Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz strumieniowy odtwarzajacy pliki i streaming dla audiofila.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Z mojej strony nie ma Panowie żadnych złośliwości , autor zapytał jakie urządzenie spełni jego wymogi i ja zaproponowałem Mac mini. Według mnie spełni jego oczekiwania, ponieważ będzie to ciagle pracować co chwile będzie hibernowane i lepiej się sprawdzi niż urządzenie z windowsem ze względu na stabilność systemu. Wiem to z własnych doświadczeń. Nie chodzi mi już o wykonanie itp. Oczywiście zgadzam się z wami ze laptop czy tez inny komputer na win tez da radę. Tylko większość z was mówi ze ja opowiadam się za Apple jak jakiś fanboy , tak to odbieram , a sami nie posiadacie komputerów z tej firmy. Jedynie co przeczytałem , ze kolega powiedział lub też Windows chodzi tak samo mimo obycia z systemem macosx. Ja np. Nic nie wiem o linuxie to się nie wypowiadam i nie mówię , że macosx lepiej się nada niż Linux bo nie mam porównania.

Ja zaryzykowalem kupując maca i ryzyko się opłaciło, bo tera wiem, jak powinien wyglądać system. Pozdrawiam

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Dobra, proponuję kompromis. Mac mini ale na linuxie.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Dobra, proponuję kompromis. Mac mini ale na linuxie.

Może być :) jeśli jest tak samo dobry lub lepszy niż osx

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Mac to jedno wielkie nieszczęście. Piszę to z Macbooka pro, na którym mam windowsy, bo z osx nie wytrzymuję zbyt długo. Z racji zawodu muszę pracować rownież pod osx, ale dobrowolnie tego systemu nie używam. Planuję obecnie htpc i będzie na windowsach, mógłby być na linuxie, którego też znam, ale nie widzę specjalnie zalet takiego rozwiązania za wyjątkiem niższych kosztów.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

A co jest takiego fatalnego w OSX? Ale konkrety, proszę.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

A co jest takiego fatalnego w OSX? Ale konkrety, proszę.

To co w windzie :-) Nie ma potrzeby okopywać się po dwóch stronach barykady, Może lepiej zaproponować konkretne, sprawdzone rozwiązania, tak jak Piotr83 w przypadku MACa Mini. Moje dotychczasowe propozycje to bardziej przemyślenia niż spawdzone w działaniu zestawienia konkretnych urządzeń i programów. Może ktoś z linuxem też coś podpowie?

W linuxie większość wymaganych funkcjonalności dale mpd. O ile wiem to ma on wsparcie dla spotify, ale nie testowałem tego.

Z mojej strony nie ma Panowie żadnych złośliwości , autor zapytał jakie urządzenie spełni jego wymogi i ja zaproponowałem Mac mini. Według mnie spełni jego oczekiwania, ponieważ będzie to ciagle pracować co chwile będzie hibernowane i lepiej się sprawdzi niż urządzenie z windowsem ze względu na stabilność systemu. Wiem to z własnych doświadczeń. Nie chodzi mi już o wykonanie itp. Oczywiście zgadzam się z wami ze laptop czy tez inny komputer na win tez da radę. Tylko większość z was mówi ze ja opowiadam się za Apple jak jakiś fanboy , tak to odbieram , a sami nie posiadacie komputerów z tej firmy. Jedynie co przeczytałem , ze kolega powiedział lub też Windows chodzi tak samo mimo obycia z systemem macosx. Ja np. Nic nie wiem o linuxie to się nie wypowiadam i nie mówię , że macosx lepiej się nada niż Linux bo nie mam porównania.

Ja zaryzykowalem kupując maca i ryzyko się opłaciło, bo tera wiem, jak powinien wyglądać system. Pozdrawiam

odnoszę wrazenie ze strumieniowanie i pelna obsluga przez smartphona bez wykorzystania telewizora wraz z instalacja na odtwarzaczu/pc to czeka nas dopiero w przyszłości, może kolejny windows cos nowego w tym zakresie przyniesie, w sumie to dziwne ze tak do tylu jesteśmy z oprogramowaniem, windows jako monopolista rozumiem ale konkurencja nic nie działa w tym zakresie?

chwilowy brak działalności w audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) działa , działa :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• 7 miesięcy później...

Mac mini. Spełnia każda funkcje oraz wiele innych które nie potrafią strumieniowce. Pełne sterowanie całym komputerem z telefonu lub tabletu. Ładny , cichy i niedrogi 2.500zl podstawowa wersja.

Potwierdzam jest to dobry wybór..

Do poczytania :

Ukryta Zawartość

Nie warto. Tam jest ten dowód o wpływie kabli usb poprzez wskazanie, że różni się wielkość dwóch skanów tego samego dokumentu. Dno i muł. Na miejscu RMS pozwałbym wydawcę jakby mój artykuł opublikowano obok takiej totalnej bzdury.

Ukryta Zawartość

z przykroscia stwierdzam ze od czasu zalozenia przezemnie watku do dnia dzisiejszego wciąż nie ma strumieniowca odtwarzającego pliku i strumienie... podejrzewam ze rozwój tabletow i smartphonow w przyszłości rozwiaze problem strumieniowania i odtwarzania audio-video obecnie to tylko z dużymi problemami PC albo może mac mini czy minipc i na tym się konczy lista, wciąż trzeba czekac a strumienie się marnują...

Zwykły Blu-Ray za 700 pln (z pomocą TV, lub monitora) z ograniczeniami do 24-48 ma strumieniowanie, czyta z karty pamięci i wysyła SPDIF.

Bez TV i z lepszą jakością (tylko stereo) to ma DNP-F109 za 1500 pln, do 24-192 na wyjściu SPDIF (sprawdzałem), wyświetlacz czytelny 3 linijki, pilot, czyta z serwerów sieciowych, z wejścia USB (karty pamięci, dysk, iPod i podobne), AirPlay, radio internetowe, jak więcej to można podpiąć iPod-pad-phone i wszystko z sieci z doładowaniem baterii, łącznie z YouTube itd.

Tablety, player-y, pod-y itd też mogą wyprowadzać sygnały cyfrowe i niektóre do 24-192 a nawet DSD i dalej do DAC i wzmacniacz

Można komputery, laptopy, nie ważne czy Mac z OXS czy np. VAIO z Windows, czy Voyage z linux mdp

Z drogich tez coś znajdzie, niektóre nazywają się CD Player a w zasadzie są komputerami.

To tylko przykłady, co kto woli, jest tego tyle że ciężko wybierać, jak mówią "a osoba pośród jadła z głodu padła"

Strumienie się nie marnują, docierają do tych co chcą

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

z przykroscia stwierdzam ze od czasu zalozenia przezemnie watku do dnia dzisiejszego wciąż nie ma strumieniowca odtwarzającego pliku i strumienie... podejrzewam ze rozwój tabletow i smartphonow w przyszłości rozwiaze problem strumieniowania i odtwarzania audio-video obecnie to tylko z dużymi problemami PC albo może mac mini czy minipc i na tym się konczy lista, wciąż trzeba czekac a strumienie się marnują...

Też mi się wydaje, że Kolega to nie taki anty-malkontent :-)

Tablety, player-y, pod-y itd też mogą wyprowadzać sygnały cyfrowe i niektóre do 24-192 a nawet DSD i dalej do DAC i wzmacniacz

Czy mógłbyś podać , jakie tablety /player-y mają wyjście cyfrowe ? Dzięki za odpowiedź !

Piotr

Sorry że w dużym skrócie, bo późno, to z pamięci

Ogólnie tablety-telefony maja trzy problemy

1. Nie wszystkie modele, głównie nowsze, iPad 2, iPhone chyba od 4, Android chyba od 2.1

2. Potrzebne odpowiednie przejściówki i kable

3. Często DAC-karta muzyczna potrzebuje więcej prądu niż daje urządzenie

Na szybko to co mam:

iPad 2 i nowsze z złączem 30PIN potrzebują Camera Connection Kit (może nawet nie potrzeba jak HUB ma wejście USB A) i często USB Hub zasilany, najlepiej taki co doładuje np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale może być Belkin zasilany

Niektóre nie potrzebują USB Hub np.

iPad mini i inne z złączem Lightning, potrzebują Lightning to USB Camera Adapter, tu już jest trochę gorzej bo nie wszystkie konwertery-DAC przyjmują, z tego co wiem to Resonessence Herus i chyba iFi

Na Androidach się nie znam, ale potrzebny jest Android od chyba 2.1 i taki kabel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub podobny i pewnie tez USB HUB zasilany

Co DSD to chyba na razie tylko urządzenia Apple z aplikacją Onkyo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i złączem Lighting

Niektóre Player-y mają wyjście cyfrowe SPDIF, chyba np. Fiio X3

Ja mam teraz iPad2 i działa z CCK i USB HUB, iPod Touch 5th na razie nie działa z konwerterem Musiland (niedawno nabyłem, brak czasu na sprawdzenia). Oba działają z Denonem DNP-F109 na dołączonym kablu do zasilania i myślę że z innymi urządzeniami z wejściem USB zatwierdzonymi przez Apple.

Myślę, może założyć temat o tabletach playerach i telefonach, nie wiem czy znajdą się chętni żeby coś konstruktywnego napisać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na Androidach się nie znam, ale potrzebny jest Android od chyba 2.1 i taki kabel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub podobny i pewnie tez USB HUB zasilany

Nie pisz bzdur bo ktoś się zasugeruje i będzie miał pretensje, że nie działa.

Ukryta Zawartość

W moich postach powyżej mogą być błędy, potrzeba sprawdzić.

Poprawa: Android, obsługa urządzeń przez USB od wersji 3.1

<br />Nie pisz bzdur<br />

Jak taki mądry jesteś to trzeba było napisać jak jest, a nie ...

Zwykły Blu-Ray za 700 pln (z pomocą TV, lub monitora) z ograniczeniami do 24-48 ma strumieniowanie, czyta z karty pamięci i wysyła SPDIF.

Bez TV i z lepszą jakością (tylko stereo) to ma DNP-F109 za 1500 pln, do 24-192 na wyjściu SPDIF (sprawdzałem), wyświetlacz czytelny 3 linijki, pilot, czyta z serwerów sieciowych, z wejścia USB (karty pamięci, dysk, iPod i podobne), AirPlay, radio internetowe, jak więcej to można podpiąć iPod-pad-phone i wszystko z sieci z doładowaniem baterii, łącznie z YouTube itd.

Można komputery, laptopy, nie ważne czy Mac z OXS czy np. VAIO z Windows, czy Voyage z linux mdp

Z drogich tez coś znajdzie, niektóre nazywają się CD Player a w zasadzie są komputerami.

To tylko przykłady, co kto woli, jest tego tyle że ciężko wybierać, jak mówią "a osoba pośród jadła z głodu padła"

Strumienie się nie marnują, docierają do tych co chcą

No tak tylko ze ja wciwz nie moge sluchac spotify gs z przyzwoita jakoscia czy filmy syrumienioeo bo nie ma gdzie poza pc .... tylko ze sterowanie jest problemem nawet w pc wiec komfort marny

Sorry za niewłaściwy wpis, nie zrozumiałem. Filmy HD i Spotify HiFi w jednym, są aktualnie poza moim zainteresowaniem.

(Zauważyłem też że duże firmy od sprzętu jakoś słabo dodają Spotify)

Jeśli chodzi o tablety to spróbuje otworzyć nowy temat, żeby tu nie zaśmiecać.

W moich postach powyżej mogą być błędy, potrzeba sprawdzić.

Poprawa: Android, obsługa urządzeń przez USB od wersji 3.1

Jak taki mądry jesteś to trzeba było napisać jak jest, a nie ...

Jak jest opisywałem we właściwych wątkach. Taki mądry byłem, że nawet testy robiłem. Wersja Androida nie jest wyrocznią, tylko konkretne modele urządzeń mają szansę na współpracę z DAC-ami.

Nie warto. Tam jest ten dowód o wpływie kabli usb poprzez wskazanie, że różni się wielkość dwóch skanów tego samego dokumentu. Dno i muł. Na miejscu RMS pozwałbym wydawcę jakby mój artykuł opublikowano obok takiej totalnej bzdury.

Właśnie przeczytałem całe wydanie , i rzeczywiście artykuł o wpływie kabli USB na jakość skanów absolutnie mnie nie przekonał !

Również do dziś , nikt mi konkretnie nie wytłumaczył , dlaczego odtwarzacz muzyczny jest gorszym rozwiązaniem ze względu na jakość reprodukowanego dźwięku od komputera w roli źródła , o czym zwłaszcza przekonują producenci wszelkiej maści konwerterów USB , dziwi mnie to o tyle , ponieważ dobrze zaprojektowany odtwarzacz muzyczny w przeciwieństwie do kompa jest wolny od zakłóceń generowanych w przeciętnych pecetach/laptopach .

Nie rozumiem również , czemu tyle się mówi o wpływie jittera w konfiguracji PC + DAC , a zupełnie przemilcza się wpływ jittera w przypadku odtwarzacza muzyczngo/multimedialnego + DAC ? Odnoszę wrażenie , że wielu koncernom zależy na tym , aby na niewiedzy potencjalnych audiofilii zarobić pieniądze , aby każdy z nas , na osobistej drodze prób i błędów indywidualnie eksperymentował , wydając kolejne pieniądze , to na lepszy laptop (bo stary komp się już nie nadaje- za wolny procesor) , to na lepszy konwerter , tj. asynchroniczny ( synchroniczny konwerter , to przecież relikt nie tak dawnej jeszcze przeszłości) , to na transport SSD ( tradycyjne dyski sieją zakłóceniami ) , itd., itp.

Jak w tym zamieszaniu i lawinie sprzecznych lub niejednoznacznych opinii ekspertów od AUDIO/ PC / HI -END ma się odnaleźć przeciętny audiofil - meloman ?

Obecna sytuacja przypomina mi zamieszanie , jakie miało miejsce przy promowaniu SCAD .

Piotr

Ten artykuł o kablach usb mógłby przekonać tylko ......... Masz zatem dowód, że się do nich nie zaliczasz :) Co do zakłóceń to nie przechodzą po toslinku. Poza tym spora część odtwarzaczy strumieniowych to po prostu komputery w fikuśnych obudowach.

np (kryptoreklama)

Ukryta Zawartość

a co w środku..?

Ano płyta główna ITX

procesor intel z HT i GPU

Jakiś Ram, dysk i trochę kabli

Ukryta Zawartość

ja sie z kolei nad tym zastanawiam:

Ukryta Zawartość

a jako zrodlo np. moj HTC One

mam wykupione konta premium na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i spotify, wiec imho smartfon w roli zrodla audio jest chyba najbardziej praktycznym rozwiazaniem.

male, lekkie, z wyswietlaczem, pelni role bezprzewodowego transportu audio oraz pilota do sterowania tym wszystkim.

prosto i zajebiscie :)

dzwiekowo pewnie nie ma szans na prawdziwy hajend, bo sama specyfikacja kodeka aptX ogranicza strumien audio do 384kbps (przy stereo @ 16 bit), wiec do .flac daleko..

ale ja na szczescie nie mam sluchu absolutnego, moj system to takie calkiem spoko hifi ze sredniej polki, wiec nie musze sie martwic, ze mi taki aptX ogranicza mozliwosci systemu.

zreszta ja i tak nie slysze roznicy miedzy .mp3 320kbps a .flac :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.