rynku są lampy kilkudziesięcioletnie i nadal sprawują się doskonale).

Dzisiaj Chińczyk robi lampy byle jak - tak jak i inne chińskie produkty - i ma głęboko gdzieś czy lampa przetrwa próbę czasu, czy "zdechnie" za chwilę.

Na zagranicznych forach czytałem wiele historii osób, które posłuchały chińskich marketingowców zachwalających chińskie lampy (Chińczyk jest bardzo pomysłowy w reklamowaniu swoich produktów i jest wszechobecny, również na forach audio - wystarczy spojrzeć w wątki dotyczące chińskich lamp i od razu widać kto na danym forum jest przedstawicielem marketingowym i jakiej chińskiej firmy), kupowali chińszczyznę,odkładali NOS'y do szuflady ale tylko na chwilę. Chińszczyzna okazywała się szajsem (lampy padały bardzo szybko) i ludzie ci wracali do swoich NOS'ów.

Co do cen? Niektóre są drogie i faktycznie nikt nie kupi NOSów WE300B do wzmacniacza klasy JD300B ale gry mówimy o małych lampach sterujących - lampach, które wprowadzają bardzo dużę zmiany w brzmieniu i pozwalają na modelowanie tego brzmienia do własnych upodobań - to tutaj nie potrzeba wydawać grubej kasy. W wielu miejscach można kupić doskonałe NOSy, o jakości nieporównywalnej do chińskigo szajsu za cenę mniejszą od chińskiego szajsu. Na wielu portalach jest wiele ofert w cenie od kilkadziesiąt do sto kilkadziesiąt złotych za bardzo przyzwoite NOS'y - jeszcze raz - lampy nieporównywalne jakościowo i brzmieniowo do chińskiego szajsu.

ZEN_66

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767213
Gość masza_ck

(Konto usunięte)

"Cieszą się uznaniem" - to piękny chwyt marketingowy. A już ich prawie - tych oryginalnych NOS - nie ma. Mamy rok 2013, a za parkę WE 300B sprzed ponad pół wieku śpiewają po 20 tys. PLN. Brzmienie NOS jest znakomite, mieć nowe, 60-, 50-, 40-letnie lampy to wspaniała sprawa, jednak przy rozwieniętym rynku malowanych szrotów jest o prawdziwe NOSy bardzo ciężko. Dziś trzeba myśleć o przyszłości i niektóre firmy pomyślały. Są takie, które produkują obecnie lampy o genialnym brzmieniu. Natomiast cała przygoda polega na tym, że weryfikują to uszy i własne preferencje. W kilku wątkach kilku kolegów przyznaje, że nowe lampy sprawiły, iż stare są w szufladzie, a są tacy, którzy nowych nie dotykają. Kwestia gustu, bardzo indywidualna sprawa. Np. głupie RFT EL34 są wg mnie takie same jak współcześnie robione Tung-Sole. Na szczęście nie ma wzorca. Jak ktoś uważa, że musi mieć TFK, żeby zagrało, to niech ma TFK.

SzuB

To nie jest wątek na temat miejsc i możliwości zakupu NOS'ów. Taki wątek już istnieje i jak masz coś do powiedzenia w kwestii miejsca zakupu, to pisz tam:

http://www.audiostereo.pl/dobre-zrodlo-nos-ow-w-europie_101300.html

To nie jest również miejsce na pisanie o lampach z obecnej produkcji, gdyż Pedros pyta o NOS' Jeżeli masz coś do powiedzenia na temat lamp z obecnej produkcji,to takie wątki istnieją na AS, a Ty jesteś przecież ich bardzo aktywnym uczestnikiem.

Jak masz coś do powiedzenia na temat NOS'ów, to pisz tutaj. W szczególności napisz jakich lamp słuchałeś, jakie cechy charakterystyczne zauważasz w tych lampach, jaką konstrukcję preferujesz, czy preferujesz jakąś konkretną firmę, czy też może jakiś okres produkcji lamp itd. itp.

P.S.

Ja napiszę o swoich doświadczeniach z NOS'ami ale trochę później, bo teraz nie mam na to czasu.

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767229

Np. głupie RFT EL34 są wg mnie takie same jak współcześnie robione Tung-Sole.

Ehh SzuB, a ty jak zwykle to samo, jeśli nie przekonuje Cię inne brzmienie tych dwóch lamp, to choć popatrz na to, że różnią się jakością wykonania, a to już znacząco wpływa na efekt mikrofonowania lampy i przestań już proszę z tymi malowanymi NOS'ami, jak ktoś wie co ma kupić, to na malowańca się nie nabierze. Jeśli spotkała Cię taka okoliczność, to już czas pozbyć się tej traumy i kupić niemalowanego NOS'a i posłuchać i porównać z wychwalanymi przez Ciebie Psvane. Ja słuchałem, porównałem i nie przekonuje mnie jakość grania tego chińczyka.

O co chodzi z tymi lampami NOS ?

Dlaczego nawet najtańsze lampy produkowane przed laty są uważane za brzmieniowo lepsze od bieżącej produkcji?

Na czym polega tajemnica?Będę wdzięczny za oświecenie mnie ;)

Wiesz, dawno dawno temu, świat miał w dupie ekologów, ekologię, greenpece i inne mafie wyciągające kasę w imię ratowania Świata. Minerały jakie są w starych lampach, w czasach dzisiejszych nie mają mieć prawa zastosowania, czynnik finansowy też zrobił swoje, po roku 70 to już mała kupa zaczyna się robić. I niebagatelne znaczenie miało doświadczenie firm, robiących te lampy, ot i cała MAGIA.

Podkreślam, że jest to tylko moje zdanie, którego nikomu nie narzucam.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767237

Mój obecny wzmacniacz, to już 5-ty wzmacniacz lampowy i zawsze ale to zawsze, gdy porównywałem w moich wzmacniaczach NOS'y z lampami z bieżącej produkcji, to NOS'y brzmiały znacząco lepiej.

Do tej pory porównywałem:

1) rodzaje lamp - EL84, 12AX7, 12AT7, ECC88, 12BH7;

2) producenci lamp - bieżąca chińska i rosyjska produkcja vs Telefunken, Aperex, Mullard, Brimar, RCA, Siemens i pewnie jeszcze kilku innych producentów NOS'ów.

Przez te kilkanaście lat tylko raz zdarzyło mi się, że jedna lampa z kupionej pary lamp uległa zniszczeniu po kilku tygodniach pracy. Poza tym przypadkiem, to nigdy żadne z kupionych przeze mnie NOS'ów nie uległy zniszczeniu (zaznaczam, że nie jestem żadnym ekspertem-elektronikiem od lamp). Jeżeli chodzi o ceny, to kupowałem za średnią cenę ok. 50-200 PLN/sztukę, zależnie od rodzaju lamp i w tym przedziale cenowym można kupić całe mnóstwo lamp, to tylko kwestia cierpliwości. Oczywiście miałem też kilka nieco droższych lamp lecz to był mój świadomy wybór.

A zatem z mojego doświadczenia wynika, że opowieści o:

- wysokich cenach

- braku dostępności oraz

- wysokiej awaryjności

NOS'ów, to kompletne bzdury.

pozdr

donic

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767300

Strasznie nerwowo tu w tej pawiarni. Przypieprzacie się do mnie chyba dla zasady, choć nie napisałem nic, co by mnie z tego wątku dyskwalifikowało. Nerwowość zawsze jest oznaką niepewności co do własnych przekonań. Naprawdę musicie w taki agresywny ton wpadać, pisząc o NOSach?

PS Elmero, RFT brzmią nieco gorzej niż nowe Tung-Sole. Moim zdaniem. Pa.

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767302

Strasznie nerwowo tu w tej pawiarni. Przypieprzacie się do mnie chyba dla zasady, choć nie napisałem nic, co by mnie z tego wątku dyskwalifikowało. Nerwowość zawsze jest oznaką niepewności co do własnych przekonań. Naprawdę musicie w taki agresywny ton wpadać, pisząc o NOSach?

...

Nie wyczuwam, ani nie zauważam tutaj żadnej nerwowości czy agresywnego tonu.

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767313

SzuB, a kto tu jest nerwowy?? I jakże chybione stwierdzenie, że " Nerwowość zawsze jest oznaką niepewności co do własnych przekonań ". Jeśli ktoś się z tobą nie zgadza, nie oznacza to, że jest agresywny, nerwowy, niepewny ( dodaj Sobie co jeszcze pasuje do światopoglądu ). Widzisz, wszędzie pchasz się z tymi Psvane, krytykując inne produkty, więc co się dziwisz, kto wiatr sieje, burzę zbierze. Nie ma co się napinać, ja lubię to, Ty lubisz co innego.

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767317
Gość intenser

(Konto usunięte)

dziś podliczyłem swoje lampowe ebay'owe zakupy:

6 x kwadra , 5 x para oraz pojedyncze prostujące

wszystkie lampy przynajmniej 30-letnie

każdą otrzymaną paczkę daje znajomemu na pomiar, żadna z lamp nie odbiegała parametrami od tych podanych przez sprzedawcę i każda jest w świetnej kondycji

a porównania brzmieniowe : cóż , nie ma o czym gadać - to jak dzień i noc

wychwalana Psvane nie zbliżyły się nawet w połowie do tego co oferują , jak co poniektórzy określają "szroty"

Szub-bardzo Cię proszę abyś "pseudo nosy", "stary szrot "gdzie tylko się da wszystkim obrzydzał - być może dzięki temu kilku kolejnych zakupów uda się dokonać w przyzwoitszych cenach

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767449

Jak Muzg pisał, NOSy były produkowane przez firmy zajmujące się produkcją lamp przez kilkadziesiąt lat i produkujący lampy dla użytku cywilnego, jak i ich militarne wersje. Taki rynek odbiorców powodował określony reżim technologiczny i jakościowy, co przełożyło się na doskonałe parametry brzmieniowe, bezawaryjność oraz długowieczność (na rynku są lampy kilkudziesięcioletnie i nadal sprawują się doskonale).

Mamy rok 2013, technologicznie jesteśmy w strefie sci-fi dla tamtego okresu. Naprawdę uważasz, że doświadczeni producenci w tamtych latach trudnili się testowaniem setek różnych kombinacji materiałów i stopów w celu uzyskania doskonałego brzmienia? Lampy o przeznaczeniu militarnym miały spełniać pewnie wszystkie wymogi oprócz dobrego brzmienia. Z kolei rynek odbiorców cywilnych to raczej wyłącznie klienci korporacyjni (producenci sprzętu A/V) plus spełnienie zapotrzebowania na nowe lampy do wymiany zużytych. Składał się on głównie z ludzi dla których jakikolwiek dźwięk płynący z głośnika był niesamowitym zjawiskiem sam w sobie, słuchających na co dzień audycji radiowych na niedrogich radioodbiornikach. Społeczność ludzi, którzy w tamtych latach przykładali olbrzymią wagę do jakości brzmienia to promil wszystkich słuchaczy

Czasem mam wrażenie, że produkcję lamp traktuje się niczym jakiś okultystyczny rytuał, że tylko 7 dekad temu ludzie posiadali tą tajemną wiedzę i potrafili zbudować lampę idealną. Wystarczy jednak chwila pomyślunku aby dojść do wniosku, że lampa to parę drucików i metalowych blaszek. Nie potrzeba do tego kilkudziesięcioletniego doświadczenia ani tradycji. W swoich poprzednich wzmacniaczach wymieniałem lampy kilkanaście razy i faktycznie NOSy Mullarda (EL34) grały wybitnie jak na mój gust (lepiej niż współczesna produkcja Sovteka, Svetlany i JJ ale gorzej niż Gold Lion) z kolei znajomy do dziś gra na chińskich lampach mocy mimo, że do kompletu dostał kwadrę NOSów RFT - do których nijak się nie może przekonać

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767465

Mamy rok 2013, technologicznie jesteśmy w strefie sci-fi dla tamtego okresu.

(...)

Mamy rok 2013, a archaiczny gramofon gra u mnie (i nie tylko u mnie) znacznie lepiej niż kosmiczne /sci-fi pliki cyfrowe i ich odtwarzacze produkowane obecnie.

Jeżeli podążasz za nowinkami technologicznymi, to Twoja sprawa lecz nie jest to argument, że produkt zrobiony dzisiaj musi (!) być lepszy niż ten z lat poprzednich.

pozdr

donic

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767480

Nie podążam za nowinkami (nawet ich nie lubię), po prostu twierdzę, że teraz mamy większe możliwości i technologię pozwalającą na produkcję lepszych lamp - bo tu nie ma żadnej magii, tylko technologia. Dlatego bezpodstawne odrzucanie lamp tylko dlatego, że są wyprodukowane w czasach obecnych jest paradoksalne - no chyba, że ktoś faktycznie wierzy w jakieś nadprzyrodzone moce które kilkadziesiąt lat temu pomagały przy produkcji. Wszystko zależy od producenta. Gramofon to jednak zupełnie coś innego niż odtwarzacze strumieniowe - nie ma tu żadnej analogii… Lampa nadal jest lampą, zmienia się znaczek, miejsce produkcji i możliwe, że w minimalnym stopniu materiały. PSVANE sprawiają wrażenie zwykłych lampek z wykreowaną iście ezoteryczną otoczką, te pudełeczka i tajemnicze zadymione bańki :) Nie miałem okazji słuchać ale mam wrażenie, że to przerost formy nad treścią

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767502

A ja wprost przeciwnie. No, ale ja nie sprzedaję lamp aNOS, to się nie znam.

Ja również nie zajmuję się sprzedażą lamp NOS i nie jest to źródło mojego dochodu. Wydaje się, że nie rozumiesz pewnych zależności, gdyż już któryś raz sugerujesz (podsrywasz), że coś piszę bo handluję lampami.

Spróbuję Ci to spróbuję łopatologicznie i mam nadzieję, że jesteś w stanie to pojąć.

Otóż od czasu do czasu zmieniam sprzęt bądź poszczególne elementy toru. W związku z takimi zmianami np. na przestrzeni ostatniego miesiąca sprzedawałem (i sprzedaję nadal, czyli mam wystawione do sprzedaży):

- Lebena 300XS - czy to znaczy, że handluję Lebenem ?

- kable głośnikowe AQ - czy to znaczy, że handluję Audioquestem ?

- dwa headshelle Yamamoto do ramienia gramofonowego - czy to znaczy, że handluję gramofonami lub akcesoriami gramofonowymi ?

- headshell leads firmy Ortofon - czy to znaczy, że jestem przedstawicielem Ortofona ?

- również lampy, a właściwe pytanie (j.w.) zadaj sobie sam.

pozdr

donic

P.S.

Powyżej już napisano, że jak masz coś do powiedzenia w sprawie NOS'ów, to napisz. Jak chcesz tutaj tylko "jątrzyć", to idź gdzie indziej "jątrzyć".

Nie podążam za nowinkami (nawet ich nie lubię), po prostu twierdzę, że teraz mamy większe możliwości i technologię pozwalającą na produkcję lepszych lamp - bo tu nie ma żadnej magii, tylko technologia. Dlatego bezpodstawne odrzucanie lamp tylko dlatego, że są wyprodukowane w czasach obecnych jest paradoksalne - no chyba, że ktoś faktycznie wierzy w jakieś nadprzyrodzone moce które kilkadziesiąt lat temu pomagały przy produkcji. Wszystko zależy od producenta. Gramofon to jednak zupełnie coś innego niż odtwarzacze strumieniowe - nie ma tu żadnej analogii… Lampa nadal jest lampą, zmienia się znaczek, miejsce produkcji i możliwe, że w minimalnym stopniu materiały. PSVANE sprawiają wrażenie zwykłych lampek z wykreowaną iście ezoteryczną otoczką, te pudełeczka i tajemnicze zadymione bańki :) Nie miałem okazji słuchać ale mam wrażenie, że to przerost formy nad treścią

Wyżej napisałem, że odrzucam bo słuchałem i porównywałem, a nie dlatego, że są produkowane obecnie czy wcześniej.

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767503

Wyżej napisałem, że odrzucam bo słuchałem i porównywałem, a nie dlatego, że są produkowane obecnie czy wcześniej.

Nigdzie nie odniosłem się do Twojej opinii na temat lamp NOS i współczesnej produkcji, stwierdziłem tylko w ogólności, że takie opinie istnieją i są w moim przekonaniu bezsensu. A już w ogóle, nie potrafię sobie wyobrazić co kieruje człowiekiem który płaci 50.000 zł za parę lamp… NOS :)

2013-03-18_145235.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767513

Pewnie jest to kwestia ciekawości i możliwości finansowych. Wyobrażam sobie, że jeżeli kogoś stać np. na system KONDO za 2 mln PLN, a taki był pokazywany na AS2012, i jest to tylko mały promil jego możliwości finansowych, to może pozwolić sobie na zakup takich lamp. Jak pewnie dobrze wiesz, "zwykłe" chińskie 300B z dzisiejszej produkcji potrafią kosztować 5 kPLN za parę (np. SE Royal), czyli tyle ile niektórzy płacą za cały system hi-fi. A zatem ocena sensowności wydatków jest bardzo subiektywna i zależy tylko od tego ile w ogóle masz pieniędzy.

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767531

Dyskusja rozgorzała bardziej niż się spodziewałem.To dobrze , bo można wysnuć pewne wnioski.

Pytanie które zadałem związane było z chęcią zweryfikowania przeze mnie pewnych teorii krążących w sieci.Na sprawę patrzę trochę z boku bo temat lamp zaczynam zgłębiać od niedawna i zacząłem się zastanawiać jakie podstawy ma teoria wyższości NOS -ów nad współcześnie robionymi bańkami.

Wydaje się , że jak zwykle prawda leży gdzieś pośrodku - osobiście jestem w stanie zrozumieć , że wspomniane NOS-y Mullarda zabrzmią lepiej niż współczesne Tungsole lub inne tania chińska masówka ale już porównanie NOS-ów RFT , Tungsram czy Tesli z współczesnymi Lionami albo nawet Psvane-ami nie jest dla mnie takie oczywiste.Przecież to są produkty z czasów komunistycznego DDR lub Czechosłowacji , gdzie oszczędzano na wszystkim , wszystkiego brakowało , a część komponentów potrzebnych do produkcji kupowano za dewizy których wciąż w bloku komunistycznym brakowało.Nikt nie powie mi , że producenci lamp byli wtedy jakimś wyjątkiem i nie oszczędzali na wszystkim na czym można było oszczędzić -a więc na komponentach do produkcji lamp również.Skąd więc miała by się wziąć jakość lepsza niż we współczesnych produkcjach nakierowanych na złotouchych zwolenników lampowego brzmienia?

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767533

@Pedros, zapewne masz uszy jak większość z nas, użyj ich, porównaj lampy, będziesz wiedział o co chodzi i wyciągniesz wnioski. Na podstawie naszych przepychanek niewiele się dowiesz ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767551

@Pedros, zapewne masz uszy jak większość z nas, użyj ich, porównaj lampy, będziesz wiedział o co chodzi i wyciągniesz wnioski. Na podstawie naszych przepychanek niewiele się dowiesz ;)

To rzeczywiście najprostsze rozwiązanie , rzecz polega jednak na tym , że o ile zdobycie kilku tanich NOS-ów nie stanowi wielkiego problemu , o tyle zakup nowego "audiofilskiego" kompletu lamp to już wydatek kilku stówek.Pytanie więc czy warto jeśli przyrównuje się je do tych tanich protoplastów ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767564

Bez wydatków się niestety nie obejdzie, chyba, że ktoś Ci umożliwi posłuchanie lampek, które sam posiada, dywagacje co jest lepsze nie mają sensu, musisz posłuchać, porównać. Tylko tyle i aż tyle.

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767575

Bez wydatków się niestety nie obejdzie, chyba, że ktoś Ci umożliwi posłuchanie lampek, które sam posiada, dywagacje co jest lepsze nie mają sensu, musisz posłuchać, porównać. Tylko tyle i aż tyle.

Tak wiem , że z lampkami trochę jak z kablami - jedni słyszą różnicę inni nie , jedni wolą takie , drudzy inne...

Chodzi o to , żeby wybierając opcję dla siebie wyeliminować te które okażą się zupełnie nie trafione i zawęzić pole poszukiwań do minimum.

https://www.audiostereo.pl/topic/101914-lampy-nos/#findComment-2767583
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.